Watch Dogs 2 - Οι πρώτες μας εντυπώσεις [BINTEO]

Ταξιδέψαμε στο Παρίσι και παίξαμε τον πολυαναμενόμενο τίτλο της Ubisoft
26 Οκτωβρίου 2016 10:22
Watch Dogs 2 - Οι πρώτες μας εντυπώσεις [BINTEO]

Η επίσημη αντιπρόσωπος της Ubisoft στην Ελλάδα, CD Media, μας παρείχε ειδική πρόσκληση για το Media Event του Watch Dogs 2 στο Παρίσι και οι Unboxholics βρέθηκαν εκεί ως το μοναδικό ελληνικό μέσο. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έστησαν οι ιθύνοντες του event, ο οποίος έμοιαζε με το λημέρι της Dedsec -kudos στους διοργανωτές- είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω εκτενώς τις πρώτες ώρες του sequel και να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα να τραβήξουμε αποκλειστικά gameplay πλάνα τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στο συνοδευτικό video. Πριν ξεκινήσετε να δείτε το βίντεο ή και να διαβάσετε το παρόν κείμενο να τονίσω πως ο κώδικας του παιχνιδιού βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, οπότε η εμπειρία μου βασίζεται σε μη τελειωμένο κώδικα και όπως με διαβεβαίωσαν οι δημιουργοί, θα υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις μέχρι το λανσάρισμά του το Νοέμβριο.

Μετά την απαραίτητή εισαγωγή ας περάσω στο ψητό. Το Watch Dogs 2 λαμβάνει χώρα μετά τα γεγονότα του πρώτου τίτλου και τα όσα συνέβησαν στο Chicago με τη Blume και το CtOS, εκεί όπου η πανούργα εταιρία επιστρέφει με το CtOS 2.0 για να καταλάβει την πόλη του San Francisco. Για κακή τους τύχη όμως η Dedsec «ζει και βασιλεύει» και θέλει να κάνει γνωστή την παρουσία της και να αποκαλύψει τα πραγματικά σχέδια της Blume, έχοντας ως πρότυπο τη δράση των Aiden Pierce και T-Bone. Έτσι, με τη βοήθεια του Marcus Holloway, ενός ιδεαλιστή χάκερ και πασίγνωστης φιγούρας στα σοκάκια των «συναδέλφων» του, ξεκινάει η περιπέτεια για την «απελευθέρωση» της πόλης.

Το ενδιαφέρον με την ιστορία του τίτλου είναι το πόσο κοντά με το γίγνεσθαι του σήμερα είναι. Θίγει θέματα όπως το Internet of Things, το οποίο στον κόσμο του παιχνιδιού, έχει εξαπλωθεί για τα καλά, καθώς από αυτοκίνητα μέχρι κούπες του καφέ είναι συνδεδεμένες στο ίντερνετ, το οποίο δίνει την απόλυτη εξουσία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της καθημερινότητάς μας σε μία απολυταρχική εταιρία. Δεν θα σας κρύψω πως ένα μικρό αλλά αισθητό vibe από το Mr. Robot υπάρχει στην ραχοκοκαλιά του σεναρίου, που αν και θα το ήθελα πιο έντονο, όπως π.χ. στους χαρακτήρες, σταματάει εκεί.

Το υπόβαθρο της ιστορίας λοιπόν «τικάρει» το ενδιαφέρον μου, όμως το ίδιο δεν κάνει και το intro του τίτλου, το οποίο αφενός γαργαλάει τις σκέψεις μας για το τι θα επακολουθήσει, αφετέρου είναι αδύναμο στο σύνολό του. Κάτι που διαπίστωσα και ακόμη και μετά το hands-on δεν μπορώ να χωνέψω προσωπικά είναι η υπερβολική χιπστεριά που ντύνει το ύφος του παιχνιδιού. Ο Marcus και οι φίλοι του στη Dedsec μοιάζουν σαν να βγήκαν από μια αμερικάνικη college ταινία με hackers, κάτι που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Κάνουν αστεία βασισμένα σε memes, αντιδρούν υπερβολικά και γενικότερα το χιούμορ τους ήταν τόσο επιτηδευμένο, που το μόνο που έλειπε ήταν ένα πράσινο λαμπάκι για να μου πει πότε να γελάσω σαν να είμαι σε αμερικάνικο sitcom. Και δεν ξέρω αν κατά πόσο αυτή η προσέγγιση οφείλεται στο όλο στυλ της πόλης του San Francisco και της κουλτούρας της ή αν είναι μια προσπάθεια προσέγγισης ενός νεαρότερου κοινού. Αυτό που είδα όμως είναι μια αδυναμία στη γραφή πολυεπίπεδων χαρακτήρων που θα κάνουν τον παίκτη να δεθεί μαζί του και όχι απλά να ταυτιστεί με ατάκες τύπου 9gag. Η ανάλαφρη διάθεση του Watch Dogs 2, όπως με ενημέρωσαν οι άνθρωποι της Ubisoft, δίνει τη θέση της σε μια πιο σκοτεινή, οπότε μένει να αποδειχθεί αν ισχύει.

Κατά τα άλλα αυτό που θαύμασα στο Watch Dogs 2 είναι ο κόσμος του. Η Ubisoft, όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί, μιμείται στην προκειμένη τη Rockstar Games στη δημιουργία πλούσιων περιβαλλόντων και ζωντανών κόσμων και το San Francisco είναι μακράν ότι πιο ζωντανό και γεμάτο σε περιεχόμενο έχει δημιουργήσει η γαλλική εταιρία, μιας και είχα πρόσβαση σε όλα τα μέρη της πόλης. Η πλειάδα των αποστολών, οι δραστηριότητες, που δίνονται στον παίκτη τον προσκαλούν να εξερευνήσει το San Francisco, του οποίου το πολύχρωμο, γεμάτο φώτα και νέον εικαστικό δίνει έναν ευχάριστο προς το μάτι αέρα στον οπτικό τομέα του Watch Dogs 2.

Το vibe της Rockstar στη δομή του κόσμου είναι διάχυτο και δεν ξέρω αν η τόσο μεγάλη ομοιότητα κολακεύει τους δημιουργούς και το ίδιο το παιχνίδι εν τέλει. Στο μίγμα του τίτλου προστίθεται και ένα αναβαθμισμένο co-op και online PvP μέρος, το οποίο έρχεται κατευθείαν από τα γεννοφάσκια του The Division όσον αφορά την αμεσότητα και το πώς λειτουργεί. Αυτό προσφέρει διάφορες αποστολές σε online περιβάλλον, όπως τις Bounty Hunter, όπου είχα την τύχη να εξολοθρεύσω έναν αντίπαλο κυνηγώντας τον στην πόλη. 

Στα του gameplay εκεί είναι όπου το Watch Dogs 2 βαθαίνει…σε επικίνδυνο βαθμό. «Hack everything» είναι ένα από τα μότο του τίτλου και αν και ακούγεται υπερβολικό, έχει ουσία στο τι προσφέρει στο gameplay. Πλέον μπορείς να χακάρεις από αυτοκίνητα μέχρι και γερανούς και να γίνουν εργαλεία αλλά και όπλα στις αποστολές. Το «οπλοστάσιο» του Marcus δεν έχει μόνο όπλα αλλά και gadgets, με ξεχωριστό παικτικό χαρακτήρα ας μου επιτραπεί η έκφραση. Χάρις τον 3D printer που έχει η Dedsec στο λημέρι της, ο Marcus εξοπλίζεται με ένα τηλεκατευθυνόμενο RC και ένα drone, τα οποία γίνονται απαραίτητα εργαλεία με ενδιαφέρουσες προοπτικές για τη διεύρυνση των επιπέδων και του gameplay.

Όμως κάπου εκεί ενδιάμεσα στον κυκεώνα των gadgets και του hacking μέχρι και της καφετιέρας είναι που το βάθος αρχίζει και «πνίγει» τον παίκτη. Ίσως να θέλει πολύ παραπάνω ώρα για να συνηθίσω το gameplay του, αλλά ειλικρινά βρέθηκα πολλές φορές να σαστίζω στο πόσο πολύπλοκος μπορεί να γίνει ο χειρισμός του, τόσο που ένιωθα να χάνομαι. Ας ελπίσω πως το θέμα του χειρισμού του θα διευθετηθεί και οι developers θα βρουν ένα καλύτερο controller scheme γιατί με το παρόν, τα πράγματα είναι σκούρα. Ναι μεν είναι φιλόδοξο ως προς το scope του το όλο στοιχείο του hacking ως ένα ζωτικό και ουσιαστικό μέρος του gameplay, το οποίο δίνει ξεκάθαρη έμφαση στην stealth προσέγγιση που το βρήκα θετικό, από την άλλη δε δεν θα πρέπει ο παίκτης να φουντώνει και να ξεφυσάει για να μάθει να χειρίζεται τον Marcus και τα drones του.

Τεχνικά, κάποιο συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει γιατί είχα να κάνω με κώδικα που είναι ακόμη υπό ανάπτυξη. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ήδη έχει μια οπτική υφή ευχάριστη στο μάτι, με λεπτομερείς επιφάνειες, φωτισμούς και αντανακλάσεις που σίγουρα θα σας κάνουν να γυρνάτε αργά-αργά την κάμερα για να τα θαυμάσετε. Το εάν το Watch Dogs 2 είναι η επιτυχία και το sequel που θα δικαιώσει το franchise της Ubisoft μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Τα θεμέλια για ένα απολαυστικό παιχνίδι υπάρχουν, με κύριο χαρακτηριστικό την “χακεμένη” πόλη του San Francisco, όμως η συνολική εμπειρία θα κριθεί λεπτομερώς στις 15 Νοεμβρίου, όπου και θα κυκλοφορήσει.