Τα ακριβότερα παιχνίδια όλων των εποχών

Όταν η gaming βιομηχανία έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη...
14 Σεπτεμβρίου 2014 21:26
Τα ακριβότερα παιχνίδια όλων των εποχών

Η ανάπτυξη των βιντεοπαιχνιδιών έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 20 χρόνια. Ένας από τους τομείς που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι το κόστος ανάπτυξης των blockbuster (ΑΑΑ) τίτλων. Όπως είναι γνωστό, τα video games δεν είχαν λάβει ποτέ τη θερμή υποδοχή που δέχονται σήμερα από εκατομμύρια gamers ανά τον κόσμο. Μπορεί τα παιχνίδια γενικότερα να είναι σημαντικό κομμάτι της φύσης του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια αλλά τα βιντεοπαιχνίδια ήταν μία νέα μορφή του κλάδου, η οποία ακόμα και σήμερα δέχεται αυστηρή κριτική από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βέβαια, η παρακάτω λίστα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως τα video games αποτελούν, πλέον, αν όχι το ισχυρότερο, σίγουρα ένα από τα ισχυρότερα μέσα ψυχαγωγίας σε αυτόν τον πλανήτη.

Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα με τα ακριβότερα βιντεοπαιχνίδια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στη βιομηχανία του gaming. Πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι οι αριθμοί ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς από την πραγματικότητα αν και θεωρούμε πως σε αυτά τα υπέρογκα ποσά, τα λιγοστά εκατομμύρια απόκλισης δε μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

1. Destiny

Συνολικό κόστος ανάπτυξης: $500.000.000

Το 2014 σηματοδότησε μία νέα προσθήκη στη λίστα των ακριβότερων βιντεοπαιχνιδιών που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Πρόκειται για τον νέο τίτλο της Bungie,  για τον οποίο έγιναν μεγάλες συζητήσεις τον τελευταίο χρόνο. Η αποκάλυψή του πραγματοποιήθηκε το 2009 μέσα από το Halo 3: ODST και έκτοτε ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για το παιχνίδι. Μία από τις λίγες εταιρίες που μπορούν να αναπτύξουν στα κρυφά ένα τόσο μεγάλου βεληνεκούς project είναι η Activision και το λέμε αυτό γιατί οι περισσότερες ομάδες ανάπτυξης αναγκάζονται, λόγω έλλειψης budget, να καταφύγουν στην αναζήτηση feedback αλλά και την προώθηση του παιχνιδιού τους μέσω των social media. Φυσικά, μία εταιρία σαν αυτή του Bobby Kottick δε χρειάζεται κάτι τέτοιο καθώς αυτό το αντικαθιστά με ιδιαίτερη άνεση μέσω της δύναμης του marketing. Και εκεί είναι που ξοδεύτηκαν τα περισσότερα χρήματα για το Destiny σύμφωνα με διάφορες δηλώσεις εργαζομένων της Bungie. Όποιος gamer παρακολουθεί τα τελευταία νέα της βιομηχανίας, είναι αδιανόητο να μην έχει ακούσει για το Destiny. Όχι φυσικά γιατί πρόκειται για ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Για αυτό θα μιλήσει αναλυτικά ο Κυριάκος Στεργιάδης στο review του σύντομα. Αλλά η προώθηση του Destiny τόσο στο διαδικτυακό κόσμο, όσο και στο πραγματικό (posters στο μετρό του Λονδίνου, διαφημιστικά clips σε όλα τα κανάλια της τηλεόρασης κ.α) ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της βιομηχανίας μέχρι σήμερα.

2. Grand Theft Auto V

Συνολικό κόστος ανάπτυξης: $265.000.000

Η εμφάνιση ενός GTA τίτλου στη λίστα με τα ακριβότερα παιχνίδια όλων των εποχών θεωρώ πως είναι αναπόφευκτη δεδομένου της ασύγκριτης ποιότητας που προσπαθεί σκληρά για να ενσωματώσει κάθε φορά η Rockstar Games στα projects της. Το Grand Theft Auto V είναι ένα από αυτά και τόσο το περιεχόμενο, όσο και ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι ενδεικτικά στοιχεία των $265.000.000 που ξοδεύτηκαν για αυτό. Το GTA V ήταν ο πρώτος τίτλος στη βιομηχανία που κατάφερε να φτάσει το Hollywood σε ότι αφορά τις πωλήσεις των πρώτων ημερών, με τις παγκόσμιες πωλήσεις του να ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες.

3. Star Wars: The Old Republic

Συνολικό κόστος ανάπτυξης: $200.000.000

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πιο γρήγορο-αναπτυσσόμενο MMO και όχι άδικα φυσικά, καθώς μέσα τρεις ημέρες από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του είχε φτάσει ήδη τους 1.000.000 συνδρομητές. Ο λόγος για το Star Wars: The Old Republic της Electronic Arts και της αγαπημένης BioWare, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολικό κόστος ανάπτυξης τα $200.000.000.

4. Call of Duty: Modern Warfare 2

Συνολικό κόστος ανάπτυξης: $200.000.000

Νομίζατε πως θα έλειπε κάποιος τίτλος Call of Duty από αυτήν τη λίστα; Παρόλο που όλα τα παιχνίδια της σειράς είχαν πάντα υψηλό κόστος ανάπτυξης, κανένα δεν έφτασε αυτό του Call of Duty: Modern Warfare 2. Οι 4.7 εκατομμύρια πωλήσεις από την πρώτη ημέρα και οι θετικές κριτικές παγκοσμίως από κριτικούς και gamers οδήγησαν σε μία ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη στιγμή για το franchise.

5. Final Fantasy VII

Συνολικό κόστος ανάπτυξης: $145.000.000

Το Final Fantasy VII, αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών και προς έκπληξή μου, διαπίστωσα πως είναι και ένα από τα ακριβότερα. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης φτάνει τα $145.000.000 και αν αναλογιστούμε πως ο τίτλος κυκλοφόρησε το 1997, τότε είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο βρίσκεται τόσο ψηλά το budget για ένα παιχνίδι που έγινε διαθέσιμο στην αγορά πριν από 17 χρόνια. Το Final Fantasy VII ήταν ο πρώτος τίτλος του franchise που εκμεταλλεύτηκε τα 3D γραφικά με πλήρως rendered χαρακτήρες σε pre-rendered backgrounds και ήταν ο πρώτος που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει περισσότερα έξοδα προώθησης.

6. Max Payne 3

Συνολικό κόστος ανάπτυξης: $105.000.000

Δεύτερος τίτλος στην λίστα για την Rockstar Games και αυτό σημαίνει πολλά. Εκτός του ότι μιλάμε για μία εταιρία με ταλαντούχα άτομα, αποδεικνύει πως οι εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν τόσα μεγάλα ποσά είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Μπορεί η σειρά Max Payne να μην έχει λάβει την τεράστια αναγνώριση που έχει δεχτεί το GTA V, αλλά η κυκλοφορία του τρίτου μέλους ήταν από τις πιο σοβαρές προσπάθειες της Rockstar Games σε ότι αφορά το marketing, καθώς διαφημιστικά spot του παιχνιδιού προβλήθηκαν μέχρι και στον τελικό του UEFA Champions League το 2012.

Η αλήθεια είναι πως δεν σκοπεύαμε να κάνουμε κάποιο top 10 αλλά θα ήταν κάπως άκομψο να μη προσθέσουμε και τα υπόλοιπα παιχνίδια που συμπληρώνουν μία δεκάδα. Μπορείτε να τα βρείτε παρακάτω.

7. Disney Infinity ($99.000.000)

8. Grand Theft Auto IV ($98.000.000)

9. Red Dead Redemption ($97.000.000)

10. Tomb Raider ($97.000.000)

Τα βιντεοπαιχνίδια πλέον δεν είναι μία απλή υπόθεση και αποτελούν κομμάτι μίας βιομηχανίας που καθημερινά εξελλίσεται και μεγαλώνει. Πως σας φαίνεται η λίστα; Θεωρείτε πως οι τίτλοι που αναφέρθηκαν άξιζαν τελικά αυτή την τεράστια επένδυση από την πλευρά των εταιριών; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια.

Tags: