James Cameron: Οι 5 καλύτεροι κακοί στο κινηματογραφικό σύμπαν του

Είναι αδίστακτοι και άκρως επικίνδυνοι
16 Δεκεμβρίου 2022 13:21
James Cameron: Οι 5 καλύτεροι κακοί στο κινηματογραφικό σύμπαν του

Από υπερόπτες πλούσιους βιομηχάνους, σκληροτράχηλους στρατιωτικούς, σε δολοφονικές μηχανές σταλμένες από το μέλλον, και εξωγήινα πλάσματα με κοφτερά δόντια, το κινηματογραφικό σύμπαν του James Cameron μας έχει χαρίσει μερικούς “κακούς” χαρακτήρες που έχουν αφήσει το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα τόσο στην ιστορία του σινεμά όσο και στο μυαλό μας. Μία μνημειώδης ατάκα, ένα αξέχαστο βλέμμα, μία χαρακτηριστική κίνηση στο σώμα, ακόμα και ο σχεδιασμός τους, είναι στοιχεία που δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν να μας προκαλούν δέος και θαυμασμό για την εμπειρία που μας προσέφεραν, όσες φορές και αν επιστρέψουμε στις ταινίες του, το συναισθηματικό αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο.  

Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε μερικούς από αυτούς που θεωρούμε τους πιο καλογραμμένους, πειστικούς και φυσικά τρομακτικούς villains στις ταινίες του Καναδού σκηνοθέτη.


The Queen: Aliens (1986)

Το 1986, o James Cameron, ως σκηνοθέτης του Aliens, σε συνεργασία με τον πολύπειρο καλλιτέχνη ειδικών εφέ Stan Winston, μας παρουσιάζουν την Βασίλισσα. Τον βασικό ανταγωνιστή δηλαδή της ηρωίδας της ιστορίας, Ellen Ripley. Αυτό που ενδιέφερε τον Cameron ήταν να φανερώσει στους θεατές την πηγή προέλευσης των εξωγήινων αυγών. Αντλώντας έμπνευση από την κοινωνική δομή και την ιεραρχία που επικρατεί μέσα σε μία κυψέλη μελισσών, ο Cameron, δημιουργεί τον χαρακτήρα της Βασίλισσας και χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα εξωγήινα πλάσματα ως τους κηφήνες της. Η μητριάρχης της κυψέλης των εξωγήινων λοιπόν, είναι εξυπνότερη, τρομακτικότερη αλλά και δυνατότερη αντίπαλος σε σύγκριση με το πλάσμα που αντιμετώπισε η Ripley στην πρώτη ταινία, και η μάχη μεταξύ τους με την διάσημη ατάκα της «Get away from her you bitch», είναι μία από τις πιο επικές σκηνές του franchise.

Caledon Hockley: Titanic (1997)

Νάρκισσος, εγωπαθής, υπερόπτης και κυκλοθυμικός, ο πετυχημένος βιομήχανος Caledon Hockley, εξελίχθηκε σε ένα από τα δυσκολότερα δεσμά που έπρεπε να σπάσει η Rose για να “αποδράσει” από το προδιαγραμμένο, μίζερο (όπως θεωρούσε η ίδια) μέλλον της. Με την μητέρα της να της ασκεί έντονη πίεση να παντρευτεί τον πλούσιο αρραβωνιαστικό της ώστε να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας τους, ενώ η ίδια η Rose είναι παράλληλα ερωτευμένη με τον κατώτερης κοινωνικής τάξης Jack, η μορφή του Cal σταδιακά μεταμορφώνεται στον χειρότερο εχθρό τόσο για την ίδια όσο και για τον Jack.

Colonel Miles Quaritch: Avatar (2009)

Πρώτα ακούμε την σκληράδα της φωνής του, στην συνέχεια βλέπουμε ένα κοντινό πλάνο στις καλογυαλισμένες στρατιωτικές του μπότες, έπειτα την σφιχτή γροθιά του, και στο τέλος τις 3 ουλές στο δεξί μέρος του κεφαλιού του. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε ο James Cameron να εισάγει στην ιστορία τον πολεμοχαρή στρατηγό Miles Quaritch, τον επικεφαλής της δύναμης ασφαλείας της ΔΑΑ (Διοίκηση Ανάπτυξης Αποθεμάτων). Για τον Jake, την φυλή της Neytiri, και τον πανέμορφό κόσμο της Pandora, o Quaritch, είναι μία ασταμάτητη δύναμη μίσους με μοναδικό σκοπό να εξολοθρεύσει οτιδήποτε βρεθεί εμπόδιο στα σχέδια του.

T-800: The Terminator (1984)

Ένα cyborg, προγραμματισμένο να σκοτώσει τη Sarah Connor, της οποίας ο αγέννητος γιος θα σώσει την ανθρωπότητα από την εχθρική απέναντι στον άνθρωπο τεχνητή νοημοσύνη Skynet, θα σταλθεί πίσω στο χρόνο από το 2029 στο 1984. Ο Arnold Schwarzenegger ως T-800, σε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, δίνει μία εξαιρετικά πειστική παράσταση ως τον απόλυτο villain της ιστορίας. Κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Είναι μία μηχανή φτιαγμένη για να σκοτώσει έναν συγκεκριμένο στόχο και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν πετύχει αυτό για το οποίο στάλθηκε να κάνει.

T-1000: Terminator 2: Judgment Day (1991)

Ίσως ένας από τους πιο δημοφιλείς και τρομακτικότερους κακούς στην ιστορία του σινεμά. Μέχρι το τελευταίο πραγματικά δευτερόλεπτο της ταινίας, δεν μπορείς να νιώσεις ασφαλής θεωρώντας ότι αυτή τη μηχανή μπορεί να εξολοθρευθεί από κάποιον. Το ανέκφραστο πρόσωπο με το απειλητικό βλέμμα του Robert Patrick, η ιδιαίτερη κινησιολογία του σώματος του ως το εξελιγμένο δολοφονικό μοντέλο T-1000, το χαρακτηριστικό του τρέξιμο, η απουσία διαλόγου, όλα αυτά μαζί συνθέτουν έναν από τους πιο ατρόμητους, σχεδόν ανίκητους κακούς στο κινηματογραφικό σύμπαν του James Cameron.