Στο ‘The Harder They Fall’ ξυπνά η Άγρια Δύση με pulp διαθέσεις | Review

Ετοιμαστείτε για πιστολίδι, συμμορίες και μπόλικη καταδίωξη
11 Νοεμβρίου 2021 12:06
Στο ‘The Harder They Fall’ ξυπνά η Άγρια Δύση με pulp διαθέσεις | Review

Ο μουσικός, τραγουδιστής και σκηνοθέτης Jeymes Samuel (ή αλλιώς γνωστός ως “The Bullitts”) κάθεται στην καρέκλα της σκηνοθεσίας στο western φιλμ The Harder They Fall του Netflix και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στον καιρό όπου αδίστακτοι ληστές, σκληροτράχηλοι κακοποιοί και επικίνδυνες σπείρες παρανόμων λυμαίνονταν τις περιοχές της Άγριας Δύσης.

Η πλοκή εστιάζει στον καταζητούμενο εγκληματία Nat Love (Jonathan Majors) ο οποίος μαθαίνει πως ο άσπονδος εχθρός του, ο διαβόητος Rufus Buck (Idris Elba) είναι ξανά ελεύθερος, και έτοιμος να μαζέψει γύρω του για ακόμη μία φορά τη συμμορία του. Ο ήρωας εδώ και χρόνια είναι αποφασισμένος να εντοπίσει τον αντίπαλό του και να πάρει το αίμα του πίσω για τον ανείπωτο πόνο που του προξένησε.

Στο πλάι του σε αυτήν του την αποστολή θα βρεθούν η παλιά του αγαπημένη Stagecoach Mary (Zazie Beetz), ο άφταστος στο σημάδι αλλά οξύθυμος Bill Pickett (Edi Gathegi) και το πιο γρήγορο πιστόλι, Jim Beckwourth (R.J. Cyler) που θα έρθει κοντά του ως ένας ανέλπιστος σύμμαχος. Ωστόσο, ο Rufus Buck έχει και εκείνος το δικό του αμείλικτο γκρουπ, με έμπιστούς του την "Ύπουλη" Trudy Smith (Regina King) και τον Cherokee Bill (LaKeith Stanfield) που σίγουρα δεν έχουν μάθει να χάνουν. Παίζουν επίσης οι: Delroy Lindo, Danielle Deadwyler, Damon Wayans Jr., DeWanda Wise και ο Julio Cesar.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη western μυθοπλασία η οποία συνδυάζει το στοιχείο της περιπέτειας και της εκδίκησης, με μπόλικο χάος, δράση και βροχή πυρών, όμως όλα αυτά είναι δοσμένα μέσα από μία πιο μοντέρνα φόρμα ειδικά αν σταθεί κανείς στην επιλογή της μουσικής επένδυσης σε συγκεκριμένα σημεία κάτι που προσφέρει μία άλλη δυναμική στην αφήγηση.

Το παρόν εγχείρημα στηρίζεται σε ένα οικείο μοτίβο, μία ιστορία αυτοδικίας κάτι που ναι μεν έχουμε ξαναδεί στο σινεμά αλλά παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να χαράξει το δικό του εντυπωσιακό μονοπάτι ως θέαμα, έχοντας νεύρο, ένταση, αγωνία και δυνατές action σκηνές ώστε να εγγυάται μία τίμια εξέλιξη απ΄την οποία φυσικά δεν λείπουν τα κλισέ και τα νοηματικά κενά. Ο παράγοντας της ανατροπής ή της απόλυτης πρωτοτυπίας δεν θα λέγαμε πως έχει την πρωτοκαθεδρία εν προκειμένω, αλλά βεβαίως υφίστανται σκηνές που θα σε εκπλήξουν ή θα σε αιφνιδιάσουν κάπως.

Ως προς το ύφος του έργου μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι αποπνέει και κάτι από το στυλ του Ταραντίνο κυρίως ως προς την απόδοση βίαιων, αιματοβαμμένων και λιγάκι σουρεάλ σκηνικών αλλά και ως προς την υπερβολή, το βιτριολικό χιούμορ και τον κυνισμό. Τα πράγματα εκτυλίσσονται με σχετικά γρήγορο ρυθμό, αν και υπάρχουν ορισμένα συμβάντα που διαρκούν περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Η εμμονή του κεντρικού χαρακτήρα να βρει και να τιμωρήσει τον ‘κακό’ της υπόθεσης έχει να κάνει ακριβώς με την αρχική σεκάνς του εν λόγω project που λειτουργεί ως καταλύτης για το τι έπεται στη συνέχεια. Πάνω σε αυτό χτίζεται ο πυρήνας της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές που απαρτίζονται από εκκεντρικές φιγούρες οι οποίες φαντάζουν πολύ cool ως αντιήρωες.

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των κύριων προσώπων αποτυπώνονται μέσα από κοντινά πλάνα που προσθέτουν στο κομμάτι του σασπένς. Η επιλογή του cast είναι πολύ επιτυχημένη, ενώ πέρα από τις ωραίες ερμηνείες του Jonathan Majors και του Idris Elba, οπωσδήποτε θα σε κερδίσει η εκρηκτική χημεία που έχει η αλληλεπίδραση της Zazie Beetz και της Regina King. Τα κοστούμια προσδίδουν στη διαμόρφωση ενός υποβλητικού διακόσμου και κυριαρχούν αρκετά τα έντονα χρώματα.

Το The Harder They Fall φέρει τόσο ρετρό όσο και μοντέρνα vibes συνιστώντας μία πιο ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα εκδοχή western με επικηρυγμένους που παίρνουν τα όπλα τους και δεν αστειεύονται. Κοντολογίς, θα διασκεδάσεις με αυτό αφού ξέρεις εξαρχής τι να προσδοκάς οπότε και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα σε απογοητεύσει.