Windfall: Ο σεναριογράφος του Se7en υπογράφει το νέο νουάρ θρίλερ του Netflix | Review

Ο Jesse Plemons ξεχωρίζει από το πρωταγωνιστικό τρίο
23 Μαρτίου 2022 10:23
Windfall: Ο σεναριογράφος του Se7en υπογράφει το νέο νουάρ θρίλερ του Netflix | Review

O δισεκατομμυριούχος Διευθύνων Σύμβουλος μίας τεχνολογικής εταιρίας και η σύζυγός του ταξιδεύουν στο εξοχικό τους για να περάσουν μερικές ημέρες ηρεμίας και γαλήνης κάτω από τον φωτεινό καλιφορνέζικο ήλιο. Την ίδια στιγμή, μέσα στο σπίτι έχει τρυπώσει ένας αδέξιος ληστής και προσπαθεί να ξαφρίσει όσα περισσότερα αντικείμενα αξίας μπορεί. Αναπόφευκτα, με την είσοδό τους στην πολυτελή βίλα τους, τον πιάνουν επ' αυτοφώρω κι αυτό που θα ακολουθήσει στην συνέχεια θα είναι ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων από το οποίο κανείς δε μοιάζει να μπορεί να ξεφύγει.

Γυρισμένη εξολοκλήρου σε ορεινή, δασώδη περιοχή της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, με φόντο από την μία πλευρά τα υποβλητικά βουνά και από την άλλη την απέραντη πεδιάδα, το στοιχείο που κυριαρχεί στην εικόνα είναι η φωτεινότητα του ήλιου. Παρόλο τα έντονα χρώματα όμως της φωτογραφίας, υπάρχει η αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα φιλμ νουάρ ανάμεσα σε τρείς χαρακτήρες, κι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μουσικής επένδυσης που έχει επιλεχτεί, αλλά και από τον τρόπο που κινηματογραφούνται οι ηθοποιοί και το τοπίο. Οπτικοακουστικά, το συγκεκριμένο στυλ δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα αντίθεση.

Υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα αυτό είναι ο σκηνοθέτης Charlie McDowell, γνωστός για το υβριδικό The One I Love, μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας Isiah Donté Lee, ενώ την μουσική έχει αναλάβει ο Danny Bensi. Αν και τα ονόματα τους είναι άγνωστα στους περισσότερους, η δουλειά τους στο project σίγουρα ξεχωρίζει και είναι αυτοί που κρατάνε σε υψηλό επίπεδο γενικότερα την παραγωγή. Το κομμάτι που θα περίμενε κανείς να είναι το δυνατό της σημείο είναι αυτό του σεναρίου, το οποίο έχει αναλάβει ο πολύπειρος σε τέτοιου είδους θρίλερ, Andrew Kevin Walker. Το όνομα του μπορεί να μην σας θυμίζει κάτι, αλλά με ένα γρήγορο ψάξιμο διαδικτυακά, θα το βρείτε πίσω από ταινίες όπως το Seven, το 8mm, το Sleepy Hollow και το The Wolfman.

Σε συνεργασία με τον Justin Lader για την συγγραφή του σεναρίου, το τελικό αποτέλεσμα που παραδίδουν –με το άκρως αμφιλεγόμενο φινάλε του– πιο πιθανό είναι να σας αφήσει μπερδεμένους και αδιάφορους παρά οτιδήποτε άλλο. Είναι κρίμα πάντως διότι το πρώτο μισό της ταινίας είναι ένα εξαιρετικό μίγμα θρίλερ και κωμωδίας, το οποίο ενσωματώνεται με πολύ οργανικό τρόπο στην ιστορία, αλλά και σε όλη αυτή την νουάρ ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έναν ενθουσιασμό, αλλά και μία περιέργεια για το που μπορεί όλο αυτό να καταλήξει. Τελικά καταλήγει σε μία ανατροπή που σίγουρα δεν την περιμένεις, αλλά δεν είναι κι αυτή που απογειώνει την ταινία, μάλλον το αντίθετο πετυχαίνει.

Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό όμως; Για ποιον λόγο, ενώ έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, χάνει την ευκαιρία να δώσει στην ταινία ένα τέλος που της αρμόζει; Ίσως επειδή κατά την διάρκειά της, δε χτίζει όσο θα έπρεπε την ένταση μεταξύ των χαρακτήρων. Το σενάριο τους βάζει αναποδιές και εμπόδια, αλλά οι δυναμικές μεταξύ τους αναπτύσσονται μόνο μέχρι ένα σημείο και αυτό το σημείο δεν είναι αρκετό για να σε κερδίσει στο φινάλε του. Οι συνθήκες, όμως, είναι οι κατάλληλες. Αισθάνεσαι δηλαδή την ώρα να περνάει βασανιστικά για τους χαρακτήρες, περιμένοντας κι αυτοί την στιγμή που θα τελειώσει όλο αυτό το ανούσιο μαρτύριο για να συνεχίσουν τις ζωές τους.

Το να βάλεις εξαιρετικούς ηθοποιούς μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο και να τους αφήσεις να “τρώγονται” μεταξύ τους είναι σίγουρα πάντα μία πρόκληση, αν το κάνεις σωστά όμως τότε το αποτέλεσμα αξίζει να παραμείνει στην μνήμη όλων για αρκετά χρόνια. Εδώ το έχουμε αυτό, έχουμε δηλαδή 3 ταλαντούχους ηθοποιούς, οι οποίοι παίζουν έξυπνα μεταξύ τους, αλλά λείπει το κάτι παραπάνω. Ο Jesse Plemons στον ρόλο του σνομπ δισεκατομμυριούχου είναι αυτός που αισθάνεσαι συνεχώς ότι είναι έτοιμος να “σπάσει” ψυχολογικά, η Lily Collins στον ρόλο της συντρόφου του, με μία πιο εσωτερική ερμηνεία είναι αυτή που στα αλήθεια “σπάει” μέσα της, ενώ ο Jason Segel στον ρόλο του καλοκάγαθου, ατσούμπαλου ληστή, είναι αυτός που καταρρέει όλο και περισσότερο ψυχολογικά από την τροπή των πραγμάτων.

Εν κατακλείδι, το Windfall που είναι διαθέσιμο από τις 18 Μαρτίου στο Netflix, ενώ είχε όλα τα προσόντα για να γίνει ένα αξιομνημόνευτο μοντέρνο νουάρ, χάνει πολύ από τη δυναμική του από το άδοξο φινάλε του.