Ο κόσμος των χαμένων εφευρέσεων - Μέρος 3ο

Chronovisor, η μηχανή που "ζωντανεύει" το παρελθόν
15 Φεβρουαρίου 2016 12:27
Ο κόσμος των χαμένων εφευρέσεων - Μέρος 3ο

Το βιβλίο « Η δημιουργία και η εξαφάνιση της πρώτης παγκοσμίως χρονομηχανής» είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης στο χαρτί της ζωής του Pellegrino Ernetti, ενός ανθρώπου που ισχυριζόταν πως είχε φτιάξει μια πολύ ξεχωριστή μηχανή. Ο άνθρωπος αυτός, έζησε από το 1925 έως το 1994 και υπηρέτησε το Θεό σαν ρωμαιοκαθολικός ιερέας. Πέρα από αυτό όμως, ήταν και ο διασημότερος εξορκιστής στην περιοχή της Βενετίας άλλα και ένας άνθρωπος με πτυχίο στην κβαντική φυσική! Εκείνο τον καιρό λοιπόν ισχυριζόταν πως άνηκε σε μία ομάδα ανθρώπων που είχαν κατασκευάσει μια συσκευή με την οποία κανείς μπορούσε να δει και να ακούσει γεγονότα του παρελθόντος. Μάλιστα υποτίθεται πως στην ομάδα αυτή ήταν μέλος και ο φυσικός Enrico Fermi. Τη συσκευή την ονόμαζε Chronovisor.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής του, ο Ernetti είπε πως η ενέργεια και οι ήχοι των αντικειμένων καταγράφονται στο περιβάλλον ακόμα και μετά θάνατον, επιτρέποντας του έτσι να επανασυνθέσει τις εικόνες και τους ήχους ενός συγκεκριμένου γεγονότος του παρελθόντος.  Κατά αυτή την έννοια, οποιοσδήποτε ήχος ή εικόνα έχει παραχθεί ανά τους αιώνες, μπορούσε να ‘ζωντανέψει’ μέσα στην οθόνη της συσκευής του. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως είδε την σταύρωση του ίδιου του Χριστού, όπως και μια παράσταση με τίτλο ‘Thyestes’ στην Ρώμη του 169 π.χ. Μια παράσταση που δεν έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.

Λίγο πριν πεθάνει, ο Enretti βρέθηκε στο Βατικανό να συνεργάζεται δήθεν με κάποιους επιστήμονες, πάνω στην μηχανή του. Υποστήριξε τότε σε έναν φίλο του πως η μηχανή είχε αποσυναρμολογηθεί εκείνο τον καιρό. Όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, κανένα στοιχείο δεν βρέθηκε να υποστηρίξει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του. Κανένα έγγραφο όπως και κανένας μάρτυρας πέραν του Agostino Germelli, ενός καθολικού ιερέα με τον οποίο εργαζόταν ο Ernetti και υποτίθεται άκουσε τη φωνή του πατέρα του.

Οι θεωρίες γύρω από την χρονομηχανή του Ιταλού ιερέα είναι πολλές, με επικρατέστερη την ιδέα πως η εμμονή του τον οδήγησε έως και στο να εξαπατήσει τους γύρω του. Με την ίδια τακτική που χρησιμοποιούν οι ταχυδακτυλουργοί ή οι μάγοι ή οι τσαρλατάνοι κατηγορίας Γιούρι Γκέλερ, έπεισε τον Germelli πως είχε ακούσει την φωνή του πατέρα του. Ή ίσως συνέβη αυτό που καμιά φορά αποκαλούμε ‘Ο άνθρωπος βλέπει αυτό που θέλει να δει’. Πάντως είναι μια μηχανή που δεν θα μπορούσε να υπάρχει στην σφαίρα της πραγματικότητας, όσες προσπάθειες κι αν έκανε ο Ernetti.

Μια ακόμα χαμένη εφεύρεση; Άλλη μια πλασματική ιστορία; Προσωπικά δεν θα πόνταρα τα χρήματα μου στην πρώτη ερώτηση…

Διαβάστε επίσης στο Unboxholics.com:

Ο κόσμος των χαμένων εφευρέσεων - Μέρος 1ο

Ο κόσμος των χαμένων εφευρέσεων - Mέρος 2ο