Τι ξέρουμε για το The Last Guardian

Τα "σαράντα κύματα" και ο φάρος ονόματι "Ueda"
11 Σεπτεμβρίου 2014 00:53
Τι ξέρουμε για το The Last Guardian

Όσοι έχετε ταξιδέψει με τα δυο προηγούμενα αριστουργήματα του Fumito Ueda και της ομάδας του, Team Ico, σίγουρα θα περιμένετε με, σχεδόν, ανόητα μεγάλη αγωνία, το τρίτο μέρος της σειράς. Το The Last Guardian ανακοινώθηκε για πρώτη φορά επίσημα το 2009 στην Electronic Entertainment Expo, αλλά ο σχεδιασμός του είχε αρχίσει από το 2007. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, οι φήμες που το ήθελαν να κυκλοφορεί το 2011 ως αποκλειστικό παιχνίδι του PS3 έχουν προφανώς διαψευσθεί. Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε για την εξέλιξη του τίτλου προέρχονται από τον Shuhei Yoshida, Sony Worldwide Studios boss.

Η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ήταν πότε θα δούμε επιτέλους το The Last Guardian. H απάντησή του ήταν: «Όταν είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα ακόμα, γιατί περιμένουμε μέχρι να είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Έχουμε ένα χρονικό πλαίσιο στο νου μας και η ομάδα έχει φέρει τεράστιο αποτέλεσμα». Μετά από αυτή την απάντηση το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι ο τίτλος βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αργήσει να κυκλοφορήσει. Προσωπικά μετά από αρκετή έρευνα, πιστεύω πως το The Last Guardian είναι πράγματι υπό ανάπτυξη, ωστόσο θεωρώ πως θα έχουν αλλάξει πολλά από τότε που το είδαμε για πρώτη φορά. Είμαι πεπεισμένη πως πολύ δύσκολα θα το δούμε, αν όλα πάνε καλά, πριν το 2016. Ας δούμε, όμως, τι ξέρουμε για τον τίτλο από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Setting

H ιστορία του The Last Guardian εκτυλίσσεται σε ένα μεγάλο κάστρο, παρόμοιο με αυτό του ICO. Μέσα σε αυτό το κάστρο βρίσκεται ένα αγόρι το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από εκεί με τη βοήθεια του Trico –παρεμπιπτόντως, έτσι είχε παρουσιαστεί πριν γίνει «The Last Guardian»- ενός πλάσματος που μοιάζει με griffin και είμαι σίγουρη πως όλοι έχετε δει σε κάποιο από τα λιγοστά trailer του παιχνιδιού. Το όνομα του πλάσματος πιθανόν να σημαίνει «αιχμάλωτος» από την ιαπωνική λέξη toriko. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομά του είναι συνδυασμός των λέξεων γάτα και πουλί στα Ιαπωνικά (tori, neko).

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ueda πρόσεξε για άλλη μια φορά τη λεπτομέρεια που ως γνωστόν κάνει τη διαφορά. Δηλαδή μέχρι και η ονομασία του πλάσματος είναι προσεγμένη ώστε να βάζει σε σκέψεις όσους έχουν ασχοληθεί με τη σειρά. Το The Last Guardian είναι πιθανότατα το παιχνίδι που ολοκληρώνει την τριλογία γεννώντας ένα σημαντικό ερώτημα. Ποιος είναι ο Last Guardian; Το παιδί ή το πλάσμα; Στα προηγούμενα παιχνίδια υπήρχαν guardians. Ο Ico, από το ομώνυμο παιχνίδι, και ο Wander από το Shadow of the Colossus. Όμως μήπως τελικά οι guardians δεν ήταν τα μικρά παιδιά καθ΄ όλη την διάρκεια της τριλογίας; Ίσως οι προστάτες να ήταν αυτοί που συντρόφευαν τα αγόρια, όπως η Yorda από το ICO, ο Agro, το πιστό άλογο του Wander και τέλος ο Trico. Φυσικά αν υποθέσουμε πως το όνομα του Toriko σημαίνει αιχμάλωτος μάλλον η παραπάνω θεωρία δεν ισχύει, αλλά επειδή μου αρέσουν οι ανατροπές, θα ήθελα πολύ να αποδειχτεί στο τέλος πως οι guardians είναι οι σύντροφοι των αγοριών.

Το πώς συναντιούνται το αγόρι και ο Toriko δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η σχέση των δύο θα μας συγκινήσει, όπως και οι σχέσεις του Ico με την Yorda και του Wander με τον Agro. Πάντα ο Fumito Ueda μας ξυπνάει συναισθήματα που ίσως μερικοί να μην φαντάζονταν καν πως μπορούν να νιώσουν έτσι παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι.

Gameplay

Στο The Last Guardian ο σκοπός του παίκτη, όπως προανέφερα, είναι να ξεφύγει από το κάστρο. Για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται τη βοήθεια του Trico, ο οποίος μπορεί να τον προστατέψει από τους φρουρούς του κάστρου και να τον ανεβάσει σε σημεία που δε φτάνει. Σίγουρα θα έχει και άλλες ικανότητες τις οποίες δεν έχουμε ακόμη δει. Όμως, η συμπεριφορά του καθορίζεται από το πόσο ο παίκτης θα επιλέξει να τον φροντίσει. Πρέπει να τον προσέχει για να τον υπακούει. Στην αρχή του παιχνιδιού όταν του δίνονται εντολές δεν τις υπακούει, αλλά όσο προχωρούν οι ώρες μέσα στο παιχνίδι παρατηρείται ότι αρχίζει να αγαπάει το μικρό αγόρι και να νοιάζεται για κάθε του κίνηση. Ο ίδιος ο Ueda έχει πει πως ο κάθε παίκτης θα έχει να κάνει με έναν διαφορετικό Trico, γιατί ακόμα και η παραμικρή αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι του θα έχει αντίκτυπο στο παιχνίδι. Παρόμοια με τα προηγούμενα μέρη της σειράς, το The Last Guardian διαδραματίζεται σε προοπτική τρίτου προσώπου και επικεντρώνεται στην επίλυση γρίφων. Χρησιμοποιώντας πράγματα από το περιβάλλον και τον Trico ο παίκτης καλείται να ξεφύγει από φρουρούς, να ανοίξει πόρτες και να επιβιώσει σε αυτό το αχανές και αφιλόξενο κάστρο. Δυστυχώς δε έχουμε περισσότερες πληροφορίες όσον αναφορά το gameplay, καθώς η Team Ico έχει καιρό να μας δείξει ή να μιλήσει γι’ αυτόν τον τομέα.

Μέχρι την κυκλοφορία του The Last Guardian, θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να παίξετε τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Ο Fumito Ueda έχει έναν μοναδικό τρόπο να συνδυάζει σενάριο, με Ιαπωνικά στοιχεία, μουσική και γραφικά παρουσιάζοντας ένα αποτέλεσμα που θα σας αφήσει με ένα γλυκό συναίσθημα το οποίο θα σας αγγίξει και θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια. Φυσικά, μετά θα βασανίζεστε περιμένοντας το παιχνίδι που θα ολοκληρώσει την τριλογία, αλλά πιστεύω πως η αναμονή θα αξίζει. Αδιαμφισβήτητα, τα «σαράντα κύματα» που έχει περάσει και όλα δείχνουν πως περνάει η ανάπτυξη του τίτλου, δεν είναι και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείo.

Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι τίτλοι, τις περισσότερες φορές, πληγώνονται σε μεγάλο βαθμό. Επειδή, όμως, θέλω να βλέπω τα πράγματα θετικά και ακριβώς γιατί έχω απέραντη εμπιστοσύνη στον Fumito Ueda και την ομάδα του, θέλω να πιστεύω πως κάποια μέρα, αργά ή γρήγορα, θα δούμε το The Last Guardian και μαζί του το πολυπόθητο φινάλε μίας εκ των σπουδαιότερων τριλογιών στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών –και όχι μόνο.

Μην ξεχάσετε να μας προτείνετε στα σχόλια πιο παιχνίδι θα θέλατε να δείτε στη νέα μας στήλη.

Tags: