Τι είδους fanboys είστε;

Ο φανατισμός στην τεχνολογία
26 Νοεμβρίου 2014 11:16
Τι είδους fanboys είστε;

 

Στο χώρο των smartphones υπάρχουν αρκετά στερεότυπα. Μας αρέσουν τα προϊόντα κάποιας εταιρίας περισσότερο από κάποια άλλα και μισούμε μια άλλη εταιρία. Είμαστε όμως fanboys ή απλά κριτές των τεχνολογιών που μας προσφέρονται; Ποια η διαφορά; Ποιες κατηγορίες fanboys υπάρχουν;

Apple Fanboy

Εντάξει, είναι Apple. Που σημαίνει ποιότητα. Σε όλα. Έχει και μήλο. Και ωραίο design. Και συνήθως πρωτοπορεί στις τεχνολογίες, αν και αυτό τίθεται προς συζήτηση τον τελευταίο καιρό. Πέρα από την υποκειμενική σας κρίση όμως για το αν μια συσκευή που έχετε στα χέρια σας είναι άξια για τα λεφτά που δαπανήσατε, υπάρχουν κάποια σημάδια για να αναγνωρίσετε αν είστε fanboy. Αν σας ρωτήσουν γιατί επιλέξατε iPhone, η απάντηση σας είναι “αφού είναι Apple”. Τείνετε στο να πιστεύετε πως η Apple εφηύρε τα πάντα και πως το Android είναι μια φτηνή αντιγραφή του iOS, αγνοώντας το γεγονός πως το iOS παίρνει αρκετά στοιχεία από το Android τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, πιστεύετε πως το Android είναι για φτωχούς ανθρώπους και δεν πιάνετε στα χέρια σας Android συσκευή χωρίς να τα πλύνετε μετά. Αν τα παραπάνω συμπτώματα ισχύουν, συγχαρητήρια, είστε ένα αυθεντικό Apple fanboy που από το μήλο παίρνετε μόνο μια δαγκωνιά για να σας θυμίζει την αγαπημένη σας εταιρία.

Google Fanboys

Μην τους μπερδεύετε με τους Android fanboys, αυτή είναι μια κατηγορία μόνοι τους. Στους Google fanboys δεν αρέσει απλά το Android, ζούνε και αναπνέουν γύρω από οτιδήποτε έχει να κάνει με τη Google. Χρειάζεστε Google στα πάντα και είναι η πρώτη και μοναδική επιλογή σας στα apps… Google Drive, Google Maps, Google Plus, Google Music, τα πάντα Google. Είστε φανατικοί υποστηρικτές του stock Android και πιστεύετε πως όλα τα άλλα skins των OEM πρέπει να καταργηθούν… αν και περίτρανα δηλώνετε περήφανοι για το πόσο “ανοιχτό” είναι το OS της Google. Χρησιμοποιείτε Chrome και έχετε την τάση να χαρακτηρίζετε οποιονδήποτε δεν έχει την ίδια ακριβώς άποψη με εσάς “Apple fanboy”. Κοροϊδεύετε το πόσο αργοί είναι οι OEMs στις αναβαθμίσεις τους αλλά νευριάζετε όταν αναβαθμίζουν πιο γρήγορα από τη Google. Γενικότερα η κατηγορία αυτή δεν παραδέχεται κανένα λάθος της Google και στις φόρμες συμπλήρωσης, κάτω από το θρήσκευμα, επιλέγετε “άλλο” και συμπληρώνετε με “Google”.

Android Fanboys

Ή όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται “Fandroids”. Ο φανατισμός τους αφορά μόνο το Android και δε συμφωνούν απαραίτητα με όλες τις ενέργειες της Google. Έχετε οποιαδήποτε άλλη συσκευή Android εκτός από Nexus, χρησιμοποιείτε άλλες υπηρεσίες εκτός Google (Facebook, Dropbox) και δίνετε μεγαλύτερη σημασία στα τεχνικά χαρακτηριστικά του smartphone, παρά στο λειτουργικό. Εξάλλου, το πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη rootάρει το κινητό σας και να έχετε δοκιμάσει ήδη καμιά δεκαριά custom ROMs. Και το κυριότερο, πιστεύετε πως το Android είναι τέλειο ως έχει και πως κανένα άλλο λογισμικό δεν έχει θετικά χαρακτηριστικά. Όλα είναι χάλια και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορέσει να μάθει η Google από τον ανταγωνισμό.

Samsung Fanboys

Το πλαστικό είναι φανταστικό. Δεν κάνετε κανένα παράπονο για το σχεδιασμό. Τώρα που η Samsung το γύρισε στο μέταλλο και με αυτό είστε εντάξει. Και μόνο η προσπάθεια δικαιολόγησης του bloatware σας “καρφώνει”. Σας αρέσει το Touchwiz και μάλιστα χρησιμοποιείτε εφαρμογές της Samsung. Απεχθάνεστε την ιδέα του stock Android και δηλώνετε πως η Samsung ΕΙΝΑΙ το Android, είναι η νούμερο ένα εταιρία, αυτή που έβαλε το Android στο χάρτη, η καλύτερη όλων. Μάλιστα η Samsung για εσάς είναι πιο σημαντική από το Android και ευχαρίστως θα σκεφτόσασταν την προοπτική ενός high-end Tizen smartphone.Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό σας, όμως, είναι η βαθιά απέχθεια για τα Apple fanboys, που ξεπερνάει οποιοδήποτε άλλο group fanboys.

Μην είστε Fanboy!

Εντάξει ίσως να ξέχασα να αναφέρω τα Microsoft Fanboys, ή τα κάνα δυο Blackberry Fanboys, αλλά αυτές δεν είναι κύριες κατηγορίες. Καταλήγοντας, θέλω να πω πως δεν είναι κακό να έχεις κάποια προτίμηση σε κάποιο λογισμικό ή κατασκευαστή και εφόσον έχεις μείνει ήδη ικανοποιημένος από το προϊόν, να επιλέγεις πάλι το ίδιο. Απλά μη γίνεστε τα στερεότυπα που αναφέρω παραπάνω. Να θυμάστε πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί μόνο προς όφελος δικό μας. Είναι θεμιτό να υπάρχουν πολλά γούστα για να καλυφθούν. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και σκέψης. Αυτό που θεωρείτε σωστό για εσάς, δεν είναι πιθανώς αρεστό σε κάποιον άλλον.

Έτσι, όταν επιλέγετε ένα προϊόν η ένα λογισμικό, σιγουρευτείτε πως είναι το κατάλληλο για εσάς. Ακούστε γνώμες άλλων, αλλά αυτό να παραμείνουν, γνώμες. Η τελική επιλογή είναι δική σας. Και ας μην τυφλωνόμαστε από τις επιλογές μας. Όσο περνάει ο χρόνος, άλλοι κατασκευαστές ή λογισμικά μπορεί να ταιριάξουν καλύτερα στις ανάγκες σας και αυτό δεν είναι κακό. Ο φανατισμός οδηγεί στην αμάθεια και το σκοταδισμό. Να είστε ανοιχτοί στην πιθανότητα πως μπορεί και κάτι άλλο να είναι αξιόλογο, πέρα από τη δική σας επιλογή. Και αυτό ισχύει για όλα, είτε πρόκειται για smartphones, για tablets, για παιχνιδοκονσόλες, για ομάδες, για κόμματα, οτιδήποτε. Βγάλτε τις παρωπίδες.

Τώρα, αν έπρεπε να διαλέξω ένα γκρουπ, μάλλον θα κατέτασσα τον εαυτό μου στα Google Fanboys. Χωρίς να είμαι αρνητικός απέναντι σε άλλους OEMs και λειτουργικά (είμαι κάτοχος Samsung Galaxy S3 και iPad 4), χρησιμοποιώ όλα τα προϊόντα της Google καθημερινά και τη θεωρώ τη μεγαλύτερη εταιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τομέα της τεχνολογίας. Υπάρχει κάποια κατηγορία που θα θέλατε να προσθέσετε; Εσείς που θα κατατάσσατε τον εαυτό σας;

Tags: