Ταινίες και σειρές για να δείτε αν σας άρεσε το The Last of Us!

Μερικές προτάσεις για όσους λάτρεψαν την περιπέτεια του Joel και της Ellie
21 Μαρτίου 2023 12:43
Ταινίες και σειρές για να δείτε αν σας άρεσε το The Last of Us!

Το τηλεοπτικό The Last of Us των Craig Mazin και Neil Druckmann είναι κάτι παραπάνω από μία καλή μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού στην τηλεόραση. Θα ήταν πιο δίκαιο αν λέγαμε ότι είναι καλή τηλεόραση γενικότερα. Είναι ένα ψυχαγωγικό σόου, υψηλής ποιότητας τόσο στο τεχνικό τομέα όσο και στο περιεχόμενό του, με έκδηλη την αγάπη όλων όσων συνεργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα, από την παραγωγή μέχρι τους ηθοποιούς. Όλοι έδειξαν την απαραίτητη αφοσίωση για να βγει κάτι που τιμάει όχι μόνο την κληρονομιά του παιχνιδιού, αλλά στόχο έχει να προχωρήσει το franchise δέκα βήματα παραπέρα. Και το πέτυχαν.

Ο σκοπός του σημερινού κειμένου, παρόλα αυτά δεν είναι κριτική για την σειρά, αλλά μία λίστα με προτάσεις για όσους εκεί έξω επιθυμούν να συνεχίσουν την εμπειρία τους σε κόσμους μολυσμένους, “χτυπημένους” από πανδημίες και άλλες καταστροφές, που απειλούν το ανθρώπινο είδος. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές προτάσεις από κινηματογράφο και τηλεόραση, οι οποίες μοιράζονται παρόμοια στοιχεία με την πετυχημένη τηλεοπτική σειρά του HBO, The Last of Us.


Survivors (TV Series 1975-1977)

Ένας ιός με το όνομα «ο θάνατος», εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως μέσω αεροπορικών ταξιδιών και σκοτώνει περίπου το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού σε λίγες μόνο μέρες μετά την απελευθέρωση του. Μια μικρή ομάδα επιζώντων προσπαθεί να επιβιώσει στον απόηχο της παγκόσμιας πανδημίας.

Το βρετανικό μετα-αποκαλυπτικό σόου του BBC έχει αποκτήσει δίκαια ένα cult status ανάμεσα στους λάτρεις του είδους. Παρότι υπάρχουν φανερά προβλήματα στο τεχνικό κομμάτι, η σειρά του Terry Nation, γνωστός για την δουλειά του πίσω από τις κάμερες στο Doctor Who, έχει αφήσει το δικό της ιδιαίτερο στίγμα στην βρετανική τηλεόραση και όχι μόνο.


The Road (2009)

Μετά από ένα καταστροφικό γεγονός, η κοινωνία έχει καταρρεύσει ενώ ομάδες κανιβάλων έχουν καταλάβει τους δρόμους και ολόκληρες πόλεις. Σε αυτό τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, ένας πατέρας προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του και να τον οδηγήσει νότια, όπου πιστεύει ότι το περιβάλλον εκεί θα είναι πιο ασφαλές για να ζήσουν.

Ένα ζοφερό και αβάσταχτο road-movie είναι το φιλμ του John Hillcoat, γνωστός για τα εξαιρετικά The Proposition και Lawless. Εδώ, μέσα από ένα τρομακτικά ρεαλιστικό πλαίσιο, κατασκευάζει μία συγκινητική ιστορία για ένα γονιό με το παιδί του. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο, Viggo Mortensen, με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Kodi Smit-McPhee, δίνουν μία καλοδουλεμένη και ευαίσθητη παράσταση η οποία ανατριχιάζει, τρομάζει, αλλά και συγκινεί.


The Walking Dead (TV Series 2010-2022)

Διάφορες ομάδες ανθρώπων αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανοί μετά την αποκάλυψη ζόμπι, η οποία έχει μολύνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον πλανήτη. Καθώς αναζητούν τροφή, φάρμακα αλλά και ένα μόνιμο καταφύγιο που θα τους κρατήσει ασφαλείς μακριά από τους ζωντανούς-νεκρούς, θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια, αλλά κι επικίνδυνες καταστάσεις.

Το Walking Dead αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφαλαία στην κατηγορία του μετα-αποκαλυπτικού τρόμου στην τηλεόραση. Το πρώτο επεισόδιο έκανε πρεμιέρα στις 5 Νοεμβρίου του 2010, και πριν από αυτό κανείς δεν είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο, τουλάχιστον όχι στην ίδια κλίμακα. Πριν από λίγους μήνες έκανε φινάλε μετά από μία επιτυχημένη πορεία 12 ετών, γράφοντας έτσι την δική του τηλεοπτική ιστορία.  


Cargo (2017)

Ένας ιός που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι μέσα σε 48 ώρες εξαπλώνεται στην Αυστραλία. Ο Andy και η Kay, ένα παντρεμένο ζευγάρι, προσπαθούν να προστατεύσουν την κόρη τους Rosie από τον ιό.

Το Cargo είχε παρουσιαστεί από αρκετούς ως το επόμενο The Road. Βέβαια, παρότι είναι μία τίμια ταινία στο είδος του μετα-αποκαλυπτικού, σίγουρα διαφέρει όχι μόνος ως προς το αφηγηματικό ύφος, αλλά και στο ψυχαναλυτικό βάθος που είχαμε δει στην ταινία του John Hillcoat. Ωστόσο, εκεί που κερδίζει αρκετούς πόντους το Cargo, είναι στο κομμάτι της δράσης όπως και στην εξαιρετική ερμηνεία του Martin Freeman.


Sweet Tooth (TV Series 2021– )

Εκατοντάδες γυναίκες ξαφνικά γεννούν μωρά υβρίδια ανθρώπου-ζώου, κανένας όμως δεν γνωρίζει αν το γεγονός αυτό προκαλείται από τον ιό. Ο πατέρας ενός από τα υβρίδια αυτά πλασματάκια, αποφασίζει να φύγουν μαζί και να χτίσουν ένα καταφύγιο μακριά από τις ταραχές και το χάος που έχει ξεσπάσει στον υπόλοιπο κόσμο, και μεγαλώνει το παιδί του με σκοπό να το προετοιμάσει κατάλληλα για την επιβίωση στην φύση.

Το μετα-αποκαλυπτικό παραμύθι της DC Vertigo, μέσα από οχτώ επεισόδια, επιχειρεί να μας ταξιδέψει στον κόσμο του Gus. Το συγκινητικό, γεμάτο ανατροπές σενάριο, το προσεκτικό χτίσιμο των χαρακτήρων, οι κακές και σκοτεινές δυνάμεις που στέκονται συνεχώς εμπόδια στον δρόμο του μικρού Gus, ο κόσμος που ζει, γεμάτος αντιθέσεις, όλα αυτά τα στοιχεία νομίζω πως είναι αρκετά για να σας προσφέρουν μία απολαυστική εμπειρία.