Overwatch - Preview

Η αναγέννηση από τις στάχτες του "Project Titan"
06 Μαΐου 2016 15:24
Overwatch - Preview

Η Blizzard, ευρέως γνωστή για τις τρεις -τεραστίων διαστάσεων- σειρές της, Warcraft, Starcraft και Diablo, αποφάσισε να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για ένα εντελώς νέο IP μετά από 20 περίπου χρόνια. Εξαρτάται, βέβαια, πως εκλαμβάνει κανείς το "μεγάλο βήμα" αν αναλογιστεί πως το Overwatch προέρχεται από το αδικοχαμένο Project Titan. Σε περίπτωση που δεν θυμάστε περί τίνος πρόκειται, το Project Titan ήθελε να είναι το επόμενο "next big thing" και θα έφερνε την επανάσταση στα MMO shooters. Μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης αλλά και σιωπής γύρω από το περιεχόμενό του, η ομάδα αποφάσισε να το ακυρώσει γιατί προέβλεπε πως, εν τέλει, θα αποτύγχανε παταγωδώς. Έτσι, τα άτομα που το είχαν αναλάβει δεν ήθελαν να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και να αποδεχτούν την αποτυχία αφήνοντας τον κόπο τόσων χρόνων να πάει χαμένος, επομένως αποφάσισαν να πάρουν τα καλά στοιχεία του ακυρωθέν project τους και να δημιουργήσουν ένα online shooter με λίγο άρωμα από MOBA.

Στο Overwatch, λοιπόν, έχουμε δύο ομάδες των έξι ατόμων που μάχονται μεταξύ τους. Η "καρδιά" του gameplay χτυπάει μέσα από τους 21 -προς το παρόν- χαρακτήρες και τις μοναδικές δυνατότητές τους. Δεν αγοράζουμε όπλα ή πανοπλίες, ούτε φτιάχνουμε skill trees, εφόσον ο κάθε χαρακτήρας είναι από μόνος του μια ειδική περίπτωση και δε μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με τους υπόλοιπους. Κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του βασικό όπλο, μια βασική ability (για παράδειγμα κάποιο throwing ή κάτι πιο ιδιαίτερο), μια mobility δυνατότητα και ένα ultimate ability. Θα παραθέσω δύο παραδείγματα για το πόσο διαφορετικά playstyles μπορεί να δει ο παίκτης ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες. Η Tracer, η εικονική φιγούρα που μοστράρει πάντα στις παρουσιάσεις του Overwatch -και έγινε το σκάνδαλο με τη σεξουαλικότητά της- κρατάει δύο plasma όπλα στα χέρια της, κάνει μικρές αποστάσεις με teleport ως mobility, ενώ για ultimate εξαπολύει μία Pulse Bomb. Η ability όμως που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν η βασική της, η οποία γυρνάει το χρόνο πίσω μερικά δευτερόλεπτα ώστε να βρεθεί η Tracer στο σημείο που βρισκόταν πριν και παράλληλα στην προηγούμενη κατάσταση υγείας της. Οι εφαρμογές του skill αυτού είναι πολλές και σώζει από πολύ δύσκολες καταστάσεις, εφόσον όμως προλάβει να τη χρησιμοποιήσει πριν σκοτωθεί.

Η Widowmaker από την άλλη και προσωπικά αγαπημένη, κάνει τη "χαιρέκακη" δουλειά του sniper. Κρατώντας ένα υβριδικό όπλο, σε απλή χρήση λειτουργεί ως rifle, ενώ με ένα μόνο κουμπί μεταμορφώνεται σε sniper και γίνεται το πιο φονικό όπλο στο παιχνίδι. Για ultimate έχει διόπτρα που βλέπει όλους τους αντιπάλους μέσα από τους τοίχους, ενώ το mobility δίνει ένα grappling hook για να σκαρφαλώνει στιγμιαία σε υψηλά σημεία και να σκορπίζει θάνατο ανενόχλητη. Νομίζω είναι πλέον αρκετά σαφές πως δεν είναι απαραίτητος ο επιπλέον εξοπλισμός (αν και θα ήταν καλοδεχούμενος αν αποφασίσουν να τον προσθέσουν μετέπειτα) ή τα skill trees όταν αλλάζει τόσο ριζικά ο τρόπος του gameplay σε κάθε χαρακτήρα και μάλιστα έχει αρκετές επιρροές από MOBA games. Οι playable χαρακτήρες αυτοί χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Offence, defence, tank και support. Αφενός, όταν ένας πρωτάρης βλέπει όλη αυτή την ποικιλία, αρχίζει και πελαγώνει σχετικά με το να μάθει κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, αφετέρου η Blizzard έχει άκρως φιλικές, προς το χρήστη, επεξηγήσεις και συμβουλές σε εμφανή σημεία, γεγονός που βοηθάει πολύ στην ομαλή εκμάθηση του εκάστοτε παίκτη.

Φυσικά, δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης μέσω αναλυτικών tutorials ή μάχης εναντίον A.I. ούτως ώστε να προχωρήσει ο παίκτης στο ανταγωνιστικό του πράγματος μόνο όταν νιώσει έτοιμος, αλλά ούτως ή άλλως οι χαρακτήρες από τη φύση τους δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι. Αντίθετα με πολλά άλλα shooters, το Overwatch δεν έχει το στοιχείο του Deathmatch, αλλά προσπαθεί να δώσει objectives στους παίκτες και να νικήσει η ομάδα που θα το καταφέρει, ασχέτως με το ποιος "γάζωσε" τους περισσότερους. Για όσους όμως επιμένουν να θέλουν high scores, ακόμα κι αν η ομάδα τους χάσει, στο τέλος κάθε match ανακοινώνεται ο καλύτερος παίκτης του match και δείχνει ένα μικρό replay του. Τα modes αυτή τη στιγμή είναι λίγα και περιλαμβάνουν αποστολές όπως το να μεταφέρει η μία ομάδα ένα όχημα φορτωμένο με εκρηκτικά όσο η αντίπαλοι προσπαθούν να τους σταματήσουν, είτε το κλασσικό πλέον capture mode όπου πρέπει να κατακτηθούν συγκεκριμένες περιοχές από την υπερισχύουσα ομάδα. Οποιοδήποτε mode και αν παίζουμε, έχουμε τη δυνατότητα ενδιάμεσα στους αγώνες και κάθε φορά που κάνουμε respawn να αλλάξουμε χαρακτήρα, ενώ μπορούν να υπάρχουν δύο, τρεις ή περισσότεροι ίδιοι χαρακτήρες, γεγονός που δίνει μια ποικιλομορφία αλλά και ανατροπή σε κάθε match.

Το gunplay δεν ήταν από τα στοιχεία που με ενθουσίασαν, καθώς δεν υπάρχει καθόλου recoil στα περισσότερα όπλα με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ο παίκτης το βάρος των όπλων ή abilities, ενώ επιπροσθέτως οι σφαίρες του κάθε όπλου είναι άπειρες και δε χρειάζονται ανεφοδιασμό (το reload όμως υφίσταται κανονικά). Οι χάρτες δείχνουν να έχουν καλοδουλεμένο level design για όλες τις περιπτώσεις και είναι εμπνευσμένοι από πραγματικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν τοποθεσίες των ΗΠΑ, του Μεξικό, της Αιγύπτου και της Ιαπωνίας, όπως επίσης και της Ελλάδας, στην επονομαζόμενη πίστα "ILIOS" και θυμίζει έντονα τη Σαντορίνη. Τα γραφικά των επιπέδων αυτών όπως και των χαρακτήρων, έχουν ένα ανάλαφρο cartoon ύφος με όμορφο απλοϊκό σχεδιασμό και έντονη χρωματική παλέτα. Ο ήχος όπως μας έχει καλομάθει η Blizzard είναι αριστουργηματικός και τα voice overs ό,τι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω, με κάθε ηθοποιό να αποδίδει άψογα την ψυχή του χαρακτήρα που ενσωματώνει. Το optimization του τίτλου είναι επίσης υποδειγματικό, ειδικά σε έκδοση beta, διότι με μια GTX 970 «τρέχει» απροβλημάτιστα στα ultra settings με 70fps, ανύπαρκτα framedrops και μηδενικά bugs και glitches στην παρούσα φάση.

Υπάρχει επίσης ένα Hero Gallery, το οποίο ίσως στο μέλλον, να μετατραπεί σε shop με micro-transactions, ίσως και όχι, αλλά αν κρίνω από το τους τελευταίους τίτλους της Blizzard θα πόνταρα στο πρώτο. Εκεί προς το παρόν έχει κάποια διακοσμητικά καλούδια προς ξεκλείδωμα, όπως skins, εναλλακτικές ατάκες για κάθε χαρακτήρα, spray για τους τοίχους (όπως στα Counter Strike), εναλλακτικά animations και άλλα, τα οποία κερδίζουμε μέσα από Loot Boxes όταν ανεβαίνουμε level ανάμεσα στους αγώνες. Πέρα από το gallery και τα loots, τα levels δεν έχουν κάποια άλλη χρησιμότητα, οπότε το σίγουρο είναι πως σύντομα θα δούμε αρκετές προσθήκες. Φαίνεται πως το Overwatch είναι αρκετά υποσχόμενο και προσπαθεί να δώσει κάτι πρωτότυπο που σίγουρα έχει δουλευτεί με πολύ μεράκι και φρέσκες ιδέες. Όπως φαίνεται από τη φύση του, η Blizzard θα προσπαθήσει να το προωθήσει προς τα eSports ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που άφησε το Starcraft 2 και με λίγη ακόμα σωστή δουλειά θα καταφέρει να εδραιωθεί.