The King's Man: Φάνηκε τελικά αντάξιο των προσδοκιών; | Review

Το prequel που περιμέναμε είναι πλέον εδώ
12 Ιανουαρίου 2022 09:06
 The King's Man: Φάνηκε τελικά αντάξιο των προσδοκιών; | Review

Η κατασκοπική περιπέτεια «King's Man» σε σκηνοθεσία Matthew Vaughn επέστρεψε, μόνο που αυτή τη φορά μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να μας διηγηθεί το origin story της μυστικής υπηρεσίας. Το σενάριο συνυπογράφει ο Vaughn μαζί με τον Karl Gajdusek, γνωστό για την συμμετοχή του στην παραγωγή της πρώτης σεζόν του «Stranger Things», και αποτελεί το prequel των «Kingsman: The Secret Service» του 2014 και του «Kingsman: The Golden Circle» του 2017. Στο λαμπρό cast του φιλμ συναντάμε τους: Ralph Fiennes, Harris Dickinson, Gemma Arterton, Matthew Goode, Tom Hollander, Daniel Brühl, Djimon Hounsou και Charles Dance.

Η υπόθεση εξελίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε μία άγρια και βίαιη εποχή για την ανθρωπότητα. Όλα μοιάζουν να οδεύουν προς τον όλεθρο και την καταστροφή, με τις πιο σκοτεινές δυνάμεις του κόσμου να ενώνονται για έναν και μοναδικό σκοπό. Να εξαφανίσουν από προσώπου γης, εκατομμύρια ανθρώπους. Η μοναδική τους ελπίδα εναποτίθεται σε έναν και μοναδικό άνδρα, ο οποίος για να αποτρέψει τα σχέδια των τυράννων, θα πρέπει να σχηματίσει μία ειδική, μυστική ομάδα εκλεκτών ατόμων, ένα διεθνές κύκλωμα κατασκοπείας ικανό για όλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Matthew Vaughn γυρνάει πίσω στον χρόνο θέλοντας να μπλέξει την πραγματικότητα με την μυθοπλασία, “πειράζοντας” ιστορικά γεγονότα. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και το 2011, σε μία ακόμα ιστορία προέλευσης, αυτή των X-Men με το «X-Men: First Class», μόνο που τότε, μερική από τη δράση έπαιρνε μέρος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην κατεχόμενη Πολωνία του 1944. Όπως δεν είναι και η πρώτη φορά που καλείται να μας παρουσιάσει ένα origin story. Το 2010, έναν χρόνο πριν αναλάβει την σκηνοθεσία των μεταλλαγμένων υπερηρώων της Marvel, είχε σκηνοθετήσει την ταινία «Kick-Ass», η οποία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ των Mark Millar και John Romita, Jr., και διαπραγματεύονταν την ιστορία ενός εφήβου που όνειρό του ήταν να γίνει σούπερ-ήρωας.

Στο «The King's Man» όμως, σε αντίθεση με τις δυο ταινίες που μόλις ανέφερα, μοιάζει να χάνει κάπως τον προσανατολισμό του, και στην προσπάθεια του να προσθέσει αρκετά καινούργια στοιχεία στην ιστορία κυρίως μέσα από έναν πιο σοβαρό τρόπο, παραμορφώνει κάπως το διασκεδαστικό και ευχάριστο κλίμα που είχαμε συνηθίσει στα «Kingsman: The Secret Service» και «Kingsman: The Golden Circle». Όχι πως το κωμικό στοιχείο λείπει από την ταινία, κάθε άλλο, απλά έρχεται σε μικρότερες δόσεις και η προσέγγιση αυτή δημιουργεί μία κάποια ανισορροπία στο ύφος αλλά και στον ρυθμό της. Επίσης, αδυναμία ίσως παρατηρήσετε και στο CGI όπου σε σημεία φαίνεται αρκετά άστοχο. 

Παρόλο το υπερφορτωμένο σενάριο αλλά και τον σοβαροφανή ανά στιγμές τρόπο αφήγησης, το prequel του Matthew Vaughn, χρησιμοποιώντας τα γνωστά του σκηνοθετικά τερτίπια, εντυπωσιάζει για ακόμη μία φορά με τις εξαιρετικές σκηνές μάχης μεταξύ των πρωταγωνιστών. Επιπλέον, οι συγκρούσεις κακών και καλών δυνάμεων, είναι αρκετά ξεκάθαρες από την αρχή της ταινίας, προσδίδοντας έτσι μία έξτρα δυναμική αλλά και ενδιαφέρον στην θέασή της. Το αποτέλεσμα αυτό βέβαια, πέρα από την σκηνοθετική οδηγία του Vaughn, οφείλεται και στο εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες των: Ralph Fiennes ως τον Δούκα της Οξφόρδης, Orlando, Rhys Ifans στον ρόλο του Grigori Rasputin, Gemma Arterton ως Pollyanna και Djimon Hounsou στον ρόλο του Shola.

Κοιτάζοντας συνολικά λοιπόν την καινούργια προσθήκη στο επιτυχημένο κατασκοπικό franchise, δεν νομίζω ότι κατάφερε να σταθεί αντάξιο των 2 προηγούμενων ταινιών. Η αλλαγή στην ατμόσφαιρα, το φορτωμένο σενάριο, οι μακρόσυρτοι διάλογοι αλλά και τα σκαμπανεβάσματα στον ρυθμό και τον τόνο, συνθέτουν ένα προβληματικό αποτέλεσμα που είναι κάπως δύσκολο να προσπεράσεις ως θεατής. Παρόλα αυτά, το prequel του Matthew Vaughn έχει τις καλές του στιγμές, κυρίως όταν αυτές κατακλύζονται από θεαματικές σκηνές δράσης και εντυπωσιακές μάχες σώμα με σώμα.