Στην ταινία "Thirteen Lives" ζωντανεύει ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο θαύμα - Review

Η νέα ταινία σε σκηνοθεσία Ron Howard είναι μια ωδή στον εθελοντισμό
10 Αυγούστου 2022 14:58
Στην ταινία "Thirteen Lives" ζωντανεύει ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο θαύμα - Review

Βρισκόμαστε στην Ταϊλάνδη το καλοκαίρι του 2018. Μία ομάδα ποδοσφαίρου ηλικίας 11 έως 16 ετών, κι ο 25χρονος προπονητής της, μετά το τέλος της προπόνησης, πηγαίνουν στο σπήλαιο που βρίσκεται αρκετά κοντά στο γήπεδο τους. Έχοντας αφήσει τα ποδήλατα τους στην είσοδο της σπηλιάς, προχωρούν όλο και πιο βαθιά μέσα της. Λίγο αργότερα, οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν τις σήραγγες, εμποδίζοντας την έξοδο και παγιδεύοντας τους στο βαθύτερο σημείο της. Τα 12 παιδιά μαζί με τον προπονητή τους, είναι εγκλωβισμένοι με την στάθμη του νερού από την ακατάπαυστη βροχή να ανεβαίνει συνεχώς. Όταν μία μητέρα ανησυχεί καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση, στήνεται μία γιγάντια επιχείρηση ώστε να βρεθούν τα 13 χαμένα άτομα.

Η ιστορία που μόλις διαβάσατε, δυστυχώς, δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Η πραγματική ιστορία 13 ατόμων που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι της Ταϊλάνδης, στις 23 Ιουνίου, είχε συγκλονίσει την ανθρωπότητα ενώ ταυτόχρονα είχε κινητοποιήσει εκατοντάδες εθελοντές κι οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου ώστε να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια για τον εντοπισμό των νεαρών παιδιών και του προπονητή τους. Για 18 ολόκληρες μέρες, οι γονείς των παιδιών, εθελοντές, διασώστες αλλά κι απλός κόσμος βρίσκεται στο σημείο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν την κατάσταση.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ron Howard, αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί το χρονικό αυτής της απίθανης ιστορίας. Το σενάριο είναι ευθύνη του πολύπειρου σε θεατρικά κείμενα, William Nicholson, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Viggo Mortensen, Colin Farrell, Rick Stanton, John Volanten, Joel Edgerton και Chris Jewell. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι 2 βρετανοί δύτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση και διάσωση των παιδιών και του προπονητή, Richard Stanton και John Volanthen, βρέθηκαν πίσω από τις κάμερες ως τεχνικοί σύμβουλοι για την ταινία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ron Howard επιθυμεί να ασχοληθεί κινηματογραφικά με αληθινά γεγονότα. Ταινίες όπως το Apollo 13, το A Beautiful Mind, το Cinderella Man και το Rush, όλες βασισμένες σε πραγματικούς ανθρώπους και γεγονότα, ξεχωρίζουν στην πλούσια φιλμογραφία του. Αν μη τι άλλο, από τα πρώτα του βήματα στον χώρο και κυρίως μέσα από το Willow του 1988, μας έδειξε νωρίς-νωρίς ότι έχει το ταλέντο αλλά και την τεχνογνωσία να μας αφηγείται έντονες συγκινησιακές ιστορίες, είτε αυτές τοποθετούνται στο είδος της φαντασίας είτε του δράματος.

Έτσι, στο Thirteen Lives, αν και σχεδόν όλοι γνωρίζαμε τον τρόπο που τελειώνει η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών και του προπονητή, ο Howard, καταφέρνει με την ευρηματική του σκηνοθεσία να σε κάνει να βιώσεις ως θεατής συναισθήματα αγωνίας, φόβου, απελπισίας αλλά κι ελπίδας, να περάσεις δηλαδή από μία σειρά συναισθηματικών καταστάσεων για μία ιστορία που πολύ πιθανό να ανήκεις σε εκείνους (το τονίζω) που γνώριζαν ήδη την κατάληξη της.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο βέβαια στον κόσμο του κινηματογράφου, ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες σε πλάνα ή σκηνές που μπορεί να σου ξέφυγαν από την προσοχή, υποσυνείδητα έχουν κάνει την δουλειά τους. Ιδιαίτερα όταν ο σκηνοθέτης στοχεύει στον ρεαλισμό και αληθοφάνεια. Για παράδειγμα, στις δύσκολες κι αρκετά επικίνδυνες σκηνές όπου οι ηθοποιοί προσπαθούν να κολυμπήσουν στις πλημμυρισμένες στενές σήραγγες του σπηλαίου, μετά από την επίμονη προσπάθεια του Viggo Mortensen να πείσει τον σκηνοθέτη του, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ stunt doubles. Σε όλες τις σκηνές και τα πλάνα, ακόμα και σε αυτά που το πρόσωπο των ηθοποιών δεν φαίνεται καθαρά, πίσω από τις στολές και τις μάσκες βρίσκονται οι Mortensen, Farrell κι οι υπόλοιποι.

Πράγματι, η αφοσίωση του καστ στο πρότζεκτ αλλά κυρίως οι ερμηνείες του Viggo Mortensen στον ρόλο του έμπειρου βρετανού δύτη, Rick Stanton, και του Collin Farrell στον ρόλο του επίσης ικανού John Volanthen, είναι καθηλωτική. Σχεδόν χάνονται μέσα στους ρόλους τους και φυσικά ανυψώνουν το δράμα σε υψηλότερα επίπεδα.

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ψυχή της ιστορίας, το επίκεντρο της, είναι ο εθελοντισμός. Οι άνθρωποι που ρίσκαραν την ζωή τους για τον εντοπισμό και την διάσωση των παιδιών, ήταν πολλοί. Πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων του Ταϊλανδικού Ναυτικού Σώματος, καθώς κι εθελοντικές ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες προσφέροντας τεχνική βοήθεια. Όπως και οι κάτοικοι της περιοχής που μαγείρευαν και στήριζαν ψυχολογικά τις οικογένειες των αγνοούμενων αλλά και τους ξένους διασώστες. 

Πέρα λοιπόν από μία καλοστημένη ταινία επιβίωσης, όπου σε σημεία μοιάζει να δανείζεται στοιχεία από το σινεμά του τρόμου, με τα θεοσκότεινα νερά, τις στενές σήραγγες, τα κλειστοφοβικά πλάνα και την απειλή του θανάτου να παραμονεύει συνεχώς, το Thirteen Lives καταφέρνει να ξυπνήσει μέσα σου το αίσθημα της ελπίδας αλλά και να σου υπενθυμίσει ότι ο μοναδικός δρόμος για να πετύχει κάποιος το ακατόρθωτο είναι η συνεργασία κι ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο του.

Η ταινία στριμάρει στο Amazon Prime Video.