Peaky Blinders Season 6: Το πρώτο επεισόδιο του φινάλε είναι ό,τι έπρεπε! - Review

Η αρχή του τέλους έφτασε και είναι πολλά υποσχόμενη!
02 Μαρτίου 2022 13:22
Peaky Blinders Season 6: Το πρώτο επεισόδιο του φινάλε είναι ό,τι έπρεπε! - Review

Ο 6ος και τελευταίος κύκλος της γκανγκστερικής μυθοπλασίας εποχής Peaky Blinders έκανε ποδαρικό στο BBC και σίγουρα ο ταλαντούχος δημιουργός Steven Knight φροντίζει να παραδώσει αριστοτεχνικά στο κοινό άλλη μία άρτια σεζόν γεμάτη ίντριγκα, δράση, κόντρες βαρέων βαρών και σασπένς. Οι fans της σειράς μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν το πρώτο επεισόδιο του 6ου κεφαλαίου με το οποίο κλείνει η αυλαία για το διάσημο καλοδουλεμένο αστυνομικό σόου περιόδου που φυσικά και θα απέτινε φόρο τιμής στην πρόωρα χαμένη Helen McCrory, την αγαπημένη μας δυναμική και αφοπλιστικά ειλικρινή καπάτσα “θεία Polly”, τον θεμέλιο λίθο της φαμίλιας των Shelby.

Όσον αφορά στην υπόθεση κάθε φορά που σκεφτόμουν το πώς θα χειρίζονταν το δυσαναπλήρωτο κενό από αυτό το θλιβερό γεγονός, ένιωθα να με καταλαμβάνει μία λύπη, μία αλλιώτικη μελαγχολία με ένα σφίξιμο να μουδιάζει το μέσα μου. Ύστερα από τον πολύ πρόσφατο, ξαφνικό θάνατο της παραπάνω χαρισματικής ηθοποιού, ήταν προδιαγεγραμμένη και ανυπόφορα αναπόφευκτη η πικρή τροπή που θα έπαιρνε κατ’ επέκταση και η πλοκή για την κατάληξη της δεύτερης μητέρας του ‘Tommy Shelby’ (Cillian Murphy). Οπότε εν τέλει και στην μικρή οθόνη κυριάρχησε το αναπόδραστα μοιραίο για την σήμα-κατατεθέν αυτή φιγούρα.

Η προσέγγιση που διάλεξαν ήταν ναι μεν συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά παράλληλα μετρημένη, χωρίς να ξεφεύγει με μελοδραματικές εξάρσεις και υπερβολές. Αποπνέει μία λεπτή συγκίνηση, με τον ‘Tom’ να έρχεται αντιμέτωπος με άλλη μία απώλεια, ένα πρόσθετο καίριο πλήγμα στον ψυχισμό του πέρα από την ήδη υπάρχουσα ανεπούλωτη πληγή που του έχει αφήσει χρόνια τώρα ο αιφνίδιος χαμός της ‘Grace’ (Annabelle Wallis). Έτσι, καλείται πάλι να μαζέψει τα κομμάτια του, αφού χάνει έναν από τους ανθρώπους-στηρίγματα που είχε στη ζωή του. Και αυτό του στοιχίζει πολύ ακριβά μέχρι που αποφασίζει να ορθοποδήσει και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές.

Από την άλλη, ο ‘Arthur’ (Paul Anderson) ξανακυλάει στο όπιο στρεφόμενος στις παλιές κακές του συνήθειες από τις οποίες για την ακρίβεια δεν μπόρεσε ουσιαστικά να ξεκόψει ποτέ. Η υπόλοιπη οικογένεια βρίσκει ίσως πιο σύντομα τα πατήματά της και η ‘Ada’ (Sophie Rundle) παίζει σε καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Οι Shelbys, λοιπόν, εξακολουθούν να βάλλονται από πολλές κατευθύνσεις, με αμείλικτους αντιπάλους και κινδύνους να δοκιμάζουν τις αντοχές τους, και την ενότητά τους να έχει διασπαστεί.

Ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση συμφερόντων του πρωταγωνιστή με τον ανιψιό του, ‘Michael’ (Finn Cole) ολοένα και φουντώνει με την ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις να φαντάζει ανεπανόρθωτη. Πέρα από την πολιτική του καριέρα, οι επιχειρηματικές δραστηριότης και τα νέα υπερατλαντικά ανοίγματα του Tommy δείχνουν να αποδίδουν παρά το ότι το ρίσκο που τα συνοδεύει είναι μεγάλο. Ακόμη και αν διάφορες καταστάσεις ενίοτε είναι σαν να τον στριμώχνουν με την πλάτη στον τοίχο, εκείνος με το που του δοθεί η ευκαιρία θα την αδράξει για να πάρει τη ρεβάνς. Και η τύχη μπορεί να του έχει φερθεί σκληρά αλλά του έχει χαμογελάσει και αρκετές φορές.

Ωστόσο, ο Tom έχει ακόμη πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς και μέτωπα να κλείσει, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι δυσοίωνοι οιωνοί, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ζυγώνει και οι ήρωες θα πρέπει να περάσουν ξανά διά πυρός και σιδήρου κόντρα στις αντίξοες συγκυρίες και τους αδυσώπητους εχθρούς που φέρνει στο διάβα τους το παρόν και το επικείμενο αβέβαιο μέλλον που τους ξημερώνει.

Βέβαια, «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Εξάλλου, ο ‘Tommy’ επανειλημμένα έχει αποδείξει περίτρανα τη γερή του κράση και την ανθεκτικότητά του σε χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση, συν του ότι έχει έφεση στις ανατροπές προς όφελός του και στο να βγάζει κρυμμένους άσσους από το μανίκι του. Συνεπώς, όλα παίζονται.

Το Peaky Blinders οδεύει προς τον οριστικό του επίλογο, και οι προσδοκίες των θεατών αυξάνονται εφόσον το συγκεκριμένο τηλεοπτικό project κάθε χρονιά που συνέχιζε το επιτυχημένο ταξίδι του, ανέβαζε τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά και με μαεστρία. Αυτό που απομένει να δούμε είναι πόσο δυνατό θα είναι το χειροκρότημα μόλις πέσουν για τα καλά οι τίτλοι τέλους.