Severance: Αξίζει η νέα sci-fi σειρά της Apple και αν ναι, γιατί;

Είδαμε τα πρώτα τέσσερα επεισόδια και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας
08 Μαρτίου 2022 17:47
Severance: Αξίζει η νέα sci-fi σειρά της Apple και αν ναι, γιατί;

Τι θα συνέβαινε αν όλα τα άγχη, τα προβλήματα, η ψυχολογική πίεση αλλά και η μονοτονία της δουλειά σας διαγραφόντουσαν από την μνήμη σας μόλις επιστρέφατε σπίτι; Πως θα ήταν άραγε αν μπορούσατε να αποσυνδέσετε εντελώς τον εαυτό σας από την πνευματική επίδραση που έχει μέσα σας η καθημερινή εργασιακή ρουτίνα;

Φανταστείτε επίσης ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο τα προσωπικά σας ζητήματα θα μπορούσαν να ξεχαστούν μεταξύ της έναρξης και λήξης του ωραρίου, καθιστώντας έτσι την φράση “άσε τα προβλήματα της οικογενειακής και ιδιωτικής σου ζωής, έξω από την δουλειά σου” πιο πετυχημένη από ποτέ.

Οι σκέψεις αυτές υπήρχαν για αρκετά χρόνια στο μυαλό του Dan Erickson και αποτέλεσαν έμπνευση για την καινούργια σειρά που προβάλλεται στο Apple TV+, Severance, στην οποία λειτουργεί ως showrunner. Το cast περιλαμβάνει βραβευμένα με Όσκαρ ονόματα όπως οι Patricia Arquette και Christopher Walken, καθώς και τους Adam Scott (Parks & Recreation), John Turturro (The Plot Against America, The Night Of), Britt Lower (High Maintenance, Casual), Zach Cherry (You, Succession), Dichen Lachman (Jurassic World: Dominion, Altered Carbon), Jen Tullock (Before You Know It, Bless This Mess), Tramell Tillman (Hunters, Dietland) και Michael Chernus (Orange is the New Black, Patriot), ενώ καθήκοντα παραγωγού αλλά και σκηνοθέτη έχει αναλάβει ο Ben Stiller.

Η σειρά ακολουθεί τον Mark, έναν άνδρα που πρόσφατα προήχθη για να ηγηθεί του τμήματός του σε μια μυστηριώδη εταιρεία που ονομάζεται Lumon Industries. Ένα από τα πρώτα του καθήκοντα θα είναι να εκπαιδεύσει την Helly, η οποία μόλις έχει προσληφθεί για να αντικαταστήσει τον παλιό συνάδελφο του, Petey.

Η φύση της δουλειάς είναι τόσο μυστική που η εταιρία έχει ζητήσει από τον ίδιο αλλά και από κάθε εργαζόμενο της να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση η οποία θα διαχωρίζει τη συνείδησή τους σε δύο μέρη: το "Innie", που το άτομο δεν θα γνωρίζει ποιος είναι έξω από το γραφείο, και το "Outtie", που το άτομο δεν θα μπορεί ποτέ να μάθει στην ιδιωτική του ζωή τι πραγματικά συμβαίνει στο γραφείο. Αυτό που βλέπουμε δηλαδή είναι δύο εκδοχές του Mark, από την μία είναι ένας θλιμμένος χήρος που παλεύει να βρει την ταυτότητα του εκτός δουλειάς, και από την άλλη έναν έμπειρο υπάλληλο, απόλυτα αφοσιωμένο στην εταιρία και στις επαγγελματικές του ευθύνες.  

Με φανερές επιρροές από σειρές όπως το Black Mirror, Twilight Zone, Devs αλλά και το βρετανικό The Prisoner, οι Stiller και Erickson, μας παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο δείγμα ήπιας επιστημονικής φαντασίας μέσα από το οποίο εστιάζουν αρκετά στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων και λιγότερο στην πλοκή.

Στα πρώτα 4 επεισόδια, αυτό που ξεχωρίζει έντονα είναι η πρόθεση των δημιουργών να σε κάνουν κομμάτι αυτού του περίεργου κόσμου που παρακολουθούμε στην σειρά. Δεν βιάζονται καθόλου να προχωρήσουν την πλοκή, εγείρουν συνεχώς ερωτηματικά, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στους διαλόγους και μοιράζουν υποδειγματικά τον τηλεοπτικό χρόνο ανάμεσα σε χαρακτήρες-κλειδιά. Παρόλα αυτά, η μειωμένη ένταση στην δράση αλλά και ο slow burn ρυθμός της, θα είναι απωθητικά στοιχεία για αρκετούς.

Η μουσική επένδυση από τον Theodore Shapiro, αν και διακριτική, έχει κάποιες δυνατές στιγμές που σε συνδυασμό με την σκηνοθεσία του Stiller αλλά και τις ερμηνείες των ηθοποιών, εκπέμπεται μια ανησυχητική ηρεμία στην ατμόσφαιρα αλλά και μία συνεχόμενη άβολη αίσθηση ότι κάτι θα πάει στραβά σύντομα. Ο Adam Scott αν και συνηθισμένος σε κωμικούς ρόλους στην μέχρι τώρα καριέρα του, εδώ, φαίνεται ότι ξέρει πολύ καλά πως να χειριστεί την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του, παραδίδοντας μια εξαιρετική ερμηνεία η οποία σε σημεία θυμίζει αρκετά εκείνη του Jim Carrey στο "Eternal Sunshine of the Spotless Mind". Οι παρουσίες των Turturro και Walken, προσδίδουν επιπλέον ποιότητα και φινέτσα στο project, ενώ οι σκηνές μεταξύ τους είναι απολαυστικότατες.

Το αρρωστημένο εργασιακό περιβάλλον του Severance λοιπόν, έφτασε στις οθόνες μας μέσα από το Apple TV+ έχοντας προκαλέσει ήδη αρκετά ερωτηματικά τα οποία οφείλει να απαντήσει στα επόμενα επεισόδια.

Όπως όλα δείχνουν, οι συντελεστές έχουν ένα ξεκάθαρο πλάνο για την συνέχεια και η προσπάθεια τους θα κριθεί επιτυχημένη ανάλογα με τον τρόπο που θα ολοκληρώσουν την πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα που έχουν παρουσιάσει.