Οι 10 καλύτερες σειρές των Unboxholics για το 2022

Οι κορυφαίες σειρές της χρονιάς όπως τις διαλέξαμε μετά από πολλή διαβούλευση
28 Δεκεμβρίου 2022 12:20
Οι 10 καλύτερες σειρές των Unboxholics για το 2022

Ήρθε αυτή η στιγμή που πρέπει να περάσουμε τις τηλεοπτικές μας εμπειρίες από ένα φίλτρο και να δώσουμε τα "βραβεία" μας στις καλύτερες που θα μπουν στην τελική δεκάδα. Το chat των συντακτών πήρε φωτιά για το ποιες σειρές θα προκρίνονταν. Δώσαμε τις δεκάδες μας και βρήκαμε πρώτα ποιες σειρές εμφανίζονταν πιο συχνά στις επιλογές μας και είδαμε ότι οι κορυφαίες ξεχώρισαν πολύ εύκολα. 

Βλέπετε στην εποχή που η Peak TV δύει και αφήνει πίσω της συντρίμμια και μοναδικά διαμάντια που δε θα ξαναδούμε (Better Call Saul εσένα κοιτάω) η άνοδος της streaming εποχής φέρνει πολύ φύρα τελικά στα πιάτα και τις οθόνες μας, οπότε το να ξεχωρίσουμε ποιες ήταν οι καλύτερες ήταν εύκολο. Το δύσκολο ήταν να πετάξουμε κάποιες έξω για να διαμορφωθεί το τελικό, φετινό και χρυσό Top 10 των καλύτερων σειρών μας. 

Φράσεις και ατάκες όπως "Δε γίνεται το Euphoria με αυτή τη Zendaya", "Και το Dahmer;", "Για τη Wednesday συμφωνούμε όλοι;", "ας βάλουμε το Better Call Saul σε όλες τις θέσεις και το κλείνουμε έτσι" ήταν κάποιες που ακούστηκαν. 

Τελικά καταλήξαμε σε αυτό το Top 10 το οποίο θα βρείτε παρακάτω. Ελάτε μαζί μας σε μια αναδρομή στις καλύτερες σειρές του 2022.


10. Pachinko (Apple TV+)

To συγκλονιστικό και βαθιά ψυχογραφικό κοινωνικό δράμα Pachinko της Apple TV+ μας θυμίζει πως η ζωή είναι ένα ιδιόρρυθμο παιχνίδι τύχης, και το βραβείο της απόλυτης ευτυχίας συνήθως παραμένει άπιαστο. Η σειρά αυτή με δημιουργό την Soo Hugh βασίζεται στο ομότιτλο bestseller μυθιστόρημα της συγγραφέως και δημοσιογράφου Min Jin Lee. Πρόκειται για μία αξιομνημόνευτη ιστορία απαγορευμένου έρωτα, προδοσίας, αγάπης, ευσεβών πόθων, συνταρακτικών αποκαλύψεων, οδυνηρών βιωμάτων και του διακαούς πόθου για λύτρωση.

Η έννοια του πεπρωμένου εδώ ξεθωριάζει μπροστά στη τριβή με τις αντιξοότητες, στην εκ των πραγμάτων απόκτηση πυγμής, την σκληραγώγηση, την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό, το φιλότιμο, τη δύναμη της θέλησης και της αυτενέργειας σε ένα αμείλικτο κυνήγι της ευδαιμονίας στο οποίο καθένας ποντάρει ό,τι πολυτιμότερο έχει: χρόνο, επιθυμίες, στόχους, φιλοδοξίες και όνειρα.

Το project αυτό συνδυάζει τόσο το ιστορικό στοιχείο όσο και μία νεότερη φάση της σύγχρονης εποχής και όλα αυτά δοσμένα με γνήσια ανθρώπινα μηνύματα και μία νοσταλγική διάθεση. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Kogonada και Justin Chon. Πρωταγωνιστούν: Youn Yuh-jung, Lee Min-ho, Kim Min-ha, και ο Jin Ha. Η πλοκή εστιάζει στην ‘Sunja’, μία πολύπαθη γυναίκα από την Busan, της Κορέας, που επί Ιαπωνικής Κατοχής στη χώρα της, αναγκάστηκε τη δεκαετία του 1930 να πάρει τον δρόμο της φυγής μακριά από το πατρικό της λόγω ενός πολύ λεπτού ζητήματος. Ωστόσο, ποτέ της δεν ξέχασε την ομορφιά της γενέτειράς της. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν μία άλλη δοκιμασία ανακύπτει για την οικογένειά της και συγκεκριμένα για τον πολυαγαπημένο της εγγονό, θα κληθεί να τον βοηθήσει να δει πιο καθαρά τα πράγματα ώστε να ανταπεξέλθει στην δύσκολη περίπτωση που πρέπει πλέον να διαχειριστεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόκλησης αυτής, η ίδια θα ανασκαλέψει στη μνήμη της όλα όσα την διαμόρφωσαν στο άτομο που είναι σήμερα και σύντομα η λαχτάρα της να γυρίσει πίσω στη γενέθλια γη της θα ξαναδυναμώσει. 

Στέλλα Παπασαραφιανού

9. Euphoria 2η σεζόν (HBO)

Με τέτοιες ερμηνείες, μια Zendaya που μοίρασε πόνο (και δέχθηκε πολύ ως "Rue") και άξια θα έλεγαν πολλοί κατέκτησε το Emmy ξανά, το Euphoria στην επιστροφή του για τον 2ο κύκλο συζητήθηκε τόσο έντονα που οι σκηνές του έγιναν memes και TikToks, που μέχρι σήμερα κανείς συναντά. Τέτοια είναι η δύναμή του ειδικά στις ηλικίες 18-25. Σεναριακά όλοι όσοι το είδανε κατάλαβαν ότι ήταν πιο αδύναμο και δε θα έπρεπε να αναλωθεί τόσο στα ερωτικά τρίγωνα, αλλά στη σαπίλα της ψυχοσύνθεσης των χαρακτήρων του και στην καθημερινή τους πάλη να ορθοποδήσουν. Μαζί με την μαγική χρυσόσκονη του Sam Levinson στη σκηνοθεσία, την εκπληκτική φωτογραφία, το μοντάζ και γενικότερα της παραγωγής με την υπογραφή της A24. Για αυτό το λατρέψαμε άλλωστε. Όταν και όποτε έρθει η 3η σεζόν ας μας εξιλεώσει στη γραφή σε επίπεδα καλύτερα από της 1ης σεζόν γιατί στο υπόλοιπο τεχνικό κομμάτι άγγιξε ταβάνι. 

Κυριάκος Στεργιάδης

8. Wednesday (Netflix)

Οι Alfred Gough και Miles Millar όντας στο τιμόνι της νεανικής μαύρης κωμωδίας μυστηρίου Wednesday του Netflix, μας καλούν να γνωρίσουμε καλύτερα την μεγάλη θυγατέρα και καμάρι της γνωστής και μη εξαιρετέας οικογένειας ‘Addams’, την ‘Wednesday’.  Με τον παθιασμένο λάτρη του αντισυμβατικού, Tim Burton να «κόβει και να ράβει» στο κομμάτι της σκηνοθεσίας, η gothic ατμόσφαιρα, το βιτριολικό χιούμορ, η αγωνία, η ίντριγκα, το στοιχείο του υπερφυσικού horror και του απρόβλεπτου στήνουν ξέφρενο χορό υπό τον ήχο του “Goo Goo Muck” των Cramps, με προεξάρχουσα φυσικά την Jenna Ortega ως την ομώνυμη ηρωίδα του έργου να ενσαρκώνει με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο τον χαρακτήρα που κάποτε υποδύθηκε η Christina Ricci. Η Ricci βεβαίως δεν λείπει από την φρέσκια αυτήν μυθοπλασία της μικρής οθόνης αν και μπαίνει στα παπούτσια μιας άλλης φιγούρας.

Με το Wednesday ανανεώνεται το αντίστοιχο διάσημο franchise με ‘νέο αίμα’ και οι συντελεστές παράλληλα μέσα από νοσταλγικές αναφορές κλείνουν το μάτι σε παλιούς fans της λατρεμένης φαμίλιας των ‘Addams’ που ζωντάνεψε το 1960 ο καρτουνίστας Charles Addams! Η υπόθεση επικεντρώνεται λοιπόν, στη ‘Wednesday’ η οποία πρέπει κι αυτή να διαχειριστεί το όχι και τόσο εύκολο πέρασμά της στην εφηβεία και να αντιμετωπίσει το roller coaster των συναισθημάτων και των ορμονικών αλλαγών που φέρνει αυτή η περίοδος στη ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Έτσι, οι γονείς της στέλνουν την αντισυμβατική αυτήν νεαρή να βγάλει το λύκειο εκεί όπου φοίτησαν και εκείνοι, στην Ακαδημία ‘Nevermore’ ένα εκπαιδευτήριο για παιδιά-outcasts. Αλλά αυτό που δεν λογάριαζαν είναι ότι στην προσπάθειά τους να τιθασέψουν το ‘ανήμερο θεριό’ που κρύβει εντός της η κόρη τους, η ίδια θα πρέπει να πολεμήσει μ’ ένα αληθινό τέρας όσο επιχειρεί να λύσει τους φρικαλέους ανεξιχνίαστους φόνους που λαμβάνουν χώρα στο μέρος αυτό προκειμένου να σώσει το σχολείο της και τους οικείους της. Προφανώς και το ‘Πράγμα’ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα παραπάνω σκηνικά, και τείνει χείρα βοηθείας στην κολλητή του για να βγει σώα και αβλαβής, αλλά κυρίως αρτιμελής από αυτήν την μακάβρια αστεία κατάσταση!

Στέλλα Παπασαραφιανού

7. Cyberpunk: Edgerunners (Netflix)

Η σειρά που, αν όχι άναψε ξανά την σπίθα του Cyberpunk, σίγουρα ήρθε σαν το πιο εύφλεκτο ξυλαράκι την κατάλληλη στιγμή για να την φουντώσει. Και όχι αδίκως. Μετά τα Castlevania και Arcane, το Edgerunners είναι ίσως ό,τι πιο ποιοτικό έχει να επιδείξει το Netflix σε σειρές βασισμένες σε βιντεοπαιχνίδια. Το ιαπωνικό Studio Trigger πιάνει το πνεύμα του Cyberpunk καλύτερα και από το ίδιο το παιχνίδι και παρουσιάζει μια anime εκδοχή της Night City βουτηγμένη στο αίμα, την παράνοια και την ανομία. Η σειρά είναι ένα μεθυστικό, σχεδόν παραισθησιογόνο μίγμα νέον χρωμάτων, ωμής βίας και κοινωνικής βαναυσότητας, μέσα στο οποίο οι mega-corporations βρίσκονται σε έναν μόνιμο πόλεμο για την εξουσία και οι άνθρωποι χάνουν νομοτελειακά την ανθρωπιά τους για να επιβιώσουν.      

Γιώργος Πρίτσκας

6. The Bear (Hulu, Disney +)

Το The Bear, ανήκει στις κλασσικές περιπτώσεις τηλεοπτικών σειρών που καταφέρνουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον σου από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η ιστορία του είναι απλή και βαθιά ανθρώπινη, ενώ οι χαρακτήρες του, ευάλωτοι και εύθραυστοι, γεμάτο ανασφάλειες, φοβίες, και άγχη από την προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωής τους. Οι βάσεις για ένα εξαιρετικό δράμα μέσα στο πλαίσιο της μαύρης κωμωδίας, στήθηκαν με τόσο στερεό τρόπο, ώστε η ταύτιση που θα αισθανθείς μαζί του να είναι άμεση. Ο γρήγορος και σχεδόν φρενήρης ρυθμός, οι καυστικές ατάκες που ακούγονται, οι δυναμικές και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι ήρωες της σειράς, όλα αυτά μαζί, συνθέτουν ένα απολαυστικό γαστρονομικό δράμα χαρακτήρων το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει την καρδιά σου.

Αντώνης Παυλίδης

5. House Of The Dragon (HBO)

Ο χώρος της τηλεοπτικής φαντασίας έζησε ένδοξες στιγμές φέτος. Το House of the Dragon, μία σειρά με πλούσια και βαριά κληρονομιά από πίσω της, έδωσε την δυνατότητα στους φαν του είδους να ταξιδέψουν και πάλι στο αγαπημένο τους σκοτεινό κόσμο του Westeros. Προδοσίες, αιμομιξίες, δολοπλοκίες, μυστηριώδεις φιγούρες να κινούνται στα “σκοτάδια” προκειμένου να εκτελέσουν τις επιθυμίες των αφεντάδων τους, πονηροί και πολυμήχανοι χαρακτήρες ικανοί για το χειρότερο. Είναι δύσκολο να μην σε πορώσουν αυτά που συμβαίνουν στην σειρά. Είναι έτσι κατασκευασμένη που σε αναγκάζει να διαλέξεις κι εσύ πλευρά στο οικογενειακό αυτό δράμα, αλλά και στον πόλεμο που έρχεται. Μετά και το φινάλε της 1ης σεζόν, ο εμφύλιος μεταξύ του διαβόητου Οίκου μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Η ώρα που θα “μιλήσουν” οι δράκοι κοντοζυγώνει.

Αντώνης Παυλίδης

4. Severance (Apple TV +)

Με φανερές επιρροές από σειρές όπως το "Black Mirror", το "Twilight Zone", το "Lost" και το βρετανικό "The Prisoner", οι Ben Stiller και Dan Erickson, μας παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο δείγμα ήπιας επιστημονικής φαντασίας μέσα από το οποίο εστιάζουν περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων και λιγότερο στην πλοκή. Ο τρόπος που τοποθετούνται οι γρίφοι και τα ερωτηματικά από επεισόδιο σε επεισόδιο, είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης σειράς, και ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη της επιτυχία. Ο ευρηματικός τρόπος που αφήνουν οι συγγραφείς να ξεδιπλωθεί το μυστήριο, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που κρατάνε τα μάτια και το μυαλό σου κολλημένα στην οθόνη.

Αντώνης Παυλίδης

3. Andor (Disney+)

Έχοντας ως δημιουργική αφετηρία το Rogue One, ο Tony Gilroy, παίρνει από το χεράκι το σύμπαν του Star Wars και του δίνει μια πολυπόθητη πνοή φρεσκάδας κατεβάζοντάς το στο επίπεδο των απλών ανθρώπων και των ζωών τους κάτω από τον ζυγό της απολυταρχικής Αυτοκρατορίας. Επιχειρώντας ένα ύφος κοντινότερο στον κοινωνικό ρεαλισμό παρά στις space opera καταβολές του SW σύμπαντος, διηγείται μια ιστορία με κοφτερή διεισδυτική ματιά τόσο στους μηχανισμούς και τις μηχανορραφίες ενός καταπιεστικού συστήματος, όσο και στην ηθική πολυπλοκότητα της αντίστασης. Μεθοδικό στην γραφή του, έξυπνο και αρκετά θαρραλέο ώστε να χτίσει χωρίς βιασύνη το πορτραίτο του (αντί)ήρωα του, το Andor είναι όλα όσα φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να είναι το Star Wars όταν “μεγαλώσει”.

Γιώργος Πρίτσκας      

2. Stranger Things 4 (Netflix)

Από που να ξεκινήσω να μιλάω για το πόσο ψηλά ανέβασαν το επίπεδο οι αδερφοί Duffers στην 4η και προτελευταία σεζόν αυτής της σειράς. Ναι, το Netflix καλά έκανε (από τις λίγες φορές φέτος) και τους εμπιστεύθηκε με μια λευκή επιταγή και ένα θεότρελο budget των $290 εκατομμυρίων (περισσότερα και από το πρώτο Avatar) για να χτίσουν αυτό το τηλεοπτικό υπερθέαμα υψηλών προδιαγραφών από την αρχή ως το τέλος. Ήταν όμως και το γεγονός πως κράτησε την αίγλη του, εξύψωσε τους background χαρακτήρες, γέννησε και viral στιγμές όπως αυτή του Eddie με το Master of Puppets, έκανε πιο σφιχτό από ποτέ αυτό το ανσάμπλ καστ, απάντησε σε ερωτήματα που είχαμε από την 1η σεζόν και έστησε ένα "Endgame" που μας άφησε με κομμένη την ανάσα να το περιμένουμε. Αν μια σειρά είχε την απόλυτη ισορροπία blockbuster λάμψης, αίγλης και καλογραμμένου σεναρίου το Stranger Things παίρνει αυτή τη στάμπα επάξια. 

Κυριάκος Στεργιάδης

1. Better Call Saul Φινάλε Σειράς (Netflix)

 

Ίσως το τελευταίο διαμάντι της εποχής της Peak TV αλλά σίγουρα μια σειρά που όμοιά της, σε επίπεδο σύλληψης και ειδικά γραφής και εκτέλεσης, δεν πρόκειται να ξαναδούμε. Το Better Call Saul ξεκίνησε ταπεινά αλλά με τη φόρα του spinoff του Breaking Bad. Έχτιζε και έχτιζε τον χαρακτήρα του Saul Goodman του ανεπανάληπτου Bob Odenkirk, γνωρίσαμε και την Kim Wexler της επίσης συγκλονιστικής Rhea Seehorn, και μπήκαμε στο τρένο του "πώς θα φτάσει να γίνει ο Saul του Breaking Bad". Αυτό το τρένο γνωρίζαμε ότι θα εκτροχιαστεί, το θέμα ήταν "πώς" και αυτό το "πως", εκτελέστηκε με αριστουργηματικό, αρχοντικό και αψεγάδιαστο τρόπο από τον Vince Gilligan και τον Peter Gould. Είναι πραγματικά άθλος το πόσο εξαιρετικά και σφιχτά έδεσαν το σύμπαν του Breaking Bad -ακόμη και με τη βοήθεια των Walt και Jesse. 

Επίσης το φινάλε του "Saul" απάντησε ξεκάθαρα στο debate ποιο ήταν καλύτερο το "Breaking Bad ή το Better Call Saul" κατ'εμέ και η απάντηση βρίσκεται στον τελευταίο μονόλογο του Odenkirk ως Saul/Jimmy/Gene. Θα το ξαναπούμε άλλη μια: αν λάτρεψες το Breaking Bad δεν νοείται να μην δεις μέχρι τέλους το Saul. 

Κυριάκος Στεργιάδης