Google Data Centers

Δείτε που φυλάσσονται τα δεδομένα μας
24 Οκτωβρίου 2014 10:35
Google Data Centers

Τα data centers συνήθως καλύπτονται από το μανδύα της μυστικοπάθειας, εφόσον είναι η καρδιά των εταιριών τεχνολογίας. Η Google, όμως, για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο διαφορετική είναι από τις άλλες εταιρίες, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τα τεράστια και όμορφα data centers που έχει διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την εταιρία όταν βρίσκεστε σε ένα website, έχετε πρόσβαση σε ένα από τα πιο ισχυρά δίκτυα server στον κόσμο. Και οι φωτογραφίες το κάνουν δύσκολο να διαφωνήσεις. Η Google κατασκευάζει αυτά τα data centers εδώ και 12 χρόνια. Τα κτίρια είναι τεράστια, αποδοτικά, ενεργειακά αυτόνομα και πράσινα καθώς χρησιμοποιούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον στην κατασκευή αλλά εκμεταλλεύονται και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε ένα ταξίδι σε μερικά από τα data centers της Google, τα οποία η ίδια αποκαλεί “χειροπιαστό Internet”.

Το data center στο Council Bluffs στην Iowa των ΗΠΑ. Η Google δίνει σημασία και στο περιβάλλον των data centers που ως επί των πλείστων είναι καταπράσινο και μπορεί να περιέχει και άγρια πανίδα, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.

Το κτίριο που στεγάζει το data center της Iowa είναι πάνω από 10.000 τετραγωνικά μέτρα! Οι servers που στεγάζονται εκεί επιτρέπουν σε υπηρεσίες όπως το YouTube να λειτουργούν ομαλά.

Το μέρος είναι πραγματικά τεράστιο. Σκεφτείτε 10 στρέμματα γης γεμάτα με servers.

Στο δωμάτιο δικτύου των εγκαταστάσεων, routers και switches επιτρέπουν στα data centers να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το δίκτυο μεταξύ αυτών μπορεί να πιάσει ταχύτητες που ξεπερνούν μια τυπική σύνδεση σπιτιού κατά 200.000 φορές.

Το data center του Oregon είναι εξίσου τεράστιο σε διαστάσεις.

Στο ίδιο πολύχρωμο μοτίβο είναι και το data center του Douglas County στη Georgia. Οι πολύχρωμοι σωλήνες είναι γεμάτοι νερό για την απαραίτητη ψύξη των εγκαταστάσεων. Τα ποδήλατα είναι το μέσο μεταφοράς μέσα στον τεράστιο χώρο.

Οι σωλήνες αυτοί είναι γεμάτοι νερό σε υψηλή πίεση, έτοιμο να διοχετευθεί στο χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το νερό καθαρίζεται και φιλτράρεται, ώστε να μη βλάψει την εγκατάσταση στην απίθανη περίπτωση που μπορεί να χρειαστεί.

Τα μπλε LED σε αυτή τη σειρά server, είναι για να ξέρουν οι εργαζόμενοι πως όλα κυλούν ομαλά στη λειτουργία τους. Η Google επένδυσε πάνω από 1000 megawatt ανανεώσιμης ενέργειας για να τροφοδοτήσει αυτά τα data centers.

Οι προβληματικοί σκληροί δίσκοι καταστρέφονται στον ίδιο χώρο για να αποφευχθεί διαρροή δεδομένων. Η Google λέει πως είναι μέρος της δέσμευσής της να κρατάει ασφαλή τα δεδομένα των χρηστών.

Εδώ είναι ο χώρος που γίνεται το back-up των δεδομένων. Ένας ρομποτικός βραχίονας επιτρέπει τη φόρτωση των δίσκων όταν οι εργαζόμενοι χρειάζονται πρόσβαση. Κάθε δίσκος έχει barcode για να εντοπίζεται γρήγορα από το βραχίονα.

Μια σπάνια ματιά πίσω από το διάδρομο των server. Διακρίνονται χιλιάδες ανεμιστηράκια που εκτελούν την απαγωγή θερμότητας από τους servers, ψύχοντας τους και ανακυκλώνοντας τον αέρα από την πίσω πλευρά.

Αυτό είναι το data center της Google στην Φινλανδία, στις όχθες ενός παγωμένου κόλπου. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε καθώς παλαιότερα ήταν βιομηχανία χάρτου.

Μια εσωτερική ματιά των εγκαταστάσεων της Φινλανδίας. Τα data centers της Google χρησιμοποιούν 50% λιγότερη ενέργεια από ένα τυπικό data center.

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων και οι διεργασίες παράγουν  τεράστια ποσά θερμότητας. Εδώ το θαλασσινό νερό από τον κόλπο της Φινλανδίας χρησιμοποιείται για να ψύξει όλο το data center.

Από το βαρύ βιομηχανικό σχεδιασμό, περνάμε στο εσωτερικό του δωματίου διασκέψεων της ίδιας εγκατάστασης. Διαθέτει επίσης και σάουνα την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα οι εργαζόμενοι.

Η ομάδα του data center στη Hamina, ψαρεύοντας έξω από τα γραφεία. Η Google λέει πως διάλεξε τη Hamina επειδή η πόλη έχει το σωστό συνδυασμό υποδομής ενέργειας, γης για ανάπτυξη και εργατικού δυναμικού για το data center.

Αυτή ήταν, λοιπόν, η βόλτα στις εγκαταστάσεις που φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων στον κόσμο. Χάρει σε αυτά τα data center, έχουμε αυτό το θαυμαστό κόσμο που ονομάζουμε Internet.

Tags: