Συνθέτες που θέλουμε να δούμε σε βιντεοπαιχνίδια

Μερικοί γίγαντες του "epic" genre...
03 Αυγούστου 2016 06:39
Συνθέτες που θέλουμε να δούμε σε βιντεοπαιχνίδια

Γνωρίζεις ήδη το πόσο σημαντική λεπτομέρεια είναι η μουσική αλληλεπίδραση ενός μέσου με την εικόνα. Είτε αυτό είναι ένα τρέιλερ, είτε μια ταινία, είτε ένα παιχνίδι. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα έχουν στηθεί επιχειρήσεις από παθιασμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι γέννησαν την Epic μουσική που περιλαμβάνεται σε trailers και αφορούν ταινίες, σειρές, αλλά και παιχνίδια. Το αποτέλεσμα που προκύπτει απ’ τον συνδυασμό οπτικοακουστικών multimedia εφαρμογών έχει τόση δύναμη ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί στο μυαλό του θεατή ή του gamer προσδίδοντας επική διάσταση και μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά του. Φέρε στο μυαλό σου κάποια αγαπημένη ταινία ή βιντεοπαιχνίδι και θα διαπιστώσεις μόνος σου ότι από όλα θα θυμάσαι το μουσικό τους θέμα. Σίγουρα αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς μια παραγωγή που σέβεται τον εαυτό της και κυρίως τους αποδέκτες, δίνει τεράστια σημασία στον ηχητικό τομέα.

Αν λοιπόν η μουσική επένδυση ενός τρέιλερ έχει τόση σημασία και δύναμη ώστε να στυλωθούν ολόκληρες επιχειρήσεις, μπορείς εύκολα να φανταστείς το τι θα μπορούσαν να κάνουν σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Πόσες φορές στην καθημερινή σου περιήγηση στο διαδίκτυο έχεις ακούσει κάποιο κομμάτι και σκέφτηκες το πόσο πολύ θα ταίριαζε σε ένα video game; Ξέρω, πολλές. Παρακάτω θα παραθέσω μερικούς από τους πιο ταλαντούχους συνθέτες του epic genre, που κατά τη γνώμη μου θεωρώ πως θα έπρεπε να δούμε δουλειά τους σε βιντεοπαιχνίδια. Έλα λοιπόν να σε οδηγήσω σε ένα special μουσικό ταξίδι στην επική μουσική. Εσύ απλά κλείσε τα μάτια και φαντάσου πως θα έδεναν σε κάποιο αγαπημένο σου παιχνίδι ή…μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου ιστορία! Πίστεψέ με δε θα δυσκολευτείς καθόλου. Τα παρακάτω κομμάτια μιλάνε μόνα τους και εξιστορούν μια εύπλαστη περιπέτεια που περιμένει να μορφοποιηθεί από τη δική σου φαντασία. Φόρεσε την πανοπλία σου, ακόνισε τα σπαθιά, ανέβα στο άλογό σου, άδειασε το μυαλό και άσε την καρδιά σου να πλημυρίσει με συναισθήματα! Πάμε;

Two Steps from Hell

Οι Two Steps from Hell ιδρύθηκαν το 2006 από τον Νορβηγό Thomas Bergersen και τον Άγγλο Nick Phoenix, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους γράφοντας αρχικά μουσική για τρέιλερ ταινιών. Το 2009 κυκλοφόρησαν δημόσια το πρώτο τους άλμπουμ «Invincible» καθιερώνοντας έτσι την epic music ως ένα νέο και μοναδικό genre. Μέχρι σήμερα η δουλειά τους αριθμεί ανά τον κόσμο χιλιάδες τηλεοπτικές διαφημίσεις και εκπομπές αλλά και εκατοντάδες trailer ταινιών και σειρών εκ των οποίων αρκετά blockbusters όπως Interstellar, The Hobbit, Harry Potter, Oblivion, Breaking Bad, Skyfall, Batman: The Dark Night, Iam Legend, Indiana Jones, Star Trek, Tron, Wall-e κ.α. Στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών η δουλειά τους έχει συμπεριληφθεί κυρίως στα trailers της BioWare αλλά και άλλων studio. Αναμφίβολα σίγουρα όλοι από κάπου τους έχουν ακούσει. Ακόμα και άτομα που δε βλέπουν ταινίες ή δεν παίζουν βιντεοπαιχνίδια, καθώς η μουσική τους έχει (με ιεροσυλία θα έλεγα) χρησιμοποιηθεί από ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι σε τρεϊλεράκια ελληνικών τηλεοπτικών εκπομπών. Αυτή τη στιγμή είναι οι πιο φορμαρισμένοι και πιστεύω πως έχουν το άγγιγμα του Μίδα. Η αλήθεια είναι ότι μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξω μόνο δυο κομμάτια, γιατί όλα τους είναι ένα κι ένα. Θεώρησα καλό να αφήσω έξω το πολύ γνωστά τους όπως το Heart of Courage ή το Black Blade που τα ξέρουν σχεδόν οι πάντες και να σας προτείνω τα δυο παρακάτω. Η δουλειά τους όπως θα διαπιστώσετε μόνο επική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Future World Music

Η Future World Music είναι μια μουσική βιβλιοθήκη όπως αποκαλεί το studio ο συνθέτης, παραγωγός και ιδρυτής του Armen Hambar, και δραστηριοποιείται σε διαφημιστικές εκστρατείες και τρέιλερ που αφορούν ταινίες και σειρές. Οι συνθέσεις τους επικεντρώνονται στο Fantasy και Epic στοιχείο τα οποία αποτελούνται από μίξη παραδοσιακών ορχηστρικών οργάνων με μοντέρνα όμως κόψη και παραγωγή. Ο κατάλογός τους είναι εντυπωσιακός όπως και η λίστα με τις συνεργασίες τους, που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα στούντιο παραγωγής ταινιών όπως Paramount Pictures, MGM, DreamWorks, New Line Cinema, Lions Gate Films, 20th Century Fox κ.α. Ακούγοντας τα παρακάτω νομίζω θα καταλάβεις κι εσύ το πόσο θα ταίριαζαν σε ένα παιχνίδι ρόλων. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να το δουν ζεστά και να το επιχειρήσουν.

Immediate

Το studio Immediate Music εδρεύει στη Santa Monica και αποτελείται από ένα σύνολο μουσικών καλλιτεχνών που ειδικεύεται από το 1993 στη μουσική κάλυψη trailer ταινιών, τηλεοπτικών spot, σειρών, μενού DVD και έχουν αναλάβει ολόκληρες μουσικές καμπάνιες για την προώθηση ταινιών. Έχουν συνθέσει τη μουσική για πάνω από 4.000 τρέιλερ και συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα στούντιο του Hollywood. Μερικές απ’ τις δουλειές τους περιλαμβάνονται σε ηχηρά blockbusters όπως Avatar, Pirates of the Caribbean, Iron Man, X-Men, The Hunger Games, Matrix Films κ.α. Το 2007 κέρδισαν το βραβείο Emmy Outstanding Music Composition in a Sports Program για την σύνθεσή τους στα εικοστά Olympic Winter Games. Μπορείτε να φανταστείτε την μουσική τους σε ένα παιχνίδι βεληνεκούς Mass Effect/ Star Wars; Όχι; Ακούστε τα παρακάτω!

Zack Hemsey

O Zack Hemsey ξεκίνησε την καριέρα του ως συνθέτης και στιχουργός ενός hip-hop γκρουπ με το όνομα Nine Leaves. Το 2010 αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα, κυκλοφορόντας το άλμπουμ Empty Room, κάνοντας έτσι την είσοδό του στην Epic Music. Η αναγνώρισή του ήταν αστραπιαία ωθώντας τον να συνεχίσει ανεξάρτητος να κυκλοφορεί Epic music studio albums και singles για διάφορα trailer μέχρι σήμερα. Οι δημιουργίες του Hemsey είναι ένα κράμα στοιχείων από ορχηστρική μουσική, hip-hop, ethnic όργανα ανά τον κόσμο και alternative rock. Η δουλειά του περιλαμβάνει συνεργασίες με μερικές από τις πιο δημοφιλείς σειρές, ταινίες αλλά και βιντεοπαιχνίδια όπως Inception, Game of Thrones, Mr. Robot, Falling Skies, 24: Live another Day, The Divergent Series, Titanfall 2 κ.α. Άκου τα παρακάτω και φαντάσου τα λίγο σε ένα Alan Wake ή Life is Strange

Audiomachine

Η Audiomachine δημιουργήθηκε το 2005 από τους συνθέτες Paul Dinletir και Kevin Rix. Η μουσική τους έχει συμπεριληφθεί σε αμέτρητα τρέιλερ ταινιών και σειρών όπως επίσης και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (μαζί με αυτή των Two Steps from Hell) το 2012. Η δουλειά τους περιλαμβάνει συνεργασίες με blog busters όπως Edge of Tomorrow, Oblivion, Mission Impossible, Life of Pi, Frozen, 12 Years Slave, How to Train your Dragon, Django, The Girl with the Dragon Tattoo κ.α. Ήταν από τους πρώτους που συνεργάστηκαν μαζί με τον Harry Gregson-Williams (τον συνθέτη των Metal Gear Solid) για τη μουσική κάλυψη ενός βιντεοπαιχνιδιού και συγκεκριμένα του Call of Duty: Advanced Warfare η οποία φυσικά και πέρασε απαρατήρητη. Αναμενόμενο θα έλεγα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών που το αγοράζει δεν παίζει καν το campaign, θα πρόσεχε τη μουσική του; Φανταστείτε όμως τα παρακάτω κομμάτια σε ένα τύπου παιχνίδι όπως ήταν τα παλιά Medal of Honor.

Μείνετε συντονισμένοι στους Unboxholics, θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος. Μέχρι τότε περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια!