Halo Series: Κρίση ταυτότητας και ένα άλλο "Halo" από αυτό που μάθαμε - Season 1 Review

Αυτό δεν είναι το Halo που αγάπησα
24 Μαΐου 2022 11:12
Halo Series: Κρίση ταυτότητας και ένα άλλο "Halo" από αυτό που μάθαμε - Season 1 Review

Μετά από το «σοκ» του πρώτου επεισοδίου που μας έριξε στον κόσμο του τηλεοπτικού Halo, είχα μερικά θετικά πράγματα να κρατήσω και πολλά -μα πάρα πολλά- αρνητικά. Καταλαβαίνω ότι ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα το να δημιουργηθεί μια σειρά Halo από ένα βιντεοπαιχνίδι που ο κεντρικός χαρακτήρας δεν έχει εμφανίσει ποτέ το πρόσωπό του. Πόσο μάλλον όταν ο παίκτης βουβά λαμβάνει την εξέλιξη της ιστορίας, ελέγχοντάς τον και ο ίδιος ο Chief είναι λιγομίλητος, με εξαίρεση τα πρόσφατα δύο κεφάλαια των βιντεοπαιχνιδιών του Halo.

Κάποια πράγματα, όμως, είναι πολύ βασικά στην ιστορία και τη βάση του Halo για να παραλειφθούν έτσι απλά και να λένε οι συντελεστές ότι "βασίζεται στο Halo Videogame Universe", αλλά το μόνο που παραπέμπει σε αυτό να είναι το «φαίνεσθαί» του, παρά το «είναι» του. Το ταξίδι του "τηλεοπτικού Chief" -ας τον ξεχωρίζουμε έτσι λέω- συνεχίστηκε και είχε αρκετές ακόμη επεμβάσεις που έμοιαζαν αλλόκοτες, αδικαιολόγητες και ξένες, σε μια προσπάθεια να τον κάνουν έναν ακόμη διαστημικό ήρωα, βγαλμένο από τα πιο κλισέ κιτάπια των σεναριογραφικών κόλπων.

Χωρίς να θέλω να μπω σε spoiler λεπτομέρειες στο παρόν κείμενο, αλλά υπήρξαν σκηνές που ήταν είτε αχρείαστες για την εξέλιξη του Chief και άλλες που ήταν εντελώς εκτός κλίματος και πράγματα τα οποία ούτε φανταζόσουν να τα δεις ποτέ να γίνονται γιατί… απλώς δεν ταιριάζουν. Κάποια πράγματα απλώς δε γίνονται όσο κι αν θέλουν κάποιοι σεναριογράφοι και συντελεστές σειρών χωρίς καμία επαφή με τα βιντεοπαιχνίδια -το έχουν δηλώσει άλλωστε- να τα χώσουν στη μούρη των θεατών και κυρίως των fans.

Η γενικότερη εξανθρώπιση του μιλιτιραστικού, ψυχρού και πολεμικού κλίματος του κόσμου του Halo γίνεται σωστά, αλλά στα πλαίσια αυτού του άλλου, του διαφορετικού Halo. Θα μπορούσα να δεχτώ σαν θεατής όλα αυτά εάν δεν ήξερα τι συμβαίνει με τα βιντεοπαιχνίδια της Bungie και της 343 Industries. Επειδή, όμως, δεν είμαι αυτής της σκοπιάς είναι πολύ δύσκολο να δεχτώ όλα αυτά σαν "Halo". Ακόμη και το ότι έβγαλε το κράνος και έβλεπα έναν Chief με πρόσωπο θα ήταν ανεκτό για εμένα, διότι κάπως θα έπρεπε να συμμορφωθεί στις τηλεοπτικές φόρμες. Προς θεού κιόλας ο Pablo Schreiber κάνει μια τίμια δουλειά ως τηλεοπτικός Chief. Το ίδιο και η Natasha McElhone ως Halsey που ήταν μακράν ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας σε αυτά τα 9 επεισόδια και ο "Palpatine" όλου του σεναρίου, ενώ το γενικότερο cast είναι ΟΚ, χωρίς να διεκδικεί δάφνες. Ειλικρινά θα ήμουν εντάξει και θα το απολάμβανα χωρίς πρόβλημα, εάν ήταν οποιοδήποτε άλλο σύμπαν ή δεν έφερε το Halo πάνω του, διότι αυτό που έβλεπα ήταν…Halo γιαλαντζί στο γενικότερο αίσθημα που μου άφηνε.

Μόνο στο φινάλε-φινάλε του, στο 9ο επεισόδιο δηλαδή, θύμισε κανονικό Halo και αυτό σε μερικές σκηνές όταν -επιτέλους- έπαιξαν οι γνωστές νότες του soundtrack. Αυτού του εμβληματικού ήχου που έλειπε από την αρχή και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και αποτελεί την ταυτότητα ουσιαστικά του σύμπαντος του Halo. Μακράν το μεγαλύτερου φάουλ αυτής της σειράς ήταν και είναι η μουσική του επένδυση που είναι αδικαιολόγητα ρηχή.

Τουλάχιστον του δίνω ότι δεν το παράκανε με «αμερικλανίστικες» και χιουμοριστικές ατάκες τόσο ειδικά όσο προχωρούσε η σεζόν, μια ακόμη παγίδα που άνετα θα μπορούσε να πέσει. Εντάξει, δεν έπεσε στις 3 από τις 100 δυνητικές παγίδες π.χ. για να τα λέμε όλα.

Εκεί όπου δεν χρειαζόταν να κάνει fan service έκανε πάλι αχρείαστο και περιττό, όπως οι videogame FPS οπτικές του, που νόμιζα ότι τις έκανε μια φορά για να εντυπωσιάσει, αλλά τελικά το χρησιμοποίησε κι άλλες φορές.

Υπάρχουν πράγματα που θυμίζουν τα βιντεοπαιχνίδια στο περιτύλιγμα -και ίσως η Cortana σαν χαρακτήρας να βρίσκεται πιο κοντά σε αυτήν που εγώ ήξερα- αλλά δανείζεται στοιχεία των βιντεοπαιχνιδιών και είτε τα μαγειρεύει είτε επισπεύδει κάποια γεγονότα τους προς το δικό του σεναριακό όφελος. Χαράζει ξεκάθαρα μια εντελώς δική του πορεία και ειδικά προς τα τελευταία τρία επεισόδια είναι κάτι που γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο.

Και έρχομαι στο γεγονός ότι μετά από τόσες «προδοσίες» και παρασπονδίες στο αυθεντικό lore του Halo, να πω ότι θαύμαζα σε κάθε επεισόδιό της και ειδικά στο τελευταίο το production value. Από άκρη σε άκρη έχουμε να κάνουμε με μια κινηματογραφικού επιπέδου παραγωγή με ευρεία χρήση πρακτικών εφέ που δίνουν μια αυθεντικότητα στο όλο εγχείρημα της live-action μεταφοράς του Halo αλλά και ποιοτικά CGI κινηματογραφικού -και όχι τηλεοπτικού- επιπέδου που ήξεραν να καλύπτουν τις ατέλειές τους και να φαίνονται γενικώς ποιοτικά -εσένα κοιτάω Marvel.

Εδώ η Amblin, το Showtime και η Paramount έκαναν τις σωστές επιλογές και το 200 περίπου εκατομμυρίων budget του κατανεμήθηκε όπως έπρεπε, σε αντίθεση με άλλες σειρές παρομοίως υψηλού budget στις streaming υπηρεσίες που το κοκορεύονται για το υψηλό επίπεδο παραγωγής τους και μετά τρέχουν να τα μπαλώσουν για τα κακά CGI τους ή τα πλαστικά props τους. Εδώ όλα μεταφέρθηκαν όσο πιο πιστά επιτρέπουν τα σημερινά στάνταρ του Χόλιγουντ και πραγματικά δίνω kudos στο ότι ποτέ η σειρά δεν τόλμησε να κάνει "CGI" τις στολές των Spartans και πάντοτε δείχνουν βαριές, αυθεντικές και σαν κινούμενα και ευλύγιστα άρματα μάχης -όπως στα βιντεοπαιχνίδια. Ειδικά στη μάχη του 5ου επεισοδίου και του 9ου η μίξη πρακτικών εφέ και CGI ήταν άκρως εντυπωσιακή.

Είναι πολύ κρίμα, όμως, που μια τέτοια απαράμιλλης ποιότητας παραγωγή χαραμίζεται σε ένα τέτοιο σενάριο που παρεκκλίνει βαθύτατα από το αυθεντικό lore, σε σημείο που μοιάζει αφιλόξενο για να το δει ένας fan των Halo. Το λέω μετά λύπης και με ένα βαρύ ξεφύσημα ότι αν κάποια πράγματα στο σενάριο και την πιστότητα των βιντεοπαιχνιδιών τα έδιναν σημασία, θα μιλούσαμε για ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Τώρα απλώς έχει ξεκινήσει στραβά η πορεία του και δε διορθώνεται παρά μόνο μπορεί να συνεχίσει σε αυτό που χάραξε -όπως η ασταμάτητη και απάνθρωπη Dr.Halsey και το masterplan της.

Εν τέλει, το Halo TV Series βάσει της πρώτης σεζόν δείχνει πως δεν απευθύνεται στους fans και περισσότερο θέλει να κερδίσει δημογραφικό και κοινό σε μια περίοδο που το Halo franchise κάνει προσπάθειες να ορθοποδήσει μετά τα σοβαρά στραβοπατήματα της 343 στον τομέα των videogames. Για κάποιον που απλώς τυχαίνει να θέλει να δει μια sci-fi σειρά με έναν σούπερ στρατιώτη να κυνηγά εξωγήινους, να έχει και αρκετό δράμα και εκπληκτικά εφέ, φαντάζει η ιδανική επιλογή. Όχι όμως για κάποιον που έχει ζήσει στο πετσί του τα Halo, παρά μόνο εάν μπορέσει να διαγράψει όλα όσα ήξερε για αυτό.

Προχωρώντας στην αναπόφευκτη 2η σεζόν, ίσως απλώς θα πρέπει να το αποδεχτώ «ως έχει» το τηλεοπτικό Halo και να το αφήσω στην ησυχία του να κάνει αυτό που θέλει.