Οι ξεχασμένοι ήρωες

Οι "παρέες" μας από το παρελθόν...
03 Μαρτίου 2015 11:05
Οι ξεχασμένοι ήρωες

Αισίως, ασχολούμαι με τα βιντεοπαιχνίδια σχεδόν 20 χρόνια. Kαθώς συνειδητοποιώ αυτό το γεγονός, στο μυαλό μου επιστρέφουν όλοι οι αγαπημένοι μου ήρωες που πλέον έχουν ξεχαστεί. Χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν και αγαπήθηκαν πριν σχεδόν δυο δεκαετίες, μου κρατούσαν συντροφιά τότε, όπως και αρκετούς από εσάς που είστε στην ίδια ηλικία με μένα ή έστω κοντά σε αυτήν. Αυτοί οι χαρακτήρες, καθώς περνούν αστραπιαία από το μυαλό μου, νιώθω πως έχουν λησμονηθεί αλλά και ξεχαστεί αρκετά, πράγμα που δεν με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Ξέρετε τα τελευταία χρόνια, οι χαρακτήρες των βιντεοπαιχνιδιών που σε κάνουν να δεθείς μαζί τους και να τους θυμάσαι για αρκετό καιρό μετά, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν ξέρω αν αυτό είναι σημείο των καιρών ή απλά εγώ μεγάλωσα, αλλά σίγουρα αυτό το θέμα έχει αλλάξει αρκετά από τότε. Με γνώμονα όλα αυτά, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή σε μερικούς ήρωες των παιδικών μας χρόνων, εκ των οποίων κάποιοι έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια από το προσκήνιο της gaming βιομηχανία.

Gex

Τίτλοι όπως οι Gex, Enter the Gecko, και Deep Cover Gecko, είναι πλέον κλασσικοί, με την συμπαθητική σαύρα να έχει ένα ιδιαίτερο χιούμορ πίσω στην δεκαετία του 90’. Ο Gex μας είχε κρατήσει αρκετή συντροφιά τότε, και παραμένει ακόμα και τώρα ένας από τους πιο διασκεδαστικούς χαρακτήρες.

Goemon

Ο Goemon είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας και ένας από τους πρώτους που θεωρήθηκε hardcore Japanese και ξεχώρισε μέσα στην Αμερικανική νοοτροπία των βιντεοπαιχνιδιών του τότε. Κλασσικό adventure game στο ύφος του Super Mario 64 και του Ocarina of Time, ο Goemon δυστυχώς ξεχάστηκε νωρίς, μιας και το αμερικανικό κοινό δεν τον αγκάλιασε ποτέ.

Crono

Το Chrono Trigger που κυκλοφόρησε το 1995, θεωρείται ένα από τα καλύτερα RPG όλων των εποχών και όχι άδικα. Ήταν ένα αριστούργημα που άγγιξε εκατομμύρια παίκτες. Τα ίδια ισχύουν και για τον άξιο διάδοχό του το Chrono Cross (1999). Έκτοτε, η Square Enix και η ιστορία έβαλαν τον Crono στο χρονοντούλαπό τους και όλοι εμείς ελπίζουμε για την επιστροφή του franchise.

Earthworm Jim

Ένας από τους πιο τρελούς χαρακτήρες στα video games. Ο Jim το σκουλήκι, ήταν μια χαρακτηριστική μορφή του 1990. Εκτός, όμως, από το χιούμορ που διέθεταν, τα Earthworm Jim παιχνίδια ήταν και φοβερά platformers. Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία του κυκλοφορία, ο δημιουργός του τίτλου Dave Perry, έχει επιβεβαιώσει πως το franchise δεν είναι νεκρό και κάποια στιγμή θα δούμε μια νέα κυκλοφορία με τον Jim πρωταγωνιστή.

Jak & Daxter

Η Naught Dog αναμφισβήτητα είναι μια από τις πλέον φορμαρισμένες εταιρίες εκεί έξω, μιας και μας έχει προσφέρει κατά καιρούς τίτλους διαμάντια. Έχοντας επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στο Uncharted, αλλά και στο αριστουργηματικό, The Last Of Us, έχει ξεχάσει δύο από τους πιο δημοφιλείς ήρωές της. Οι Jak και Daxter ήταν από τους χαρακτήρες που είχαν δώσει μεγάλη ώθηση στο PlayStation 2, πίσω στο 2001. Σίγουρα από τα πιο σημαντικά franchises εκεί έξω.

Crash Bandicoot

Τι να πει κανείς για τον Crash; Ο αξιαγάπητος χαρακτήρας μάς χαρίσει τίτλους αξεπέραστους μέχρι και σήμερα. Είναι ο τίτλος που έβαλε την Naughty Dog στο προσκήνιο και έγινε η μασκότ του πρώτου PlayStation, φέρνοντας ένα νέο αέρα στο χώρο. Οι πιέσεις για ένα μεγάλο come back είναι πολλές, τα petitions καθημερινά δίνουν και παίρνουν, αλλά, δυστυχώς, φως στον ορίζοντας δεν υπάρχει.

MegaMan

Στην δεκαετία του ΄90 και λίγο στις αρχές του 2000, ο MegaMan ήταν από τις δημοφιλέστερες φυσιογνωμίες. Έχει αγαπηθεί από ένα μεγάλο κοινό της gaming κοινότητας και όχι άδικα. Τα παιχνίδια MegaMan σίγουρα αποτελούν σταθμό για τη βιομηχανία, αλλά και αυτός, όπως και αρκετοί άλλοι, έχει εξαφανιστεί προ πολλού από τις οθόνες μας.

Bomberman

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που είδαμε για τελευταία φορά κάποιο τίτλο Bomberman. Τίτλοι όπως το Bomberman 64 είναι πλέον κλασικοί και δύσκολα ξεχνιούνται. Μήπως ήρθε η ώρα να δώσει η Nintendo μια ανάσα πνοής στο Wii U με ένα νέο τίτλο Bomberman;

Croc

Ο συμπαθής κροκόδειλος έκανε την εμφάνισή του πίσω στο 1997. Οι δύο τίτλοι στους οποίους πρωταγωνιστούσε, ενώ γνώρισαν μία σχετικά μεγάλη επιτυχία (για τα δεδομένα της εποχής) δεν κατάφεραν ποτέ να δουν μία συνέχεια, οπότε ο Croc έμεινε εκεί, στο παρελθόν.

Spyro

Ένα χρόνο μετά από τον Croc, την εμφάνιση του έκανε ο Spyro. Ο μικρός δράκος, η αλήθεια είναι πως μας κράτησε συντροφιά αρκετά χρόνια, μιας και ο τελευταίος τίτλος του ήταν το 2008 με το The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon. Παρά τις όμορφες στιγμές που μας έχει χαρίσει, δύσκολα θα ξαναδούμε το χαριτωμένο δράκο να πετά στις οθόνες μας.

Sir Daniel Fortesque

Από τα πιο σκοτεινά παιχνίδια που είχα ασχοληθεί τότε, το MediEvil έχει μείνει χαραγμένο στην καρδιά μου όπως και ο πρωταγωνιστής του, Sir Daniel Fortesque. Ο ιππότης σκελετός, αναστημένος από την μαύρη μαγεία του μάγου Zarok, έκανε τα πάντα να μοιάζουν τότε τρομακτικά και συνάμα διασκεδαστικά. Σίγουρα ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας που λείπει από το προσκήνιο.

Gordon Freeman

Είμαι σίγουρος πως κανείς δεν έχει ξεχάσει τον κύριο Freeman, εκτός από την Valve ίσως. Όπως και να ‘χει, ο Gordon είναι ένας χαρακτήρας ορόσημο στην ιστορία των video games και όλοι σταυρώνουμε δάχτυλα για μια τρίτη περιπέτειά του. Το αν θα συμβεί ποτέ αυτό, μόνο ο Θεός και η Valve το ξέρουν!

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμα χαρακτήρες να αναφέρω, αυτό είναι σίγουρο. Ονόματα όπως οι Samus, Banjo & Kazooie, Alex Kidd, Manny Calavera, Abe, Fargus & Nikki και άλλοι, φυσικά και έχουν βάλει το λιθαράκι τους στη gaming βιομηχανία. Θα σας προτρέψω, και ειδικά τους νεότερους, να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα παιχνίδια, έστω και μέσα από το YouTube, για να καταλάβετε καλύτερα πως ήταν τα σπουδαία παιχνίδια του τότε, και πως αυτά επηρέασαν εκατοντάδες άλλα. Κλείνοντας, και καθώς το συνονθύλευμα αναμνήσεων καταλαγιάζει σιγά-σιγά μέσα στο μυαλό μου, η σκυτάλη δίνεται σε εσάς, για να μας πείτε τους αγαπημένους αλλά και ξεχασμένους σας ήρωες!

Tags: