TEKKEN 8 - Αποκλειστικό: Συνέντευξη με τον θρυλικό Harada και hands-on εντυπώσεις

Πήγαμε στη Λυόν στα γραφεία της Bandai Namco για μια σπέσιαλ περίσταση
29 Μαρτίου 2023 16:01
TEKKEN 8 - Αποκλειστικό: Συνέντευξη με τον θρυλικό Harada και hands-on εντυπώσεις

Πρόσφατα βρεθήκαμε καλεσμένοι της Bandai Namco στη Λυόν της Γαλλίας, η οποία αν και μαγευτική και γραφική με τα κανάλια, τα σοκάκια και τις πλατείες της, έκρυβε για εμάς μια ειδική πρόσκληση.

Αποστολή μας, λοιπόν, ήταν να παίξουμε το Tekken 8 για αρκετές ώρες σε ένα αποκλειστικό hands-on session και να μιλήσουμε με τον Katsuhiro Harada, τον θρυλικό mastermind των παιχνιδιών και το δεξί του χέρι, τον Michael Murray. Και οι δύο αποτελούν πυλώνες του Tekken franchise που οι fans απευθύνονται συνήθως για ό,τι αφορά το fighting franchise. 

Από το σχεδόν 7 ωρών session όμως καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μερικές πρώτες εντυπώσεις για την μεγάλη επιστροφή του λατρεμένου fighting franchise, καθώς το τελευταίο του κεφάλαιο, το Tekken 7 κυκλοφόρησε το 2015. 

Τώρα, με τη νέα γενιά των PS5 και Xbox Series X|S να θεωρείται η "τρέχουσα", έρχεται με φόρα η ομάδα του Tekken Project για να μεταφέρει τη νέα του εκδοχή όπως την οραματίζονται. To Tekken 8 όμως έρχεται για πρώτη φορά με την πανίσχυρη Unreal Engine 5, η οποία όπως διαπιστώσαμε μεταμορφώνει ριζικά το παιχνίδι στον οπτικό του τομέα. Στη διάθεσή μας είχαμε ένα roster 10 χαρακτήρων για να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά το Tekken 8 και φυσικά εξάντλησαν τα όσα μπορούσε κανείς να τεστάρει σε αυτό το στενό και περιορισμένο περιθώριο.

Το σίγουρο είναι ότι αφήνει θετικές εντυπώσεις τουλάχιστον σε ένα άτομο όπως εγώ που δεν έχω καμία eSports προσέγγιση στα fighting games, αλλά τα βρίσκω μια τέλεια ευκαιρία για να "πλακωθείς" με τη παρέα σου, ειδικά αν υπάρχει το κατάλληλο καφενειακό trash talking. Γιατί όμως; Βλέπετε η προσέγγιση της ομάδας ανάπτυξής για το Tekken 8 είναι να το κάνει πολύ πιο επιθετικό όσον αφορά το playstyle του, αλλά και πολύ πιο προσβάσιμο για κάποιον που δεν έχει παίξει Tekken. Μάλιστα στην παρουσίαση πριν το session, ο Michael Murry αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το χάος επί της οθόνης σε ένα παιχνίδι όπως το Tekken, αποθάρρυνε πολύ κόσμο από το να πιάσει το χειριστήριο.

Οπότε βρήκαν δύο χαρακτηριστικά που πρακτικά το φέρνουν στα μέτρα ενός λιγότερο έμπειρου παίκτη και απλουστεύουν το χειρισμό (κάτι που και το Street Fighter 6 θέλει να κάνει) με το Special Style. Με το πάτημα του L1, τα πολύπλοκα combos φεύγουν και αντικαθίστανται με μερικές απλουστευμένες εκδοχές τους στα face buttons, ενώ υπάρχει και ένα χειριστήριο που δείχνει ακριβώς ποια κουμπιά πατάτε. Πολύ χρήσιμο επίσης αυτό, αλλά ακόμη πιο βολικό το γεγονός ότι το playstyle του μεταμορφώνεται ακαριαία και οποιαδήποτε στιγμή εντός της μάχης. Πρακτικά είναι μια ένωση των “Easy Combo” και “Assist” χαρακτηριστικών του Tekken 7.

Το δεύτερο είναι το Heat System, με κινήσεις οι οποίες εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα και να φέρνουν το momentum υπέρ σας, ανάλογα την περίσταση. Όταν πέσει το health bar του μαχητή μπορείτε να εκτελέσετε το Rage Art (και να επέλθεί γρήγορα γρήγορα ένα ΚΟ) ή τους δύο τύπους του Heat.

Αυτοί είναι τα Heat Burst και Heat Smash που είναι στα κουμπιά R1 και R2, και αποτελούν κινήσεις που με λίγο σωστό timing μιας και έχουν κάποιο charge animation, μπορείτε να αποκτήσετε αβαντάζ στην επίθεση. Στην πράξη αποδείχθηκε σωτήριο το heat system ειδικά αν μπορείς να παραμείνεις «καυτός» για να τα ενεργοποιείς. Ειδικά για τους King και Jin όπου ήταν οι δύο χαρακτήρες που εξοικειώθηκα περισσότερο σε αυτό το hands-on, έκαναν αρκετά απολαυστικό το gameplay τους.

Η κατάσταση εξισορροπείται βέβαια αν κάποιος ξέρει να το μπλοκάρει, αλλά και από το γεγονός ότι έχουν χρονόμετρα ενεργοποίησης, φορές που εκτελούνται και συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα εντός της μάχης, ούτως ώστε να μη γίνεται abuse. Έχω όμως μια ένσταση για το κατά πόσο σε συνδυασμό με το απλουστευμένο control scheme του L1 θα μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία απέναντι σε κάποιον που παίζει με το κλασικό Arcade Style χειρισμό.

Εκεί που εντυπωσίασε αναμφίβολα το Tekken 8 ήταν στα γραφικά. Παίζοντας την PS5 έκδοση σε 4Κ monitors, τα γραφικά εκτός από κρύσταλλο ήταν και πλούσια παντού. Στα περιβάλλοντα, στο σύστημα καταστροφών, στα particles των κινήσεων και με αποκορύφωμα τα μοντέλα των μαχητών. Εκτός του ότι είναι αρκετά ανασχεδιασμένα όπως τον αγνώριστο Paul και τον Jack-8, διαθέτουν οπτικές βελτιώσεις και λεπτομέρειες που είναι το κερασάκι στην τούρτα. Σε συνδυασμό πάντα με την κινηματογραφική σκηνοθεσία -ας πούμε- των cutscenes των μαχών αλλά και των Rage Arts, είναι το απόλυτο eye candy περιτύλιγμα για τον τίτλο.

Από εκεί και πέρα στο 1v1 και σε τοπικό επίπεδο, το Tekken 8 έδειχνε πρακτικά έτοιμο και δεν εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα ή bugs. Φαινόταν άλλωστε σανένα αρκετά δυνατό real life τεστάρισμα για τον τίτλο. Μένει να δούμε εν καιρώ όταν και ανακοινωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις απέναντί του.

Προς το παρόν δε γνωρίζουμε ακριβώς την ημερομηνία αυτή, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι το Tekken 8 θα έρθει στα PS5, Xbox Series X|S και PC


Ακολουθεί η αποκλειστική συνέντευξή μας με τον Katsuhiro Harada (executive director) και τον Michael Murray, game designer του "Tekken Project". 

UH: Πώς νιώθετε, πλέον μετά από τόσα χρόνια, να κουβαλάτε ένα τόσο ιστορικό franchise όπως το Tekken;

Harada: Υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτό. Η μία είναι η εσωτερική ευθύνη, ξέρετε, από την άποψη της εταιρείας, σχετικά με το IP και τις ευθύνες που έχουμε με τις διοικήσεις μας κ.λπ. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Είμαι άλλωστε ο "φροντιστής" και ο διαχειριστής του franchise Tekken, διασφαλίζοντας ότι θα επιβιώσει και θα ευδοκιμήσει με βάση τα εταιρικά μας σχέδια. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει και η προώθησή του προς τους fans και την κοινότητα, κάτι που για μένα είναι ακόμα πιο σημαντικό. Το να διασφαλίσω ότι το Tekken είναι πάντα αυτό που περιμένουν οι fans και περισσότερο από αυτό που αναμένουν με κάθε κυκλοφορία. Εγώ και ο Murray βγαίνουμε μπροστά σαν πρόσωπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είμαστε -κατά κάποιο τρόπο- η πηγή πληροφόρησης για τους fans, είτε πρόκειται για το κομμάτι "λατρεύω το παιχνίδι" είτε για το κομμάτι του "εκείνο είναι χάλια". Υπάρχουν αρνητικά και θετικά σε όλα αυτά. Έτσι, το να τα λαμβάνεις όλα αυτά υπόψη σου και να τα σκέφτεσαι λογικά και να εφαρμόζεις αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν, είναι επίσης μια τεράστια ευθύνη.

Murray: Για μένα είναι λίγο μοναδική περίπτωση, επειδή ξεκίνησα με το Tekken 4, οπότε ήμουν fan της σειράς πριν από αυτό. Το να μπορώ να είμαι μέρος της ομάδας ανάπτυξης και να αναλάβω αυτόν τον ρόλο του παραγωγού του τίτλου ως ξένος σε μια ιαπωνική εταιρεία είναι κάτι το μοναδικό. Έτσι, όπως ο Harada έχει ένα διαφορετικό είδος ευθύνης με την εταιρεία, έχω και εγώ. Ως ξένος σε μια ιαπωνική εταιρεία που μιλάει ιαπωνικά, που πρέπει να καταλάβει τα έθιμα, που πρέπει να εκπροσωπήσει την ξένη βάση των οπαδών μας πολλές φορές, έχω μια πολύ δύσκολη και μοναδική ευθύνη. Αλλά και το να είσαι το πρόσωπο της κοινότητας... πολλές φορές ίσως δεν ξέρεις ποιος φτιάχνει το αγαπημένο σου παιχνίδι, αλλά με το Tekken είναι πάντα ο Michael και ο Harada, οπότε αν σου αρέσει πήγαινε να τους το πεις, αλλά αν το μισείς και το κακολογείς πήγαινε να ρωτήσεις κάποιον εκπρόσωπο στα social media (γελώντας).

Έτσι, υπάρχει μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους fans και το νιώθω κι εγώ αυτό. Τα εταιρικά πράγματα και η δουλειά είναι πάντα αυτό που είναι, αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θέλω να απογοητεύσω τους fans. Θέλω πάντα να τους κάνω να κοιτάζουν το παιχνίδι και να σκέφτονται "α, αυτό είναι ακόμα καλύτερο από ό,τι φανταζόμουν". Έκανα μερικούς φίλους συμμετέχοντας στην κοινότητα ή άλλους ανθρώπους που λένε "γνώρισα τη γυναίκα μου ή το άλλο μου μισό" με αυτό καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους και αυτό το κάνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για μένα.

UH: Μετά από την επιτυχία που είχαν οι guest χαρακτήρες στο Tekken 7, σκέφτεστε να προσθέσετε περισσότερους Guest χαρακτήρες και εάν έχετε κάποιους που φαντάζεστε και θα θέλετε να μπουν στο roster ποιοι θα ήταν;

Murray για Harada: Το Tekken επικεντρώνεται πάντα στους χαρακτήρες μας και στο να φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Αυτή είναι η βασική μας φιλοσοφία. Οι guest χαρακτήρες είναι περισσότερο ένας τρόπος για να ενεργοποιήσουμε την κοινότητα εκτός από εμάς σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι, δεν σημαίνει ότι κάθε Tekken θα έχει guest χαρακτήρες. Δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε ή που είναι δεδομένο από την αρχή, οπότε πραγματικά εξαρτάται από τις περιστάσεις. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, όσον αφορά την ομάδα, μας αρέσουν πολύ αυτοί οι σκοτεινοί ήρωες όπως και οι κακοί. Όπως η συνεργασία με τον Negan από το The Walking Dead είναι κάτι που πραγματικά μας άρεσε και δούλεψε αρκετά καλά.

Ως ομάδα ξέρετε -και αυτό είναι απλά ότι ονειρευόμαστε σωστά;- δεν έχουμε ιδέα αν η άλλη πλευρά ενδιαφέρεται ή ίσως ο χρόνος για εμάς να αποτελέσει πρόβλημα, οπότε όλα αυτά τα πράγματα κάνουν τις συζητήσεις αρκετά δύσκολες. Όσον αφορά τις προσωπικές μας προτιμήσεις, ο John Wick θα ήταν σίγουρα μια πολύ ωραία προσθήκη και θα ταίριαζε καλά με το Tekken. Ο Harada ανέφερε ότι ο Deadpool από το MCU είναι ένας προσωπικός αγαπημένος του χαρακτήρας, αλλά και του Nakatsu (Kohei Ikeda, development director). Βέβαια, η Marvel είναι μια πολύ δύσκολη άδεια για να αποκτηθεί αν και θα ήταν ωραίο να το κάνουμε.

(Σε αυτό το σημείο η ερώτησή μας είχε να κάνει με πιο τεχνικής φύσεως ζητήματα και μόνο που αναφέραμε τη λέξη "Netcode", ο Murray διέκοψε την ερώτηση λέγοντας ότι δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμη για αυτό το ζήτημα.)

UH: Θα σας ενδιέφερε να επεκτείνετε την ιστορία του Tekken 8 μέσα από updates, θα σας ενδιέφερε μια τέτοια προσέγγιση;

Harada: Αυτό είναι δύσκολο να το σκεφτεί κανείς. Επειδή, για παράδειγμα, στο Tekken 7 αρχικά είπαμε να το κυκλοφορήσουμε και να το υποστηρίξουμε για δύο χρόνια και μετά να προχωρήσουμε στο επόμενο παιχνίδι. Είναι όμως κάτι που εξαρτάται από το τι θέλουν οι fans. Αποδείχθηκε ότι αντί ένα sequel μετά την κυκλοφορία του Tekken 7, οι περισσότεροι ήθελαν να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το παιχνίδι με νέους χαρακτήρες και άλλα τέτοια πράγματα. Έτσι, αλλάξαμε τα σχέδιά μας μετά από αυτό για να προσαρμοστούμε σε αυτό που προσδοκούν.