Verdun - Preview

Παρόντες σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες του Α' ΠΠ
11 Νοεμβρίου 2014 10:35
Verdun - Preview

Τα τελευταία χρόνια η gaming βιομηχανία έχει κατακλυστεί από πολεμικά  παιχνίδια, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να βλέπουμε όχι και τόσο εμπνευσμένες προσπάθειες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα developers με μεράκι για το συγκεκριμένο είδος. Η M2H είναι ένα στούντιο, των αδερφών Hergaarden που ιδρύθηκε το 2009 στην Ολλανδία και αποτελεί μία από τις πολλές indie εταιρίες που προσπαθούν να στρέψουν, έστω και λίγο, τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους. Το πιο πρόσφατο πόνημά τους είναι το Verdun, ένα squad-based multiplayer FPS που θέλει να μας βάλει ρεαλιστικά στη θέση του στρατιώτη ώστε να ζήσουμε την ένταση του πολέμου.

Ο τίτλος καταπιάνεται με την περιβόητη και ιστορική μάχη του Βερντέν. Η εν λόγω μάχη θεωρείται μία από τις κρισιμότερες του Α' παγκόσμιου πόλεμου και έλαβε χώρα στο δυτικό μέτωπο. Αντίμαχοι ήταν ο γερμανικός και ο γαλλικός στρατός που πολέμησαν από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου του 1916 γύρω από την πόλη Βερντέν (Verdun-sur-Ma'as) στη βορειοανατολική Γαλλία. Η μάχη του Βερντέν οδήγησε σε απώλειες δραματικού μεγέθους: πάνω από 250.000 νεκρούς και περίπου μισό εκατομμύριο τραυματίες, νούμερα που την θέτουν ως μία από τις πιο μακροχρόνιες και αιματηρές συγκρούσεις στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Οι δημιουργοί του Verdun, θέλησαν να συμπεριλάβουν επακριβώς τα ιστορικά χαρακτηριστικά της τότε μάχης, όπως πραγματικά όπλα, ιστορικούς χάρτες με βάση τους τομείς της στο Δυτικό Μέτωπο, αυθεντικές στολές καθώς και εξοπλισμό. Όπως και οι ίδιοι δηλώνουν, σκοπός του Verdum είναι να βυθίσουν τους παίκτες στην φρίκη του πολέμου.

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσω πως το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, ωστόσο είναι ήδη διαθέσιμο (ως Early Access στο Steam) προς αγορά έναντι €19.99. Αυτό σημαίνει πως πολλά από τα τεχνικά προβλήματα που υφίστανται, ενδεχομένως να λυθούν, ενώ η εταιρία έχει υποσχεθεί προσθέσει επιπλέον υλικό στο ήδη υπάρχον. Ο παίκτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο Frontline mode και στο Rifle Deathmatch. Το Frontline mode μας τοποθετεί σε μία ομάδα τεσσάρων ατόμων, όπου με την καθοδήγηση του αρχηγού μας (NCO), πρεπει να αποτρέψουμε τα αντίπαλα στρατεύματα από το να καταλάβουν την περιοχή που υπερασπιζόμαστε. Η κάθε μία από τις ομάδες , έχουν μια συγκεκριμένη τακτική και βασίζονται σε πραγματικές ιστορικά μονάδες εκείνης της εποχής.

Ο τρόπος του παιχνιδιού στις πρώτες γραμμές είναι μοναδικός σε πολυπλοκότητα, όπου θα πρέπει να καταστρέψουμε διαφορετικούς τύπους ταγμάτων, το καθένα με τη δική του τακτική και με διαφορετικούς ρόλους. Οι ρεαλιστικές τάφροι είναι μια επιπλέον πρόκληση στον αγώνα, όπου η ομαδική συνεργασία είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Η κάθε μάχη διαρκεί 25 λεπτά και με όλη την ομάδα συλλέγουμε experience (XP),  ώστε να αναβαθμιστούμε σε ανώτερο βαθμό που αυτό έχει ως αποτέλεσμα  καλύτερα όπλα από τα αρχικά και πιο αποτελεσματική ομάδα.

Όσον αφορά το Rifle Deathmatch είναι ένα ωμό free-for-all mode που ο καθένας πρέπει να αμυνθεί και να προστατέψει τον εαυτό του. Στην αρχή, προς επιλογή υπάρχει μία σχετικά μικρή λίστα από όπλα, ωστόσο στη συνέχεια, όταν ο παίκτης φτάσει στο level 20 έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πολλά περισσότερα, ενώ γίνεται και μία αναβάθμιση στο όπλο το οποίο διαθέτει ήδη. Κλασσικά πράγματα οπότε δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Αυτό που πρέπει να αναφέρω είναι, πως όσο και αν έπαιξα το συγκεκριμένο mode δύσκολα μπόρεσα να βρώ καποιον αντίπαλο και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι προς το παρόν  με το Verdun ασχολείται ελάχιστος κόσμος.

Υπάρχουν, όμως, και παράπονα που αφορούν στα γραφικά και στο gameplay. Ο τεχνικός τομέας είναι τόσο παροχημένος που σε κάνει να πιστεύεις πως το παιχνίδι έχει δημιουργηθεί αρκετά χρόνια πριν. Βέβαια ας μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για τον συγκεκριμένο τομέα,  αφενός γιατί βρίσκεται σε beta φαση και αφετέρου γιατί ως ένα αμιγώς multiplayer game οφείλει πρωτίστως να παραδίδει ομαλό net code και έπειτα γραφικά. Όσον αφορά το gameplay οφείλω να ομολογήσω πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Οι μηχανισμοί του δεν είναι δουλεμένοι με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται αρκετά δύστροπο. Είναι αδύνατον εν έτη 2014 ένα πολεμικό shooter να μην έχει σκυφτή θέση αλλά μόνο όρθια και έρπινγκ, πράγμα που κάνει τη ζωή του παίκτη αρκετά πιο δύσκολη. Το τρέξιμο, το κρύψιμο και η στόχευση είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν σωστά και σε συνδυασμό με τα άσχημα γραφικά, οι αντίπαλοι απλά περνούν σαν τουρίστες μπροστά από την κάμερα. Σε ορισμένα σημεία, ειδικότερα, όπου ο εχθρός εξαπολύει επίθεση με χημικά αέρια και ο παίκτης πρέπει να φορέσει τη μάσκα οξυγόνου, το gameplay γίνεται πραγματικός εφιάλτης.

Την κατάσταση σώζει λίγο ο ακουστικός τομέας που είναι αξιοπρεπής, τόσο σε ηχητικά εφέ, όσο και στη μουσική επένδυση με κλασικά εμβατήρια της εποχής. Γενικότερα, η εμπειρία μου παίζοντας δε θα έλεγα ότι ήταν η επιθυμητή. Σαφώς και ως Early Access τίτλος έχει περιθώρια βελτίωσης και θαρρώ πως όλοι οι επόμενοι πόροι θα πρέπει να δοθούν στο gameplay το οποίο όπως περιέγραψα και παραπάνω, αντιμετωπίζει μερικά σημαντικά προβλήματα. Για την ώρα δε θα έλεγα πως αξίζει τα χρήματα που ζητάει, ωστόσο ευελπιστώ πως στα μελλοντικά μεγάλα updates που έχουν προγραμματιστεί από τον developer, θα δούμε ένα πολύ καλύτερο παιχνίδι.

Το παιχνίδι μας το διέθεσε η Enarxis Dynamic Media.

Tags: