Halloween Ends Review: Laurie και Michael Myers αντιμέτωποι για τελευταία φορά

Όμως, η τελική αναμέτρηση είναι αυτό που περιμέναμε;…
18 Οκτωβρίου 2022 09:32
Halloween Ends Review: Laurie και Michael Myers αντιμέτωποι για τελευταία φορά

Το σύμπαν του Halloween εμπλουτίζεται με ένα ακόμη slasher φιλμ, το Halloween Ends με το οποίο ολοκληρώνεται η σύγχρονη τριλογία του David Gordon Green αντλώντας έμπνευση φυσικά από την ομώνυμη πρωτότυπη κινηματογραφική μυθοπλασία του 1978 του John Carpenter.

Έτσι λοιπόν, με το τελευταίο αυτό sequel μπαίνει τελεία στο saga της θρυλικής έχθρας ανάμεσα στη ‘Laurie Strode’ και τον ‘Michael Myers’. Βεβαίως, εδώ επανέρχεται δυναμικά για ακόμη μία φορά στον πρωταγωνιστικό της ρόλο η Jamie Lee Curtis, ενώ την πλαισιώνουν οι: Andi Matichak, James Jude Courtney, Nick Castle, Will Patton, Rohan Campbell, Kyle Richards, Jesse C. Boyd, Joanne Baron, Rick Moose, Michael Barbieri κ.ά.

Η υπόθεση εν προκειμένω, τοποθετείται τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του Halloween Kills (2021). Η Laurie πλέον κρατάει το δικό της αρχείο με όλα όσα την καταδυναστεύουν ακόμη σαν σκέψεις, πασχίζοντας να ξεφύγει από την ανάμνηση του ‘Michael Myers’, η οποία δεν παύει να στοιχειώνει κάθε της βήμα. Ωστόσο, η εγγονή της ερωτεύεται με έναν ιδιόρρυθμο νεαρό που κατηγορήθηκε για τον θάνατο-ατύχημα ενός παιδιού. Και ξαφνικά από το πουθενά ξυπνάει και πάλι η κατάρα του αθάνατου «Μπαμπούλα» του Haddonfield.

Η ‘Laurie’ διαπιστώνει ότι τώρα πια πλησιάζει το αποκορύφωμα της σύγκρουσής της με τον ‘Michael Myers’ και είναι ώρα να πει εκείνη την τελευταία λέξη. Στο εν λόγω φιλμ κλείνει το οριστικό κεφάλαιο της ιστορικής της έχθρας της ‘Laurie’ με τον ‘Michael Myers’, σηματοδοτώντας ένα τέλος εποχής για το συγκεκριμένο franchise και που καλό θα ήταν να μην προσπαθήσουν πάλι να το “αναστήσουν”, ειδικά μετά από τόσες φορές που το εμπεδώσαμε: ο ‘Myers’ αρνείται να πεθάνει!

Σε γενικές γραμμές, η παρούσα σκηνοθετική δουλειά επιδιώκει να ενσωματώσει μέσα της κάτι από το πνεύμα του Halloween, στην πιο gory του εκδοχή τηρώντας τους κανόνες του είδους. Εντούτοις, το κοινό από ένα σημείο και μετά δε γίνεται να μην αναρωτηθεί αν του σερβίρουν ένα ξαναζεσταμένο πιάτο ψυχαγωγίας με τη μορφή ενός θεάματος φρίκης, splatterιάς και εκδίκησης που ναι μεν βάφεται στο αίμα, αλλά απέχει πολύ από το να γίνει κοφτερό από άποψη ανατροπής, καθηλωτικής εξέλιξης ή σασπένς εν συγκρίσει με την πρώτη κλασική ταινία. 

Η αγωνία κλιμακώνεται ίσως σε δύο περιπτώσεις αλλά πέραν αυτού, η ιδέα του επίδοξου διάδοχου που θα χρίσει ο ‘Michael Myers’ λειτουργεί, κάπως προβλέψιμα εδώ ή ας πούμε απλώς πως δεν αξιοποιείται όπως θα περιμέναμε. Συνεπώς, αναπόφευκτα παρατηρεί κανείς αρκετές ευκολίες, κλισέ ή και υπερβολές να παρεμβάλλονται κάθε τόσο ως προς το σενάριο, ώστε να διαπιστώνεις πως συνεχώς συνέχει την κάθε σκηνή «μία αίσθηση déjà vu», κοινώς συνειδητοποιείς για ακόμη μία φορά ότι το έργο το ‘χεις ξαναδεί.

Η Jamie Lee Curtis προφανώς και δεν απογοητεύει ποτέ ως η σκληροτράχηλη ηρωίδα ‘Laurie’ που είναι αποφασισμένη να προστατέψει με κάθε κόστος τα αγαπημένα της πρόσωπα, αλλά δε γίνεται να μην αναφωνήσεις ένα «επιτέλους» που παίρνει πλέον σύνταξη από την εν λόγω ερμηνεία. Αν θέλουμε πάντως, να σταθούμε σε ορισμένες σημαντικές πτυχές της πλοκής από άποψη ενός πρώτου επιπέδου ανάγνωσης οπωσδήποτε διακρίνει κανείς την επίμονη τάση της κοινωνίας να γεννάει μαύρα πρόβατα και παρίες που αγαπάει να μισεί.

Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στο πόσο ελαφράς τας καρδίας περιθωριοποιεί και αναπαράγει το στίγμα απέναντι σε πρώην κρατουμένους (και σίγουρα δεν εννοούμε αδιακρίτως όλες τις κατηγορίες φυλακισμένων). Αυτό που τονίζεται μέσα στην ταινία είναι το πόσο αυθαίρετα το πλήθος κοιτάει να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα περί δικαίου κουνώντας πάντα με υποκρισία το δάχτυλο στον “άλλον”. Αποτέλεσμα είναι συχνά να αποστερείται από κάποιον το δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία και στην ομαλή επανένταξή του σε μία κοινότητα.

Άρα, η μάζα συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την ψευδαίσθηση ενός συλλογικά αποδεκτού ηθικολογικού πλαισίου όπου αρέσκεται στο να εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα απέναντι μόνο στο έκδηλο κακό, ενώ κατά τ’ άλλα εθελοτυφλεί απέναντι σε ό,τι νοσηρό υφέρπει και εν μέρει το έχει θρέψει από μεριάς της.

Το Halloween Ends είναι ο οριστικός επίλογος που διαλέγει να δώσει η ‘Laurie Strode’ στα δικά της απομνημονεύματα τρόμου και ανείπωτης τραγωδίας, φροντίζοντας να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος, δηλαδή να δώσει περιθώρια επιβίωσης στον ορκισμένο της εχθρό, ‘Michael Myers’, καταφέρνοντάς του πια το τελειωτικό χτύπημα… ίσως όμως, με τον πλέον αναμενόμενο τρόπο.