Ένας κούκος φέρνει την άνοιξη...

Από τον Mattrick στον Spencer, πολλά τσιγάρα δρόμος...
16 Δεκεμβρίου 2014 02:34
Ένας κούκος φέρνει την άνοιξη...

Όλοι γνωρίζουμε πως το gaming, πλέον, δεν είναι μία ενασχόληση για λίγους, με αποτέλεσμα να έχουν χτιστεί χιλιάδες κοινότητες ανά τον κόσμο με κοινό παρανομαστή τα βιντεοπαιχνίδια. Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται αυτές οι κοινότητες είναι η άμυνά τους όταν γίνεται κάποια επίθεση σε οποιοδήποτε κομμάτι αυτού του μέσου. Ένα πολύ καλό και πρόσφατο παράδειγμα είναι η λανθασμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης της Unicef για τις ανεπίτρεπτες συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών στο νότιο Σουδάν. Αλλά αυτό είναι μία ξεχωριστή και μεμονωμένη περίπτωση που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που θα περιγράψω παρακάτω αλλά σίγουρα είναι μία υπενθύμιση της δύναμης που έχει η φωνή μίας ομάδας ανθρώπων και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το ανέφερα.

Αδιαμφισβήτητα, μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι αυτή του Xbox και είναι απόλυτα λογικό όταν γίνονται δηλώσεις από κάποιο εκπρόσωπο του brand να τραβάει αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Το μέγεθος και η δύναμη αυτής της κοινότητας ίσως να μην είχε υπολογιστεί σωστά από τον Don Mattrick, όταν απάντησε στην ερώτηση του Geoff Keighley σχετικά με τις επιλογές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι Xbox One που θα έχουν αδυναμία πρόσβασης στο internet. Συγκεκριμένα, ο Mattrick ανέφερε:

“Ευτυχώς, έχουμε μία κονσόλα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να συνδεθούν και λέγεται Xbox 360. Αν έχετε μηδαμινή πρόσβαση στο internet, αυτή είναι μία offline συσκευή.”

Έτσι, ο Don Mattrick δημιούργησε σε δευτερόλεπτα ένα αλυσιδωτό κύμα αρνητικών αντιδράσεων στο διαδίκτυο με την πτώση της εμπιστοσύνης των gamers να αποτελεί το αγκάθι αυτών των δηλώσεων. Δε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να εξηγήσω το λόγο για τον οποίο τα λόγια του Don Mattrick ήταν εκτός πραγματικότητας γιατί ο σκοπός του άρθρου δεν είναι αυτός και γενικά νομίζω πως γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί μία τεράστια ομάδα ανθρώπων ήταν θυμωμένη με τα όσα είπε ο άνθρωπος της Microsoft. Μία απλή πρόταση ήταν αρκετή για να φέρει σε κίνδυνο μία ολόκληρη εταιρία. Η Microsoft κατάλαβε γρήγορα τη μεγάλη ζημιά που μόλις είχε γίνει προς την εικόνα του Xbox ως brand και ήταν κάτι το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει να ξεφύγει παραπάνω. Ως νέος CEO του κολοσσού, ο Satya Nadella αποφάσισε να αναλάβει δράση και παρέδωσε τη σκυτάλη του Xbox στον Phil Spencer.

Ο λαός μας λέει πως ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Ο Phil Spencer, όμως, είναι ένας άνθρωπος που απέδειξε περίτρανα πως αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Με την παρουσία του στη Microsoft να ξεπερνά τα 25 χρόνια πλέον, πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν είχε τη θέση που έχει σήμερα στο Xbox τμήμα της εταιρίας. Από την πρώτη ημέρα που ο Phil Spencer μπήκε ως επικεφαλής, υπήρξαν άμεσες αλλαγές. Το Xbox One ήταν έτοιμο να υποδεχθεί ένα νέο πακέτο αγοράς χωρίς το Kinect, κάνοντας το μηχάνημα ακόμη πιο ανταγωνιστικό, τουλάχιστον τιμολογιακά. Πολύ γρήγορα, έγινε απ' όλους αντιληπτό πως έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση, έχει συγκεκριμένα πλάνα, "αναπνέει" περισσότερο από τον προκάτοχό του τα βιντεοπαιχνίδια και εν τέλη εμφανίζεται αποφασισμένος στο να αλλάξει το κλίμα.

Η συμπεριφορά και οι πράξεις του ήταν σοβαρά μελετημένες από τον ίδιο και η εμπειρία του ως gamer βοήθησε στο να χτιστούν τα θεμέλια μίας νέας σχέσης ανάμεσα στο Xbox και την κοινότητά του, κάτι που αυτομάτως αναλογεί σε ένα ιδιαίτερα πιο ποθητό προϊόν (Xbox One). Μέσα σε λιγότερο από δώδεκα μήνες, η καθημερινότητα των ανθρώπων στο Xbox τμήμα της Microsoft εξελίχθηκε από την επιδιόρθωση διάφορων λαθών σε μία συνεχή κατεύθυνση προς ένα ξεκάθαρο και σωστό μονοπάτι, το οποίο φυσικά και δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα και κόκκινα χαλιά αλλά τουλάχιστον πλέον δεν έχει ρωγμές.

Ο Phil Spencer δείχνει να κατέχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά ενός άξιου ηγέτη που θα οδηγήσει το Xbox One σε καλύτερες μέρες. Με λιγότερη υπεροψία από κάθε άλλον που βρισκόταν στο παρελθόν στη θέση του, σέβεται τους ανταγωνιστές του που αυτό σημαίνει πως λαμβάνει πίσω τον αντίστοιχο σεβασμό. Κρατάει ένα αρκετά ανοιχτό μυαλό και αξιοποιεί τις συνεργασίες του. Ενδιαφέρεται να ακούσει τι έχει να πει το κοινό. Αξιολογεί τις καταστάσεις. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και είναι μέρη της θετικής πορείας του ως επικεφαλής του Xbox μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το κομμάτι του σεβασμού το έλαβε με την εκτίμηση που εξέφρασε για τη προσφορά της Valve στο PC gaming, τα συγχαρητήρια που έδινε στον Shuhei Yoshida μέσω Twitter για την επιτυχία του PlayStation 4 και τις θετικές δηλώσεις του σχετικά με την εξαιρετική ποιότητα των first-party τίτλων της Nintendo. Η αξιοποίηση των συνεργασιών του έγινε με την εξαγορά της Mojang και την αποκλειστικότητα του Rise of the Tomb Raider, το ανοιχτό μυαλό του φάνηκε από την απάντηση του σε ένα fan σχετικά με το Halo και το Gears of War crossover, ενώ η αξιολόγηση των καταστάσεων φαίνεται από το σύνολο των πράξεών του. Η αλλαγή εστίασης της Microsoft από την τηλεόραση και τη home entertainment φιλοσοφία, στα παιχνίδια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη βελτίωση που σημειώθηκε και φάνηκε από την παρουσία της στη Gamescom 2014, όταν ο Phil Spencer ανέβηκε στη σκηνή της γερμανικής έκθεσης και μίλησε μόνο για τους τίτλους που αναμένονται στο Xbox One και στο Xbox 360 όπως το Halo: The Master Chief Collection.

Από εκεί και πέρα, ο Spencer συνεχίζει δυναμικά την ενδυνάμωση του Xbox σε όλους τους τομείς όπως με την εμφάνιση περισσότερων JRPGS στο Xbox One, ενώ το ταπεινό ύφος που τον χαρακτηρίζει είναι αυτό με το οποίο πρέπει να προχωρήσει για να φτάσει το στόχο του.

Τα παραπάνω ο Phil Spencer τα αποδεικνύει όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός με πράξεις και όχι με λόγια. Μία από αυτές ήταν η μείωση τιμής του Xbox One για όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου όπου ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η κονσόλα της Microsoft κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του PlayStation 4, ενώ με τίτλους όπως το Halo 5: Guardians και το Rise of the Tomb Raider σίγουρα θα δούμε μία σκληρή αναμέτρηση με τη κονσόλα της Sony. Επιπλέον, ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του Xbox Live μέχρι σήμερα καθώς το νούμερο των χρηστών που συνδέθηκαν ταυτόχρονα στο Xbox One και στο Xbox 360 ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί για την υπηρεσία. 

Από εκεί που αρκετοί gamers είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους για το Xbox One, έφτανε μόνο ένας άνθρωπος που θα είχε την κατάλληλη φιλοσοφία και, επιτρέψτε μου, σοβαρότητα, για να βάλει ξανά τη Microsoft στο χάρτη. Προφανώς και το Xbox One δεν έχει και τον ευκολότερο δρόμο να βαδίσει, μιας και απέναντί του έχει ένα PS4 που "τρέχει" και ένα Wii U που όλα δείχνουν πως θα σταματήσει να είναι "αθόρυβο" και πως αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Το σίγουρο είναι ότι το Xbox brand έχει στο τιμόνι έναν συνειδητοποιημένο καπετάνιο που ήδη έχει βγάλει το πλοίο της Microsoft σώο από τη μεγαλύτερη φουρτούνα που έχει γνωρίσει ως σήμερα.

Tags: