Destiny - Preview

Οι πρώτες μας εντυπώσεις από την beta
20 Ιουλίου 2014 23:05
Destiny - Preview

Η αλήθεια είναι πως νιώθεις αρκετά περίεργα όταν έρχεται η ώρα να παίξεις την beta έκδοση ενός τίτλου που βρίσκεται στην κορυφή της ειδησεογραφίας μεγάλων μέσων της gaming βιομηχανίας, εδώ και περίπου έναν ολόκληρο χρόνο. Το Destiny δεν είχε δημιουργήσει μεγάλο ντόρο μόνο για το γεγονός πως ένα από τα πιο πιστά studios της Microsoft, η Bungie, είχε καταφέρει να κλείσει μία συμφωνία δέκα χρόνων για ένα νέο multiplatform τίτλο αλλά και επειδή θα βλέπαμε ένα παρόμοιο τίτλο με το Halo σε πλατφόρμες εκτός του Xbox. Παρά τις δηλώσεις της Bungie πως ήθελε το Destiny να είναι "μοναδικό", όσες φορές και αν προσπάθησα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν σταμάτησα να νιώθω πως βίωνα μία πιο "απελευθερωμένη" εκδοχή του Halo.

Ξεκίνησα το ταξίδι μου στη beta του Destiny έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξω τη φυλή και το φύλο του χαρακτήρα μου, καθώς και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Χωρίς να πρωτοτυπεί και να κάνει κάτι διαφορετικό, το σύστημα δημιουργίας Guardian είναι απλοϊκό και αρκετό για να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός τελειομανή. Εξάλλου, μέχρι το level cap της beta που είναι το επίπεδο 8, απέκτησα πολλαπλές στολές, προστατευτικά γάντια κ.α που άλλαζαν το στυλ του Guardian μου. Ξεκινώντας, το Destiny με καθοδήγησε μέσα από ένα παλιό καράβι στην περιοχή Old Russia, όπου με βρήκε η τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού ονόματι Ghost και με μετέφερε στη κεντρική ασφαλής ζώνη, το Traveller. Το ρομπότ Ghost ενσαρκώνεται από τον γνωστό ηθοποιό, Peter Dinklage, ο οποίος όπως φαίνεται μετατράπηκε από την Bungie σε μία αρσενική εκδοχή της Cortana. Το Traveller αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των παικτών του Destiny και τους επιτρέπει να προετοιμάσουν τον ήρωά τους για την επόμενη μεγάλη μάχη τους, να αναλάβουν side-quests, να αγοράσουν εξοπλισμό με το νόμισμα Glimmer που αποκτάται από τις διάφορες αποστολές της βασικής ιστορίας.

Από τις στολές, τα όπλα μέχρι και τα προστατευτικά γάντια είναι σίγουρο πως η τροποποίηση του Guardian είναι βασικό κομμάτι της εμπειρίας του παιχνιδιού. Τα όπλα χωρίζονται σε πολλαπλές κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους, ενώ ο παίκτης είναι σε θέση να κουβαλάει μέχρι και τρία την ώρα της δράσης: τα primary weapons, τα special weapons και τα heavy weapons. Τα βασικά όπλα είναι συνήθως αυτόματα rifles και pulse rifles που έχουν γρήγορο fire rate, τα special weapons είναι sniper rifles ή shotguns με special ammos και τα heavy weapons είναι RPGs. Η δικιά μου επιλογή ήταν η class του Warlock όπου βασίζεται για αρχή σε σκοτεινές δυνάμεις όπως Energy Drain, Nova Bombs και μπορεί να εξελιχθεί σε Sunsinger στο επίπεδο 15 με ικανότητες που περιέχουν το στοιχείο της φωτιάς.

Παράλληλα, μερικά προστατευτικά μέρη του Guardian που κέρδισα ως επιβράβευση από την ολοκλήρωση των αποστολών, περιείχαν τρεις αναβαθμίσεις (Intellect, Discipline και Strength) που μείωναν το cooldown των χειροβομβίδων, των melee επιθέσεων και των Nova Bombs. Αυτές οι επιλογές πραγματοποιούνται μέσα από ένα εύχρηστο, φιλικό και όμορφο interface. Τα RPG στοιχεία του Destiny είναι "ελαφριά" χωρίς να μπερδεύουν το παίκτη, κάτι αντίστοιχα με το Mass Effect με μεγαλύτερη αφοσίωση στον εξοπλισμό. Όπως προανέφερα, δεν πιστεύω πως υπάρχει παίκτης που έχει ασχοληθεί με την σειρά Halo και δεν του ήταν κολλημένο στο μυαλό το δημοφιλές franchise της Bungie, καθ'όλη τη διάρκεια της ενασχόλησης του με την beta του Destiny. Από την αίσθηση των όπλων, τα animations και τη τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων, την καλλιτεχνική προσέγγιση και την γενικότερη αισθητική έχουμε να κάνουμε φανερά με ένα multi-platform Halo. Άλλωστε, ο Σάκης Καρπάς κατέθεσε τους προβληματισμούς του για όλα αυτά σε άλλο άρθρο.

Η beta του Destiny δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ανταγωνιστικό κομμάτι και αυτό φάνηκε από το ένα και μοναδικό game mode που ήταν διαθέσιμο -όσο εγώ έπαιξα- ονόματι Control. Όπως γίνεται αντιληπτό από το όνομα, πρόκειται για μία κλασσική κατάκτηση διαφόρων σημείων ενός χάρτη με την ομάδα που φτάνει πρώτη στους 20.000 πόντους να ανακηρύσσεται νικήτρια. Τα αρχικά επίπεδα του Destiny αφορούσαν πολύ βασικές αποστολές όπως συλλογή δεδομένων από τους αντιπάλους, συλλογή κομματιών από αεροσκάφη, εξόντωση πολλαπλών κυμάτων εχθρών. Όλα αυτά τα βίωσα σε ένα μόνο χάρτη και αυτό δυνάμωνε το συναίσθημα της μονοτονίας, αλλά από ότι κατάλαβα η Bungie θέλει να προσφέρει αρκετό περιεχόμενο σε κάθε περιοχή του παιχνιδιού, παρόλο που αυτό είναι μηχανισμός ενός MMORPG, ένας όρος που η εταιρία ήθελε να αποφύγει από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης του Destiny.

Η "MMO" ψυχή του τίτλου δεν μπορεί να κρυφτεί και ευτυχώς η Bungie φρόντισε να την ενσωματώσει στο Destiny με απροβλημάτιστο τρόπο λόγω του φοβερά καλογραμμένου netcode. Εκτός από την έλλειψη lag και γενικότερων προβλημάτων σύνδεσης, η τρομερή αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθεις όταν είσαι περιτριγυρισμένος από ένα γιγαντιαίο κύμα εχθρών και ξαφνικά εμφανίζονται Guardians από το πουθενά με τη βοήθεια του συστήματος Drop-in/Drop-out, είναι αυτή που μάλλον ήθελε να δώσει η Bungie μέσω του συνδεδεμένου κόσμου της και των λεγόμενων random events. Το μοναδικό παράπονο που μπορώ να έχω είναι η μεγάλη διάρκεια φόρτωσης μεταξύ των multiplayer sessions, κάτι που ευελπιστώ να έχει διορθωθεί στο τελικό παιχνίδι. Όπως κάθε μοντέρνο RPG που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Destiny περιέχει στοιχεία looting τα οποία, όμως, είναι ελλιπή στην beta. Τα Golden Chests ανά περιοχή ήταν λίγα σε αριθμό, ενώ οι επιβραβεύσεις από την εξόντωση ενός boss όπως το Devil Walker ελάχιστες. Και αυτό είναι ένα κομμάτι που περιμέναμε να έχει υποστεί μεγαλύτερη φροντίδα από την Bungie. Ίσως η αρχή να είναι αργή και να μας επιφυλάσσονται περισσότερα για τις 9 Σεπτεμβρίου, όπου και κυκλοφορεί επίσημα ο τίτλος.

Συνοψίζοντας, η συνταγή που ακολούθησε η Bungie δε διαφέρει σε τίποτα από αυτή ενός κλασσικού first-person shooter και μέχρι στιγμής μας έδειξε πως δε θέλει να αλλάξει τη φόρμουλα, αλλά να βελτιώσει τον κόσμο στον οποίο διαδραματίζεται αυτή. Αδιαμφισβήτητα, τα τοπία που είδα στην beta του Destiny ήταν μαγευτικά, με πλήρης ενσάρκωση του Sci-Fi στοιχείου. Όταν ένα παιχνίδι έχει τη δύναμη να σε κάνει να θέλεις να βρισκόσουν εκείνη τη στιγμή μέσα στο κόσμο του, τότε ξέρεις πολύ καλά πως οι σχεδιαστές έκαναν μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Η φοβερή και πλούσια χρωματική παλέτα, το σχεδόν ανύπαρκτο aliasing, ο φωτισμός που πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο μαζί με τις σκιές και η έξτρα λεπτομέρεια που χαρίζει το draw distance είναι αυτά που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός τόσο φαντασμαγορικού οπτικού αποτελέσματος.

Τα παραπάνω ισχύουν για την PlayStation 4 έκδοση του παιχνιδιού, διότι οι κάτοχοι PS3 είναι πολύ πιθανό να απογοητευτούν. Ευτυχώς, το ιδιαίτερο sci-fi καλλιτεχνικό ύφος και η γενικότερη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού έχουν μείνει ανέπαφα, με την ανάλυση να είναι το χαρακτηριστικό που διάλεξε να μειώσει τεχνικά η Bungie, ώστε να επιτευχθεί μία ομαλή εμπειρία. Θεωρώ πως το δυνατό σημείο της Bungie, το οποίο είναι η δημιουργία κόσμων με τρομακτική λεπτομέρεια και τη σωστή αισθητική ανάλογα με το περιεχόμενο του τίτλου, δίνει δυνατό παρών στο Destiny. Ταυτόχρονα, αυτό υποστηρίζεται από το παλιό, καλό gameplay που μας σύστησε η εταιρία με τη σειρά Halo χωρίς να έχει υποστεί ιδιαίτερες αλλαγές. Μπορεί τα υψηλά production values να είναι φανερά παντού, αλλά αυτά δεν θα έκαναν τόσο αισθητή την παρουσία τους σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, αν δεν βρισκόταν μία εταιρία σαν την Bungie στο τιμόνι της ανάπτυξης λόγω της τεράστιας εμπειρίας που έχουν τα μέλη της. Βέβαια, αυτό ίσως να είναι και κάτι που να χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή η βιομηχανία, μέχρι να υπάρξουν καινούργια IPs που θα φέρουν πραγματικά κάτι το αναζωογονητικό.

Τι είναι, όμως, το Destiny επί της ουσίας; Πρόκειται για έναν τίτλο που στηρίζεται πάνω σε γερά θεμέλια και αυτά είναι όλη η τεχνογνωσία και η εμπειρία συγκεντρωμένη από όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται η Bungie στη βιομηχανία των videogames. Δε θα πω όχι και ας μην έχουμε να κάνουμε με κάτι το επαναστατικό, το οποίο μαρτυρούσε το budget της Activision. Άλλωστε, η συμφωνία δε θα σπάσει για τα επόμενα δέκα χρόνια και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Η beta του Destiny λήγει στις 28 Ιουλίου για όλες τις πλατφόρμες και ο τίτλος της Bungie αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 9 Σεπτεμβρίου για PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4 και Xbox One. Τις επόμενες ημέρες θα έχετε νέα μας και για την beta στα Xbox One και Xbox 360.

Tags: