Οι 7 θεωρίες για το Half-Life

Σκαλίζουμε την επιφάνεια
18 Μαρτίου 2015 14:20
Οι 7 θεωρίες για το Half-Life

Βάλτε αυτό να παίζει στο background.

Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τις θεωρίες μου για τα όσα συμβαίνουν στο Half-Life, όσο πιο απλά γίνεται. Δυστυχώς αυτές περιέχουν στοιχεία από το παιχνίδι, οπότε ίσως θα πρέπει να το έχετε παίξει για να κατανοήσετε πλήρως τα λεγόμενα μου. Θέλω να ξέρετε πως μου αρέσουν όλες οι παρακάτω θεωρίες, ακόμη κι αν το τελικό αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό, κάτι που μένει να το μάθουμε. Κάποιοι ίσως βρείτε τις θεωρίες μου τραβηγμένες από τα μαλλιά άλλα είναι απλώς η εσωτερική προσπάθεια να δικαιολογήσω την περιπλοκότητα του παιχνιδιού και τις ώρες που έχω ξοδέψει στον κόσμο του. Τείνω να έχω πίστη στους συγγραφείς της σειράς για ένα 'τρελό' σενάριο ώστε να νιώσω ότι όντως πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκα δεμένο 'έργο'. Ίσως βέβαια η εξήγηση στο τέλος να είναι απλή ή χωρίς έμπνευση -αντίστοιχο τέλος βιώσαμε στη σειρά Lost.

Όσο πιο απλά μπορώ, για τους μη μυημένους στον κόσμο του Half-Life, αναφέρω τα εξής. O Gordon Freeman είναι ένας νεαρός θεωρητικός φυσικός απόφοιτος του Μ.Ι.Τ που λαμβάνει μέρος σε ένα πείραμα το οποίο κατά λάθος ανοίγει μια πύλη στο χοροχρόνο και πλάσματα εισέρχονται στη διάστασή μας από παράλληλα σύμπαντα. Ύστερα προσπαθεί απλώς να επιβιώσει εγκαταλείποντας τις εγκαταστάσεις και μπλέκεται στην προσπάθεια κλεισίματος της πύλης μεταβαίνοντας μέσα από αυτό σε ένα εξωγήινο 'σύμπαν'. Στο δεύτερο μέρος 'ξυπνάει' μετά από άγνωστο αριθμό ετών σε μια πόλη που έχει καταληφθεί από μια εξωγήινη φυλή -τους Combine. Ενώνεται με την 'αντίσταση' σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τον κεντρικό 'πυλώνα' τους και να κλείσει την πύλη που ενώνει τις διαστάσεις σταματώντας την εισβολή τους.

Το συγκεκριμένο franchise το έχω ξεψαχνίσει όσο δεν πάει. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν πέρα από τα γνωστά expansions είναι το τρίτο expansion του Half-Life 1, με όνομα Decay που είχε κυκλοφορήσει για το PlayStation και παρουσίαζε για πρώτη φορά co-op gameplay -κάτι που είδαμε να υλοποιείται αργότερα στο Portal. Και αυτό παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική στην ιστορία με εξαιρετικό ενδιαφέρον που θα δούμε παρακάτω. Τα υπόλοιπα δύο expansions είναι και αυτά τρομερού ενδιαφέροντος με το πρώτο να παρουσιάζει την προσπάθεια εκκαθάρισης της βάσης από στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ το δεύτερο μας δίνει μια εσωτερική ματιά από την πλευρά ενός φύλακα που αργότερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην 'αντίσταση' κατά των Combine.

Ο Gordon Freeman παρουσιάζει εκπληκτικό ενδιαφέρον σαν χαρακτήρας. Είναι ένας από τους λίγους -ίσως ο πρώτος- 'βουβός' χαρακτήρας ενός first-person shooter και αυτό είναι που τον κάνει τόσο ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό προσδίδει στις θεωρίες που τον περιβάλλουν αν και οι περισσότεροι τείνουμε να πιστεύουμε πως δεν έχει 'φωνή' για πρακτικούς λόγους immersion.

Όσο μυστηριώδης χαρακτήρας είναι ο λεγόμενος 'G-man' (το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στο παιχνίδι άλλα μόνο αν ερευνήσει κανείς τα αρχεία γραφικών στον χαρτοφύλακας ή την κονσόλα), άλλο τόσο μυστηριώδης είναι και ο πρωταγωνιστής.

Θεωρία 1η: Κβαντικό λάθος.

Σε αυτή τη θεωρία, ο G-man είναι μια προφανώς εξωγήινη οντότητα σταλμένη από κάποιο ανώτερο ον, που δουλειά του είναι η αποκατάσταση των 'βλαβών' στο σύστημα. Κάτι σαν έναν απλό κυβερνητικό υπάλληλο, ή ακόμα πιο απλά, σαν τον τεχνικό της Δ.Ε.Η. Δουλειά του λοιπόν είναι να επισκευάζει τις 'ανωμαλίες' στο χωροχρονικό συνεχές. Ο Gordon Freeman σε αυτή τη θεωρία δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια 'κβαντική' ανωμαλία. Είναι ένας 'άνθρωπος' -και εδώ περνάμε στην πέμπτη διάσταση- που δεν μπορεί να πεθάνει. Με τη δύναμη του 'save game' και του 'load game' , απλώς επιστρέφει στην τελευταία του στιγμή και προσπαθεί να την υπερνικήσει. Είναι ένας άνθρωπος , μια 'ανωμαλία' που δεν σταματά πουθενά. Ο G-man γνωρίζει πως κάπου στο δρόμο του ο Gordon θα κατανοήσει αυτή του τη δύναμη, και δε θα σταματήσει μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του. Το 'έργο' του όμως, φαίνεται να επηρεάζει ολόκληρο το χωροχρονικό συνεχές, έτσι ο G-man επεμβαίνει και προσπαθεί να ξεγελάσει και να κατευθύνει τον Gordon προς την ολοκλήρωση των δικών του σχεδίων -μην ξεχνάμε πως ο G-man γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει γιατί έχει δει το 'μεγάλο σχέδιο' από πριν-. Οπότε, αυτό που βιώνουμε σαν παίκτες είναι η χειραγώγηση του πρωταγωνιστή με τις θεϊκές δυνάμεις από τον 'τεχνικό ανωμαλιών' του δικτύου. Το ίδιο κάνει και με έναν άλλο πρωταγωνιστή, τον Shepard, ο οποίος είναι άλλη μια 'κβαντική ανωμαλία' στο expansion 'Opposing Force'. Με τον τρόπο αυτό, εμείς -στην δική μας πραγματική διάσταση- γινόμαστε καθαρά μέρος του παιχνιδιού, και στην ουσία χειραγωγούμαστε από τον G-man για να ολοκληρώσουμε τα σχέδιά του. Στην ίδια θεωρία, θα μπορούσε ο G-man να μην είναι 'τεχνικός' άλλα απλώς ένας πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένος 'κυβερνητικός' υπάλληλος -προφανώς ανώτερης ή θεϊκής οντότητας- που δεν προσπαθεί να διορθώσει τις 'βλάβες' άλλα απλώς να τις χειραγωγήσει για τους δικούς του σκοπούς.

Θεωρία 2η: Dr. House.

Ελπίζω αρκετοί από εσάς να έχετε δει έστω και ένα επεισόδιο της σειράς Dr. House. Στην θεωρία αυτή θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ο πρωταγωνιστής μας να είναι σε μια κατάσταση 'εξάρτησης' και ίσως σχιζοφρένειας. Οι ομοιότητες με την σειρά είναι αρκετά εντυπωσιακές. Μιλάμε για δύο μορφωμένους ανθρώπους (Dr. HouseDr. Gordon Freeman), ίσως αρκετά αλαζόνες, με αντικείμενα 'σύμβολα' (μπαστούνι - λοστό), παρόμοιο παρουσιαστικό, σημαντικές άλλα όχι τόσο σημαντικές θέσεις στις εργασίες τους, και το βασικότερο με μεγάλη εξάρτηση σε ναρκωτικές ουσίες (vicodin - morphin). Γνωρίζουμε ήδη ότι η στολή του Gordon περιέχει ένα θάλαμο μορφίνης, και ότι μπορεί να εισάγει στον οργανισμό του μια δόση πατώντας ένα κουμπί κατά βούληση. Ίσως ο Freeman σε κάποιο σημείο να έγινε εξαρτημένος από αυτό το ναρκωτικό, το οποίο μπορεί να τον έχει βάλει σε μια κατάσταση να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν. Ίσως η 'αρρώστιά' του αυτή να τον έκανε να πιάσει στα χέρια του έναν λοστό και να επιτεθεί σε φανταστικούς εχθρούς με τη μορφή εξωγήινων, στους συναδέλφους του και σε οποιαδήποτε 'δύναμη' προσπάθησε να τον καταστείλει. Ίσως υπό την επήρεια να προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε πειράματα που στα μάτια του να φάνταζαν σαν μαύρες τρύπες. Ίσως οι ζημιές να ήταν τόσο μεγάλες που αναγκάστηκε να επέμβει ο στρατός. Ή τέλος ίσως όλα να είναι στη φαντασία του, όσο αυτός βρίσκεται σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείου αναρρώνοντας από υπερβολική δόση μορφίνης. Ίσως ο G-man να είναι κάποιος γιατρός ή μέντορας ή ακόμη και συγγενής που προσπαθεί να τον συνεφέρει και να τον βάλει στον 'ίσιο' δρόμο, ένα βήμα τη φορά.

Θεωρία 3η: Real estate

Υποθέτουμε ότι όλα τα γεγονότα είναι πραγματικά. Οτιδήποτε συμβαίνει στο παιχνίδι είναι πραγματικότητα και όχι στη φαντασία του πρωταγωνιστή. Έχοντας αυτό σα βάση μπορούμε να πούμε πως o G-man είναι ένας πολύ έξυπνος μεσίτης. Ένας μεσίτης που κερδίζει από την 'πώληση' κατοικιών όπως ο πλανήτης μας, σε διάφορες εξωγήινες φυλές. Αυτό που κάνει, είναι να χειραγωγεί τα γεγονότα, ώστε να μπορεί να πουλήσει ξανά και ξανά το ίδιο οίκημα σε διαφορετικούς αγοραστές, χωρίς να είναι ζημιογόνο για τον ίδιο και το 'αφεντικό' του. Δημιουργεί έτσι σε κάποιο σημείο τον Gordon Freeman. Δεν γνωρίζουμε αν τον δημιουργεί από το μηδέν και τον 'προσθέτει' στην εξίσωση αυτή ή αν απλώς 'του ανοίγει' τον δρόμο ώστε να συμβάλει καθοριστικά στα γεγονότα που θα κάνουν το 'οίκημα' μη βιώσιμο για τους τωρινούς ενοικιαστές. Με άλλα λόγια, επιλέγει τον Gordon να κάνει 'έξωση' στην εξωγήινη φυλή ώστε μια επόμενη να έρθει και να εγκατασταθεί. Και αυτό μοιάζει να συνεχίζεται στο άπειρο εξυπηρετώντας όπως είπαμε τις 'ορέξεις' του αφεντικού του ή του ιδίου.

Θεωρία 4η: Test Subject

Λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη δύο διαφορετικών 'σκοτεινών' εργαστηρίων (Black Mesa - Aperture Science) και τα πειράματα που εκτελούν, ίσως κατανοήσουμε πως ο πρωταγωνιστής μας δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα test subject. Εξάλλου, κάθε επεισόδιο της σειράς τελειώνει με μια 'γνωμάτευση', όπου αναφέρεται ξεκάθαρα: Test subject.... (το όνομα του υποκειμένου), Status: η κατάστασή του, και σημειώσεις. Για τον Gordon, ήδη από το πρώτο μέρος της σειράς, το Status του και οι σημειώσεις δείχνουν ότι προσλήφθηκε από την 'υπηρεσία' του G-man. Με άλλα λόγια, ολοκλήρωσε το πείραμα με επιτυχία. Πιο απλά, όλα τα γεγονότα του πρώτου μέρους -τουλάχιστον- ήταν απλώς ένα πείραμα όχι των θεωρητικών φυσικών, άλλα του G-man ή της Black Mesa. Δε γνωρίζουμε αν όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν 'καλωδιoμένος' σε κάποιο virtual περιβάλλον ή τα πάντα γύρω του ήταν πραγματικά, ένα 'ζωντανό' πείραμα, άλλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα πείραμα συνέβη σε αυτό το επεισόδιο. Ίσως αυτή η θεωρία συνδέεται και με τη θεωρία της μορφίνης όπου τα υποκείμενα τεστάρονται κάτω από νάρκωση. Ίσως πάλι, ο Freeman αποτελεί ένα 'πείραμα' από την ανώτερη οντότητα που αποκαλούμε G-man, μπλέκοντας έτσι και σημεία από τις προηγούμενες θεωρίες, όπου μας χειραγωγεί για την εξυπηρέτησή του.

Θεωρία 5η: Time Lord

Ο Gordon Freeman είναι ένας 'άρχοντας του χρόνου και του χώρου'. Κάτι σαν την 'θεϊκή κβαντική ανωμαλία' που αναφέραμε σε προηγούμενη θεωρία, άλλα αυτή τη φορά με συνείδηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει δει όλη τη γραμμή της ανθρωπότητας, του σύμπαντος ίσως, και ίσως έχει επιστρέψει σε κάποιο βασικό σημείο της ιστορίας για να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Να του δείξει το δρόμο, να χειραγωγήσει ότι μπορεί ώστε να αλλάξει την ιστορία, ή να την διορθώσει. Δεν ξέρουμε τι έχει πάει στραβά στο μέλλον, άλλα ίσως σε κάποιο σημείο να χρειάστηκε να 'επιστρέψει' ώστε να δημιουργήσει αυτό που κατά τη γνώμη του είναι το 'σωστό' παρόν-παρελθόν-μέλλον. Αυτό ίσως να εξηγεί για ποιο λόγο, ενώ μοιάζει να έχει όλη τη δύναμη του κόσμου, δεν μπορεί να επέμβει άλλα μόνο να χειραγωγήσει ως G-man.

Θεωρία 6η: Ο Gordon Freeman είναι εξωγήινος

Το μόνο στοιχείο που έχω για να στηρίξω αυτή τη θεωρία, βρίσκεται στο expansion του πρώτου μέρους με τίτλο Decay. Σε αυτό, όταν ο παίκτης ολοκληρώσει το παιχνίδι, του δίνεται η δυνατότητα να παίξει το Original παιχνίδι με πρωταγωνιστή όχι τον Gordon Freeman, άλλα έναν εξωγήινο της φυλής Vortigaunt. Μπορεί αυτό το 'easter egg' να ήθελαν να περάσει απαρατήρητο. Ίσως προσπάθησαν να μας πουν πως ένας Vortigaunt ήταν από την αρχή ο Gordon Freeman. Σε κάνει να αναθεωρείς και να βλέπεις το πρώτο παιχνίδι με άλλο μάτι, έτσι δεν είναι; Δεν βρίσκω άλλο λόγο για τον οποίο να διάλεξαν αυτό τον τρόπο επιβράβευσης για την ολοκλήρωση του expansion, σε ένα franchise γεμάτο από μυστικισμό και θεωρίες.

Θεωρία 7η: Children of Men

Όσοι έχετε ασχοληθεί με το παιχνίδι θα παρατηρήσατε ότι δεν υπάρχουν πουθενά παιδιά. μάλιστα στο δεύτερο μέρος γίνεται σαφές πως η ανθρωπότητα καταπιέζεται από την εισβολή των Combine, που προσπαθούν να μας σταματήσουν να αναπαραγόμαστε. Ο G-man, όποιος κι αν είναι -θεός, διάβολος, άγγελος, μελλοντικός άνθρωπος, εξωγήινος, ρυθμιστής ισορροπίας-, φροντίζει να εκτελεστεί ένα σχέδιο με πάρα πολλές παραμέτρους. Μπορεί να μοιάζει κακός, άλλα πιστεύω πως ο άνθρωπος προσπαθεί να επέμβει στα σχέδια του, αναγκάζοντας τον να 'μοιάζει' κακός. Τι εννοώ με αυτό; Υπάρχει σαφές σχέδιο είτε για την αποκατάσταση του ανθρώπινου είδους, είτε για την εξαφάνισή του. Η χειραγώγηση που προσπαθεί να πετύχει ο G-man αφορά το θάνατο μερικών εκ των πρωταγωνιστών, ή την 'προαγωγή' κάποιων φαινομενικά ασήμαντων (όπως ο φύλακας από το πρώτο expansion του πρώτου μέρους).Η φράση 'prepare for unforeseen consequences' την οποία ξεστομίζει ο G-man δεν είναι τυχαία. Με λίγα λόγια τους λέει πως όσο μπλέκονται στα προκαθορισμένα σχέδιά του, θα πρέπει να κάνει κινήσεις ώστε να επαναφέρει τη ροή των πραγμάτων όσο πιο κοντά στο αρχικό σχέδιο γίνεται. Ίσως να επιθυμεί την εξόντωση του ανθρωπίνου γένους. Ίσως πάλι να προωθεί ένα σχέδιο Adam & Eve, όπου ο Gordon Freeman θα γίνει ο πατέρας του πρώτου παιδιού μετά από πολλά χρόνια, δίνοντας έτσι στην ανθρωπότητα μια ακόμα ευκαιρία. Ίσως το όλο νόημα του παιχνιδιού είναι η επιβίωση του πρωταγωνιστή μας, ώστε το ανθρώπινο γένος να ανθίσει ξανά, με τη βοήθεια ή εναντίον στον G-man και τα όποια σχέδια του.

Κλείνοντας, θέλω να πιστεύω πως στο επόμενο ή σε κάποιο από τα επόμενα μέρη του παιχνιδιού, θα δούμε το 'όπλο διαχείρισης χρόνου' (όπως το λέω εγώ), το οποίο ουσιαστικά θα είναι η 'συμπυκνωμένη' δύναμη που κατέχει ο G-man. Πιστεύω πως θα είναι ένα όπλο που θα σταματά το χρόνο για ένα μικρό διάστημα, και ειλικρινά χάρηκα όταν σχεδόν επιβεβαιώθηκα με το gameplay του Quantum Break. Είναι ένα όπλο που βγάζει νόημα στο σύμπαν του Half-Life, που το περίμενα χρόνια, και που είμαι σίγουρος ότι προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στους δημιουργούς του. Πρέπει να βρουν ένα νέο όπλο 'σταθμό' που να βγάζει νόημα, και νομίζω ότι το Quantum Break τους χάλασε τα σχέδια. Έχοντας ζήσει το Half-Life όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν μπορούσα να δω αυτό το νέο όπλο και τον Freeman να παγώνει το χρόνο επιλύοντας γρίφους. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) μας πρόλαβε η Remedy.

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες εκεί έξω, και πραγματικά το απολαμβάνω να διαβάζω τις σκέψεις αυτών που περνούν τέτοια 'ανοιχτά σε ερμηνείες' παιχνίδια σε φιλοσοφικό επίπεδο.

Tags: