Η αυτοκρατορία της Google

Ο τεχνολογικός γίγαντας βρίσκεται παντού
28 Ιουλίου 2014 20:32
Η αυτοκρατορία της Google

Ξεκίνησε ως μικρή αλλά αναπτυσσόμενη μηχανή αναζήτησης στο internet και 14 χρόνια μετά, η εταιρία που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει κατασκευάσει smartphones, χαρτογράφησε τη Γη και απέκτησε ένα στρατό από robots. Μερικά από τα τωρινά της projects περιλαμβάνουν ένα φακό επαφής που βοηθάει τους διαβητικούς, μια τουρμπίνα αιολικής ενέργειας που πετάει σαν αεροπλάνο και μεταδίδει στη Γη την ενέργεια και μια άκρως μυστική έρευνα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την παύση των επιπτώσεων της ανθρώπινης γήρανσης.  Όσο και να θέλουμε να σκεφτόμαστε τη Google ως μηχανή αναζήτησης, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες εταιρίες στον κόσμο και τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται, ποτέ δε σταματούν να μας εκπλήσσουν.  Δεν ήταν όλα τα project της πετυχημένα και μερικά δεν είδαν ποτέ τη γραμμή παραγωγής. Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά.

Nexus Q

Ένα από τα όχι τόσο πετυχημένα project της ήταν το Nexus Q, η πρώτη προσπάθεια της Google το 2012 να μπει στην αγορά TV streaming. Η υψηλή τιμή του κράτησε μακριά τους καταναλωτές και τον Οκτώβριο του 2012 το απέσυρε από τα ράφια.

Google Fiber

Διαθέσιμο αποκλειστικά σε περιορισμένες περιοχές των ΗΠΑ ακόμα, η ταχύτατη σύνδεση που επιτυγχάνεται σε σπιτική σύνδεση με ταχύτητες του 1 gigabit το έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο με πολύ κόσμο να εύχεται να το είχε στο σπίτι του. Το απόλυτο πακέτο internet και τηλεόρασης έθεσε νέα δεδομένα σε μια αγορά, στην οποία κυριαρχούσαν οι πάροχοι καλωδιακής σύνδεσης.

Trekker

Ζυγίζει 13 κιλά και ενσωματώνει 15 κάμερες των 5MP στη στρογγυλή κορυφή του. Είναι όμοιο με τις κάμερες που χρησιμοποιεί η Google στα Street View αυτοκίνητά της, αλλά αυτό είναι σχεδιασμένο για να καταγράψει τις πιο απομονωμένες τοποθεσίες στη Γη. Η Google ξεκίνησε να δανείζει το Trekker σε ερευνητικές ομάδες, πανεπιστήμια και τουριστικές εταιρίες και έχει καταλήξει να το διαθέτει στον καθένα με ενθουσιώδες πνεύμα για να πάρει μια ματιά από μέρη όπως το Grand Canyon και το Everest.

Moto X – Moto G

Η Motorola κατασκεύασε τα κινητά που την έβαλαν πάλι στο παιχνίδι και μάλιστα άλλαξαν τους κανόνες, όσο βρισκόταν υπό την ιδιοκτησία της Google. Τα δυνατά χαρακτηριστικά τους σε συνδυασμό με την άκρως ελκυστική τιμή τους, τα έκαναν δύο από τα καλύτερα smartphones που κυκλοφορούν. Έξι μήνες μετά την κυκλοφορία τους η Motorola πωλείται έναντι $2.91 δισεκατομμυρίων, στο γίγαντα κατασκευής PC και laptop, την κινέζικη Lenovo.

Chromecast

Απλό στο σχεδιασμό, θυμίζοντας USB stick, το Chromecast της Google είναι ο διάδοχος του αποτυχημένου Nexus Q και σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί την υπηρεσία AirPlay της Apple. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και εκτός ΗΠΑ και είναι κατάλληλο για παρακολούθηση στην τηλεόραση, υπηρεσιών βασισμένων στο Internet, όπως το Netflix και το YouTube, ενώ μπορεί να αναπαράγει και Flash.

Google Glass

Οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο προϊόν της Google είναι πιο ενδιαφέρουσες και από το ίδιο το προϊόν. Ορισμένοι αντιμετώπισαν τη συσκευή με παθιασμένο ενδιαφέρον, εφευρίσκοντας χρήσεις για ένα ευκολότερο, επαυξημένης πραγματικότητας μέλλον. Άλλοι το αντιμετώπισαν με βία, επιτιθέμενοι σε χρήστες που φορούν τη συσκευή. Η εφαρμογή του σε διάφορους τομείς είναι αρκετά χρήσιμη, όπως στους γιατρούς και στους πυροσβέστες, αλλά είναι κάτι νέο και η Google τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητές του.

Chromebook Pixel

Το καταπληκτικής ποιότητας Chromebook Pixel κυκλοφόρησε το 2013 στην τιμή των $1.299. Το design του και η εντυπωσιακή οθόνη ξεχώρισαν σε αυτό το προϊόν, αλλά η υψηλή τιμή του και οι κακές επιδόσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, δεν το έκαναν και τόσο δημοφιλές στην αγορά.

Project Ara

Το τμήμα Advanced Technology And Projects της Motorola εργαζόταν πάνω σε ένα συναρμολογούμενο smartphone όταν εξαγοράστηκε η εταιρία από τη Google. Ευτυχώς η Google κράτησε την ομάδα του ATAP στο project το οποίο ονομάστηκε «Project Ara». Πρόκειται για smartphone που φτιάχνει ο χρήστης κομμάτι-κομμάτι, ανάλογα τις απαιτήσεις και τα γούστα του. Αναμένεται να κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά, με τιμές που θα ξεκινούν από $50.

Project Tango

Ένα project που ξεκίνησε και αυτό από την ATAP της Motorola, προσπαθεί μέσω καμερών και αισθητήρων να “μάθουν” στα smartphones να “διαβάζουν” τον κόσμο γύρω τους. Η Google έδωσε εκατοντάδες πρωτότυπα smartphones σε developers το Φεβρουάριο καθώς και tablets τον Ιούνιο, για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναγνώρισης του περιβάλλοντος.

Robots

Η Google εξαγόρασε την Boston Dynamics και αμέσως απέκτησε πρόσβαση σε διάφορα robots όπως το Cheetah, που μπορεί να τρέξει με σχεδόν 50χλμ/ώρα, το BigDog, ένα τετράποδο robot που μπορεί να περπατήσει πάνω σε πάγο, το LS3 που εικονίζεται παραπάνω, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τα εφόδια των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης και πολλά ακόμα. Είναι ένας τομέας από τον οποίο θα δούμε πολλά νέα πράγματα στο μέλλον.

Nest

Αν και δεν αναπτύχθηκε από τη Google, ο θερμοστάτης της Nest Labs έγινε ιδιοκτησία της όταν εξαγοράστηκε η εταιρία για $3.2 δισεκατομμύρια και έδωσε ένα δυνατό πάτημα στη Google για να εισέλθει και στα σπίτια μας στον τομέα του home automation.

Smart Φακοί Επαφής

Ένα από τα 8 projects του Google X research group είναι οι έξυπνοι φακοί επαφής. Θα βοηθήσουν ασθενείς με διαβήτη να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να χρειάζεται κάποιο τρύπημα για συλλογή δείγματος. Ο φακός θα μπορεί να παίρνει μέτρηση κάθε δευτερόλεπτο και θα προβάλει τα επίπεδα της γλυκόζης όταν αυτή πέσει, στη γωνία του οπτικού πεδίου του χρήστη.

Ανεμογεννήτρια Makani

Μοιάζει περισσότερο με ελικοφόρο αεροσκάφος παρά με ανεμογεννήτρια. Αντίθετα με τις συνηθισμένες τουρμπίνες αιολικής ενέργειας που πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τεράστιες βάσεις στο έδαφος, το Makani πετάει στον ουρανό με κάθετες κινήσεις για να πιάσει τα επιθυμητά κύματα αέρα και μεταφέρει την ενέργεια στο έδαφος μέσω ενός τεράστιου καλωδίου. Η εταιρία εξαγοράστηκε από τη Google το Μάιο του 2013 και αναμένεται να εξελιχθεί περισσότερο αυτή η τεχνολογία.

Project Loon

Η προσπάθεια της Google να φέρει το Internet στις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη μέσω αερόστατων, ονομάστηκε Project Loon. Ένα ακόμα φιλόδοξο project από τη διάσημη πλέον ομάδα Google X, που σκοπεύει να καλύψει όλο τον πλανήτη με πρόσβαση στο Internet. Επικριτικός ήταν πάντως πέρυσι ο Bill Gates αμφισβητώντας τη χρησιμότητα του project.

Smart Car

Αντίθετα από άλλα σχέδια αυτό-οδηγούμενων αυτοκινήτων, το πρωτότυπο της Google έρχεται χωρίς τιμόνι και πεντάλ, αναγκάζοντας τους επιβάτες να αφήσουν την ασφάλεια τους στα ψηφιακά “χέρια” της τεχνητής νοημοσύνης. Με πληθώρα αισθητήρων και το πιο ανεπτυγμένο λογισμικό των μηχανικών της Google, το smart car της έχει ως τώρα ξεπεράσει όλα τα tests χωρίς να χάσει τον έλεγχο ούτε μια φορά. Άραγε πλησιάζει η εποχή που τα θύματα από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα θα εκμηδενιστούν ή θα είναι τόσο σπάνια που θα είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις; Ο χρόνος θα δείξει.

Όπως βλέπετε, μερικά από τα project της Google είναι τόσο ελπιδοφόρα για την ανθρωπότητα, που ανυπομονούμε να τα δούμε στην πλήρη εφαρμογή τους. Άλλα φαίνονται λίγο τρομακτικά, θυμίζοντας σενάριο Terminator. Πιο νομίζετε ότι είναι το πιο ενδιαφέρον project της Google για εσάς; Τι θετικές αλλαγές πιστεύετε πως θα φέρει και τι φοβάστε περισσότερο; Θα χαρούμε να διαβάσουμε τις απόψεις σας στα σχόλια.

Tags: