6 από τις πιο φρικιαστικές κούκλες που τρομοκράτησαν τους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική τους ιστορία θεωρείται ότι ξεκινάει από 1929
26 Ιανουαρίου 2023 11:26
6 από τις πιο φρικιαστικές κούκλες που τρομοκράτησαν τους κινηματογράφους

Στην ταινία του 1929 λοιπόν, με τίτλο The Great Gabbo, είναι πιθανώς η πρώτη φορά που το κοινό αντικρύζει την φιγούρα μίας ανατριχιαστικής στην όψη κούκλας. Το όνομα της είναι “Otto”, και ανήκει στον Gabbo, έναν επαγγελματία εγγαστρίμυθο, ενώ η μαριονέτα του λειτουργεί στην ιστορία κάπως σαν το alter ego του. Έκτοτε, το μοτίβο των στοιχειωμένων κουκλών και εγγαστρίμυθων, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα στοιχεία στο σινεμά του τρόμου. Η αλήθεια είναι ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, οι κούκλες αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε ένα από τα πιο εφιαλτικά αντικείμενα στις συγκεκριμένες ταινίες.

Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να βρείτε μερικές μόνο από τις “αγαπημένες” μας κούκλες που για χρόνια προκαλούν τρόμο στους φανς του είδους τόσο με τον σχεδιασμό όσο και με τις δολοφονικές διαθέσεις τους στις ιστορίες που πρωταγωνιστούν.

Hugo (Dead of Night)

Αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που λατρεύει τις ασπρόμαυρες ανθολογίες ταινιών τρόμου, τότε το βρετανικό Dead of Night, παραγωγής των θρυλικών Ealing Studios, αξίζει σίγουρα την προσοχή του. Η ταινία έχει σπονδυλωτή δομή και αποτελείται από 5 ιστορίες, ανάμεσα σε αυτές θα δούμε και αυτή του επαγγελματία εγγαστρίμυθου Maxwell Frere και της φονικής του κούκλας Hugo Fitch. Σε σκηνοθεσία του Alberto Cavalcanti, ο τίτλος της μικρού μήκους ιστορίας είναι The Ventriloquist's Dummy. Ατμοσφαιρική και με μία συνεχόμενη απειλή να πλανάται πάνω από τους χαρακτήρες της, η ανατριχιαστική όψη του Hugo, μας προσφέρει μία εφιαλτική εμπειρία σε ένα παλιομοδίτικο, κλασικό φιλμ τρόμου.


Fats (Magic)

Το 1978 ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Richard Attenborough, γνωστός μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην ταινία Jurassic Park ως τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, δημιουργό του θεματικού πάρκου δεινοσαύρων, σκηνοθετεί το Magic, ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins. Η ταινία μας αφηγείται την ιστορία του Corky Withers, ενός επαγγελματία εγγαστρίμυθου, και του "Fats", της δαιμονισμένης κούκλας του. Απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του, ο Corky, βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, ενώ η προσωπικότητά του σταδιακά διχάζεται καθώς η κούκλα που χρησιμοποιεί για το νούμερό του έχει αρχίσει να κυριεύει την ψυχή και το σώμα του.


Billy (Dead Silence)

Σκηνοθετημένο από τον James Wan και γραμμένο από τον Leigh Whannell, το Dead Silence είναι μια ταινία που απέσπασε σε μεγάλο βαθμό αρνητικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Ωστόσο, ο Billy, η στοιχειωμένη κούκλα, είναι ίσως από τα μοναδικά στοιχεία τρόμου που κατάφεραν να ξεχωρίσουν συνολικά από το φιλμ. Το αδύναμο σενάριο, οι ευκολίες στην πλοκή, αλλά και οι σχεδόν “ξύλινες” ερμηνείες των ηθοποιών, δεν θα μπορούσαν ποτέ να σταθούν επάξια δίπλα στις άλλες ταινίες του James Wan. Λόγω της αποτυχίας στο box office, τα σχέδια για ένα μελλοντικό sequel εγκαταλείφθηκαν χωρίς δεύτερες σκέψεις.


Clown (Poltergeist)

Στην ταινία Poltergeist, ο Tobe Hooper σκηνοθετεί ένα από τα πιο διάσημα jumpscares στην ιστορία του κινηματογράφου. Πράγματι, η σκηνή με την τρομακτική κούκλα κλόουν διαρκεί περίπου 40 δευτερόλεπτα και ο τρόπος που ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνική είναι ένα μικρό masterclass για μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου. Επιπρόσθετα, στην ίδια σκηνή καταφέρνει να κάνει την φιγούρα της κούκλας να μοιάζει το πιο απειλητικό και επικίνδυνο στοιχείο της ταινίας. Βέβαια, το setup είχε γίνει αρκετά νωρίτερα, όταν ένας από τους χαρακτήρες, πριν πέσει για ύπνο βλέπει την κούκλα να στέκεται στην απέναντι καρέκλα του κρεβατιού έχοντας μία τρομακτική όψη με αποτέλεσμα να ρίχνει το μπουφάν πάνω της για την καλύψει. Το payoff θα έρθει αργότερα μέσα από το αποτελεσματικό jumpscare που αναφέραμε πιο πάνω.


Chucky (Child's Play)

Ο Chucky, η κούκλα που διακατέχεται από το πνεύμα ενός σαδιστή κατά συρροή δολοφόνου με το ίδιο όνομα, είναι μάλλον ένας από τους πιο διάσημους κακούς στην ιστορία του σινεμά του τρόμου. Το γνωστό και πετυχημένο εμπορικά franchise αποτελείται πλέον από 8 ταινίες και φυσικά υπάρχουν σχέδια για το μέλλον τόσο τηλεοπτικά όσο και για την μεγάλη οθόνη. Η αρχή έγινε το 1988, όταν ο σκηνοθέτης Tom Holland πρωτοεμφάνισε την φονική κούκλα με τα μεγάλα ανατριχιαστικά μπλε μάτια, στην ταινία Child's Play. Έκτοτε, ο μύθος του Chucky συνεχίζει να γεμίζει κινηματογράφους και να τρομοκρατεί τους θεατές του.


Annabelle (The Conjuring)

Η Annabelle είναι μία vintage συλλεκτική κούκλα, η οποία και αυτή με τη σειρά της κατάφερε να στοιχειώσει, αλλά και να αναζωογονήσει το μοτίβο με τις δαιμονισμένες κούκλες στον κινηματογράφο. Μέσα από την ταινία The Conjuring, ο James Wan αντλεί έμπνευση από τη ζωή και το έργο των πραγματικών δαιμονολόγων Ed και Lorraine Warren, και μας παρουσιάζει την κούκλα που αποτέλεσε την πιο μοντέρνα εμβληματική φιγούρα στο σύμπαν των δαιμονισμένων αντικειμένων στο σινεμά του υπερφυσικού τρόμου.

Tags: