Πως λειτουργεί το Ultra Power Saving Mode;

Πως το Galaxy S5 με 10% μπαταρία αντέχει 24 ώρες
16 Ιουνίου 2014 20:56
Πως λειτουργεί το Ultra Power Saving Mode;

Με την κυκλοφορία του Samsung Galaxy S5 πριν μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα και σε 124 ακόμα χώρες, έχουμε δει πολλές από τις δυνατότητες της νέας ναυαρχίδας της Samsung. Ανάμεσα από τα ποικίλα χαρακτηριστικά του software που ενσωματώνει το Galaxy S5, ένα ξεχωρίζει λόγω της άβολης θέσης που βρισκόμαστε πολλοί από εμάς, όταν είμαστε μακριά από μια πηγή φόρτισης του τηλεφώνου μας και έχουμε πραγματικά ανάγκη η συσκευή μας να παραμείνει ανοιχτή.

Galaxy S5 Device Power vs. Display Brightness

 

Minimum Brightness

200 nits (Brightness lvl)

Max Brightness

Max Brightness (w/Boost)

Idle at Home Screen

456.2mW

591.2mW

754.4mW

1274.9mW

Idle Displaying White

453.2mW

 

1517.4mW

2148.0mW

Για αυτό το λόγο η Samsung ανέπτυξε το Ultra Power Saving Mode (UPSM). Αυτή η λειτουργία επιτρέπει μέσα από μια συνεργασία hardware και software να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας και να αντέξει ένα ολόκληρο 24ωρο με μόλις 10% στην ένδειξη επιπέδου φόρτισης. Οι δοκιμές μάλιστα τείνουν να διαψεύσουν τη Samsung, όχι γιατί αυτή η λειτουργία δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές, αλλά αντίθετα, το κάνει καλύτερα από αυτό που έχει υποσχεθεί η Samsung. Αλλά πως;

Galaxy S5 Ultra Power Saving Mode

 

Sleep

Idle at Home Screen

SunSpider (browser benchmarking tool)

Ultra Power Saving Mode

16.8mW

421mW

1231.2mW

Normal Mode (min brightness)

21.5mW

 

2461.5mW

Τo UPSM δεν είναι απλά ένας ακόμα τρόπος περιορισμού των background data και ελάττωσης της φωτεινότητας της οθόνης, όπως κάνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές. Η εκπληκτική εξοικονόμηση της μπαταρίας γίνεται χάρη στην καθολική υποβάθμιση όλων των λειτουργιών του τηλεφώνου. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η αλλαγή των χρωμάτων της οθόνης σε γκρίζα κλίμακα. Αυτό δε θα είχε καμία επίπτωση σε ένα τηλέφωνο με LCD οθόνη, αλλά στην Super AMOLED της Samsung, κάνει όλη τη διαφορά.

Η διαφορά μιας AMOLED οθόνης με μια LCD είναι ότι η πρώτη δε χρειάζεται κύκλωμα οπίσθιου φωτισμού. Όλο το φως παράγεται από τα pixels, οπότε ένα μαύρο pixel είναι απλά κλειστό, που με τη σειρά του σημαίνει πως δε χρησιμοποιεί ενέργεια όσο είναι κλειστό. Αλλάζοντας λοιπόν τη λειτουργία του S5 σε ασπρόμαυρη οθόνη, η συσκευή χρειάζεται να ανάψει λιγότερα pixels, μειώνοντας έτσι σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης η φωτεινότητα πέφτει από τα 400nits τα οποία έχει στην κανονική λειτουργία της συσκευής, στα 87nits. Ίσως να σκεφτείτε πως αυτό θα κάνει δυσδιάκριτη την οθόνη, αλλά οι οθόνες AMOLED έχουν πολύ υψηλό contrast και σε μια οθόνη με την αντίθεση του άσπρου και του μαύρου, ακόμα κι αν είναι χαμηλή η φωτεινότητά της, όλα τα στοιχεία είναι ευδιάκριτα.

Σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν και στο εσωτερικό του Galaxy S5 όταν ενεργοποιείται το UPSM. Ο επεξεργαστής της συσκευής είναι ο Snapdragon 801, ο οποίος έχει τέσσερις Krait 400 CPU cores, χρονισμένους στα 2.5GHz. Μόλις ενεργοποιηθεί το UPSM δύο πυρήνες απενεργοποιούνται τελείως, ενώ οι άλλοι δύο περιορίζουν τη λειτουργία τους στο 1.5GHz. Για να αντισταθμίσει τη μείωση της υπολογιστικής ισχύς, η Samsung ρίχνει επίσης το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης από τα 60Hz στα 30Hz.

Από πλευράς λογισμικού, το TouchWiz είναι σχεδιασμένο ώστε να τερματίζει όλες τις υπηρεσίες και εφαρμογές και δεν επιτρέπει τίποτα να τρέχει στο background πέρα από τα απαραίτητα που χρειάζονται για τηλεφωνία και μηνύματα. Η πρόσβαση σε εφαρμογές επίσης περιορίζεται σε ένα stock Samsung browser, μηνύματα, τηλέφωνο, ρολόι, ChatOn, Memo, Voice Recorder και Google+. To Wi-Fi και το Bluetooth επίσης τερματίζονται, αλλά μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά χειροκίνητα.

Με αυτούς τους τρόπους το Galaxy S5 μπορεί να ρίξει την κατανάλωση ρεύματος στα 16.8mW και είναι ικανό να διατηρήσει ανοιχτή τη συσκευή σε standby με κλειστή οθόνη έχοντας μόλις 10% μπαταρία για περισσότερες από 64 ώρες. Οι 24 ώρες που ισχυρίζεται η Samsung συμπεριλαμβάνουν και την τακτική ενεργοποίηση της οθόνης για να ελέγξετε για μηνύματα ή να δείτε την ώρα. Με κλειστή την οθόνη η κατανάλωση της μπαταρίας είναι 2% ανά 15 ώρες.

Το Ultra Power Saving Mode είναι ένα καλό παράδειγμα πως ένας κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει την ελευθερία που του δίνει το Android για να προσφέρει στους καταναλωτές κάτι που πραγματικά χρειάζονται, όπως καλύτερη αυτονομία συσκευής. Είναι ένα παράδειγμα επίσης που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές. Η ίδια η Google δεν έχει ασχοληθεί καν με ένα power saving mode για τα stock Android. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πτυχές του TouchWiz που πρέπει να εξαλειφθούν και να μη φορτώνουν τόσο τη συσκευή, αλλά το Galaxy S5 ίσως να έχει την πιο εντυπωσιακή power saving λειτουργία που υπάρχει σε ένα smartphone σήμερα.

Tags: