Editorial: Και μετά, τι;

Η ανάγκη για εξέλιξη
30 Ιανουαρίου 2015 14:20
Editorial: Και μετά, τι;

Έπαιζα Call of Duty: Advance Warfare αυτές τις ημέρες και μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες σκέψεις, τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας εν συντομία στις παρακάτω γραμμές. Μου δημιουργήθηκαν, λοιπόν, προβληματισμοί για το ποια είναι η σημασία των προσώπων και των χαρακτήρων στα βιντεοπαιχνίδια. Στο πρόσφατο Call of Duty, πρωταγωνιστεί ο Kevin Spacey, ο οποίος όντας ένας κορυφαίος ηθοποιός, παραδίδει σεμινάρια ερμηνείας, ακόμη και μέσα από pixels. Σε αυτό βοηθάει, βέβαια, και η απίστευτη τεχνολογία της Activision στα cutscenes.

Ο Spacey, λοιπόν, κατάφερε με την εμφάνισή του να δώσει ενδιαφέρον σε ένα παιχνίδι του οποίου το σενάριο δε θα μπορούσε, ούτε κατά διάνοια να αγγίξει κάποιον, μιας και η προπαγάνδα είναι και πάλι το κύριο συστατικό. Ο Spacey κατάφερε να με κάνει να κοιτάω τα cutscenes σε ένα παιχνίδι που υπό άλλες συνθήκες αυτές οι στιγμές θα ήταν οι πλέον βαρετές. Αυτό απέδειξε, ακόμη μία φορά, πως οι χαρακτήρες, οι προσωπικότητες, τα πρόσωπα στα βιντεοπαιχνίδια, συνεχίζουν να έχουν σημαντικότατο ρόλο, ακριβώς δίπλα στο gameplay, στα γραφικά και σε ό,τι άλλο συνθέτουν το συνονθύλευμα. Ακόμη και σε “άμυαλα” videogames, μία έντονη προσωπικότητα μπορεί να προσφέρει πολλά στο σύνολο. Όχι, δε ζητάω από τα παιχνίδια να έχουν “Kevin Spacey”, ούτε καν ηθοποιούς.

Η ουσία των λόγου μου αναφέρεται στους δημιουργούς, οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν, όταν γράφουν ένα παιχνίδι, να έχουν στο μυαλό τους πως αυτό το μέσο έχει εξελιχθεί και πως πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως εμπειρία και οι εμπειρίες πρέπει να είναι πολυεπίπεδες. Το να δίνεται βαρύτητα σε έναν τομέα και να παραμελούνται όλοι οι υπόλοιποι, κατ' εμέ μας γυρνάει πίσω και δεν προχωράμε. Το μέσο πρέπει να εξελιχθεί, τώρα, που βιώνει μία δημιουργική κρίση (βλ. Επέλαση των Remasters), τώρα που πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του και τώρα που πρέπει να προσκολληθεί από το παρελθόν. Ο κόσμος έχει ανάγκη από εμπειρίες, όχι από ρεαλισμό στις εκρήξεις, στο νερό και στις ρυτίδες των προσώπων. Έχουμε ανάγκη από ιστορίες, ανάγκη από προσωπικότητες, διαλόγους και πλοκές. Θα φτάσει η μέρα που θα έχουμε δει τις πιο ρεαλιστικές εκρήξεις, τα πιο ρεαλιστικά γραφικά, τα πιο αληθινά όπλα και μετά τι;

Προβληματιστείτε και εσείς στα σχόλια.

Εύχομαι από καρδιάς, ένα ευχάριστο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο σε όλους!

Tags: