Τα σημαντικότερα tablets του 2014

Υψηλός ανταγωνισμός και κορυφαία προϊόντα και σε αυτήν την κατηγορία
30 Δεκεμβρίου 2014 09:56
Τα σημαντικότερα tablets του 2014

Δεν έχουν πολλά χρόνια που υπάρχουν, αλλά τα tablets γρήγορα κατάφεραν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του χεριού μας και απαραίτητο εργαλείο στη δουλειά ή ακόμα και στο σπίτι μας. Το 2014 είχε μερικές σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των tablet, περισσότερο όμως βελτίωση των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών παρά κάτι πραγματικά καινοτόμο. Πάμε να δούμε μαζί τα tablets που έκλεψαν τις εντυπώσεις, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

iPad Air 2

Χαρακτηρίστηκε από πολλά μέσα ως “το tablet που θα αγαπήσουν και οι haters”. Το iPad Air 2 όταν κυκλοφόρησε ήταν το πιο λεπτό tablet στον κόσμο, με πάχος όσο τα 2/3 ενός μολυβιού. Η άριστη ποιότητα κατασκευής του και το πολύ μικρό βάρος του, το έκαναν γρήγορα ταιριαστό στα χέρια. Το συνολικό μέγεθος του μειώθηκε, παρόλο που η οθόνη παρέμεινε στις ίδιες ίντσες. Και μιλώντας για οθόνες, το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη είναι η τα στρώματα της από τρία, μειώθηκαν σε ένα, κάνοντας το χρήστη να νομίζει πως πραγματικά ακουμπάει το εικονίδιο, ενώ έχει το μικρότερο δείκτη αντανάκλασης σε tablet παγκοσμίως. Ο A8X επεξεργαστής εκτελεί την κάθε εντολή θεαματικά γρήγορα και κάνει το gaming απόλαυση, ενώ η μπαταρία παρέμεινε στις 10 ώρες χρήσης. Ενσωματώθηκε και το Touch ID που είδαμε στο iPhone 5S και έχει ταχύτερη ασύρματη σύνδεση Wi-Fi από τον προκάτοχο του. Σε συνδυασμό με το νέο iOS 8, το iPad Air 2 είναι για φέτος η κορυφαία πρόταση για tablet.

Galaxy Tab S

Στις 8.4 και στις 10.5 ίντσες είναι εντυπωσιακότατα tablet και τα μόνα που μπορούν να ανταγωνιστούν το iPadAir 2. Ίσως σχεδιαστικά να μην εντυπωσιάζουν, αλλά έχουν λεπτά bezel και το βάρος ακόμα και του μοντέλου των 10 ιντσών με LTE δεν ξεπερνάει το μισό κιλό. Επεξεργαστικά ο Exynos 5 Octa και τα 3GB RAM δε θα κολλήσουν σε ότι και αν τους αναθέσετε. Αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει τα Galaxy Tab S και το σημείο υπεροχής έναντι στην πρόταση της Apple, είναι η οθόνη τους που όμοια της δεν υπάρχει. Με Super AMOLED και WQXGA ανάλυση (2560x1600) παίρνουμε το θεαματικό 360ppi στο μοντέλο των 8.4 ιντσών, καθιστώντας τα Galaxy Tab S, την καλύτερη Android πρόταση σε tablet.

Xperia Z3 Tablet Compact

Από τις πιο ισχυρές επιλογές σε tablet 8 ιντσών, το Xperia Z3 Tablet Compact μας εξέπληξε ευχάριστα με την ωμή ισχύ του. Ο Snapdragon 801 στα 2.5GHz μαζί με την Adreno 330 στα γραφικά και τα 3GB RAM προσφέρουν άνετο χειρισμό σε οποιαδήποτε εργασία. Αυτό όμως που το έκανε να ξεχωρίσει και να γίνει αγαπητό ειδικά σε πιο δραστήριο καταναλωτικό κοινό ήταν ο συνδυασμός του compact design του που επιτρέπει τη στήριξη του με ένα χέρι και της IP68 πιστοποίησης που το κάνει κατάλληλο για χρήση σε υπαίθριους και υποβρύχιους χώρους. Να μην ξεχάσουμε το PS4 Remote Play, το οποίο είναι μια πρωτοπορία στο πάντρεμα του console gaming με tablet.

Nexus 9

Το πιο αναμενόμενο tablet από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα είναι κατασκευής HTC. Γνωρίζοντας όλοι την ποιότητα που προσφέρει στην κατασκευή η HTC και σε συνδυασμό με τις φήμες πως η Google αλλάζει ρότα και από τα προσιτά Nexus 7 μας πάει σε premium εμπειρία, οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές η ταμπλέτα και άφησε πολλούς απογοητευμένους , όχι επειδή δεν είναι ένα καλό tablet αλλά επειδή περίμεναν περισσότερα. Περίμεναν περισσότερα από την κατασκευή την ίδια, η οποία δεν ήταν τόσο στιβαρή και ποιοτική όσο θα ήθελαν αλλά και από την οθόνη η οποία χαρακτηρίζεται απλά καλή. Η αναλογία 4:3 ήταν κάτι διαφορετικό και άρεσε σε πολλούς. Ο 64-bit επεξεργαστής της Nvidia με τα 2GB RAM κάνουν το Lollipop απόλαυση και η μπαταρία βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας τις 9 ώρες χρήσης. Αν και δεν ξεπερνάει άλλες Android προτάσεις, είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για αυτούς που θα ήθελαν να συνδυάσουν το stock Android με μια πιο ποιοτική επιλογή από αυτή των Nexus 7.

Nokia N1

Αν και τεχνικά θα είναι tablet του 2015 μιας και θα κυκλοφορήσει στην Κίνα στις 9 Ιανουαρίου, η ανακοίνωση και μόνο χάρισε πολλά χαμόγελα σε όλους τους ρομαντικούς που αναπολούν και σέβονται το όνομα της Nokia. Μετά την εξαγορά της από τη Microsoft και τη μετέπειτα απαγόρευση χρήσης του ονόματος Nokia σε smartphones υπήρξαν πολλές αντιδράσεις εναντίον της Microsoft από καταναλωτές. Στις 17 Νοεμβρίου όμως το τμήμα της Nokia που δεν έχει εξαγοραστεί από τη Microsoft και έχει την έδρα του στη Φινλανδία, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Nokia N1. Το καθεστώς γύρω από το tablet είναι λίγο θολό για αυτό θα προσπαθήσω να το κάνω κατανοητό. Το ανεξάρτητο Φινλανδικό τμήμα της Nokia δεν έχει κατασκευαστικές δυνατότητες, έτσι ο επικεφαλής Ramzi Haidamus αποφάσισε πως η εταιρία θα “νοικιάζει” το όνομα της σε τρίτες εταιρίες για να εξασφαλίσει μια συνεχόμενη παρουσία στους καταναλωτές και τη διατήρηση του πολύτιμου Nokia brand. Έτσι, ενώ δεν μπορεί να παράγει smartphone με το όνομα Nokia μέχρι το τέλος του 2015, μπορεί να δώσει το όνομα της σε tablets. Το Nokia N1 είναι κατασκευής Foxconn, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, marketing, διανομή και τεχνική υποστήριξη του N1. Σχεδιαστικά το tablet θυμίζει πολύ iPad Mini 2 και έκανε εντύπωση με τη χαμηλή τιμή του αφού ο Intel-Atom τετραπύρηνος επεξεργαστής του, και τα 2GB RAM είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Nvidia Shield Tablet

Ένα tablet για τους gamers που δεν είχε την απήχηση που περίμενε. Το σημαντικό χαρακτηριστικό του, ο επεξεργαστής Tegra K1, προσφέρει απολαυστικές επιδόσεις στα games, ενώ μπορεί να κάνει stream PC games με συμβατά gaming PCs. Την ποιότητα κατασκευής δε θα τη χαρακτήριζα ιδιαίτερα καλή, ενώ ο game controller που χρειάζεται για να παίξετε να περισσότερα games, πωλείται χωριστά.

Surface Pro 3

Η πρόταση της Microsoft στις 12 ίντσες έγινε ακόμα καλύτερη από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις και αυτή τη φορά υποστηρίζει πλήρως τα Windows 8.1 κάνοντας το Surface Pro 3 το καλύτερο laptop replacement της Microsoft ως τώρα, αν και γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία ως tablet. Σε συνδυασμό με μια πολύ πετυχημένη στρατηγική σε σχολεία και επαγγελματίες, το άψογο πληκτρολόγιο και η υποστήριξη Pen το κάνουν “εργαλείο” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

Σας κίνησε κάτι άλλο το ενδιαφέρον στον τομέα των tablets φέτος; Πως σας φαίνονται τα μοντέλα της λίστας; Θα αγοράζατε κάποιο αν υπήρχε η δυνατότητα και γιατί; Πείτε μας στα σχόλια.

Tags: