Η E3 δεν πέθανε, απλά πλέον θα την αποκαλούμε Summer Game Fest

The king is dead, long live the king
31 Μαρτίου 2023 19:27
Η E3 δεν πέθανε, απλά πλέον θα την αποκαλούμε Summer Game Fest

Η Electronic Entertainment Expo, η E3 όπως είναι γνωστή σε όλους μας, ήταν για πολλά χρόνια ίσως το πιο αναμενόμενο γεγονός της χρονιάς για τους gamers και τους developers. Μάλιστα, μιλάμε για έναν πολύ παλιό θεσμό, με ιστορία που εκτείνεται σε πάνω από δύο δεκαετίες. Η E3 ήταν το μέρος όπου έβλεπες μαζεμένα τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας, όλα τα νέα παιχνίδια που θα σε απασχολούσαν για την επόμενη χρονιά και όχι μόνο. Είχε memes, εκπλήξεις, ανακοινώσεις και ένα απίστευτο hype που μεταδιδόταν από τις παθιασμένες, γεμάτες αίθουσες των συνεντεύξεων Τύπου και στις κοινότητες που παρακολουθούσαν online. Για εμάς μάλιστα που βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, η E3 συνοδευόταν από ένα γλυκό ξενύχτι, με την αναπόφευκτη κούραση και ταλαιπωρία να κάνουν για κάποιο λόγο την εμπειρία -τουλάχιστον στα δικά μου μάτια- ακόμη καλύτερη!

Προσωπικά έχω αμέτρητες αναμνήσεις από την E3, την οποία παρακολουθώ ανελλιπώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δε θα ξεχάσω ποτέ το χάος της έκθεσης του 2013, με την gaming κοινότητα να προσπαθεί να πείσει τη Microsoft να αναιρέσει τις περιοριστικές πολιτικές του Xbox One για τα μεταχειρισμένα παιχνίδια. Ούτε τη στιγμή που ο Hideo Kojima εμφανίστηκε στη σκηνή το 2016, μετά το πολυσυζητημένο διαζύγιο με την Konami, λέγοντας χαρακτηριστικά “I’m Back!” και παρουσιάζοντας στη συνέχεια το πρώτο trailer του Death Stranding, το οποίο αμέσως μετά ξεκινήσαμε να αναλύουμε καρέ προς καρέ για ώρες. Μάλιστα, όλα αυτά ενώ πριν από λίγο, στο ίδιο σόου, είχε βγει μέσα από τις σκιές ο Kratos, με τη Santa Monica να συστήνει για πρώτη φορά στον κόσμο το reboot του λατρεμένου franchise. Από το “My Body is Ready” του Reggie για την παρουσίαση του Wii Fit το 2007 μέχρι την θρυλική συνέντευξη Τύπου της Konami στην E3 2010, υπάρχουν πραγματικά αμέτρητες στιγμές της έκθεσης που αποτελούν κομμάτι της gaming ιστορίας.

Παρά το πάθος της gaming κοινότητας ωστόσο, η E3 αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Και η κατηφόρα αυτή δεν είναι κάτι που συνέβη εξαιτίας της πανδημίας που ανάγκασε την ολοκληρωτική ακύρωση των E3 2020 και του E3 2022. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την E3 2019, στην οποία είχα την τύχη να παρευρεθώ αυτοπροσώπως. Ενώ υπήρχε ένας παλμός, έμοιαζε εξασθενημένος, με πολλές εταιρίες να έχουν συγκρατημένη παρουσία, την Microsoft να έχει το περίπτερό της σε άλλο χώρο και το PlayStation να λείπει εντελώς.

Ίσως όλα να ξεκίνησαν με το πρώτο Nintendo Direct το 2011, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η πανδημία δεν ξεκίνησε, αλλά αντιθέτως επιτάχυνε πολύ αυτό που έμοιαζε καιρό να έρχεται. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, λοιπόν, η E3 έχασε τη σημασία και την ελκυστικότητά της για πολλούς publishers και developers, οι οποίοι προτίμησαν να διοργανώνουν τις δικές τους ψηφιακές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αντί να ανταγωνίζονται για την προσοχή σε μια έκθεση που απαιτούσε μάλιστα πολλά έξοδα. Φτάνοντας στο σήμερα, λοιπόν, η E3 2023 ακυρώθηκε επίσημα από τους διοργανωτές της, οι οποίοι ανέφεραν ως κύριο λόγο την έλλειψη ενδιαφέροντος και υποστήριξης από τη βιομηχανία.

Σημαίνει, όμως, αυτό ότι η E3 πέθανε; Όχι ακριβώς. Προφανώς και μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, η E3 δείχνει πως έχει χάσει την ιδιότητά της ως το απόλυτο γεγονός του gaming. Στην πραγματικότητα όμως και αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξει κανονικά μια γιορτή για το χόμπι που λατρεύουμε. Θα υπάρξει αυτό που οι περισσότεροι θεωρούμε ως «E3». Μάλλον καταλαβαίνετε πού θέλω να καταλήξω με αυτή τη σκέψη: στο Summer Game Fest.

Πρόκειται για μια παγκόσμια πλατφόρμα που ενώνει ολόκληρη τη βιομηχανία για μια σειρά εκδηλώσεων, επιδείξεων, ανακοινώσεων και έκτακτων ειδήσεων για τους fans. Είναι μια ψηφιακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Geoff Keighley, βετεράνο δημοσιογράφο και παρουσιαστή των The Game Awards, ο οποίος πλέον βρίσκεται -καλώς ή κακώς- πίσω από κάθε μεγάλο gaming happening (The Game Awards, Gamescom, Summer Game Fest). Το Summer Game Fest έκανε το ντεμπούτο του το 2020 ως απάντηση στην πανδημία και την απουσία της E3 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Φέτος καλείται να καλύψει ξανά την ίδια ανάγκη, ακόμη και αν η αποτυχία της E3 μοιάζει να συνδέεται κάπως με την άνοδο του, τουλάχιστον στα μάτια των πιο πονηρών. Για παράδειγμα, μετά την χθεσινή είδηση, ο Geoff δήλωσε:

Η E3 σήμαινε τόσα πολλά για μένα και για πολλούς από εσάς. Πριν από τέσσερα χρόνια, συνειδητοποίησα ότι η E3 δεν εξελισσόταν όπως έπρεπε για να ανταγωνιστεί σε έναν παγκόσμιο, ψηφιακό κόσμο. Έτσι αρχίσαμε να δημιουργούμε το επόμενο βήμα.

Όπως και να ‘χει. Ό,τι και αν συνέβη πίσω από τα παρασκήνια, το Summer Game Fest επιστρέφει στις 8 Ιουνίου για να γίνει αυτό το το απόλυτο καλοκαιρινό γεγονός του gaming. Όλα θα ξεκινήσουν μάλιστα με μια θεαματική παρουσίαση που θα φιλοξενήσει ο ίδιος ο Keighley, με ζωντανή μετάδοση από το YouTube Theater στο Λος Άντζελες. Το showcase θα περιλαμβάνει παγκόσμιες πρεμιέρες, gameplay αποκαλύψεις, μουσικές παραστάσεις, ειδικούς καλεσμένους και άλλες εκπλήξεις.

Ναι, προφανώς και το Summer Game Fest είναι ένα διαφορετικό είδος εκδήλωσης που τείνει περισσότερο προς την ψηφιακή μορφή. Είναι επίσης πιο ευέλικτο από την E3, καθώς επιτρέπει σε κάθε εταιρία που συμμετέχει να επιλέξει τη δική της ημερομηνία και μορφή για την παρουσίασή της. Το format δεν είναι τόσο συμπιεσμένο όσο το πρόγραμμα με όλες τις απανωτές συνεντεύξεις Τύπου που βλέπαμε κάποτε σε μια βραδιά στην E3, αλλά ας μη γελιόμαστε, με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί το marketing, αυτό ίσως να είναι κάτι που δε θα δούμε ποτέ ξανά. Από την άλλη, το Summer Game Fest έχει το εναρκτήριο σόου του Geoff που είναι ένα «συν» που δεν είχε η E3. Υπάρχουν προφανώς θετικά και αρνητικά και στις δύο προσεγγίσεις.

Που καταλήγουμε; Η E3 2023 μπορεί να ακυρώθηκε, αλλά το πνεύμα της νομίζω πως ζει και βασιλεύει στο Summer Game Fest. Το κατά πόσο θα εξελιχθεί ή όχι σε άξιος διάδοχος ή ενδεχομένως και σε κάτι ακόμη καλύτερο, μένει να το δούμε. Φέτος η χρονιά θα σίγουρα πολύ σημαντική. Για όσους παρακολουθούν από το σπίτι, η εμπειρία είναι διαφορετική, αλλά συγχρόνως και παρόμοια. Για αυτούς που ταξιδεύουν στο LA και το εκθεσιακό του πράγματος, μένει ακόμη να δούμε αν το Summer Game Fest θα έχει και χώρο με φυσικά περίπτερα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πρόκειται να συμβεί, ο ίδιος ο Geoff.

Το πρόγραμμα πάντως αρχίζει από τώρα να γεμίζει, με το Xbox να έχει ανακοινώσει ήδη διπλό σόου για τις 11 Ιουνίου, την παρουσίαση του ίδιου του Geoff στις 8, το σόου της Ubisoft στις 12 Ιουνίου και την παρουσίαση της CD Projekt για το μέλλον του Cyberpunk. Για όλα όσα επιφυλάσσει, λοιπόν, το gaming καλοκαίρι φέτος, είτε αυτό λέγεται E3, είτε Summer Game Fest, δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι στους Unboxholics.