Hustle: Η ταινία-ραβασάκι του Adam Sandler στο NBA παίζει στο Netflix - Review

Σε παραγωγή του ίδιου και του LeBron James
10 Ιουνίου 2022 11:37
Hustle: Η ταινία-ραβασάκι του Adam Sandler στο NBA παίζει στο Netflix - Review

Στον αθλητισμό και ειδικότερα σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, τα ιδανικά χαρακτηριστικά, μπορούν να υπάρχουν στον οποιονδήποτε παίκτη, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος του, την κοινωνική του τάξη, την οικονομική του κατάσταση ή την χώρα καταγωγής του.

Στην συνέχεια, ο ίδιος παίκτης, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του πλανήτη, ο οποίος θα λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για θρύλους του αθλητισμού που βρέθηκαν από μία αλάνα ή από ένα κακοσυντηρημένο συνοικιακό γηπεδάκι του μπάσκετ, σε υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου και σε εντυπωσιακές αρένες του NBA. 

Η δουλειά ενός σκάουτ είναι πολυσύνθετη, το πιο σημαντικό κομμάτι της όμως είναι να βρει αυτά τα ακατέργαστα “διαμάντια” και να τα φέρει στην ομάδα του. Στο αθλητικό δράμα Hustle που έκανε πρεμιέρα σε επιλεγμένους κινηματογράφους στις 3 Ιουνίου του 2022 (πλέον στριμάρει και στο Netflix), ο Adam Sandler παίζει τον ρόλο ενός μπαρουτοκαπνισμένου σκάουτ των Philadelphia 76ers, που ταξιδεύει κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη για να βρει ταλαντούχους παίκτες, κατάλληλους για την ομάδα. Από τα πρώτα λεπτά της ταινίας, μέσα από ένα σπιντάτο μοντάζ, αντιλαμβανόμαστε τρία πράγματα για τον χαρακτήρα του. Πρώτον, την μοναξιά που βιώνει κάνοντας την συγκεκριμένη δουλειά, δεύτερον, την κούραση των συνεχόμενων ταξιδιών από χώρα σε χώρα, και τρίτον, το χάρισμα του να ανακαλύπτει παίκτες με δυνατότητες να εξελιχθούν σε κάτι σπουδαίο.

Η σύνοψη του Hustle σύμφωνα με το Netflix λοιπόν αναφέρει τα εξής: "Αφού ανακαλύπτει έναν εκπληκτικό παίκτη με ταραχώδες παρελθόν στο εξωτερικό, ένα άτυχος σκάουτ του μπάσκετ (Adam Sandler) αναλαμβάνει να φέρει το φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς όμως την έγκριση της ομάδας του, και πιο συγκεκριμένα του προέδρου της ομάδας. Κόντρα στις πιθανότητες, τους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν ότι έχουν αυτό που χρειάζεται για να τα καταφέρουν στο ΝΒΑ."

Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Juancho Hernangómez, Ben Foster, Robert Duvall, Queen Latifah, Maria Botto, Lyon Beckwith, David Hammond, Jordan Hull και άλλοι. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Jeremiah Zagar, ενώ το σενάριο συνυπογράφουν οι Taylor Materne και Will Fetters.

Για τους λάτρεις του μπάσκετ, ειδικότερα γι’ αυτούς που παρακολουθούν NBA, η ταινία είναι πολύ εύκολο να τους ενθουσιάσει, καθώς, είναι αρκετοί οι παίκτες, βετεράνοι αλλά και εν ενεργεία, οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετέχουν, είτε κάνοντας κάποιο cameo, είτε παίρνοντας κανονικότατους ρόλους. Κάποιοι από αυτούς παίζουν τον εαυτό τους, ενώ κάποιοι άλλοι παίζουν τους, κατά κάποιο τρόπο, villain της ιστορίας. Ωστόσο, όταν έχεις αθλητές να υποδύονται χαρακτήρες, τα αποτελέσματα στις ερμηνείες τους είναι συνήθως αρνητικά. Για παράδειγμα, ο καλαθοσφαιριστής Juancho Hernangómez, στον ρόλο του νεαρού Ισπανού Bo Cruz, του δευτεραγωνιστή της ταινίας δηλαδή, δεν καταφέρνει να βγάλει συναίσθημα από την ερμηνεία του.

Στον αντίποδα, ο Sandler, υποδυόμενος τον χαρισματικό αλλά κουρασμένο σκάουτ Stanley Sugerman, δίνει μία εξαιρετική παράσταση. Όνειρο του είναι να βγάλει τις φόρμες του, να σταματήσει τα συνεχόμενα ταξίδια, να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του και να κάτσει επιτέλους στον πάγκο των Σίξερς ως assistant coach δίπλα στον Doc Rivers. Τα εμπόδια που παρουσιάζονται στον δρόμο του για να πετύχει τον σκοπό του είναι πολλά και ο κακομαθημένος γιος του πρόσφατα εκλιπόντος προέδρου της ομάδας Rex Merrick, δεν είναι διατεθειμένος να τον βοηθήσει να τα ξεπεράσει. Αντίθετα, του βάζει περισσότερες τρικλοποδιές. Οι δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ τους, αν και δεν είναι έντονες, είναι σίγουρα από τις πιο ενδιαφέρουσες στην ταινία.

Επιπλέον, η σχέση πατέρα-γιου που υπάρχει ανάμεσα στον χαρακτήρα του Sandler και του Hernangómez, έχει κι αυτή με την σειρά της κάποιες δυνατές στιγμές. Βέβαια, λείπει κι από εδώ η συναισθηματική ένταση μεταξύ τους. Θυμηθείτε λόγου χάρη, πόσο συγκρουσιακή ήταν η σχέση των Jerry Maguire και Rod Tidwell στην ταινία Jerry Maguire.

Το νεύρο, το πάθος, οι έντονες διαφωνίες τους, είχαν πραγματικό συναισθηματικό αντίκτυπο στον θεατή. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα τέτοιου είδους κινηματογραφικά δίδυμα, το συμπέρασμα όμως θα παραμένει το ίδιο. Η χημεία των Sandler και Hernangómez, πέρα από κάποιες μεμονωμένες σκηνές, είναι συνολικά αδύναμη.

Επομένως, το Hustle, αν και χάνει κάποιους πόντους από τις ερμηνείες, είναι μία αρκετά διασκεδαστική ταινία, με μοιρασμένες δόσεις ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα, και με ένα τίμιο σενάριο που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Επιπρόσθετα, είναι και μία ταινία αγάπης για το άθλημα, για την ακρίβεια, μία ταινία αγάπης του Adam Sandler για το άθλημα, κατασκευασμένη χωρίς φανφάρες και υπερβολές, αλλά με σεβασμό και απλοϊκότητα.