Το DirectX 12 και τα οφέλη του

Θα καταφέρει το νέο πρωτόκολλο να βοηθήσει το Xbox One;
29 Αυγούστου 2014 13:17
Το DirectX 12 και τα οφέλη του

Από το λανσάρισμα του Xbox One, τον περασμένο Νοέμβριο, υπάρχει μια “διαμάχη” γύρω από τις προφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές όταν προσπαθούν να κάνουν τα παιχνίδια τους να «τρέχουν» σε ανάλυση 1080p. Η Microsoft υπόσχεται πως θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα με το πρωτόκολλο του DirectX 12. Ας δούμε, όμως, τι είναι αυτό το πρωτόκολλο και πως μπορεί να βοηθήσει την κονσόλα του αμερικανικού κολοσσού.

Τι είναι το DirectX και γιατί είναι απαραίτητο;

H ευρεία φύση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει ως αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να έχει ένα σύστημα με διαφορετικές προδιαγραφές. Αντιθέτως, οι κονσόλες περιέχουν πάντα το ίδιο hardware. Η τεράστια ποικιλία συστημάτων μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό ενός παιχνιδιού πραγματικό πονοκέφαλο. Για να βοηθήσει τους προγραμματιστές, η Microsoft εισάγαγε ένα κοινό πρότυπο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλα τα παιχνίδια και οι εφαρμογές πολυμέσων - μια κοινή διεπαφή μεταξύ του λειτουργικού συστήματος και του hardware που είναι εγκατεστημένο σε έναν υπολογιστή. Αυτή η κοινή διεπαφή είναι το DirectX. Το DirectX είναι μια βιβλιοθήκη γραφικών που έχει σχεδιαστεί για να κάνει ορισμένες διαδικασίες προγραμματισμού πολύ πιο εύκολες.

Πριν την κυκλοφορία του DirectX, κάθε προγραμματιστής έπρεπε να αναπτύξει το δικό του τρόπο για την ανάγνωση του πληκτρολογίου ή την ανίχνευση της κίνησης του ποντικιού, αλλά και ότι άλλο ήθελε να περιέχει το παιχνίδι του. Ήταν υπεύθυνος ακόμη και για την εμφάνιση μιας εικόνας στην οθόνη. Ουσιαστικά, οι προγραμματιστές των παιχνιδιών “μιλούσαν” απευθείας με το hardware του υπολογιστή σε ένα θεμελιώδες επίπεδο. Όταν η Microsoft παρουσίασε τα Windows, ήταν επιτακτική ανάγκη για τη σταθερότητα και την επιτυχία της πλατφόρμας, τα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα, τόσο για τους προγραμματιστές αλλά και για τους παίκτες.

Εξάλλου, ποιος θα ασχολούνταν με την ανάπτυξη παιχνιδιών, όταν θα έπρεπε «να επανεφεύρει τον τροχό» κάθε φορά που αποφάσιζε να εργαστεί πάνω σε ένα νέο τίτλο. Η ιδέα της Microsoft ήταν απλή: να αποτρέψει  τους προγραμματιστές από το να “μιλούν” απευθείας στο hardware και να οικοδομήσει ένα κοινό σύνολο εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αντ’ αυτού. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το DirectX.

Τι νέο φέρνει το DirectX 12.

Με τις τελευταίες εκδόσεις του DirectX, η Microsoft συνήθιζε να εισάγει νέα οπτικά εφέ, όπως νέες μεθόδους anti-aliasing, το tessellation το οποίο ενισχύει τις λεπτομέρειες στα τρισδιάστατα μοντέλα κ.α. Με το DirectX 12, όμως, η εταιρία εστιάζει κυρίως στη βελτίωση των επιδόσεων και στη διεύρυνση του εύρους των υποστηριζόμενων συσκευών. Όσον αφορά τις επιδόσεις, η αμερικάνικη εταιρία υπόσχεται μεγάλη μείωση στις απαιτήσεις επεξεργαστικής ισχύς από τον επεξεργαστή ενός συστήματος, ακόμη και κατά 50%, ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό νούμερο. Από την άλλη, όσον αφορά στις υποστηριζόμενες συσκευές, η Microsoft σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το DirectX 12 όχι μόνο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και σε smartphones, tablets αλλά και το Xbox One. Συγκεκριμένα, το DirectX 12 είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υποστηρίζεται από τις περισσότερες σύγχρονες κάρτες γραφικών, τουλάχιστον από όλες αυτές που υποστηρίζουν το DirectX 11.

Σε μια πρόσφατη επίδειξη των δυνατοτήτων του DirectX 12, που πραγματοποίησε η Intel, ένα Surface Pro 3 tablet επιλέχθηκε για να «τρέξει» ένα demo. Κάνοντας χρήση του DirectX 11 το tablet κατόρθωσε να τρέξει το demo με 19 frames ανα δευτερόλεπτο, ενώ χρησιμοποιώντας το DirectX 12 το tablet έτρεξε το demo με 33 frames ανα δευτερόλεπτο και όλα αυτά ξοδεύοντας 50% λιγότερη ενέργεια.

Η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και τα μεγαλύτερα framerates επιτυγχάνονται με τη μείωση της χρήσης της CPU - που είναι και ο κύριος σκοπός του DirectX 12. Βασικά, οι τρέχουσες βιβλιοθήκες γραφικών (DX11, OpenGL 4) κάνουν εκτεταμένη χρήση της CPU. Οι νεότερες βιβλιοθήκες γραφικών επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράψουν κώδικα που τρέχει απευθείας στην GPU, αντί να φτάνει στην GPU μέσω της CPU.

Θα καταφέρει το Xbox One να επιτύχει το 1080p με το DirectX 12;

Το αν θα καταφέρει το Xbox One να επιτύχει το πολυπόθητο 1080p με την έλευση του DirectX 12 δεν είναι ακόμη σίγουρό. H Microsoft ισχυρίζεται πως το DirectX 12 θα βοηθήσει, αντιθέτως η CD Projekt Red (δημιουργός της σειράς The Witcher) υποστηρίζει πως το πρόβλημα 1080p δε θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα. To κύριο πρόβλημα του Xbox One είναι η χαμηλής απόδοσης GPU και καθώς το DirectX 12 φέρνει κυρίως βελτιώσεις στην αξιοποίηση της CPU, το πρόβλημα δεν είναι βέβαιο πως θα λυθεί. Τα αποτελέσματα θα φανούν σίγουρα με την πάροδο του χρόνου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το DirectX 12 θα φέρει σίγουρα βελτιώσεις, ειδικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Tags: