Οι σκέψεις μας για το Samsung Galaxy S5

Απογοήτευση ή είχαμε ανεβάσει παραπάνω τον πήχη;
04 Μαρτίου 2014 13:30
Οι σκέψεις μας για το Samsung Galaxy S5

To Mobile Congress World έλαβε τέλος πριν από λίγες ημέρες. Παρουσιάστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα προϊόντα, από διάφορες εταιρίες. Μπορούμε να πούμε, όμως, με ασφάλεια, πως το κεντρικό event της διοργάνωσης ήταν το Unpacked 5 και η παρουσίαση της νέας ναυαρχίδας της Samsung. Η παρουσίαση καθεαυτού ήταν πολύ ικανοποιητική, με τη συμφωνική ορχήστρα να παίζει ωραίες μελωδίες σε ένα πραγματικά τεράστιο και κατάμεστο συνεδριακό χώρο, τα αγγλικά των παρουσιαστών ήταν από συμπαθητικά εώς καλά και γενικά σαν event εκτελέστηκε άψογα. Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα που παρουσίασαν; Δε θα σταθούμε στα Gear 2 και στο Gear Fit, αυτά θα τα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο. Το Samsung Galaxy S5 είναι αυτό που περίμενε όλος ο κόσμος. Γι αυτό υπήρχε έντονη φημολογία εδώ και μήνες και μέσα σε μία παρουσίαση κατάφερε να προκαλέσει τόσες αντιδράσεις, ώστε η επικαιρότητα και τα νέα του συνεδρίου επισκιάστηκαν από αυτές.

Αφού έχουν περάσει λίγο οι μέρες και έχουν ηρεμήσει τα πράματα, ας τα πάρουμε από την αρχή. Τι περιμέναμε από το S5; Ένα τόσο αναμενόμενο μοντέλο είναι λογικό να θέλουμε να εκπληρώσει όλες μας τις επιθυμίες στην τελική παρουσίαση. Είχαν ξεκινήσει λοιπόν οι φήμες με την τεχνολογία της σάρωσης της ίριδας ως μέτρο ασφαλείας. Η τεχνολογία είναι όντως υπό ανάπτυξη από τη Samsung. Αν και υπήρχαν οι "φωνές" της λογικής, πως είναι πολύ νωρίς να ενσωματωθεί αυτή η τεχνολογία σε smartphones, πως δε θα είναι πρακτικό καθώς δε θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κλπ, επιλέξαμε να το πιστέψουμε...επειδή το θέλαμε.

Αργότερα άρχισε να επικρατεί η πιθανότητα σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων σε όλη την οθόνη. Ήταν ένα βήμα πίσω από την σάρωση της ίριδας αλλά ήταν κάτι που δεν υπήρχε και έτσι, προσωπικά τουλάχιστον ήμουν ικανοποιημένος και με αυτή την επιλογή. Επιλογή η οποία εγκαταλείφθηκε επίσης λόγω της ευαισθησίας της οθόνης και της έλειψης ευκρίνειας και έτσι καταλήξαμε στη δοκιμασμένη συνταγή της Apple, με το home button. Λίγο πιο χρηστικό από το iPhone με τις λειτουργίες που έχει αλλά παρόλα αυτά, όχι μια καινοτομία.

Έγινε λόγος ακόμα για οθόνη με 2K ανάλυση. Υπερβολή σε οθόνες τέτοιου μεγέθους, βέβαια, καθώς οτιδήποτε πάνω από 350ppi δεν μπορεί να το εντοπίσει το ανθρώπινο μάτι στη φυσιολογική απόσταση από μια οθόνη κινητού, αλλά πάλι ο κόσμος έψαχνε την καινοτομία. Αντιθέτως, παρουσιάστηκε με οθόνη Full HD όπως έχουν τόσα και τόσα μοντέλα πλεόν. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, μια καταπληκτική οθόνη κατα τα άλλα και με υπέροχα χρώματα!

Στη φωτογραφική δε βρήκαme κάποια απογοήτευση. Μπορεί να μην "έπιασε" τα 20MP της Sony αλλά η φωτογραφική δε σημαίνει μόνο megapixel. Έκανε την αναβάθμιση στα 16MP από τα 13MP του Note 3, βελτίωσε σημαντικά το φακό, τοποθετώντας μεγαλύτερο αισθητήρα κ.α. Έχει υιοθετήσει την τεχνολογία ICOCELL, επιτρέποντας έτσι περισσότερο φως να μπαίνει στον αισθητήρα, παίρνοντας πιο καθαρές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, με ταχύτητα focus 0,3 δευτερόλεπτα και άμεσο HDR νομίζουμε πως είναι η καλύτερη φωτογραφική σε smartphone αυτή τη στιγμή. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει επίσης στο software της φωτογραφικής. Αναμενόμενη ήταν επίσης η υποστήριξη 4K video.

Ο τομέας του επεξεργαστή ήταν άλλος ένας που ο κόσμος περίμενε να δει την καινοτομία. Υπήρχε σχεδόν η σιγουριά πως το S5 θα έρθει με οκταπύρηνο επεξεργαστή και η εμφάνιση του τετραπύρηνου προκάλεσε απογοήτευση. Παράξενη κίνηση της Samsung καθώς τον οκταπύρηνο Exynos τον είχε έτοιμο από πέρυσι με το οκταπύρηνο Galaxy S4 που κυκλοφόρησε σε περιοριμένο αριθμό χωρών. Και αν δεν ήταν κατάλληλος τότε, είχε έναν ολόκληρο χρόνο να το βελτιώσει. Παρ' όλα αυτά, οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές δε σημαίνει ότι είναι ταχύτεροι από τους τετραπύρηνους, τουλάχιστον όχι ακόμα. Οι τετραπύρηνοι της Qualcomm είναι πιο ψηλά χρονισμένοι και τα 2.5GHz είναι από τα υψηλότερα που έχουμε δει ως τώρα σε smartphone. Ας περιμένουμε, όμως, μέχρι την κυκλοφορία του τηλεφώνου καθώς μέχρι τότε μπορεί να ανακοινωθεί κάποια οκταπύρηνη έκδοση αν και δεν ξέρουμε κατά πόσο ευρεία θα είναι η κυκλοφορία της. Άλλη μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η επιλογή της Samsung να εξοπλίσει τη ναυαρχίδα της για το 2014 με 2GB RAM, τη στιγμή που το παλαιότερο Note 3 έχει 3GB. Όχι πως 2GB RAM δεν είναι αρκετά για να υποστηρίξουν όλες τις λειτουργίες της συσκευής, αλλά όλοι περίμεναν 3GB τουλάχιστον και υπήρχε ελπίδα για 4GB!

Η ποιότητα κατασκευής ήταν επίσης στο επίκεντρο και υπήρχε η προσμονή πως η Samsung θα κινηθεί επιτέλους στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές της και θα προσπαθήσει να φτάσει -αν όχι να ξεπεράσει- το HTC One ή το iPhone με μεταλλική κατασκευή, ή συνδυασμό μετάλλου και γυαλιού. Αυτό δεν έγινε και η μόνη αλλαγή που είδαμε ήταν αυτή η πλαστική πίσω όψη που τουλάχιστον στο χρυσαφί χρώμα, θυμίζει τσιρότο. Αν δει κανείς τα concept του S5 και κοιτάξει μετά το πραγματικό μοντέλο θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία μεγάλη αλλαγή, μοιάζει πολύ με το S4, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το Note 3 και γενικά θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα, η Samsung δεν τόλμησε.

Αφήνοντας στην άκρη την αισθητική της συσκευής όμως η Samsung έκανε καταπληκτική κίνηση με το να κάνει το S5 ανθεκτικό στη σκόνη και το νερό. Αυτό ήταν κάτι που ήλπιζαν πολλοί και η Samsung ανταποκρίθηκε. Τώρα δε θα χρειαστεί να βγάλει μια Active έκδοση και να "σπάσει" τις πωλήσεις της. Η ανθεκτικότητα σε σκόνη και νερό είναι κάτι απαραίτητο πλέον για όλα τα smartphones καθώς μας συνοδεύουν σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητάς μας.Ενσωματώνει ακόμα τεχνολογία MiMo στο WiFi, μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα σε Wi-Fi και LTE για μέγιστες ταχύτητες, έχει τον αισθητήρα καρδιακών παλμών, ο οποίος θα είναι τόσο αποτελεσματικός και χρήσιμος, όσο οι εφαρμογές και τα περιφερειακά προϊόντα που θα τον πλαισιώσουν.

Τελικά το Galaxy S5 νικήθηκε από τον εαυτό του. Καλλιεργήθηκαν τόσες πολλές φήμες, που το τελικό αποτέλεσμα απογοήτευσε. Η αλήθεια είναι πως το S5 δεν είχε καινοτομία. Δεν θα το πάρεις στα χέρια σου και θα πεις ότι άλλαξε η γενιά των smartphones. Η αλήθεια είναι επίσης πως το Galaxy S5 είναι ένα πολύ δυνατό smartphone και πιθανώς το καλύτερο που θα κυκλοφορήσει για το 2014 με μια επιφύλαξη μέχρι να δούμε το HTC One 2, το LG G3 και το νέο iPhone.

Ως περήφανος κάτοχος Galaxy S III, ο γράφων δεν έκανε τη μετάβαση όταν κυκλοφόρησε το S4,μιας και ήταν πολύ ευχαριστημένος με το S III και η διαφορά με το S4 δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να προβεί σε αλλαγή. Ίσως το ίδιο να γίνεται και τώρα. Ίσως οι κάτοχοι S4 να μη θεωρήσουν "αρκετό" το S5 για να αναβαθμίσουν. Αυτό τιμάει όμως το S4. Και σε μια εποχή που τα οικονομικά είναι στα κάτω τους ενώ οι εταιρίες βγάζουν σχεδόν κάθε έξι μήνες ένα νέο μοντέλο, δεν είναι εύκολο να αγοράζεις κινητό €700 όποτε κυκλοφορεί. Αν η Samsung ακολουθήσει χαμηλή τιμολογιακή πολιτική και σε συνδυασμό με τη λήξη των συμβολαίων των κατόχων S III στις ΗΠΑ, μπορεί να κρατήσει ψηλά τις πωλήσεις της αν και οι προβλέψεις λένε πως θα κινηθεί στα επίπεδα των πωλήσεων του S4. Από την άλλη η T-Mobile είχε 100.000 προπαραγγελίες μέσα σε δύο ημέρες από την παρουσίαση. Όσοι από σας σκοπεύετε να το αγοράσετε θα πρέπει να γνωρίζεται πως με τα 8GB που καταλαμβάνει το λογισμικό, καλό θα ήταν να επιλέξετε την έκδοση των 32GB. Ας ελπίσουμε πως μέχρι την κυκλοφορία η Samsung θα μπορέσει να συμμαζέψει λιγάκι το μέγεθος. Υπομονή λοιπόν και μείνετε συντονισμένοι στο unboxholics.com για να μαθαίνετε άμεσα, όλες τις εξελίξεις για το επόμενό σας smartphone και πολλά ακόμα.

Tags: