Η ιστορία της Motorola

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία μιας παρεξηγημένης εταιρίας
15 Οκτωβρίου 2014 12:21
Η ιστορία της Motorola

Motorola. Μία εταιρία που θυμούνται οι παλιοί, αλλά δε γνωρίζουν τόσο καλά οι νέοι, αντιμετωπίζοντάς την με δυσπιστία. Μια εταιρία που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’90, χάθηκε στη λήθη τη δεκαετία του ’00 και έκανε ένα δυναμικό come-back εδώ και δύο χρόνια, αλλάζοντας τους κανόνες στην αγορά των smartphones. Θυμάστε την πρώτη φορά που είδατε το StarTAC; Ήταν το πρώτο τηλέφωνο που διπλώνει και για το 1996 που κυκλοφόρησε, ήταν πολύ πρωτοποριακό, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα τηλέφωνα που είχε δόνηση.

Οκτώ χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το Razr V3, ένα καλοσχεδιασμένο τηλέφωνο, με MiniUSB θύρα για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων και σώμα αλουμινίου. Το αρχικό V3 έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλές και η Motorola συνέχισε να παράγει παρόμοια μοντέλα χωρίς σημαντική εξέλιξη όμως. Μέχρι τα μέσα του 1990, πάνω από τα μισά τηλέφωνα που υπήρχαν στις ΗΠΑ, ήταν κατασκευασμένα από τη Motorola.

Το Razr ακολούθησε το Rokr, το πρώτο τηλέφωνο που συνδεόταν με το iTunes της Apple, με χωρητικότητα 100 τραγουδιών. Αυτό ήταν καταστροφικό για τη Motorola, η οποία παρόλο το marketing budget που διέθεσε στην προώθηση του, το iPod Nano της Apple κυριάρχησε απόλυτα. Στην προσπάθειά της να επανέλθει, πουλούσε το Razr κάτω του κόστους με αποτέλεσμα η αρχική απώλεια κεφαλαίου να κυμαίνεται στα $4 δισεκατομμύρια μεταξύ 2007 και 2009. Σε εκείνο το σημείο, η Apple είχε ήδη αρχίσει να πουλάει iPhones και η Motorola μην έχοντας κάποιο smartphone, συνέχισε να πουλάει τα Razr.

Μετά από μια διοικητική κρίση, μια ελπίδα φάνηκε στον ορίζοντα για τη Motorola, όταν υιοθέτησε το 2009 το Android, ως το βασικό της λειτουργικό για τη νέα γενιά τηλεφώνων της. Ο ανταγωνισμός του Android τότε ήταν τα Windows Mobile της Microsoft (ο προκάτοχος των Windows Phone) και το Symbian της Nokia. Στα τέλη του 2009, σε μια συνεργασία της Motorola με τον George Lucas, παραγωγό των Star Wars, παρουσιάστηκε το Droid. Το πρώτο Droid εισήγαγε τη χρήση Google Maps με Navigation. Είχε ένα μονοπύρηνο επεξεργαστή στα 550MHz, οθόνη 3.7 ιντσών, 5MP κάμερα, μπαταρία 1400mAh και φυσικό πληκτρολόγιο. Αρχικά “έτρεχε” Android 2.0 και αναβαθμίστηκε μέχρι το Android 2.2. Θεωρήθηκε εμπορική επιτυχία και ακολούθησαν αναβαθμισμένα μοντέλα.

Το Razr επανεμφανίστηκε το 2011, συνδυάζοντας δυνατό hardware με ποιοτικά υλικά κατασκευής σε ένα λεπτό σώμα 7mm. Το πρώτο Razr με Android διαδέχτηκε το Razr HD και το Razr MAXX με μεγάλη μπαταρία.

Στον εταιρικό τομέα, η Motorola Mobility αποσχίστηκε από τη μητρική εταιρία και γρήγορα κατέληξε στα χέρια της Google. Ο γίγαντας την αγόρασε με $12.5 δισεκατομμύρια το 2011 και η συμφωνία ολοκληρώθηκε το 2012. Ο κύριος λόγος του ενδιαφέροντος της Google για την εταιρία, ήταν το μεγάλο portfolio πατεντών, παρέχοντας προστασία από τις νομικές περιπέτειες του Android. Η απόκτηση της Motorola από τη Google, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, σε μια εταιρία που φαινόταν να εξαφανίζεται από την αγορά των smartphones. Κάτω από το καθεστώς ιδιοκτησίας της Google, ήταν που μας παρουσίασε τα πανέμορφα Moto X και Moto G. Το Moto X δε γνώρισε την επιτυχία που άξιζε, κυρίως λόγω του περιορισμού του στην αγορά των ΗΠΑ. Το Moto G από την άλλη που κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά, έγινε ταχύτατα η κορυφαία budget επιλογή για smartphone. Και με τα δύο μοντέλα, η Motorola έδειξε στους υπόλοιπους κατασκευαστές πως το ποιοτικό δε χρειάζεται να είναι ακριβό και με πολύ χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, άλλαξε τους κανόνες παιχνιδιού, τόσο στις τιμές των high-end smartphones, όσο και στα specs των low-end budget smartphones.

Τον Ιανουάριο του 2014 η είδηση έπεσε σαν βόμβα. Η Google ανακοίνωσε την πώληση της Motorola στον Κινέζο κατασκευαστή Lenovo, μόλις για $3 δισεκατομμύρια. Η πώληση ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς απομένει να περάσει από την επιτροπή διαφάνειας του Αμερικανικού Κογκρέσου. Η  Google διατήρησε ένα σημαντικό κομμάτι από τις πατέντες της Motorola, προς όφελος του Android. Και το ερώτημα έμενε σε όλους αναπάντητο. Θα αφήσει η Lenovo τη Motorola να ακολουθήσει το μονοπάτι που είχε ξεκινήσει όσο ήταν ιδιοκτησία της Google;  Ή θα την περιορίσει, κάνοντας τα Moto X και Moto G μια φωτοβολίδα για την εταιρία, η οποία γρήγορα θα σβήσει; Η απάντηση ήρθε με την κυκλοφορία του νέου Moto X, του νέου Moto G, του Moto 360 και Moto Hint κατά τη διάρκεια της IFA 2014.

Η Motorola όχι μόνο συνέχισε στο ίδιο μονοπάτι, αλλά έγινε καλύτερη, κρατώντας πάντα χαμηλά τις τιμές και προσφέροντας άκρως ανταγωνιστικές προτάσεις στις κατηγορίες των προϊόντων της. Το Moto X είναι καλύτερο από ποτέ, με άψογη ποιότητα κατασκευής και specs ισάξια των ναυαρχίδων άλλων εταιριών. Το Moto G με κάποιο τρόπο κατάφερε να γίνει ακόμα καλύτερο και στην τιμή των €200 το θεωρώ προσωπικά το καλύτερο smartphone της κατηγορίας. Για το Moto 360 και την πρώτη προσπάθεια της Motorola στα wearables, η επιτυχία μένει να φανεί στις πωλήσεις. Αλλά έχει καταφέρει ήδη να συγκρίνουν όλα τα smartwatches με αυτό και άλλαξε τις σχεδιαστικές τάσεις στο μέχρι τώρα μονότονο σχεδιασμό των smartwatches.

Δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει  το μέλλον για τη Motorola. Αυτό που ελπίζουμε είναι να συνεχίσει να προσφέρει τόσο ποιοτικές και συνάμα φθηνές επιλογές. Να συνεχίσει να πρωτοπορεί γιατί μόνο μέσα από τον ανταγωνισμό, μπορούμε να ωφεληθούμε ως καταναλωτές. Να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία της Lenovo, το μεγαλύτερο κατασκευαστή laptop στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Τα σκαμπανεβάσματα ήταν πολλά αλλά ελπίζουμε να βρει το δρόμο της και να καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη σκακιέρα της αγοράς των smartphones και των wearables.

Tags: