To The Legend of Vox Machina σκορπά γενναίες δόσεις fantasy και καφρίλας | Ep. 1-3 Review

Ακόμη ένα animation για ενήλικες, μετά το Invincible
02 Φεβρουαρίου 2022 17:27
To The Legend of Vox Machina σκορπά γενναίες δόσεις fantasy και καφρίλας | Ep. 1-3 Review

Η νέα animated σειρά ενηλίκων που κιόλας από το ποδαρικό της, φαίνεται να κρατάει γερά τα ηνία στα λημέρια της φαντασίας και… του κάφρικου χιούμορ, έχει όνομα και δεν είναι άλλη από το The Legend of Vox Machina.

Για την παραγωγή του παρόντος φιλόδοξου τηλεοπτικού εγχειρήματος έχουν δώσει τα χέρια οι Amazon Studios και Critical Role! Τα τρία πρώτα επεισόδια κατέφτασαν και μας συστήνουν ένα απίθανο γκρουπ ηρώων και ένα επικό lore.

Το εν λόγω project βασισμένο στην αντίστοιχη καμπάνια παιχνιδιού ρόλων φαντασίας Dungeons & Dragons, απαρτίζεται συνολικά από δώδεκα επεισόδια όσον αφορά στον πρώτο του κύκλο. Εν προκειμένω, τις φωνές τους δανείζουν οι ηθοποιοί: Laura Bailey, Taliesin Jaffe, Ashley Johnson, Matthew Mercer, Liam O'Brien, Marisha Ray, Sam Riegel, και ο Travis Willingham.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, την ‘Exandria’, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να εκτυλίσσεται στην ήπειρο ‘Tal'Dorei’ σε περιοχές όπως η μητρόπολη ‘Emon’ και το ‘Whitestone’. Εκεί επτά τυχοδιώκτες προκειμένου να ξεπληρώσουν το χρέος τους σε μία ταβέρνα, επιχειρούν ένα παράτολμο ταξίδι ως μισθοφόροι στην πορεία του οποίου καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία κρίσιμη αποστολή γεμάτη ρίσκο ώστε να σώσουν τον τόπο τους από επιθέσεις που έχουν να κάνουν με σκοτεινή μαγεία. Η ιδιόρρυθμη αυτή κομπανία αποτελείται από άτομα θορυβώδη,  ιδιαίτερα επιρρεπή σε μπελάδες και φασαρίες, γνωστοί με το παρατσούκλι «Vox Machina».

Από την αρχή, η ιδιότυπη ομάδα των βασικών δρώντων προσελκύει τον δέκτη, ο καθένας με τον δικό του αντισυμβατικό και εκκεντρικό χαρακτήρα, κερδίζοντας κατευθείαν τη συμπάθεια και την αμέριστη προσοχή του κοινού. Η αφοπλιστικά ωμή τους ειλικρίνεια, η ακομπλεξάριστη προσωπικότητά τους, η απελευθερωμένη τους αντίληψη περί σεξουαλικότητας, η οικειότητα ανάμεσά τους, οι σπόντες που θα πετάξουν ο ένας στον άλλον, η εμπιστοσύνη, το μεταξύ τους δέσιμο είναι μόνο μερικά από αυτά που θα αδράξουν αβίαστα το ενδιαφέρον σου και όχι άδικα.

Αμύνονται κυρίως περί πάρτης τους και αρέσκονται στο να βγάζουν εύκολο χρήμα όπως επίσης να πίνουν άφθονο ποτό, χωρίς να σκοτίζονται και τόσο για το καλό του βασιλείου τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αλλάξει όταν κινδυνέψει η χώρα τους από μία τρομερή απειλή. Οι συγκυρίες το φέρνουν έτσι που το φωνακλάδικο αυτό τσούρμο παρότι δεν είχε κίνητρο ξαφνικά απέκτησε. Συνεπώς, ενεργοποιείται πια για να αποσοβήσει το ανεξέλεγκτο κακό που πλησιάζει. Αυτό που άρχισε ως μια κανονική μέρα πληρωμής, πλέον προοικονομεί κάτι πολύ πιο καθοριστικό και σύνθετο που θα ξεχωρίσει ήρωες και αχρείους.

Επομένως, το εν λόγω εγχείρημα με το «καλημέρα σας» και μόνο δείχνει να τα έχει όλα! Μας εισάγει σε μία αφήγηση την οποία συνέχει η περιπέτεια και ο παράγοντας του απρόβλεπτου, εκπλήσσοντάς μας κάθε φορά ευχάριστα.

Μυθικά πλάσματα φυσικά κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από νωρίς. Οι επτά μαχητές εξυπακούεται ότι δεν διστάζουν να τα βάλουν με τέρατα, δράκους, βρικόλακες και όποιο άλλο υπερφυσικό ον εμποδίσει το διάβα τους. Ξωτικά, νάνοι, εξωπραγματικοί πολεμιστές-θηρία και άνθρωποι παρασύρονται στη δίνη επικίνδυνων προκλήσεων στις οποίες οι ισορροπίες αποβαίνουν εύθραυστες.

Να σημειωθεί εδώ πως η σαρκαστική διάθεση, τα σκαμπρόζικα υπονοούμενα και τα “τραβηγμένα”, άγαρμπα αστεία δεν λείπουν αλλά ίσα ίσα μεσολαβούν αρκετά συχνά με έναν εξαιρετικά εύστοχο και επιτυχημένο τρόπο ενώ βρίσκουν έδαφος διασκεδαστικά και ευρηματικά.

Το μοτίβο της εκδίκησης και του αγώνα για δικαίωση εννοείται ότι απαντάται και εδώ, αλλά εκείνο που θα διαπιστώσεις είναι ότι ως σόου δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανειστεί με ανατρεπτικό, σπαρταριστό και cool στυλ στοιχεία από δημοφιλή franchise της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Κάτι τέτοιο καθίσταται σαφές μέσα από έκδηλες αναφορές που αποκλείεται να μην παρατηρήσεις (όπως φερ’ ειπείν από το να βροντοφωνάξεις στον εχθρό σου κάτι παραπλήσιο με το «You shall not pass!» μέχρι το να τραγουδάς τα κατορθώματά σου σε καπηλειά και να βγάζεις το κατιτίς σου για το θέαμα που προσφέρεις με προσέγγιση αλά «Toss a coin to your witcher»).

Το The Legend of Vox Machina μας καλώς όρισε εντυπωσιακά, προσφέροντας μας μια φρέσκια οπτική στην επική φαντασία απαλλαγμένη από αψεγάδιαστα πρότυπα ηρωισμού που πολλές φορές απαντιούνται σε χαρακτηριστικές φιγούρες του συγκεκριμένου είδους, επιφυλάσσοντάς μας μία εξίσου πολλά υποσχόμενη συνέχεια για τα όσα απομένει να δούμε.