Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2017

Μία ανασκόπηση των πιο σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων της χρονιάς
28 Δεκεμβρίου 2017 15:34
Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2017

Ήδη έχετε δει στο Unboxholics.com αφιερώματα για τις καλύτερες ταινίες και σειρές του 2017, για τις gaming απογοητεύσεις της χρονιάς, για τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια που βρίσκονται στον ορίζοντα, για τα καλύτερα anime και πολλά ακόμα. Από την ανασκόπηση μας για το τέλος του έτους δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και το κομμάτι της τεχνολογίας και επιστήμης που αποτελεί βασικό πυλώνα της ύλης μας.

Βρείτε όλα τα αφιερώματα για την ανασκόπηση του 2017 πατώντας εδώ.

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείτε να διαβάσετε για τις σημαντικότερες τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις που καθόρισαν το 2017.


Ερευνητές κατασκεύασαν την πρώτη τεχνητή μήτρα

Ένα άκρως πρωτοποριακό πείραμα έλαβε χώρα στο πεδίο της εντατικής φροντίδας νεογνών, στο οποίο οκτώ αρνιά που είχαν γεννηθεί πρόωρα τοποθετήθηκαν μέσα σε μια τεχνητή μήτρα για τέσσερις εβδομάδες. Το project ήταν επιτυχές, τα νεογνά που βρίσκονταν μέσα στην τεχνητή μήτρα, κατάφεραν αυτό το χρονικό διάστημα να σχηματίσουν γούνα, όργανα, να πάρουν βάρος και να ανοίξουν τα μάτια τους, καταφέρνοντας έτσι όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να ευδοκιμήσουν μέσα σε ένα τεχνητό περιβάλλον. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως σε τρία με πέντε χρόνια θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές με ανθρώπινα πρόωρα νεογνά.


Η Space X κατασκεύασε τον πρώτο ανακυκλώσιμο διαστημικό πύραυλο

Οι προωθητές είναι συνήθως το πιο ακριβό κομμάτι στην εκτόξευση ενός πολλαπλών σταδίων διαστημικού πυραύλου και μετά το πέρας της απογείωσης καταλήγουν στο βυθό του ωκεανού. Ο Elon Musk CEO της SpaceX καταφέρνει να εξοικονομεί $18 εκατομμύρια με κάθε εκτόξευση χάρη στον επαναχρησιμοποιήσιμο Falcon 9, που παρέχει την δυνατότητα εκ νέου χρήσης του πυραύλου φθηνά και γρήγορα. Το επίτευγμα σημειώθηκε πρώτη φορά στις 30 Μαρτίου, όταν ο Falcon 9 μετέφερε έναν δορυφόρο στο διάστημα και στη συνέχεια ο προωθητής πρώτου σταδίου προσγειώθηκε με επιτυχία σε ένα πλοίο drone στον Ατλαντικό ωκεανό.


Ανακαλύφθηκε μια νέα κατάσταση της ύλης

Όλοι μας ξέρουμε από τα μαθητικά μας χρόνια ότι την ύλη τη συναντάμε σε τρείς καταστάσεις (υγρά, στερεά και αέρια), όμως τώρα και για πρώτη φορά, επιστήμονες δημιούργησαν τους λεγόμενους “time crystals”. Αυτοί οι κρύσταλλοι παρουσιάζουν μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα περίεργη ατομική δομή, η οποία επαναλαμβάνεται όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο, όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό, βάζοντάς τους σε μια κατάσταση διαρκούς κίνησης χωρίς την κατανάλωση ενέργειας. Οι επιστήμονες έκπληκτοι ανέφεραν πως οι κρύσταλλοι θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την φυσική και τον τρόπο που αποθηκεύουμε και αποστέλλουμε πληροφορίες με τους κβαντικούς υπολογιστές.


Η πρώτη γενετική τροποποίηση ανθρώπινου εμβρύου έλαβε χώρα στην Αμερική

Στις 27 Ιουλίου  2017 ερευνητές από το Portland του Oregon κατάφεραν να τροποποιήσουν το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο κάνοντας χρήση της τεχνικής CRISPR. Η ηθικά αμφιλεγόμενη τεχνική CRISPR χρησιμοποιήθηκε για την “διαγραφή” ενός γονιδίου του εμβρύου που αύξανε την προδιάθεσή του για ασθένειες της καρδιάς, με την διαδικασία να είναι επιτυχής. Υπήρχαν όμως αντιδράσεις από την μεριά του κοινού, με το ζήτημα να εγείρει ερωτήσεις ηθικής φύσεως για το εάν θα έπρεπε ή όχι να τροποποιούμε το ανθρώπινο γονιδίωμα και να σχεδιάζουμε παιδιά με συγκεκριμένα πρότυπα κατά νου, αλλάζοντας έτσι την γενετική κληρονομιά της ανθρωπότητας.


Διαστημικά σωματίδια αποκαλύπτουν ένα κρυμμένο κενό στην μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Πάνω που νομίζαμε ότι είχαμε εξερευνήσει κάθε σπιθαμή της μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας, σωματίδια που ταξιδεύουν για εκατομμύρια χρόνια στο διάστημα ήρθαν για να μας διαψεύσουν και να φανερώσουν ένα κενό χώρο στην μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες δε θα έπρεπε να υπάρχει. Τα σωματίδια ονομάζονται muons και είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης της ακτινοβολίας του διαστήματος με τη γήινη ατμόσφαιρα. Μία ομάδα Γάλλων και Ιαπώνων επιστημόνων μέσω ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησαν τα muons καθώς αυτά περνούσαν μέσα από την πυραμίδα διακρίνοντας ότι υπάρχει μία κοιλότητα η οποία δεν είναι προσβάσιμη και δεν αντιστοιχεί σε κάποιο γνωστό χώρο της πυραμίδας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πώς θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο και τι μπορεί να κρύβει μέσα του.


Παρατηρήσαμε αστέρες νετρονίων να συγκρούονται

Αστέρες νετρονίων είναι οι πυκνοί πυρήνες αστεριών που έχουν εξαντλήσει όλα τους τα καύσιμα, το απομεινάρι μετά από την έκρηξη ενός υπερκαινοφανή αστέρα. Η παρατήρηση της σύγκρουσης μεταξύ δυο τέτοιων αστεριών αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις για φέτος. Ενδεικτικά 3674 ερευνητές από 953 ιδρύματα συνεισφέραν στην συγγραφή μιας έρευνας όπου συνόψισαν τα ευρήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το γεγονός θα τους παρέχει καλύτερες μεθόδους για να υπολογίσουν τον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος. Επίσης επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του Αϊνστάιν ότι τα βαρυτικά κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, καθώς και τις υποψίες της επιστημονικής κοινότητας πως οι συγκρούσεις τέτοιων αστεριών είναι υπεύθυνες για τον σχηματισμό υλικών όπως η πλατίνα, ο χρυσός και το ουράνιο.


Ανακαλύφθηκε μια νέα ήπειρος κρυμμένη κάτω από το νερό

Επιστήμονες παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη μίας νέας ηπείρου νοτιοδυτικά της Νέας Ζηλανδίας, ονομάζοντάς την Zealandia. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της Zealandia είναι καλυμμένο από νερό πληρεί όλα τα κριτήρια, σύμφωνα με τους γεωλόγους, έτσι ώστε να θεωρηθεί η όγδοη ήπειρος του πλανήτη μας. Επειδή δεν υπάρχει κάποια επιτροπή που να αναγνωρίζει επίσημα τις ηπείρους δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον της Zealandia.


Κατασκευάστηκε μεταλλικό υδρογόνο

Μια εφεύρεση που πολλοί πιστεύουν ότι θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που ταξιδεύουμε στο διάστημα. Η μοναδική αυτή δομή του υδρογόνου μπορεί να απελευθερώσει έως και τρεις φορές την ενέργεια σε σχέση με τα συνηθισμένα καύσιμα που χρησιμοποιεί σήμερα η NASA, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος. Οι εφαρμογές του όμως δεν σταματούν εκεί. Το μεταλλικό υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε υπερυπολογιστές νέας γενιάς και στην κατασκευή αιωρούμενων σιδηροδρόμων. Υπεύθυνοι για αυτήν την ανακάλυψη ήταν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Harvard.


Οι πρώτοι Homo Sapiens ίσως να έζησαν νωρίτερα από ότι πιστεύαμε

Μια ανακάλυψη που θα γεννήσει περισσότερα ερωτήματα από ότι θα απαντήσει ήρθε στο φώς της δημοσιότητας. Κοντά σε ένα λατομείο του Μαρόκο επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε δείγματα H. Sapiens δίπλα σε οστά ζώων και πρωτόγονα εργαλεία τα οποία χρονολογήθηκαν πως είναι 300.000 ετών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι πρώτοι Η. Sapiens ζούσαν 100.000 χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε προηγουμένως και μάλιστα σε διαφορετικό μέρος της Αφρικανικής ηπείρου. Οι ειδικοί από την μεριά τους έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως τελικά η Αφρική κατοικούταν από Homo Sapiens έως και 300.000 χρόνια πριν.


Το πρώτο υβρίδιο μεταξύ ανθρώπου και χοίρου δημιουργήθηκε μέσα σε εργαστήριο

Μια διαδικασία που ακούγεται σαν να βγήκε μέσα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, γενετικά τροποποιημένα έμβρυα γουρουνιών που μέρος του DNA τους είναι ανθρώπινο. Βέβαια οι επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για την δημιουργία τους είχαν τις καλύτερες προθέσεις κατά νου. Σκοπός τους ήταν μία μέρα να μπορούν να μεγαλώσουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε ζώα έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις. Εννοείται όμως πως ένα τόσο αμφιλεγόμενο ηθικά εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα έντονες αντιδράσεις από το κοινό ακόμη και από την επιστημονική κοινότητα.


Εσείς ποιο από όλα αυτά τα επιστημονικά επιτεύγματα θεωρείται σημαντικότερο για την ανθρωπότητα; Ποιο σας εντυπωσίασε περισσότερο και σας έκανε να αναρωτηθείτε εάν όντως ζούμε στο μέλλον; Πείτε μας την άποψη σας στα σχόλια.