10 post-apocalyptic ταινίες που μας προειδοποιούν τι θα ακολουθήσει μετά τον όλεθρο

Μερικές προτάσεις για τους λάτρεις του ζοφερού αυτού είδους
17 Φεβρουαρίου 2023 12:56
10 post-apocalyptic ταινίες που μας προειδοποιούν τι θα ακολουθήσει μετά τον όλεθρο

Η Δανέζικη ταινία The End of the World του 1916, θεωρείται για πολλούς η πρώτη προσπάθεια του σινεμά να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με τον χειρότερο εφιάλτη του – τον αφανισμό δηλαδή κάθε μορφή ζωής πάνω στη γη.

Έμπνευση για την δημιουργία της αποτέλεσε η εμφάνιση του κομήτη Halley και η φημολογία που έλεγε ότι το υδροκυάνιο που είχε ανακαλυφθεί στην ουρά του θα μπορούσε να φέρει την συντέλεια του κόσμου. Η πρώτη πραγματικά «χρυσή εποχή» του μετα-αποκαλυπτικού κινηματογράφου όμως ξεκινάει από την δεκαετία του ’50, στις απαρχές δηλαδή του Ψυχρού Πολέμου. Όταν ο φόβος της ατομικής βόμβας ήταν πλέον υπαρκτός και καθώς η ανθρωπότητα έμπαινε στην πυρηνική εποχή της, ο χώρος του κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.

Σκηνοθέτες όπως ο Roger Corman, γνωστός και ως ο «βασιλιάς των b-movies», συνέδεσε το όνομα του με ποικιλία ταινιών που είχε ως θεματική επιθέσεις από μεταλλαγμένα τέρατα και εξωγήινες απειλές, όπως το "The Day the World Ended" του 1955.

Στην παρακάτω λίστα που ακολουθεί σας προτείνουμε μερικές μόνο από τις πιο επιδραστικές ταινίες που ανήκουν στο υποείδος του μετα-αποκαλυπτικού. Θα βρείτε χαρακτήρες απροστάτευτους, μοναχικούς, και εκτεθειμένους σε κοινωνίες που καταρρέουν, και θα τους δείτε να έρχονται αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους. Επίσης, θα δείτε πως ο αληθινός κίνδυνος είναι τελικά ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά και ο τρόπος που επιλέγει να αντιδράσει κάτω από ακραίες συνθήκες. Αυτή την σκληρή και βίαιη φύση του ανθρώπου σε ένα κόσμο χωρίς κανόνες καλούνται οι ήρωες των ταινιών να την αντιμετωπίσουν προσπαθώντας παράλληλα να μην χάσουν την δική τους ανθρωπιά.


Mad Max 2 (1981) | Σκηνοθεσία: George Miller

Μετά από έναν καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο που οδήγησε σε εκτεταμένες ελλείψεις πετρελαίου, ο πολιτισμός κατάρρευσε και η κοινωνία παραδόθηκε στην ανομία και την βαρβαρότητα. Τώρα, ο πρώην αστυνομικός Max Rockatansky, στοιχειωμένος από τον θάνατο της οικογένειάς του, τριγυρίζει με το αμάξι του την έρημο της Αυστραλίας αναζητώντας φαγητό και πετρέλαιο. Αναπόφευκτα θα έρθει αντιμέτωπος με μία ομάδα κακοποιών οι οποίοι με την σειρά τους ψάχνουν για καύσιμα.

Εδώ, ο George Miller συνεχίζει την ιστορία που άφησε στην πρώτη ταινία Mad Max, και καταφέρνει να φτιάξει όχι μόνο μία από τις καλύτερες ταινίες δράσης σε μετα-αποκαλυπτικό πλαίσιο αλλά και ένα από τα καλύτερα sequel που έχουν υπάρξει στην ιστορία του κινηματογράφου.

The Quiet Earth (1985) Σκηνοθεσία:

Ο Zac Hobson, είναι υπάλληλος ενός ερευνητικού εργαστηρίου και εργάζεται πάνω σε ένα πείραμα στο οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ασύρματο παγκόσμιο ενεργειακό δίκτυο για την τροφοδοσία στρατιωτικού εξοπλισμού. Όταν ξυπνάει μετά από βαθύ ύπνο, ανοίγει το ραδιόφωνο του αλλά καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο σήμα του. Στην συνέχεια οδηγεί μέσα στην πόλη αλλά δεν υπάρχουν πουθενά άνθρωποι, ενώ αργότερα ανακαλύπτει τα φλεγόμενα συντρίμμια ενός αεροπλάνου, χωρίς κανένα πτώμα, παρά μόνο άδεια καθίσματα.

Σε σκηνοθεσία Geoff Murphy και με πρωταγωνιστές τους Bruno Lawrence, Alison Routledge και Peter Smith ως τους μοναδικούς επιζώντες μιας παγκόσμιας καταστροφής, η ταινία από την Νέα Ζηλανδία, αποτελεί ένα εξαιρετικό δράμα χαρακτήρων στο οποίο κυριαρχεί η αισθητική των b-movies αλλά και ο τολμηρός πειραματισμός τόσο σκηνοθετικά όσο και σεναριακά.

Reign of Fire (2002) | Σκηνοθεσία: Rob Bowman

Κατά τη διάρκεια εργασιών στο μετρό του Λονδίνου, οι εργάτες, αρκετά μέτρα βαθιά στην γη, ξυπνούν έναν δράκο. Χρόνια αργότερα βλέπουμε ότι οι δράκοι έχουν αφανίσει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού. Οι μοναδικοί επιζώντες ζουν κυρίως κάτω από το έδαφος, ενώ στην συνέχεια συνεργάζονται με τον στρατό για να ανακτήσουν και πάλι τον έλεγχο του πλανήτη.

Ο σκηνοθέτης Rob Bowman, έχει 2 μεγάλα ατού στη διάθεση του, τους Matthew McConaughey και Christian Bale. Η δυναμική που προσδίδει το συγκεκριμένο δίδυμο στην ταινία είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Ίσως και να μιλούσαμε για μία εντελώς διαφορετική εμπειρία χωρίς αυτούς τους δυο στο καστ. Αξίζει να σημειώσουμε φυσικά και την παρουσία του Gerard Butler, ο οποίος βρισκόταν σχετικά στις αρχές της καριέρας του.

Time of the Wolf (2003) | Σκηνοθεσία: Michael Haneke

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Γαλλία, εκεί όπου μία τετραμελής οικογένεια, ο George, η Anne και τα 2 παιδιά τους, Eva και Ben, μετά από μία οδυνηρή οικολογική καταστροφή, προσπαθούν να επιβιώσουν σε μία κοινωνία η οποία καταρρέει.

Το μετα-αποκαλυπτικό αυτό φιλμ σε σκηνοθεσία του Michael Haneke, μας αφηγείται μία βαθιά βάρβαρη και σκοτεινή ιστορία, η οποία λειτουργεί και σαν μία προειδοποίηση για το πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να μεταμορφωθεί σε “τέρας” και να αποδειχτεί εν τέλει πιο επικίνδυνος από την ίδια την καταστροφή.   

28 Days Later (2002) | Σκηνοθεσία: Danny Boyle

Ο «Rage», είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που μεταβάλλει τον οργανισμό του ανθρώπου προκαλώντας ακραία επιθετικότητα. Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα στη Μεγάλη Βρετανία παίρνοντας την μορφή της επιδημίας όταν μία ομάδα ακτιβιστών απελευθερώνει έναν μολυσμένο χιμπατζή από ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Cambridge. 28 μέρες μετά το αρχικό ξέσπασμα του ιού, ο Jim, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του St Thomas’ του Λονδίνου, όταν επανέρχεται από το κώμα, αυτό που αντικρύζει είναι μία ερειπωμένη πόλη, με έντονα τα σημάδια κοινωνικής κατάρρευσης.

Σε σκηνοθεσία Danny Boyle και σενάριο του Alex Garland, αλλά και με την συγκλονιστική μουσική επένδυση του John Murphy, το 28 Days Later πρόκειται για μία ταινία-μνημείο του είδους που μέχρι και σήμερα η επιρροή της είναι εμφανέστατη σε τηλεόραση και κινηματογράφο.

Children of Men (2006) | Σκηνοθεσία: Alfonso Cuarón

Βρισκόμαστε στο έτος 2027, μετά από 18 χρόνια υπογονιμότητας, το ανθρώπινο είδος απειλείται με εξαφάνιση, ενώ οι πόλεμοι, η δυστυχία και η κατάθλιψη που επικρατεί στην κοινωνία, έχουν ωθήσει τους λαούς στο χείλος της κατάρρευσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη με λειτουργική κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που κατακλύζεται από πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από το χάος που επικρατεί στις χώρες τους. Φυσικά, η μαζική εισροή των ανθρώπων έχει μετατρέψει το νησί σε ένα απάνθρωπο αστυνομικό κράτος που φυλακίζει και δολοφονεί όποιον δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής. Ο δημόσιος υπάλληλος Theo Faron, δέχεται να βοηθήσει την πρόσφυγα Kee και να την οδηγήσει σε ασφαλέστερο μέρος έξω από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Παρότι η ταινία του Alfonso Cuarón, δεν ανήκει αποκλειστικά στο είδος, πολλά από τα στοιχεία της, όπως η ατμόσφαιρα αλλά και το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η δράση, ταιριάζουν απόλυτα με αυτά που συναντάμε στο μετα-αποκαλυπτικό.  

I Am Legend (2007) | Σκηνοθεσία: Francis Lawrence

Μία αποτυχημένη προσπάθεια γενετικής τροποποίησης της ιλαράς με στόχο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος, μολύνει το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, μετατρέποντας όσους δεν σκοτώνει σε μεταλλαγμένα όντα που ονομάζονται «Darkseekers», τα οποία όμως είναι εξαιρετικά ευάλωτα στο φως του ήλιου. Ο ιολόγος Robert Neville, έχει ανοσία στον ιό και εργάζεται για να αναπτύξει την κατάλληλη θεραπεία ενώ αμύνεται παράλληλα ενάντια στους εχθρικούς μεταλλαγμένους.

Σε σκηνοθεσία του Francis Lawrence, το I Am Legend είναι μία τυπική χολιγουντιανή ταινία καταστροφής βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Richard Matheson. Με πρωταγωνιστή τον Will Smith, σίγουρα ξεχωρίζει για τον τρόπο που μας εισάγει στο κόσμο της, ωστόσο, χάνει αρκετούς πόντους από το κάπως αδύναμο τρίτο μέρος αλλά και το αμφιλεγόμενο φινάλε της.

The Road (2009) | Σκηνοθεσία: John Hillcoat

Μετά από ένα καταστροφικό γεγονός, η κοινωνία έχει καταρρεύσει ενώ ομάδες κανιβάλων έχουν καταλάβει τους δρόμους και ολόκληρες πόλεις. Σε αυτό τον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, ένας πατέρας προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του και να τον οδηγήσει νότια όπου πιστεύει ότι το περιβάλλον εκεί θα είναι πιο ασφαλές για να ζήσουν.

Ένα ζοφερό και αβάσταχτο road-movie είναι το φιλμ του John Hillcoat, γνωστός για τα εξαιρετικά The Proposition και Lawless. Εδώ, μέσα από ένα τρομακτικά ρεαλιστικό πλαίσιο, κατασκευάζει μία συγκινητική ιστορία για ένα γονιό με το παιδί του. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο, Viggo Mortensen με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Kodi Smit-McPhee δίνουν μία καλοδουλεμένη και ευαίσθητη παράσταση η οποία ανατριχιάζει, τρομάζει αλλά και συγκινεί.

The Book of Eli (2010) | Σκηνοθεσία: Hughes Brothers

Ο Eli, ένας νομάς που περιπλανιέται στους αφιλόξενους, έρημους και επικίνδυνους δρόμους της βόρειας Αμερικής, πρέπει να ξεπεράσει εμπόδια και εχθρούς για να κρατήσει ένα μυστηριώδες βιβλίο ασφαλές, ώστε να το παραδώσει σε μία μυστική τοποθεσία των δυτικών ακτών.

Ο Denzel Washington πρωταγωνιστεί και κουβαλάει ολόκληρη την ταινία πάνω του, έχοντας πάντα ως αντίβαρο την εξίσου καλή παρουσία του ανταγωνιστή του στην ιστορία, Gary Oldman. Το μετα-αποκαλυπτικό γουέστερν των αδελφών Hughes, αν και έχει τις αδυναμίες τους, σίγουρα αποτελεί μία κλασική πρόταση στο είδος.

A Quiet Place (2018) | Σκηνοθεσία: John Krasinski

Μια οικογένεια προσπαθεί να βρει καταφύγιο μετά την κατάληψη της γης από φονικά εξωγήινα όντα, τα οποία δεν έχουν όραση, όμως είναι υπερευαίσθητα στον ήχο. Για να επιβιώσουν, τα μέλη της οικογένειας επικοινωνούν με νοηματική γλώσσα, ώστε να κρατήσουν τα πλάσματα μακριά τους.

Το A Quiet Place, είναι αλήθεια ότι έδωσε φρεσκάδα σε μία χιλιοειπωμένη ιστορία. Ο σκηνοθέτης του, John Krasinski, “γραπώνει” συναισθηματικά τον θεατή από τα πρώτα κιόλας λεπτά, και δεν έχει σκοπό να τον αφήσει εύκολα μέχρι το φινάλε. Μέσα από ένα αρκετά συμπυκνωμένο και απλοποιημένο σενάριο, γραμμένο από τους Scott Beck και Bryan Woods, μας παρουσιάζει μία πρωτότυπη μετα-αποκαλυπτική ταινία τρόμου που δεν θα μπορούσε να λείπει από τέτοιου είδους λίστες.