Το Emergency είναι το νέο εφηβικό θρίλερ του Amazon Prime με αρκετές δόσεις χιούμορ - Review

Δυο φίλοι θα βρεθούν να παλεύουν να ξεφύγουν από σοβαρά μπλεξίματα
03 Ιουνίου 2022 11:43
Το Emergency είναι το νέο εφηβικό θρίλερ του Amazon Prime με αρκετές δόσεις χιούμορ - Review

Με την κωμωδία-δράμα μυστηρίου Emergency που είναι διαθέσιμη στο Amazon Prime Video, ο Carey Williams επιχειρεί το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης ταινιών μεγάλου μήκους, με την KD Dávila να υπογράφει εν προκειμένω το σενάριο του φιλμ.

Το cast απαρτίζεται από τους: RJ Cyler, Donald Elise Watkins, Sebastian Chacon, Sabrina Carpenter, Maddie Nichols, Madison Thompson, Diego Abraham, Summer Madison και την Gillian Rabin.

Η υπόθεση εστιάζει σε δύο έγχρωμους φοιτητές και καλούς φίλους, τον ‘Kunle’ (Watkins) και τον ‘Sean’ (Cyler), οι οποίοι το έχουν βάλει στόχο να περάσουν την πιο συναρπαστική βραδιά της ζωής τους στο πιο επικό πάρτι που διοργανώνεται μια στο τόσο. Βέβαια, δεν τα λογάριασαν όλα και τόσο καλά, με συνέπεια να βγουν εκτός σχεδίων τελείως απροσδόκητα. Μία ανατροπή θα φέρει εκείνους και τον Λατίνο συγκάτοικό τους, ‘Carlos’ (Chacon), αντιμέτωπους με μία πολύ μπερδεμένη φάση. Βρίσκουν μία λευκή κοπέλα (Nichols) μέσα στον κοιτώνα τους να κείτεται αναίσθητη στο πάτωμα. Ωστόσο, αμφιταλαντεύονται για το αν θα πρέπει να καλέσουν τις αρχές ή όχι, διότι φοβούνται ότι από εκεί που δεν το περιμένουν μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι ενώ δεν φταίνε καν. Οι τρεις τους αποφασίζουν να μεταφέρουν την νεαρή σε ένα ασφαλές μέρος παρά να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Από εκεί και έπειτα δίνεται το έναυσμα για ένα χαοτικό, τραγελαφικό και γεμάτο ένταση κυνήγι απαντήσεων μέχρις ότου βεβαιωθούν ότι θα οδηγήσουν την κοπέλα πίσω στους οικείους της σώα και αβλαβή!

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική μυθοπλασία η οποία θα μπορούσε να ιδωθεί και ως μία ιδιότυπη περιπέτεια ενηλικίωσης, ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό ταξίδι μετάβασης στην ωριμότητα. Το εν λόγω έργο αγγίζει εν μέρει το μοτίβο whodunit απλά εδώ δεν καταπιάνεται με την διάπραξη κάποιου φόνου. Την αφήγηση αυτήν συνέχει ως πιθανό έγκλημα το ενδεχόμενο να έχει ήδη βλάψει κάποιος μία λιπόθυμη κοπέλα, και συγκεκριμένα αναρωτιόμαστε αν αυτή έχει υποστεί παρενόχληση ή ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό και μόνο προκαλεί πανικό στους ήρωες καθώς τρομοκρατούνται στην ιδέα πως αν επαληθευτεί κάτι τέτοιο ίσως χρειαστεί να «αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες». Δηλαδή, μπορεί να βρεθούν να λογοδοτούν ενώπιον του δικαστηρίου για κάτι που δεν έχουν διαπράξει.

Να σημειωθεί πως το παραπάνω θέμα συνιστά ίσως την ραχοκοκαλιά της πλοκής δεδομένου ότι καταδεικνύεται η αρνητική μεροληπτική στάση και ο αυταρχισμός πολλών αστυνομικών εναντίον των Αφροαμερικανών ώστε να απαντάται η διαιώνιση άδικων συμπεριφορών εις βάρους τους. Μάλιστα, όσον αφορά στα βάναυσα περιστατικά καταστολής από εκπροσώπους του Νόμου, αν ανατρέξουμε σε πραγματικά αναφερόμενα στο πιο πρόσφατο παρελθόν της Αμερικής, είναι εύλογο να μας έρθει στο μυαλό η δολοφονία του George Floyd τον Μάιο του 2020 στη Minneapolis των Η.Π.Α. καθώς και άλλα αντίστοιχα τραγικά παραδείγματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Συν τοις άλλοις, αν τα πράγματα δεν καταλήξουν σε μοιραία έκβαση, υπονοείται το πόσο αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο μπορεί να αφήσει στα θύματα αυτά το μετατραυματικό στρες μίας τέτοιας εμπειρίας. Μεταξύ άλλων, θίγονται ζητήματα όπως ο ρατσισμός, τα στερεότυπα, οι φυλετικές διακρίσεις, η προκατάληψη και η κοινωνική υποκρισία. Ενώ πλανάται και ο συνακόλουθος προβληματισμός για το στίγμα που εξακολουθεί να αναπαράγεται εναντίον ορισμένων ομάδων. Έμμεσα τίθεται το ερώτημα του πώς μπορεί να καταπολεμηθεί κάτι τέτοιο, για να πάψουν προκαταβολικά αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν θέση αμυνόμενου απέναντι σε προκλήσεις που δυνητικά μπορεί να συναντήσουν.

Από την άλλη πλευρά, εξυμνείται η κατανόηση και η βαθιά εμπιστοσύνη που διαπνέει μία αληθινή φιλία. Το πόσο ανθεκτικό είναι ένα τέτοιο δέσιμο θα φανεί στην πράξη αφού δοκιμαστεί μέσα από γεγονότα-καταλύτες ώστε να συνεχίσει να συντηρείται. Ωστόσο, το project αυτό δεν καταφέρνει να αποφύγει συνηθισμένα κλισέ του είδους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει νεύρο ή ευρηματικότητα ως προς το concept του. Θα λέγαμε ότι δεν κάνει τη διαφορά όσον αφορά στο στοιχείο της πρωτοτυπίας αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι γίνεται βαρετό ή ανιαρό το όλο θέαμα.

Αν κάτι μπορούσε να είναι λιγάκι πιο μετριασμένο αυτό θα ήταν η διάρκεια της ταινίας η οποία θα ήταν εφικτό να είναι κάπως πιο μικρή. Υφίστανται μάλιστα ορισμένα σημεία που κάνουν κοιλιά, αλλά στο σύνολό του το αποτέλεσμα μας κάνει να τα προσπεράσουμε σχετικά σύντομα.

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι αξιόλογες όπως άλλωστε και των προσώπων που τους πλαισιώνουν υποκριτικά. Γενικότερα, οι φυσιογνωμίες που σκιαγραφούνται εδώ έχουν κάτι το οικείο και το ανεπιτήδευτα συμπαθητικό στην πλειονότητά τους τουλάχιστον.

Το Emergency είναι ευχάριστο φιλμ που με χιούμορ, φρέσκο στυλ αλλά και κριτική διάθεση καυτηριάζει παθογένειες της κοινωνίας δίνοντας τόπο στα νιάτα αλλά υπενθυμίζοντάς μας ταυτόχρονα να μην σπεύδουμε να σταθούμε άτεγκτοι κριτές που δικάζουν και καταδικάζουν ενώ έχουν υποπέσει στο σφάλμα της προκατάληψης και ακραία μισαλλόδοξων ιδεολογιών.