Battlefield Hardline Beta

Οι εντυπώσεις μας από την beta του Battlefield Hardline
23 Ιουνίου 2014 16:17
Battlefield Hardline Beta

Όπως μάθαμε στην E3 2014, η φετινή χρονιά δε θα μείνει στην ιστορία του gaming ως η πιο πλούσια σε κυκλοφορίες αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως για ακόμα μία χρονιά δε θα λείπει η μεγάλη μάχη των shooters. Μετά τις διαρροές που εμφανίστηκαν λίγο πριν την E3 2014, το Battlefield Hardline αποκαλύφθηκε και επίσημα στην έκθεση του Los Angeles Convention Center. Από τότε, η Electronic Arts έκανε διαθέσιμη την beta του τίτλου και έσπευσα να συμμετάσχω και εγώ, όντας λάτρης της σειράς. Η αλήθεια είναι πως οι δηλώσεις του Andrew Wilson αυτές τις μέρες σχετικά με το απαράδεκτο launch του Battlefield 4 και την τιμή των νέων παιχνιδιών με έκαναν να δω τη beta του Battlefield Hardline με ένα πιο αυστηρό μάτι. Όχι γιατί θεωρώ πως αυτές οι δηλώσεις είναι εσφαλμένες, αλλά κυρίως γιατί είμαι και εγώ ένας καταναλωτής όπως όλοι μας και περιμένω την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και κυρίως, δε μου αρέσει να με κοροϊδεύουν.

Το Battlefield Hardline δεν είναι ένα καινούργιο concept και η ιδέα προέρχεται από μία συνάντηση μεταξύ των Steve Papoutsis και Karl Magnus πριν τρία χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα η DICE είχε στο μυαλό της το κυνηγητό μεταξύ αστυνόμων και κλεφτών από το 2000 και αυτό μπορεί να αποδειχθεί από prototypes και πρώιμα δείγματα από ένα παιχνίδι ονόματι Urban Combat που δεν ανέβηκε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων.

Η beta του Battlefield Hardline περιλάμβανε μόνο έναν χάρτη με όνομα HighTension, όπου η δράση διαδραματίζεται μέσα στην πόλη του Los Angeles, ενώ τα διαθέσιμα modes ήταν τα Blood Money και Heist. Και τα δύο modes εκμεταλλεύονται πλήρως την κεντρική ιδέα του Battlefield Hardline με το πρώτο να τοποθετεί τους παίκτες σε μία διαρκή μάχη για το ποια ομάδα θα συγκεντρώσει πρώτη $5.000.000 από το σωρό χρημάτων στο κέντρο του χάρτη, ενώ το δεύτερο απαιτεί από την ομάδα των ληστών να ανατινάξουν δύο θησαυροφυλάκια όσο οι αστυνόμοι προσπαθούν να τα προστατεύσουν.

Το πρώτο πράγμα που ένιωσα παίζοντας τη beta του Hardline και γνωρίζοντας πως έχω αφιερώσει πάνω από 200 ώρες στα προηγούμενα μέρη της σειράς είναι πως ο τίτλος της Visceral Games έχει την επικεφαλίδα arcade κολλημένη επάνω στο μέτωπο του με μία πιο tactical προσέγγιση.

Το πρώτο πράγμα που ένιωσα παίζοντας τη beta του Hardline και γνωρίζοντας πως έχω αφιερώσει πάνω από 200 ώρες στα προηγούμενα μέρη της σειράς είναι πως ο τίτλος της Visceral Games έχει την επικεφαλίδα arcade κολλημένη επάνω στο μέτωπο του με μία πιο tactical προσέγγιση. Το sound design προσφέρει ακόμα τη ρεαλιστικότερη εκδοχή του πως είναι να είσαι κομμάτι ενός πολέμου, ενώ οι μικρότεροι χάρτες καθιστούν το squads σύστημα απαραίτητο. Το όλο concept των αστυνόμων και κλεφτών κάνει το Battlefield Hardline ακόμα πιο προσιτό σε νέους παίκτες σε συνδυασμό με τους μικρότερους χάρτες που κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση των Call of Duty παικτών στο gameplay του τίτλου μαζί με τους driving μηχανισμούς που έχουν απλουστευθεί ακόμα περισσότερο και τη προσθήκη perks όπως το Survivalist pack.

Γνωρίζω πως αυτό που θα πω ίσως φανεί ιδιαίτερα περίεργο σε κάποιους αλλά είναι αυτό που βίωσα στη beta του Battlefield Hardline. Ακόμα και με τις “ταπεινές” internet συνδέσεις της Ελλάδας, ήμουν σε θέση να απολαύσω το παιχνίδι χωρίς πρόβλημα με κανένα ίχνος lag και ενώ αυτό λέει πάρα πολλά σε σύγκριση με τη beta του Battlefield 4 που είχε περισσότερα προβλήματα, δεν νομίζω πως πρέπει να προβαίνουμε σε συμπεράσματα μέχρι την κυκλοφορία του παιχνιδιού, όπου και οι servers αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη φόρτωση. Το lag, όμως, δεν είναι η μοναδική κλασσική περίπτωση τεχνικού προβλήματος. Το hit detection είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι ενός shooter τίτλου και το Battlefield 4 έπασχε από αυτό το τομέα ακόμα και στις κονσόλες αλλά το Battlefield Hardline δε φάνηκε να έχει κάποιο πρόβλημα.

Επιπροσθέτως, μιας και αναφέρθηκα στα τεχνικά θέματα θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Μπορεί το Battlefield Hardline να λαμβάνει χώρα κυρίως σε αστικές περιοχές και αυτό να έχει μεγάλη επίπτωση στη πληροφορία που δέχεται το μάτι του χρήστη σε αντίθεση με ένα φυσικό τοπίο, αλλά το optimization της Visceral Games είναι σε σημεία εξαιρετικό. Η Geforce GTX 770 κάρτα γραφικών μου και ο i7 4770K επεξεργαστής μου δεν επέτρεψαν στο παιχνίδι να πέσει κάτω από τα 80 fps ακόμα και όταν οι ρουκέτες του εχθρικού ελικοπτέρου δεν σταματούσαν να πέφτουν από τον ουρανό, ενώ με ενεργοποιημένο το V-Sync, ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης έμεινε κολλημένος στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Σε ότι αφορά στη γενικότερη απεικόνιση των γραφικών, η Visceral Games έκανε τα πάντα να γυαλίζουν, αλλά παράλληλα να δείχνουν πολύ πλαστικά. Αυτό που παρατήρησα είναι πως το γεγονός ότι η δράση του Battlefield Hardline εξελίσσεται σε αστικές περιοχές δεν επιτρέπει στο παιχνίδι να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον οπτικά, όσο προηγούμενα μέρη της σειράς όπως για παράδειγμα το Battlefield Bad Company 2. Παρόλα αυτά, δε μπορώ να μην αναγνωρίσω την εξαιρετική ποιότητα των τρισδιάστατων μοντέλων των χαρακτήρων και των οχημάτων με τις λεπτομερείς υφές τους. Αυτό, όμως, που δε φαίνεται μέσω της beta είναι κατά πόσο έχει εξελιχθεί η Frostbite 3. Ο γιγαντιαίος γερανός που κατεδαφίζεται στο κέντρο του χάρτη High Tension, αν και αφήνει μία ωραία γεύση, δεν είναι παρά ένα ορεκτικό και γι' αυτό θα ήθελα να δω μία καλύτερη υλοποίηση της συγκεκριμένης μηχανής γραφικών στη σειρά Battlefield, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει την πραγματική της δύναμη.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν νομίζω πως το Battlefield Hardline θα είναι ένας τίτλος που οι σκληροπυρηνικοί, φανατικοί της σειράς θα εκτιμήσουν αλλά είναι σίγουρα μία φρέσκια αλλαγή στη ρουτίνα του κλασσικού “ανοιχτού” gameplay σε μεγάλους χάρτες με μία εναλλακτική ιδέα. Το αν το Battlefield Hardline θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως expansion pack δεν το γνωρίζω ακόμα καθώς πρέπει να δοκιμάσω το τελικό προϊόν αλλά η εντύπωση που μου δόθηκε μέσα από τη beta είναι ακριβώς αυτή.

Το αν το Battlefield Hardline θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως expansion pack δεν το γνωρίζω ακόμα καθώς πρέπει να δοκιμάσω το τελικό προϊόν αλλά η εντύπωση που μου δόθηκε μέσα από τη beta είναι ακριβώς αυτή.

Όσο διασκεδαστική και αν ήταν η ώρα μου με τη beta του Battlefield Hardline δεν παύει να είναι ένα προϊόν που θα ζητήσει €60 από τους καταναλωτές όταν με το καλό κυκλοφορήσει και εκτός αν η Electronic Arts έχει κάποιον άσο στο μανίκι της τότε το franchise θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο με το Call of Duty Advanced Warfare και το Destiny στο αντίπαλο στρατόπεδο. Βέβαια, το μοναδικό που έχουν να κάνουν η Visceral Games και η Electronic Arts σε αυτή τη φάση για να θεωρηθεί πετυχημένο το Battlefield Hardline είναι ένας αψεγάδιαστος netcode.

Τουλάχιστον αυτό το μήνυμα μας “μετέδωσε” η beta. Ποιος ξέρει; Ίσως τον Οκτώβριο να δούμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Μέχρι τότε, δείτε το max settings video που ετοιμάσαμε για εσάς παρακάτω. Επίσης, παρακάτω θα βρείτε τις απόψεις του Κυριάκου Στεργιάδη και του Θέμη Μπολτσή με τους οποίους περιηγήθηκα στους servers του Battlefield Hardline.

Δημήτρης Τσορβάς

Όπως και χιλιάδες ακόμη παίκτες, έτσι και εγώ κατάφερα να απορροφηθώ πλήρως με τη beta του Hardline. Σε αυτό ίσως και να έπαιξε ρόλο η καλή παρέα που απαιτείται για τέτοιου είδους παιχνίδια. Το σύστημα των squads λειτουργεί άψογα, επιτρέποντάς μας όχι μόνο να εντοπίζουμε πολύ εύκολα στο χάρτη τα μέλη του squad μας, αλλά και να κάνουμε spawn πάνω τους ή να ξεχωρίζουμε τα μηνύματά τους στο in-game chat, ενισχύοντας με κάθε τρόπο το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Προσωπικά, πιστεύω ότι η ομαδικότητα και η δυνατότητα να συνεργαστείς με τους συμπαίκτες σου είναι απαραίτητες ικανότητες για να απολαύσεις στο μέγιστο οποιοδήποτε multiplayer τίτλο, πράγμα που ισχύει φυσικά και για το Battlefield. Αυτό γίνεται αμέσως ξεκάθαρο μέσω της ενασχόλησης με οποιοδήποτε από τα δυο modes που συμπεριλαμβάνονται στην beta. 

Τα objectives μπορεί να είναι ξεκάθαρα, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις για να τα ολοκληρώσεις είναι αυτές που προωθούν την ομαδικότητα. Πέρα, λοιπόν, του κλίματος της ομαδικότητας που προωθεί ο τίτλος, έμεινα εντυπωσιασμένος και από μια προσθήκη στο χάρτη που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει απλή. αλλά δεν είναι. Στο κέντρο περίπου του χάρτη  βρίσκεται τοποθετημένος ένας γερανός, ο οποίος αν καταστραφούν οι βάσεις στήριξής του, κατεδαφίζεται, καταστρέφοντας έτσι το διπλανό κτήριο κάτι που ανοίγει  νέες διαδρομές για να εκμεταλλευτούν και οι δύο ομάδες. Όλα αυτά πραγματοποιούνταν μπροστά στην οθόνη μου με τα καρέ να παραμένουν καρφωμένα σχεδόν στα 60, σε ένα mid-range σύστημα που αποτελείται από μία Geforce GTX 660 και έναν AMD Phenom II X4. Τέλος, το μόνο αρνητικό που έχω να κρατήσω από τις ώρες που πέρασα με τη beta είναι η οδήγηση των διαφόρων οχημάτων που σε στιγμές έγινε εκνευριστική.

Θέμης Μπολτσής

Πριν έρθω σε επαφή με το Hardline είχα την εντύπωση πως, τουλάχιστον όσον αφορά στο multiplayer, πρόκειται για ένα “Swat Skin” του Battlefield 4 που δε θα προσφέρει τίποτα παραπάνω από την ίδια εμπειρία με…αλλαγμένα ρούχα και όπλα.  Ύστερα από την επαφή μου. όμως, και έχοντας αφιερώσει αρκετές ώρες στη beta μπορώ να πω με ασφάλεια ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Δε βάζω ακόμη το χέρι μου στη φωτιά γιατί μιλάμε για beta, όμως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με ικανοποίησε αυτό που έπαιξα.

Αφήνοντας στην άκρη τις όποιες τροποποιήσεις έχει δεχτεί το inventory, λόγω του γεγονότος ότι έχουμε να κάνουμε με μάχες μεταξύ αστυνόμων και ληστών, το Battlefield Hardline φαίνεται πως θα είναι το πιο tactical παιχνίδι της σειράς. Όχι απαραίτητα αυτό με την καταιγιστική δράση, τον ολοκληρωτικό πόλεμο στις αχανείς πεδιάδες και όλα τα “eye candy” που προσέφερε η κλίμακα των BF3 και BF4. Μου έδωσε την εντύπωση πως αν δεν συνεργαστείς με άλλους τρεις, τουλάχιστον, είσαι καταδικασμένος να χάσεις, όχι πως δεν ίσχυε στα προηγούμενα BF αλλά τώρα το αίσθημα αυτό είναι εντονότερο από ποτέ. Και επίσημα το Battlefield χάνει αυτό που λέμε τη "ρετσινιά" του one man army που ανάλογα το skill του παίκτη, φυσικά, μπορούσε να κουβαλήσει ολόκληρο τον αγώνα. Πλέον, ακόμη και οι βετεράνοι θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική -για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφτούν πιο ομαδικά αν θέλουν να κλέψουν όλα τα χρήματα. 

Είναι φανερό πως η Visceral δε θέλει να θυμούνται το Hardline ως ένα urban shooter με εντυπωσιακά set pieces στο χάρτη αλλά ως ένα στιβαρό tactical shooter, με έμφαση στην αληθοφάνεια του gunplay, ιδιαίτερη βάση στην αλληλοκάλυψη και την αφοσίωση στο objective που είναι, είτε η επιστροφή, είτε η κλοπή των χρημάτων. Ελάχιστη σημασία έχει πλέον το Kill/ Death ratio και είναι κάτι που θεωρώ «πρωτόγνωρο» σε ένα FPS. Αρκεί να αναφέρω πως από τους 16 παίκτες που απαρτίζεται η ομάδα, μόνο μια τετράδα να αφοσιωθεί στο objective είναι ικανή να κερδίσει το παιχνίδι σε λίγα λεπτά. 

Αν και περιμένω να δω πως έχουν μετατρέψει το single-player, το οποίο με «έψησε» μιας και θα έχει τη δομή τηλεοπτικής σειράς, εν τέλει θέλω να παίξω στην τελική του μορφή και το multiplayer. Δεν ξέρω αν η ανομβρία τίτλων αυτήν την εποχή μου προκάλεσε ένα απρόσμενο ενδιαφέρον για το Hardline, όμως αυτό που αποκόμισα ήταν αρκετά καλό, όσο μικρό καλάθι και αν κουβαλούσα για το online του έπειτα από το φιάσκο του Battlefield 4.

Κυριάκος Στεργιάδης

Tags: