Tesla D

Το νέο θαύμα του Elon Musk
13 Νοεμβρίου 2014 10:46
Tesla D

Όχι, δε θα αρχίσουμε να κάνουμε reviews για αυτοκίνητα, αλλά το παρακάτω όχημα είναι τόσο ιδιαίτερο και τόσο βουτηγμένο στην τεχνολογία, που θεωρώ πως πρέπει να το ρίξουμε μια ματιά, έστω και εγκυκλοπαιδικά. Το νέο Tesla D αποκαλύφθηκε σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση στο Los Angeles. Πρόκειται για ένα sedan με ψυχή supercar. Το “D”, όπως πολλοί υποψιάζονταν, είναι για το Dual motor, μιας και έχει δύο ηλεκτροκινητήρες σε κάθε άξονα. Αυτό σημαίνει πως με το υψηλό επίπεδο hardware και software που ενσωματώνεται στο αυτοκίνητο, κάνει το όχημα αστραπιαίο στις αντιδράσεις του, ανακατανέμοντας τη ροπή σε κάθε άξονα ανάλογα τις συνθήκες, μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το αποτέλεσμα; Αστραπιαία επιτάχυνση, απίστευτα κρατήματα στις στροφές και εντυπωσιακό φρενάρισμα.

Τα φρένα είναι ηλεκτρομηχανικά, που σημαίνει πιο αποτελεσματική πέδηση καθώς μπορούν να αποδώσουν αστραπιαία το 100% ανάλογα των συνθηκών. Η επιτάχυνση θα κάνει τους μεγάλους του χώρου να βράσουν στο ζουμί τους. Τα 0-100 έρχονται σε 3.2 δευτερόλεπτα. Σκεφτείτε μόνο πως είναι η ίδια επιτάχυνση με την Porsche 911 Turbo και τη Lamborghini Huracan LP 610-4, πιο γρήγορη από τη Ferrari 458 Italia, την Porsche Panamera Turbo S και το Audi RS7.

Πέρα όμως από τις μηχανικές βελτιώσεις, έχει το νέο Autopilot system, το οποίο μάλιστα άρχισε ήδη να ενσωματώνεται και στα Tesla S. Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα της αυτοματοποιημένης οδήγησης. Ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα δρόμο χωρίς τη συνδρομή του οδηγού, ή με πολύ μικρή βοήθεια από αυτόν. Χρησιμοποιώντας ραντάρ στο μπροστινό μέρος, αισθητήρες, σόναρ 360 μοιρών και live GPS data, επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ψάξει για εμπόδια, όσο μικρά κι αν είναι αυτά, όπως παιδιά, σκύλοι και άλλα, ενώ λειτουργεί με ομίχλη, βροχή, χιόνι και άμμο, από στάση έως 250χλμ/ώρα. Επίσης, ανιχνεύει τη διαγράμμιση του δρόμου και αναγνωρίζει τη σήμανση που βρίσκεται σε αυτόν με κάμερες και εξελιγμένο λογισμικό, παρόμοιο με αυτό της αναγνώρισης προσώπου και φυσικά μπορεί να παρκάρει μόνο του.

Στην έξυπνη οθόνη του, μπορείτε να δείτε τα αμάξια γύρω σας. Σύμφωνα με τον Musk, η Tesla βρίσκεται 5 με 6 χρόνια μακριά, από το να δημιουργήσει ένα πλήρως αυτόνομο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας είναι αυτό που έδωσε ο Musk με ένα παράδειγμα. “Ξυπνάτε το πρωί και καλείται το Tesla D. Αυτό ενεργοποιείται μόνο του και έρχεται μόνο του (αρκεί να είναι ιδιωτικός ο δρόμος για να αποφύγετε νομικά κολλήματα) να σας περιμένει κάτω από το σπίτι σας, με αναμμένο το air-condition και τη μουσική της αρεσκείας σας. Μπαίνετε μέσα και φεύγετε”.

Κατά την παρουσίαση του μοντέλου είπε. “Αυτό το αυτοκίνητο είναι τρέλα. Είναι σαν να απογειώνεσαι από αεροπλανοφόρο. Σαν να έχεις το προσωπικό σου τρενάκι του τρόμου και να το χρησιμοποιείς όποτε θέλεις”. Το Tesla D θα έχει 3 ειδών modes οδήγησης. Luxury, Sport και Insane. Ναι, πραγματικά γράφει Insane! Η αυτονομία του αγγίζει τα 445 χιλιόμετρα, 20 χιλιόμετρα παραπάνω από το Tesla S. Θα είναι διαθέσιμο προς παραγγελία το Δεκέμβριο με ημερομηνία παράδοσης το Φεβρουάριο του 2015. Θα υπάρχουν τρεις εκδόσεις, το 60D από $89.570, το 85D από $97.570 και το P85D από $120.170.

Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος από την εξέλιξη της ηλεκτρικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα και θαυμαστής του Elon Musk που έχει κάνει την Tesla, ένα αναγνωρίσιμο brand παγκοσμίως και ας κυκλοφορούν τα οχήματά της μόνο στις ΗΠΑ. Θεωρώ πως η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και η Tesla θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, τόσο από το καταναλωτικό κοινό, όσο και από τις παραδοσιακές βιομηχανίες. Σε συνδυασμό με το πολύ ανεπτυγμένο λογισμικό, η σύντηξη αυτοκινήτων που δε ρυπαίνουν χωρίς να θυσιάζουν επιδόσεις και αυτονομία, με αυτόνομη οδήγηση, θα μας φέρει ένα μέλλον όπου η οδήγηση θα είναι ευχαρίστηση. Θα οδηγούμε όταν εμείς το θέλουμε, στη βόλτα που θα κάνουμε στην εξοχή, ενώ θα αφήνουμε την οδήγηση στην κίνηση και τα μποτιλιαρίσματα στο ίδιο το αυτοκίνητο, όσο εμείς θα απολαμβάνουμε την εφημερίδα ή το σερφάρισμα σε ένα tablet. Βέβαια, οι ζωές που θα σωθούν, υιοθετώντας μια τεχνολογία όπως τα smartcars, επισκιάζουν κάθε θετικό ή αρνητικό που μπορεί να έχει αυτή η τεχνολογία. Με το 90% των θανατηφόρων ατυχημάτων να είναι αποτέλεσμα του ανθρώπινου παράγοντα, προτιμώ να αφήσω τη “μηχανή” να με πάει στον προορισμό μου.

Tags: