The Bubble: Η meta κωμωδία του Netflix είναι για όσους την αντέχουν | Review

Πως τα πηγαίνει ο δημιουργός του '40 Year Old Virgin' στη νέα του ταινία;
07 Απριλίου 2022 13:23
The Bubble: Η meta κωμωδία του Netflix είναι για όσους την αντέχουν | Review

Ο Judd Apatow έχει υπογράψει και σκηνοθετήσει μερικές από τις καλύτερες κωμικές ταινίες των 2000s και έπειτα, με τα 'Παρθένος Ετών 40', 'Knocked Up' και 'King of Staten Island' να αποτελούν τα κυριότερα σημεία της καριέρας του. Επιστρέφει, λοιπόν, στη γραφή, και το σενάριο του “The Bubble” είναι ακριβώς πάνω στοιχείο που ξέρει καλά να κάνει, με ένα πραγματικά all-star cast και με τις πλάτες του Netflix.

Εμπνευσμένος από τις ιστορίες που άκουγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τα πλατό του Χόλιγουντ και τις καραντίνες που περνούσαν συνεργεία και ηθοποιοί, φτιάχνει μια αυτοαναφορική και θεότρελη κωμωδία που παρά το χαβαλετζίδικο χιούμορ στο οποίο καταφεύγει, έχει πολύ προσγειωμένες αναλαμπές, με χιούμορ που θέλει να προκαλέσει τη σκέψη του θεατή.

Κυριότερα, όμως, θέλει να αστειευτεί με όλα τα παράλογα και άνευ προηγουμένου σκηνικά που ζήσαμε όλοι στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας μέσα από το δικό του πλαίσιο και τη δική του ματιά, που ωστόσο είναι κάπως "niche" και εξαιρετικά συγκεκριμένη για το ευρύ κοινό του Netflix.

Το σκηνικό του 'The Bubble' λέει πως ένα καστ λαμπρών ηθοποιών ετοιμάζεται να γυρίσει εν μέσω πανδημίας το 'Cliff Beasts 6: Battle for Everest', την 6η συνέχεια ενός λατρεμένου blockbuster franchise. Εκεί που πάνε να αρχίσουν τα γυρίσματα όμως ανακαλύπτονται κρούσματα εντός της παραγωγής και έτσι ξεκινάνε τα τρόπον τινά βάσανα των κακομαθημένων αστέρων της ταινίας, οι οποίοι πρέπει να υποστούν τη καραντίνα των δύο εβδομάδων. Μόνο που οι εγωισμοί και οι ατασθαλίες τους δε θα τους αφήσουν σε ησυχία, δημιουργώντας σκηνικά απείρου κάλους.

Έτσι, παρελαύνουν από τις οθόνες σας ονόματα όπως οι: Karen Gillan, Iris Apatow, Fred Armisen, Maria Bakalova, David Duchovny, Keegan-Michael Key, Leslie Mann, Kate McKinnon, Pedro Pascal, Guz Khan και Peter Serafinowicz. Μέσα στο meta χιούμορ του όμως καταφέρνει να χωρέσει και μερικά επικών διαστάσεων cameos από πασίγνωστους ηθοποιούς που έχουν άμεση σχέση με τις ταινίες της Marvel –χωρίς να πω περισσότερα και να τις χαλάσω. Εδώ οι μπηχτές στη Marvel και τον κατακλυσμό blockbuster ταινιών από το μοντέρνο σινεμά στις αίθουσες είναι ξεκάθαρη και…δεν χαρίζουν ούτε στο ελάχιστο με τους καυτηριασμούς τους.

Σε σημεία το χιούμορ του The Bubble και όλο το ακραία σατιρικό του στιλ μου θύμισε λες και ήθελε να αναβιώσει τις ταινίες τύπου 'Scary Movie' αλλά από την οπτική της «νέας πραγματικότητας» του Χόλιγουντ. Δε χρειάζεται βέβαια να αναφέρω πως πολλά από τα σκηνικά του όμως προσπαθούν με το τσιγκέλι να βγάλουν γέλιο.

Από διάρκεια, η ταινία θα μπορούσε να είναι και μικρότερη και ίσως πιο ουσιαστική στον στόχο της. Ο Apatow θέλει να πιάσει το κύμα του meta και αυτοαναφορικού χιούμορ στο 'The Bubble' και να κράξει με το γάντι το Χόλιγουντ και την κατάσταση που επικρατεί στον δικό του κόσμο.

Δε λέω, περνάει κάποια μηνύματα για τη σόουμπιζ αρκετά εύστοχα. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές για να πιάσει κανείς τις ατάκες θα πρέπει να ασχολείται πάρα πολύ με το σινεμά και τα τεκταινόμενά του. Κάπως, έτσι, δηλαδή θα καταλάβετε εάν το δείτε με παρέα χαλαρά ένα βραδάκι ότι δε θα γελάνε όλοι γύρω σας παρά μόνο εάν είστε σινεφίλ ή έχετε μια ιδέα από το τι συμβαίνει στον κόσμο των ταινιών.