Smartphones και φόρτιση

Πώς να μην καταστρέψετε την μπαταρία του κινητού σας
11 Φεβρουαρίου 2015 10:31
Smartphones και φόρτιση

Το smartphone μας βρίσκεται στα χέρια μας όλη μέρα. Οι περισσότεροι το φορτίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας με το σκεπτικό πως όταν ξυπνήσουν θα είναι πλήρως φορτισμένο. Μερικοί απαιτητικοί χρήστες το φορτίζουν ακόμα και μέσα στη μέρα. Είναι, όμως, ασφαλές να αφήνουμε τα κινητά μας στην πρίζα αφού έχουν φορτίσει πλήρως; Μήπως κάνουμε ζημιά στην μπαταρία ή μειώνουμε τη διάρκεια ζωής της;

Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Internet θα βρείτε πολλές απαντήσεις, πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους. Ίσως να έχετε ακούσει ακόμα πως πρέπει να αποφορτίζετε την μπαταρία τελείως και να την φορτίζετε πλήρως για να θυμάταιη μπαταρία τη χωρητικότητά της. Ξεχάστε τέτοιες τακτικές, καθώς ανήκουν στο παρελθόν και συγκεκριμένα ισχύουν για τις μπαταρίες Νικελίου, ενώ τα smartphones έχουν μπαταρίες ιόντων Λιθίου. Η φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, δε θα βλάψει αξιοσημείωτα το smartphone σας. Είναι έξυπνοκαι μόλις φορτίσει στο 100%, σταματάει αυτόματα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να προστατέψει τη συσκευή.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου αν αφήσουμε το τηλέφωνό μας συνδεδεμένο μπορεί να μειωθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι μπαταρίες με ιόντα Λιθίου (lithium-ion) δεν αντιδρούν καλά όταν το τηλέφωνο σας μείνει εκτεθειμένο σε μεγάλες θερμοκρασίες. Όταν έχετε μια θήκη στη συσκευή η οποία δεν επιτρέπει την απαγωγή της θερμότητας, θα αυξηθεί η θερμοκρασία της μπαταρίας, δημιουργώντας οξείδωση στα κελιά, με αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητα και η διάρκεια ζωής. Στους 0 βαθμούς Κελσίου, η μπαταρία χάνει σε απόδοση κατά μέσο όρο το 6% της χωρητικότητάς της το χρόνο. Στους 25 βαθμούς πάμε στο 20% και στους 40 βαθμούς στο εντυπωσιακό 35%! Οπότε είναι καλύτερα να βγάζετε το τηλέφωνο σας από τη θήκη του όσο φορτίζει και να μην το τοποθετείτε κοντά σε πηγή θερμότητας (καλοριφέρ, ήλιος κλπ).

Τώρα, η βέλτιστη φόρτιση είναι άλλο θέμα. Το καλύτερο για αυτές τις μπαταρίες, είναι να τις κρατάτε φορτισμένες μεταξύ 50 και 80%, επιτρέποντας στα φορτισμένα ιόντα να λειτουργούν συνεχώς και να προστατεύουν την μπαταρία. Πολλές μικρές φορτίσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιο υγιέςγια την μπαταρία σας. Σίγουρα δεν είναι πρακτικό, ούτε μπορούμε να είμαστε σκλάβοι της μπαταρίας μας, αλλά αν μιλάμε για βέλτιστη φόρτιση, αυτός είναι ο τρόπος.

Η μεγαλύτερη απειλή της μπαταρίας είναι οι κύκλοι φόρτισης. Ένας κύκλος φόρτισης νοείται όταν η μπαταρία είναι άδεια ή σχεδόν άδεια και φορτίζει στο 100%. Κάθε μπαταρία έχει περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης πριν το τέλος της ζωής της. Μπορεί αυτός ο αριθμός να είναι μεγάλος, αλλά όταν φτάσει στο όριο, θα παρατηρήσετε πως η μπαταρία θα χάσει πολύ από την απόδοση της. Μπορεί να κρατάει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή να μη λειτουργεί καθόλου. Προσπαθείστε να αποφύγετε τις φορτίσεις από το 0 στο 100% όποτε μπορείτε.

Ένας άλλος τρόπος να προστατευθείτε από προβλήματα με την μπαταρία, είναι να χρησιμοποιείτε ποιοτικά προϊόντα φόρτισης. Προτιμήστε το φορτιστή και τα καλώδια που ήρθαν μαζί με τη συσκευασία του κινητού σας. Αν δεν υπάρχουν ή τα χάσατε, προμηθευτείτε αυθεντικά αξεσουάρ, ή αξεσουάρ από μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα στο χώρο. Βεβαιωθείτε ακόμα και για τα amp ή watt που απαιτεί η συσκευή σας και προμηθευτείτε τα κατάλληλα. Οι χαμηλές τιμές σε no-name προϊόντα μπορεί να φαίνονται ελκυστικές, αλλά δεν κατασκευάζονται με προτεραιότητα την ασφάλεια της συσκευής και πολλές φορές δεν πληρούν καν τα standards ασφαλείας.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, μπορείτε να αφήσετε όλο το βράδυ τη συσκευή σας στην φόρτιση χωρίς προβλήματα, αρκεί να χρησιμοποιείτε αξιόπιστα αξεσουάρ και να μην αφήνετε τη συσκευή να υπερθερμανθεί. Μη φοβάστε να φορτίζετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα και αν μπορείτε διατηρείστε τα επίπεδα της μπαταρίας μεταξύ 50 και 80%. Ποτέ μην αφήνετε το τηλέφωνο να κλείσει από μπαταρία και μην το φορτίζετε από το 0% στο 100% πολύ συχνά.

Tags: