Top 10 Hardware Tech 2014!

Οι τεχνολογίες και τα προϊόντα που ξεχώρισαν φέτος
24 Δεκεμβρίου 2014 10:15
Top 10 Hardware Tech 2014!

Το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το Hardware με νέες τεχνολογίες, προϊόντα από εταιρίες που δεν είχαμε συνηθίσει, νέες κάρτες γραφικών και νέοι επεξεργαστές. Οι Χρήστος Παπέλης και Θέμης Μπολτσής επέλεξαν και σας παρουσιάζουν 10 Hardware τεχνολογίες και προϊόντα τα οποία έκαναν αισθητή την παρουσία τους το 2014.

SSD

Τη φετινή χρονιά εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο η χρήση των SSD, όχι μόνο από Enthusiasts και Gamers, αλλά και από πιο Casual χρήστες με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται και την τεχνολογία να εξελίσεται. Ιδιαίτερα το 2014 είδαμε την χρήση της 3D NAND memory από τη Samsung, μία νέα μέθοδο κατασκευής NAND μνήμης, που εκτός από βελτίωση στην απόδοση φέρνει βελτίωση και στη διάρκεια ζωής των SSD, με παραδείγματα την σειρά 850 να προσφέρει εγγύηση 5 και 10 χρόνια, αλλά και τη Sandisk να προσφέρει εγγύηση 10 χρόνων για την extreme σειρά της.

Το 2014 είχαμε την εδραίωση 4Κ αναλύσεων τόσο από πλευράς software, όσο κι από πλευράς hardware. Με την κυκλοφορία οθονών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα υποστήριξης 4Κ ανάλυσης (3840x2160, 60Hz) σε τιμές προσβάσιμες (πολύ κάτω των €1000) στο μέσο χρήστη και τη βελτίωση του scaling σε πολλά προγράμματα φαίνεται πως το επόμενο βήμα στις αναλύσεις μετά το 1440p θα είναι το 4Κ.

GTX 900 series

Η φετινή χρονιά αποτέλεσε ορόσημο στον τομέα των καρτών γραφικών με την κυκλοφορία της σειράς GTX 900 της NVIDIA. Η εταιρεία παρουσίασε την ολοκαίνουρια Maxwell αρχιτεκτονική η οποία είναι σε όλους τους τομείς καλύτερη από την Kepler που είχε χρησιμοποιηθεί στις σειρές 600, 700 και 800Μ, με τις GTX 970 και GTX 980 να έχουν μικρότερη κατανάλωση, καλύτερες επιδόσεις, καλύτερη θερμική συμπεριφορά που επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερες τιμές από τους προκατόχους της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Nvidia ανέβασε τον πήχη ακόμη υψηλότερα.

Haswell-E

Φέτος είχαμε την παρουσίαση της νέας γενιάς extreme επεξεργαστών από την Intel, Haswell-Ε, η οποία έφερε νέο chipset και νέο socket. Το νέο 2011-v3 socket αποτελεί μία εξέλιξη του socket 2011 με παραπάνω χαρακτηριστικά και 3 νέους κορυφαίους επεξεργαστές, τους 5820Κ, 5930Κ και τον 5960Χ. Ο 5820Κ αποτελεί την ευκαιρία της χρονιάς σε σχέση απόδοσης-κόστους με 6 φυσικούς πυρήνες και λειτουργία Hyperthreading με τον 5960Χ να αποτελεί τον καλύτερο επεξεργαστή της χρονιάς με τους 8 φυσικούς του πυρήνες και τη λειτουργία του Hyperthreading.

DDR4

Η μεγαλύτερη εξέλιξη της χρονιάς στον τομέα του PC hardware ήταν η κυκλοφορία του επόμενου πρωτοκόλλου RAM, DDR4. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε μέσω του νέου chipset της Intel, Χ99 για το socket 2011-v3 και έδειξε τις δυνατότητές του με τη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, την αύξηση της χωρητικότητας, αλλά κυρίως με τις ταχύτητες τις οποίες είναι διαθέσιμες. Τα μόνα μελανά σημεία μιας και μιλάμε για καινούρια τεχνολογία είναι η τιμή των RAM sticks και η διαθεσιμότητά τους.

G-Sync Freesync

Φέτος υπήρξε η παρουσίαση νέων τεχνολογιών στον τομέα της απεικόνισης με την Nvidia να παρουσιάζει τη G-Sync τεχνολογία και την AMD να παρουσιάζει την FreeSync τεχνολογία. Επί της ουσίας οι δύο αυτές τεχνολογίες αποτελούν ένα νέο τρόπο απεικόνισης της εικόνας για εξάλειψη του tearing, display stutter και input lag χρησιμοποιώντας το refresh rate των εκάστοτε GPU και μην έχοντας το πρόβλημα της “αλληλοσυνενόησης” με το refresh rate του monitor. Για τη χρήση αυτών των τεχνολογιών θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές με ειδικά monitor με τα πρώτα G-Sync monitor να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, ενώ τα αντίστοιχα FreeSync ετοιμάζονται από τις εταιρείες.

Haswell Refresh

Εντός του 2014 είχαμε την ανανέωση των Haswell επεξεργαστών του socket 1150, με κωδική ονομασία “Devil’s Canyon” μαζί με την προσθήκη του νέου chipset Z97. Οι 2 επεξεργαστές που έκαναν την εμφάνιση τους είναι οι 4690Κ και 4790Κ οι οποίοι αποτελούν βελτιωμένες εκδόσεις των 4670Κ και 4770Κ κyρίως ως προς τη θερμική συμπεριφορά τους, επιτρέποντας καλύτερο και πιο σταθερό overclocking. Μαζί τους παρουσιάστηκε και το Ζ97 chipset το οποίο αποτελεί εξέλιξη του Ζ87 φέρνοντας κάποια νέα χαρακτηριστικά όπως η υποστήριξη SATA Express και Μ.2 πρωτοκόλλων και την υποστήριξη των επερχόμενων Broadwell επεξεργαστών της Intel.

Phanteks Cases

Φέτος είδαμε τη δυναμική είσοδο της Phanteks στον τομέα της κατασκευής κουτιών υπολογιστών με μία πλήρη γκάμα προτάσεων να προκαλούν έκπληξη αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι αποτελεί ένα νέο τομέα για την εταιρία. Τα Phanteks Enthoo Primo, Luxe, Pro, Primo SE και EVOLV είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο με μινιμαλιστικό σχεδιασμό και εξαιρετικά features όπως το πολύ εργονομικό cable management, τη δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και την ανταγωνιστική τιμή που έχουν σε σχέση με την ποιότητά τους.

R9 295X2 & TITAN Z

Το 2014 είχαμε την παρουσίαση και κυκλοφορία στην αγορά 2 GPU που αποτελούν σημείο αναφοράς, την Nvidia GeForce Titan Z και την AMD R9 295X2. Η Titan Z αποτελεί τη γρηγορότερη κάρτα της Nvidia με 5760 CUDA cores, 12GB Vram, core clock στα 705MHz και boost clock στα 876MHZ με τιμή η οποία όταν κυκλοφόρησε έφτανε τα 3000 δολάρια. Η AMD R9 295X2 την καλύτερη GPU της χρονιάς με 5632 stream processors, 8GB Vram και clock που φτάνει τα 1018MHZ και τιμή που όταν κυκλοφόρησε έφτανε τα 1500 δολάρια. Οι 2 GPU απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν τις καλύτερες επιδόσεις με την R9 295X2 να αποτελεί την GPU της χρονιάς.

VR τεχνολογία

Το 2014 υπήρξε μία τεράστια άνθηση στη VR τεχνολογία με την παρουσίαση και διάθεση του Oculus Rift DK2 και την παρουσίαση VR μονάδων από την Sony, την Samsung, την Phillips, την Zeiss και την Google. Το Rift DK2 από την Oculus αποτελεί την εξέλιξη του Rift, το Project Morpheus ενώ είναι η λύση της Sony για το PS4, την ώρα που το Samsung VR χρησιμοποιεί smartphone ως οθόνη απεικόνισης όπως και το Archos VR της Phillips, το Google Cardboard και το Carl Zeiss VR One με όλο και περισσότερες εταιρείες να παρουσιάζουν σιγά-σιγά τις προτάσεις τους. Πριν λίγα 24ωρα μάθαμε πως και η Microsoft ετοιμάζει σχετική ανακοίνωση για το Xbox One.

Αυτά ήταν τα hardware προϊόντα τα οποία έκλεψαν την παράσταση τη χρονιά που μας αφήνει πίσω. Ποια ήταν τα πράγματα τα οποία σας έκαναν εντύπωση το 2014 και ποια αυτά που αγαπήσατε; Πείτε την άποψή σας στα σχόλια.

Θέμης Μπολτσής - Χρήστος Παπέλης

Tags: