Enola Holmes 2 Review - Η “Eleven” σε ένα απολαυστικό one-girl show

Η επιστροφή της παράτολμης Enola
09 Νοεμβρίου 2022 10:48
Enola Holmes 2 Review - Η “Eleven” σε ένα απολαυστικό one-girl show

Η Ενόλα Χολμς, που μόλις έλυσε την πρώτη της υπόθεση, ακολουθεί τα χνάρια του διάσημου αδερφού της, Σέρλοκ, και ανοίγει το δικό της γραφείο στο Λονδίνο. Ανακαλύπτει, όμως, ότι η ζωή μιας γυναίκας ντετέκτιβ δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται.

Ενώ συμφιλιώνεται με τη σκληρή πραγματικότητα της ενήλικης ζωής και είναι έτοιμη να κλείσει την επιχείρηση, ένα πάμπτωχο κορίτσι από ένα εργοστάσιο σπίρτων τής δίνει την πρώτη της επίσημη δουλειά: να βρει την αγνοούμενη αδερφή της.

Όμως, αυτή η υπόθεση αποδεικνύεται πολύ πιο αινιγματική απ' ό,τι αναμενόταν, καθώς η Ενόλα ρίχνεται σε έναν επικίνδυνο νέο κόσμο, από τα σκοτεινά εργοστάσια της πόλης και τις φανταχτερές αίθουσες συναυλιών, στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα και την θρυλική πλέον, Οδό Μπέικερ 221B.

Καθώς πυροδοτείται μια θανάσιμη συνωμοσία, η Ενόλα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των φίλων της –και του ίδιου του Σέρλοκ– για να λύσει το μυστήριο. Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της ταινίας Enola Holmes 2. Αποτελεί το sequel του 2020, βασισμένο κι αυτό στη σειρά βιβλίων The Enola Holmes Mysteries της Nancy Springer, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει και πάλι ο Harry Bradbeer, ενώ το σενάριο ο Jack Thorne.

Πρωταγωνιστούν οι: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, David Thewlis, Louis Partridge, Susan Wokoma, Adeel Akhtar, Sharon Duncan-Brewster, Helena Bonham Carter και άλλοι. Η νέα προσθήκη, λοιπόν, στο σύμπαν της παράτολμης ντετέκτιβ Enola, προσπαθεί να ακολουθήσει την ίδια πετυχημένη συνταγή της πρώτης ταινίας.

Αυτό σημαίνει πως, αν ανήκετε σε εκείνους που απόλαυσαν τις προηγούμενες περιπέτειές της, είναι πολύ πιθανό να περάσετε το ίδιο ευχάριστα και τώρα. Τοποθετημένο αυτή τη φορά μέσα στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, παρακολουθούμε την εξέλιξη μίας κλασικής feelgood ιστορίας, με απίστευτη σπιρτάδα και με μία προσπάθεια συνοχής στο τέμπο της, με ανατροπές στην πλοκή της αλλά και με τα απαραίτητα κωμικά στοιχεία για να ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα της.

Ωστόσο, παρόλο που μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά της αρχικής ταινίας, ο ζωηρός τόνος και το γρήγορο, κοφτερό μοντάζ, δεν αρκούν για να μιμηθούν την επιτυχία της. Υπάρχουν δηλαδή σημεία -δεν είναι πολλά- που παρουσιάζουν μία ανισορροπία, κυρίως στον τρόπο που τοποθετούνται οι αποκαλύψεις μέσα στην πλοκή.

Αυτά τα σκαμπανεβάσματα, επηρεάζουν σίγουρα τον ρυθμό, τις στιγμές έντασης, αλλά και την τελική σύγκρουση των χαρακτήρων. Στον αντίποδα, η Millie Bobby Brown, στον ρόλο της Enola, παραμένει το ίδιο απολαυστική, σπάει με ιδιαίτερο νάζι τον τέταρτο τοίχο, εκφράζοντας ανοιχτά τις σκέψεις της με το κοινό, ενώ συνεχίζει να συμμετέχει στις σκηνές μάχης με ιδιαίτερη άνεση.

Είναι τόσο ρεαλιστική και φυσική η παράσταση που έχει στήσει για εμάς, που σε μαγνητίζει από την αφοσίωσή της στο ρόλο αλλά και στο project γενικότερα. Επίσης, η χημεία της με τον Henry Cavill, τον μεγάλο και διαβόητο αδελφό της Sherlock, είναι εξαιρετική. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ταινία, ο Cavill, παίρνει περισσότερο χρόνο στην οθόνη, μία απόφαση που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στο τελικό αποτέλεσμα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την αξιολάτρευτη Helena Bonham Carter, η οποία μοιράζεται και αυτή περισσότερα λεπτά στην οθόνη μαζί με την Brown.

Το αποτέλεσμα και εδώ, θεωρείται κάτι παραπάνω από πετυχημένο. Η θεματική μητέρας-κόρης που πραγματεύεται η ταινία, δεν είναι μόνο ακριβής, αλλά και συγκινητική. Το Enola Holmes 2, με τα αρκετά θετικά του, αλλά και τις αδυναμίες του, αποτελεί την ιδανική πρόταση για τους θεατές που αναζητούν να δουν μία διασκεδαστική, ανάλαφρη περιπέτεια, η οποία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Άλλωστε, οι εμπορικά πετυχημένες, μοντέρνες κινηματογραφικές προσαρμογές της Agatha Christie από τον Kenneth Branagh ή ακόμα και τα Knives Out του Rian Johnson, μας δείχνουν ότι ταινίες τέτοιου τύπου, θα έχουν πάντα απήχηση, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού που λατρεύει τις ιστορίες μυστηρίου.

Οι πιθανότητες να τις θυμούνται βέβαια λίγο καιρό μετά την θέαση τους είναι ελάχιστες, ωστόσο, τα -σχεδόν- 120 λεπτά που διαρκεί το συγκεκριμένο sequel της Enola, είναι σίγουρο ότι θα κυλήσουν ευχάριστα και διασκεδαστικά.