Superman Lives: Η καλύτερη ταινία Superman που δεν γυρίστηκε ποτέ!

Θα σας ενδιέφερε να δείτε μία πιο σκοτεινή εκδοχή του σούπερ ήρωα;
29 Μαΐου 2023 14:55
Superman Lives: Η καλύτερη ταινία Superman που δεν γυρίστηκε ποτέ!

Ο Σούπερμαν είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες όλων των εποχών και οι ιστορίες του έχουν ειπωθεί σε διάφορα μέσα όπως ταινίες, τηλεοπτικά σόου και φυσικά, κόμικς. Στην δεκαετία του 1990 όμως, οι ταινίες με υπερήρωες δεν είχαν την απήχηση που έχουν σήμερα στην ποπ κουλτούρα. Η κίνηση της Warner Bros. Pictures να επανασυστήσει στο κοινό τον συγκεκριμένο ήρωα, ειδικά μετά την αρνητικότατη υποδοχή του "Superman IV: The Quest for Peace" του 1987, θεωρήθηκε επαναστατική αλλά και ιδιαιτέρως τολμηρή.

Το Superman Lives, λοιπόν, επρόκειτο να βασιστεί σε σενάριο του Kevin Smith, ενός ανερχόμενου σταρ στο Χόλιγουντ που μόλις είχε αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του στον χώρο με ταινίες όπως τα "Clerks" και "Chasing Amy". Το σενάριο του Smith, το οποίο υποτίθεται πως θα αντλούσε έμπνευση από την ιστορία του "Death of Superman", ήθελε να εξερευνήσει νέες πτυχές του χαρακτήρα.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη το στούντιο είχε επιλέξει τον Tim Burton, ο οποίος, κι αυτός με την σειρά του, ήθελε να παρουσιάσει μία εκδοχή του σούπερ ήρωα που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Ωστόσο, το project τελικά ακυρώθηκε και το Superman Lives έγινε γνωστό ως η σπουδαιότερη ταινία Σούπερμαν που δεν είδαμε ποτέ.

Τι συνέβη όμως και τελικά δεν είδαμε ποτέ την ταινία των Burton και Smith; Αρχικά, ας προσπαθήσουμε μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο να αναλύσουμε τους λόγους που πολλοί πιστεύουν μέχρι και σήμερα ότι το Superman Lives θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ταινία Σούπερμαν όλων των εποχών. Σίγουρα, όταν ακούς ότι πίσω από το εν λόγω εγχείρημα θα βρισκόταν ένας οραματιστής δημιουργός, γνωστός για την πιο σκοτεινή, ιδιαίτερη και παράξενη φαντασία του, προσδοκάς να δεις κάτι διαφορετικό και ασυνήθιστο.

Ο ίδιος ο Burton είχε οραματιστεί η πόλη Metropolis να υπάρχει μέσα σε ένα σουρεαλιστικό, γοτθικό τοπίο με απόκοσμη σκηνογραφία, ενώ για τον σχεδιασμό της στολής του Σούπερμαν είχε σκοπό να παρουσιάσει κάτι ριζοσπαστικό. Αντί για την κόκκινη και μπλε τύπου σπάντεξ, ο Σούπερμαν του Burton θα φορούσε μία μεταλλική μπλε στολή με το εμβληματικό κόκκινο γράμμα S να ξεχωρίζει στο στήθος, σε κίτρινο φόντο.

Το κοστούμι είχε σχεδιαστεί από την Colleen Atwood, η οποία μερικά χρόνια αργότερα θα κέρδιζε Όσκαρ για τη δουλειά της στο "Alice in Wonderland".

Όπως έχετε ήδη καταλάβει ο Burton με την ομάδα του είχαν σκοπό λοιπόν να δημιουργήσουν μία ταινία οπτικά ιδιόμορφη και συναισθηματικά περίπλοκη επειδή υποτίθεται πως θα εξερευνούσε τον χαρακτήρα του Σούπερμαν με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει. Η επιλογή του Burton βέβαια για σκηνοθέτη δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Την συγκεκριμένη περίοδο ο Burton θεωρούνταν σημαντική προσωπικότητα του χώρου μετά και την επιτυχία του Batman και του sequel του, Batman Returns. Οπότε, το στούντιο τον είδε ως την τέλεια επιλογή για να αναβιώσει το franchise του Superman. Το σενάριο όπως αναφέραμε νωρίτερα είχε γραφτεί από τον Kevin Smith, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για τις δουλειές του σε low-budget κωμωδίες.

Όσον αφορά τον ηθοποιό που θα υποδυόταν τον εμβληματικό σούπερ-ήρωα, και εκεί η επιλογή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ηθοποιός αυτός θα ήταν ο Nicolas Cage, επίσης γνωστός για την εκκεντρικότητα και το αντισυμβατικό στιλ υποκριτικής του. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν κατά πόσο ο Cage ήταν η σωστή επιλογή.

Βέβαια, ο Cage ήταν σε τέτοιο βαθμό θαυμαστής του υπερήρωα από τον πλανήτη Krypton, που έχει ονομάσει ένα από τα παιδιά του Καλ-Ελ (το πραγματικό όνομα του Σούπερμαν). Το casting θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο αλλά τόσο ο Burton όσο και η ομάδα του πίστευαν ότι ο Cage θα έφερνε στον ρόλο μία απόκοσμη, σχεδόν εξωγήινη ποιότητα που θα ταίριαζε απόλυτα με την αισθητική της ταινίας.

Γιατί λοιπόν το Superman Lives δεν έφτασε ποτέ στους κινηματογράφους; Υπήρξαν αρκετοί παράγοντες που συνέβαλαν στην ακύρωση του project. Ένας από τους σημαντικότερους ήταν η αποχώρηση του Kevin Smith, που οδήγησε στην πρόσληψη νέων συγγραφέων και οι μεγάλες αλλαγές στο σενάριο. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε δημιουργικές διαφορές μεταξύ του Tim Burton και του στούντιο, καθώς και ανησυχίες σχετικά με τον προϋπολογισμό της ταινίας.

Επιπλέον, το στούντιο άρχισε να εκφράζει δισταγμούς για τον πιο σκοτεινό τόνο της. Έτσι, οι διαφορές μεταξύ των καλλιτεχνών και του στούντιο γιγαντώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που η ταινία τελικά ακυρώθηκε και το κοινό δεν κατάφερε ποτέ να δει το όραμα του Tim Burton.

Το "Superman Lives" του Tim Burton λοιπόν, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα "what-ifs" στην ιστορία των ταινιών.

Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην μεγάλη οθόνη, η ιδέα μίας πιο σκοτεινής, υπαρξιακής εκδοχής ενός από τους πιο δημοφιλέστερους χαρακτήρες των σούπερ ηρώων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απλά σε κάνει να ξύνεις το πηγούνι σου στοχαστικά.