Μια ανάσα πριν την Ε3 2018

Μια διαφορετική ματιά στην μεγάλη έκθεση
08 Ιουνίου 2018 14:35
Μια ανάσα πριν την Ε3 2018

Οι μέρες της Ε3 2018 πλησιάζουν. Οι πληροφορίες και αποκαλύψεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Και οι φήμες έχουν ανυψώσει το hype σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Όλα τα βλέμματα της gaming κοινότητας έχουν στραφεί γύρω από την συγκεκριμένη εκδήλωση, όπου για άλλη μια χρονιά η επικρατέστερή της ερώτηση μοιάζει λίγο με σχολιασμό μεξικάνικης σαπουνόπερας. Θα καταφέρει άραγε η Microsoft να σταθεί στα πόδια της φέτος και να ξεπεράσει τον πήχη των υποσχέσεων της ή θα απογοητεύσει για ακόμη μια φορά;

Ας θέσουμε αρχικά μια βάση. Η Ε3 (Electronic Entertainment Expo) είναι μια ετήσια εμπορική έκθεση που αφορά την βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Εταιρίες, δημιουργοί, εκδότες, όπως και κατασκευαστές hardware συμμετέχουν ενεργά, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα πονήματα τους, μιλώντας για τη δουλειά τους και διαφημίζοντάς την ποικιλοτρόπως. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι για αυτούς, σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξουν την δουλειά τους μέσω του marketing. Να δώσουν αυθεντικές οπτικοακουστικές υποσχέσεις για τα σχέδια της προγραμματισμένης πορείας τους τον καιρό που θα ακολουθήσει. Και είναι ακόμη πιο δεδομένο, ότι ο ανταγωνισμός παίζει σημαντικό ρόλο, θέτοντας  ως αυτονόητο το γεγονός ότι ο καθένας θέλει η δική του δουλειά να ξεχωρίσει, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Η έκθεση αυτή για τις εταιρίες είναι ένας εναλλακτικός διαγωνισμός. Η καλύτερη και πιο γεμάτη σε περιεχόμενο παρουσίαση θα συζητηθεί παραπάνω, το hype περί του μελλοντικού προγράμματος της εταιρίας θα ελκύσει όλο και περισσότερο κόσμο να επενδύσει στα παιχνίδια της, προσφέροντας ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ελπίδας για πολλές και αξέχαστες gaming εμπειρίες.

Στον ανταγωνισμό όμως δεν υπάρχει πάντα νικητής και χαμένος. Και αν θέλετε την άποψη μου, πουθενά δεν υπάρχει με απολυτότητα αυτή η δυïστική αντίληψη. Η πιο εντυπωσιακή παρουσίαση πιθανότατα προσφέρει παραπάνω πωλήσεις στην εταιρία και θα συζητηθεί περισσότερο από τον κόσμο. Σημαίνει ταυτόχρονα ότι η λιγότερο εντυπωσιακή παρουσίαση θα κάνει την εταιρία να καταστραφεί οικονομικά; Ότι τα παιχνίδια της δεν θα αγοραστούν; Ή μήπως ότι οι εισπράξεις της μιας και της άλλης έχουν χαοτικές διαφορές,  με την δεύτερη σε μια οικονομική δυσπραγία; Υπό αυτό το καθεστώς και οι δύο είναι νικητές για την βιομηχανία. Καλώς ή κακώς, η κάθε μια θέλει να καταστήσει τον εαυτό της κυρίαρχο. Αυτό, ωθεί όλες τις εταιρίες να πρωτοπορούν για να διατηρήσουν και να εξελίξουν την ριζωμένη θέση τους στη βιομηχανία.

Αυτό ως επόμενο, σημαίνει πρακτικά ότι μια παρουσίαση σε ένα μεγάλο event, όσο σημαντική κι αν είναι για το marketing των εταιριών, δεν παίρνει διαστάσεις ολυμπιακών αγώνων ή ετήσιων παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Μια τέτοια εκδήλωση είναι ένας  δημοφιλής τρόπος διαφήμισης που μέσω του καθεστώτος του εναλλακτικού διαγωνισμού/ ανταγωνισμού, ανεβάζει το επίπεδο του marketing, δημιουργώντας όλο και περισσότερο hype στο κοινό. Η παραπάνω φιλοσοφία συμπυκνώνεται στην απλούστατη σκέψη: Το καλό, γίνεται καλύτερο όταν μπαίνει κανείς σε διαδικασία σύγκρισης. Βασιζόμενοι στα παραπάνω λοιπόν, χρησιμοποιώντας την εκδήλωση και τον πηγαίο από αυτή ανταγωνισμό, οι εταιρίες κάνουν απλά την δουλεία τους. Διαφημίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Και φτάνοντας λοιπόν στο κοινό των gamer σε όλο τον κόσμο… έχω να πω ότι δυστυχώς ένα τεράστιο ποσοστό λαμβάνει εντελώς  λάθος την όλη εκδήλωση της E3. Δεν είναι κανένας φοβερός διαγωνισμός. Δεν είναι πολιτική ψηφοφορία ή αγωνιστική διοργάνωση. Άρα, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη και επίσης κανένα απολύτως νόημα στην αναζήτηση ενός νικητή.

Φυσικά και είναι αναπόφευκτο κάποια παρουσίαση να ξεχωρίσει στο μυαλό μας, καθώς και δεδομένο ότι όταν ασχολούμαστε μόνο ( για οποιοδήποτε λόγο) με πονήματα ορισμένων εκ των εταιριών, θα ταχθούμε υπέρ της εκάστοτε αγαπημένης, με την οποία έχουμε εξοικείωση. Ποιος ήταν καλύτερος… ποιος κέρδισε… ποιος εντυπωσίασε… Και ξεκινάμε και μετράμε αποκλειστικά παιχνίδια, ιδέες, υπηρεσίες, προσφορές και σκηνική παρουσία, σαν κριτές σε σόου ταλέντων με υφάκι ειδήμονα. Αυτά τα πράγματα είναι γελοία, επιτρέψτε μου να πω.

Αντιθέτως, αντί να μεροληπτούμε βγάζοντας τα οπαδικά απωθημένα μας για την εταιρία που αγαπάμε περισσότερο για προσωπικούς μας λόγους, ας ηρεμήσουμε λίγο, απολαμβάνοντας μια γιορτή. Μια γιορτή στην οποία συμμετέχουν εταιρίες βάζοντας το μικρό ή μεγάλο λιθαράκι τους για να εμπλουτιστεί ο χώρος του gaming. Ας στρέψουμε το φακό στα παιχνίδια και ας γιορτάσουμε αυτά. Για αυτά δεν παρακολουθούμε το show; Αυτά δεν λέμε πως αγαπάμε λέγοντας πως είμαστε gamers; Ας αρχίσουμε να φερόμαστε λοιπόν σαν gamers και ας γιορτάσουμε την φετινή Ε3, όπως της αρμόζει…


Δείτε επίσης:

E3 2018: Το πρόγραμμα

Framerate: E3 2018 Special

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το The Last of Us Part II

E3 2018: Τα επιβεβαιωμένα παιχνίδια

E3 2018: Τα φημολογούμενα παιχνίδια