Τηλεοπτικές Superhero σειρές που θέλουμε να δούμε σε βιντεοπαιχνίδια

Σκαλίζοντας ευκαιρίες για «σούπερ» videogames
20 Σεπτεμβρίου 2018 14:41
Τηλεοπτικές Superhero σειρές που θέλουμε να δούμε σε βιντεοπαιχνίδια

Καθώς οι ταινίες με σούπερ ήρωες ολοένα αυξάνονται και κυριαρχούν στα box office, πολλά τηλεοπτικά δίκτυα εκμεταλλευόμενα τον ενθουσιασμό που επικρατεί στους fans, αδράττουν την ευκαιρία φέροντας συνεχόμενα στον αέρα νέα shows. Ανέκαθεν οι superheroes αποτελούσαν γενικά μια τεράστια επιχειρηματική επένδυση για τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, που φυσικά η αντίστοιχη των βιντεοπαιχνιδιών δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει. Στο παρελθόν είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες να φέρουν αγαπημένους ήρωες στις κονσόλες και τα PC μας, όμως οι περισσότερες εξ αυτών δεν ήταν επιτυχημένες. Σαφώς υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις όπως το Spiderman 2 ή το X-men Origins: Wolverine, όμως τα καλά και αξιομνημόνευτα παιχνίδια ήταν μετρημένα στα δάχτυλα.

Το σίγουρο είναι ότι οι fans χρειάστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν να απογοητευτούν βλέποντας τον αγαπημένο τους ήρωα να αποτελεί μέρος ενός κακού παιχνιδιού και να γίνεται «σφουγγάρι» αρνητικών reviews και σχολίων. Δεν είχαν το απαραίτητο budget; δεν είχαν τη στήριξη των publishers; Δεν ήταν η αγορά έτοιμη; δεν είχε η ίδια η βιομηχανία δει τις δυνατότητες; Κανείς δε ξέρει. Το σίγουρο πάντως είναι ένα. Ότι καμιά φορά χρειάζεται κάποιος να βγει μπροστά, να γίνει ο «ήρωας» και να δείξει στους άλλους πως γίνεται.

 

Στον κινηματογράφο αυτό το έκανε το The Dark Knight το 2008, που ως κινητήριος δύναμη έβαλε μπροστά τη μηχανή για να γεμίσει σήμερα το Hollywood με superheroes movies. Παράλληλα και τα τηλεοπτικά δίκτυα βλέποντας την πέραση και την αποδοχή που είχαν στον κόσμο, επένδυσε και συνεργάστηκε με τους δημοφιλέστερους comic publishers DC & Marvel φέροντάς τους και στη μικρή οθόνη. Στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών το big bang έγινε το 2009 από την Rocksteady Studios, που φυσικά ακούει στο όνομα Batman: Arkham Asylum.

Ήταν η πρώτη φορά που οι εταιρείες αντιμετώπιζαν σοβαρά superhero game και δεν αποτελούσε απλά μια tie-in movie αρπαχτή. Οι fans επιτέλους ανακάλυψαν το «άγιο δισκοπότηρο» των υπερ-ηρώων στα παιχνίδια και οι υπόλοιποι gamers άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι τα παιχνίδια που τους αφορούν. Δεν ώθησε μόνο ακόμα κι αυτούς που δεν έχουν σχέση με το σύμπαν των superheroes να ασχοληθούν, αλλά άνοιξε τον επενδυτικό δρόμο ώστε να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες παραγωγές όπως το πρόσφατο Spider-Man της Insomniac Games.

 

Βασικά ανήκω κι’ εγώ στην κατηγορία που δεν είχε ιδιαίτερη σχέση. Οι περισσότερες σειρές με superheroes που ξεκίνησα να βλέπω, όπως το Agents of S.H.I.E.L.D. και Arrow, τις ξεκίνησα χωρίς να ξέρω ότι προέρχονται από comic σύμπαντα ή αφορούν κάποιον υπέρ-ήρωα. Ε, μετά το Agents of S.H.I.E.L.D. που γίνεται λόγος για τον πόλεμο στη Ν. Υόρκη και μιλούν για άλλους γνωστούς ήρωες, μπήκα στο "τριπάκι" να δω ξεκινώντας με το Avengers και όλες σχεδόν τις ταινίες της Marvel. Μετά με το Arrow που μέσα άρχισαν να μπλέκονται και να πηγαινοέρχονται κι’ άλλοι, ξεκίνησα το Flash, το Legends of Tomorrow και το επίπονο Supergirl (το οποίο συνεχίζω να το βλέπω γιατί το βάζω το βράδυ λίγο πριν τον ύπνο και είναι ότι πρέπει για χαλάρωμα).

Ωστόσο, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι τοπικές αρχές είναι πάντα τόσο άχρηστες και την εμμονή όλων αυτών να σώσουν τη πόλη τους. Αλλά θα μου πεις, κάτι πρέπει να σώσουν κι αυτοί! Βέβαια, ο παράγοντας που κάνει ενδιαφέρουσες τις σειρές αυτές δεν είναι ο ίδιος ο αυτοσκοπός του ήρωα, αλλά οι δεσμοί μεταξύ της ομάδας που τον περιβάλλει. Σε κάνει να αρχίσεις να δένεσαι και να νοιάζεσαι τι θα συμβεί στους χαρακτήρες αυτούς. Είναι ένα αίσθημα που μεγαλώνει όσο περνάει ο χρόνος με κάθε κύκλο και πιστεύω ο λόγος που κρατά τους θεατές (ειδικά μιας κάποιας ηλικίας) στο να συνεχίσουν να παρακολουθούν.  

 

Ενώ λοιπόν βλέπουμε ότι για κάθε σχεδόν superhero ταινία, κυκλοφορεί και το αντίστοιχο βιντεοπαιχνίδι, δεν συμβαίνει ακόμα το ίδιο και με τις σειρές. Θα μπορούσαν οι τηλεοπτικοί ήρωες να μεταφερθούν σε video game; Σαφώς και θα μπορούσαν. Το συναρπαστικό με τα παιχνίδια είναι ότι ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να γίνει μέρος του αγαπημένου του ήρωα, να πάρει αποφάσεις και να καθορίσει την εξέλιξη του χαρακτήρα στο πόσο «καλός» ή σκοτεινός μπορεί να διαμορφωθεί, όπως γίνεται στα παιχνίδια Batman της Telltale. Επιπλέον αναπτύσσοντας ένα παιχνίδι παράλληλα με τη σειρά, οι fans θα είχαν μεγαλύτερη σύνδεση με τους χαρακτήρες αυτούς και θα βελτίωνε την συνολική εμπειρία τους τόσο στο ίδιο το παιχνίδι όσο και στο show. Επίσης όπως έχουμε δει σε παιχνίδια τα οποία βασίζονται σε δημοφιλείς σειρές σε εξέλιξη όπως το Game of Thrones και The Walking Dead, ένα συνοδευτικό παιχνίδι θα είχε την ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις όσο το show είναι στην επικαιρότητα.

Τα παιχνίδια που προέρχονται από κάποια ταινία, ακολουθούν την ίδια ιστορία της ταινίας με μικρή σχετικά απόκλιση. Ως αποτέλεσμα, ο παίκτης γνωρίζοντας πάνω κάτω τι θα βιώσει, δεν περιμένει πολλές εκπλήξεις. Κάτι όμως που κάνουν πολύ καλά τα παιχνίδια της Telltale, είναι ότι μπορούν να δανειστούν στοιχεία από το σύμπαν της σειράς και να πλάσουν μια  δική τους παράλληλη ή ξεχωριστή ιστορία, γύρω από τον πρωταγωνιστή, τους συμπρωταγωνιστές ή εντελώς καινούργιους χαρακτήρες. Θα ήταν μια εμπειρία που θα επεκτεινόταν καθ’ όλο το timeline και κύκλο ζωής του show. Δε λέμε φυσικά όλα τα παιχνίδια να ακολουθήσουν το επεισοδιακό μοντέλο ή να γίνουν interactive story driven σαν αυτά της Telltale, απλά εξετάζουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μένουν ανεκμετάλλευτες. Και οι δυνατότητες ειδικά σε παιχνίδια που ο πρωταγωνιστής είναι ήδη ο ήρωας, είναι απεριόριστες. Ας δούμε λοιπόν μερικές σειρές που θα θέλαμε πολύ να γίνουν βιντεοπαιχνίδια.

 

Agents of S.H.I.E.L.D.

Το Agents of S.H.I.E.L.D. δραστηριοποιείται μετά τα γεγονότα και τον πόλεμο στη Ν. Υόρκη που είδαμε στην πρώτη ταινία The Avengers. Πρόκειται για μια ειδική ομάδα πρακτόρων παγκόσμιας κλίμακας, εκπαιδευμένη να αντιμετωπίζει κρίσεις που αφορούν inhumans, εξωγήινες απειλές και βέβαια το alter ego της την agency of Hydra. Αρχηγός τους είναι ο Phil Coulson όπου μαζί με την ομάδα του η οποία αποτελείται από πράκτορες άσσους στις πολεμικές τέχνες, ιδιοφυείς επιστήμονες και άλλους inhumans, θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την ανθρωπότητα από τις επικείμενες απειλές που φυσικά είναι άρρητα συνδεδεμένες με τα γεγονότα στις ταινίες και γενικά στο σύμπαν της Marvel. Δεν επικεντρώνεται συγκεκριμένα σε κάποιον superhero, ούτε οι ίδιοι οι χαρακτήρες έχουν υπέρ-δυνάμεις.

Είναι «καθημερινοί» άνθρωποι σε ένα σύμπαν υπέρ-ηρώων όπου η δύναμή τους αντλείται από τους δεσμούς της ίδιας της ομάδας κι’ αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που την κάνει να έχει ενδιαφέρων και να ξεχωρίζει. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που όχι απλά ο κάθε κύκλος είναι καλύτερος απ’ τον προηγούμενο, αλλά φροντίζει κάθε φορά να ξεπερνά τον εαυτό της και να δημιουργεί στον θεατή μεγαλύτερες προσδοκίες και αγωνία. Πραγματικά όσο το έβλεπα έλεγα στον εαυτό μου (ειδικά στους 2 τελευταίους κύκλους) πόσο φοβερό θα ήταν να γίνει η σειρά αυτή παιχνίδι. Ταξίδια στο χρόνο, σε άλλους πλανήτες μέσω εξωγήινης τεχνολογίας, παγιδευμένοι σε ένα εικονικό κόσμο τύπου Matrix ή προσπαθώντας να αλλάξουν μια προφητεία που προβλέπει τη καταστροφή της Γης από τους ίδιους μάλιστα τους πρωταγωνιστές!

 

Εκτός από το ίδιο το σενάριο που κρύβει τρομερές ανατροπές και cliffhangers, η σχεδίαση και ανάπτυξη χαρακτήρων θεωρώ ότι είναι το δυνατότερό της χαρτί. Συνεπώς, πιστεύω ότι οι χαρακτήρες του, Coulson, Daisy, May, Mack, Fitz και Simmons, είναι από τους πιο αγαπητούς και ενδιαφέροντες, που έχουν περάσει ποτέ σε σειρά του είδους. Το Agents of S.H.I.E.L.D. έχει τη στόφα και όλα τα απαραίτητα υλικά για να δουλέψει ένας developer και να δημιουργήσει. Θα μπορούσε να είναι από ένα story driven παιχνίδι σαν αυτά της Telltale, ένα action-RPG, ή shooter που σε κάθε περίπτωση το βάρος θα έπεφτε στις δύσκολες και άβολες αποφάσεις που θα καλούνταν ο παίκτης να πάρει. Σίγουρα ένα… «Magical place» για κάθε fan.

 

Arrow

Αν και η σειρά Arrow είναι βασισμένη πάνω σε έναν ήρωα, αυτός δεν έχει κάποια υπεράνθρωπη «super» συγκεκριμένη δύναμη. Η ιστορία ξεκινά σε μια θαλαμηγό, όπου το αλαζονικό playboy πλουσιόπαιδο Oliver Queen, μαζί με τον πατέρα και την κοπέλα του, πέφτουν καταμεσής του ωκεανού στη βόρεια θάλασσα της Κίνας σε μια καταιγίδα, καταλήγοντας ναυαγοί στο φαινομενικά ερημικό νησί Lian Yu (σημαίνει καθαρτήριο). Η κοπέλα του χάνεται και ο πατέρας του πριν πεθάνει του δίνει σε μια προσπάθεια να λυτρώσει την ψυχή του ένα σημειωματάριο, στο οποίο αναγράφει όλα τα ονόματα άλλων πλούσιων ισχυρών ανθρώπων, που είναι εμπλεκόμενοι σε μια συνωμοσία καταστροφής της πόλης. Κάτι που γίνεται αυτοσκοπός στον Oliver ο οποίος για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα του, θα πρέπει να δραπετεύσει από το -όπως αποδεικνύεται- κολασμένο μέρος.

Προκειμένου να τα καταφέρει δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις αντίξοες συνθήκες του νησιού, αλλά και κάποιους εγκληματίες που έχουν καταφύγει εκεί εκμεταλλευόμενοι την απομονωμένη και δυσπρόσιτη περιοχή. Στη προσπάθειά του αυτή θα συναντήσει και κάποιους φιλικούς που θα τον εκπαιδεύσουν πώς να επιβιώνει στην άγρια φύση, αλλά και θα τον διδάξουν πώς να μάχεται με το τόξο. Ωστόσο θα περάσουν 5 χρόνια για να ξεφύγει και να επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη του Starling City ως μασκοφόρος εκδικητής. Όπως ο ίδιος λέει, πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν, κάποιος άλλος, κάτι άλλο. Αν και αρχικά δρα μόνος του, αργότερα στο σκοπό του θα ενταχθούν κι’ άλλοι που θα τον βοηθήσουν, δημιουργώντας έτσι την team Arrow.

Η ομάδα του ωστόσο θα είναι αυτή που θα κατευνάσει την χωρίς αισθήματα φονική μηχανή που έχει μετατραπεί, επαναφέροντας την ανθρωπιά του. Ο Oliver εκτός από τους εγκληματίες θα έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του πρώτα τον εαυτό, καθώς η γραμμή που χωρίζει την ανθρώπινη από την σκοτεινή πλευρά είναι λεπτή. Απομονωμένο νησί στη μέση του ωκεανού, προσπάθεια επιβίωσης, τόξο, μεταμόρφωση από ένα απλό παιδί σε μια φονική μηχανή, σας έρχεται κάποιο παιχνίδι στο μυαλό; Ναι! Αν το Arrow γινόταν βιντεοπαιχνίδι θα μπορούσε πολύ άνετα να ακολουθήσει το δρόμο των νέων Tomb Raider!

Krypton

Η σειρά Krypton είναι prequel του σύμπαντος του Superman και συγκεκριμένα 200 χρόνια πριν τη καταστροφή του πλανήτη καταγωγής του ήρωα. Ωστόσο η ιστορία δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον Superman αλλά με τον παππού του Seg-El και την πτώση του οίκου. Μερικά χρόνια πριν, ο παππούς του Val-El στα πλαίσια μιας έρευνας ανακάλυψε πως μια θανάσιμη εξωγήινη απειλή πλησιάζει, με σκοπό να αφανίσει τη ζωή στον πλανήτη. Όταν ο Val το γνωστοποίησε στο συμβούλιο, αυτό προκειμένου να το αποκρύψει, τον κατηγόρησε για προδοσία, επικαλούμενη τον νόμο της επικρατέστερης θρησκείας που απαγορεύει τέτοιες αιρετικές δηλώσεις για ύπαρξη εξωγήινης ζωής, καταδικάζοντάς τον σε θάνατο. Παράλληλα ξηλώνει όλους τους τίτλους και δικαιώματα της οικογένειας των El αναγκάζοντάς τον Seg και τους γονείς του να ζουν σπιλωμένοι κι εκτός κάστας. Ένας χρονοταξιδιώτης όμως θα αναστατώσει περισσότερο τη ζωή του Seg-El, αφού τον πληροφορεί ότι η έρευνα του παππού του είναι αληθινή και ότι η ζωή του μελλοντικού εγγονού του βρίσκεται στα χέρια του.

Τον προτρέπει να βρει το μέρος που έκανε κρυφά την έρευνα ο παππούς του (Fortress of Solitude) δίνοντάς του τη sunstone με το οικόσημο των El για να το ξεκλειδώσει. Εκεί ο Seg θα μάθει για τον Brainiac. Ένα πανάρχαιο πλάσμα μισό οργανικό, μισό συνθετικό το οποίο στέλνει στους γαλαξίες sleeping agents για να ελέγχουν κατά πόσο οι πολιτισμοί στους πλανήτες έχουν αναπτυχθεί ώστε να είναι έτοιμοι για τη συγκομιδή. Ο Brainiac θεωρεί τον εαυτό του «σωτήρα» αφού απορροφώντας την ουσία του πλανήτη και των κατοίκων (κάνοντάς τους συλλογή στο πλοίο του), υποστηρίζει πως μπαίνουν σε μια νέα διάσταση πνευματικής ανύψωσης και κατανόησης των θαυμάτων της γένεσης. Ο Seg θα έρθει αντιμέτωπος με ένα τρομερό δίλημμα. Να σώσει τον πλανήτη, τους φίλους και την οικογένειά του ή να αφήσει τον Brainiac να εισβάλει προκαλώντας την έκρηξη του Krypton που χάραξε το μέλλον του Superman; Σας θυμίζει κάτι η ιστορία; Σαφώς και σας θυμίζει. Mass Effect! Φανταστείτε αυτό το σενάριο του Krypton σε ένα action-RPG παιχνίδι στα χνάρια του Mass Effect κι ανατριχιάστε ελεύθερα!

The Flash

Όταν ένα ατύχημα προκαλεί την έκρηξη του επιταχυντή σωματιδίων στα εργαστήρια της S.T.A.R. City, απελευθερώνεται ένα ωστικό κύμα που μεταλλάσσει το DNA, μετατρέποντας απλούς ανθρώπους σε υπεράνθρωπους. Ο ερευνητής του εγκληματολογικού τμήματος της τοπικής αστυνομίας Barry Allen, τυχαίνει να είναι ένας από αυτούς, ο οποίος αποκτά τη δύναμη να κινείται με τη ταχύτητα του φωτός. Όμως δεν είναι ο μόνος. Αρκετοί τώρα πολίτες έχουν δυνάμεις που σκοπεύουν να τις χρησιμοποιήσουν για προσωπικό όφελος χωρίς να υπολογίζουν τίποτα στο διάβα τους.

Ο Barry ορκίζεται να προστατέψει την πόλη από αυτούς και μαζί με μια ομάδα φίλων που αποτελείται από επιστήμονες, διάνυες τεχνολογίας και αστυνομικούς, θα προσπαθήσουν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη και να εξιχνιάσουν παράλληλα την ανεξήγητη δολοφονίας της μητέρας του, στην οποία έγινε μάρτυρας όταν ήταν μικρός. Ομοίως όπως στο Arrow η ομάδα του Flash παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και διαμόρφωση του χαρακτήρα. Αν το Flash γίνονταν παιχνίδι θα μπορούσε να γίνει ένα open world action-adventure, ακολουθώντας τα βήματα του νέου Spiderman. Ποιος δε θα ήθελε, όπως ο Spiderman που αιωρείται, να κάνει αντίστοιχα βόλτα στη πόλη με τη ταχύτητα του φωτός, τρέχοντας στους δρόμους τα κτίρια κι ανοίγοντας τρύπες στο χωροχρόνο;

Legends of Tomorrow

Η ιστορία ξεκινά το 1800 Π.Χ. στην Αίγυπτο, όπου ο Hath Set ένας φιλόδοξος ιερέας που στοχεύει να κλέψει το θρόνο του Ραμσή Β’, τυφλώνεται από τη ζήλεια, όταν η ιέρεια Chay-Ara τον απορρίπτει για χάρη του πρίγκιπα Khufu. Στην προσπάθεια να τους δολοφονήσει, μια βροχή μετεωριτών από τον ανώτερο τεχνολογικά πλανήτη Thanagar, θα μεταβάλει το DNA τους και θα τους συνδέσει για πάντα σε έναν αέναο κύκλο αθανασίας και μετενσάρκωσης κατά τον οποίο ο μοχθηρός ιερέας, προκειμένου να διατηρήσει τις δυνάμεις του, θα πρέπει σε κάθε ζωή να σκοτώνει το ζευγάρι. Κάθε φορά που τους σκοτώνει, η δύναμη (όπως και η απληστία) του μεγαλώνει, με αποτέλεσμα οι βλέψεις του για κυριαρχία να φτάσουν σε παγκόσμια κλίμακα. Με το πέρασμα των αιώνων ο Vandal Savage (όπως θα αυτοoνομαστεί), θα ταξιδέψει στο χρόνο και δε θα διστάσει σε τίποτα μέχρι να τα καταφέρει ακόμα κι αν η χρονική απόκλιση καταστρέψει τον κόσμο.

Φτάνοντας στον 22ο αιώνα εν τέλει η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα κι έτσι μια ειδική ομάδα πρακτόρων γνωστή ως Time Masters θα συγκροτηθεί, με στόχο να αποκαταστήσει την ιστορία. Ο Captain Rip Hunter θα επιστρέψει με το σκάφος του στον 21ο αιώνα και θα στρατολογήσει μια ανορθόδοξη ομάδα ηρώων και αντιηρώων, τους οποίους επιλέγει προσεκτικά ώστε η τυχόν απώλειά τους να μην έχει επίπτωση στη διαστρέβλωση της ιστορίας. ‘Έτσι οι Legends of Tomorrow δημιουργούνται. Στα ταξίδι τους, θα βρεθούν σχεδόν σε όλες τις ιστορικές στιγμές της ανθρωπότητας. Στην αρχαία Ρώμη, στην εποχή των Βίκινγκς, στην προϊστορική εποχή, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στη φεουδαρχική Ιαπωνία, στην άγρια δύση και φυσικά στο μακρινό μέλλον. Ωστόσο η μεγαλύτερή τους δοκιμασία θα είναι οι αταίριαστοι (φαινομενικά) αυτοί χαρακτήρες να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους.

Το Legends of Tomorrow δεν παίρνει (ευτυχώς) για κανένα λόγο τον εαυτό του στα σοβαρά κι’ αυτό ακριβώς είναι που το ξεχωρίζει. Είναι τόσο ανισόρροπο που ενώ είσαι υποψιασμένος για τη κουλαμάρα, πάντα θα βρει τον τρόπο να σε εκπλήξει! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Legends κατά λάθος ξεχνούν σε ένα χωριό των Βίκινγκς ένα μπλέ  λούτρινο κουκλάκι που μιλά και ζητά αγκαλίτσες. Ως επίπτωση, οι Βίκινγκς θα το περάσουν για Θεό και θα αποτελέσει αφορμή για επιδρομή και κατάκτηση της βόρειας Αμερικής, η οποία θα μετονομαστεί και θα μείνει στην ιστορία ως New Valhalla! Αν το Legends of Tomorrow γινόταν παιχνίδι, θα μπορούσε να γίνει ένα χιουμοριστικό πρώτου ή τρίτου προσώπου co-op, που θα συνδύαζε shooting και δυνάμεις αλά Quantum Break!

Εσείς θα θέλατε κάποια αγαπημένη σας superhero σειρά να γίνει βιντεοπαιχνίδι; Κι αν ναι, τι είδος; Πείτε μας στα σχόλια!