Στη 2η σεζόν του ‘Into the Night’ ο αγώνας επιβίωσης δυσκολεύει | Review

Και ο θάνατος δεν έρχεται μόνο με το πρώτο φως της ημέρας!
20 Σεπτεμβρίου 2021 10:39
Στη 2η σεζόν του ‘Into the Night’ ο αγώνας επιβίωσης δυσκολεύει | Review

Ο 2ος κύκλος της μεταποκαλυπτικής τηλεοπτικής ανθολογίας Into the Night του Netflix έφτασε και φαίνεται ότι δεν θα ξεμπερδέψουν και τόσο εύκολα από τους κινδύνους οι μοναδικοί επιζώντες από το ανεξήγητο καταστροφικό φαινόμενο που έχει πλήξει τον πλανήτη.

Το εν λόγω δυσοίωνα φουτουριστικό sci-fi δράμα από το Βέλγιο υπογράφει ο δημιουργός Jason George διασκευάζοντας το μυθιστόρημα “The Old Axolotl” του Jacek Dukaj, με τους Pauline Etienne, Laurent Capelluto και τον Mehmet Kurtuluş να επιστρέφουν στους κεντρικούς τους ρόλους. Πιάνουμε λοιπόν, το κουβάρι της υπόθεσης από το σημείο που μας άφησε το σόου στην προηγούμενη σεζόν, όπου το πλήρωμα της νυχτερινής πτήσης από τις Βρυξέλλες έχει καταφέρει να βρει καταφύγιο σε μία υπόγεια στρατιωτική βάση, ένα μέρος που τουλάχιστον θεωρούν προς το παρόν ασφαλές. Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν και πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι ήρωες δεν θα έπρεπε να νομίζουν ως μοναδική απειλή το ξημέρωμα. Δεν είναι πλέον απολύτως σώοι όσο και αν αρνούνται να το δουν καθαρά.

Μέσα στο σκοτάδι των εγκαταστάσεων όπου κατέληξαν, καραδοκούν αθέατοι, αδυσώπητοι αντίπαλοι και φέρουν μία άκρως παραπλανητική μορφή, την ανθρώπινη. Ελλείψει πόρων και με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα σε μία απέλπιδα προσπάθεια, θα επιχειρήσουν να φτάσουν στο Global Seed Vault στη Νορβηγία ώστε να διεκδικήσουν τη σωτηρία τους. Αλλά αυτήν η ιδέα κρύβει τεράστιο ρίσκο αφού θα τους ακολουθήσουν αυτοί που τους φιλοξένησαν και θα ζητήσουν αξιώσεις που προϋποθέτουν θυσίες οι οποίες μπορεί να τους στοιχίσουν πολύ ακριβά…

Το καινούργιο κεφάλαιο απαρτίζεται συνολικά από έξι επεισόδια. Εμφανίζονται επίσης οι ηθοποιοί: Stefano Cassetti, Alba Gaïa Bellugi, Jan Bijvoet, Regina Bikkinina, Nabil Mallat, και ο Vincent Londez.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος κύκλος έθρεψε υψηλές προσδοκίες για την συνέχεια αλλά θα λέγαμε ότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται πρακτικά στο 100% δεδομένου ότι δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις ότι η βασική αλλαγή του σκηνικού με την σειρά της επέφερε άλλες σημαντικές αλλαγές. Ο κλειστοφοβικός χαρακτήρας της όλης αφήγησης πράγματι παραμένει κυρίαρχος, ωστόσο υπάρχουν φάσεις που θα λέγαμε ότι πατούν το φρένο στον ενθουσιασμό του κοινού όπως το ότι μέχρι το 2ο επεισόδιο αυτού του κύκλου ο ρυθμός των εξελίξεων είναι κάπως αργός αλλά κάτι τέτοιο δείχνει να ρυθμίζεται κάπως καλύτερα παρακάτω.

Ναι μεν έπρεπε να προβληθεί το πώς προσαρμόστηκαν οι κύριοι δρώντες στις συνθήκες της νέας τους κανονικότητας κάτω από το έδαφος αλλά είναι λιγάκι πιο φλύαρος ο πρόλογος εν προκειμένω. Και όντως μερικοί έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους όσο πιο ομαλά γίνεται μέσα σε έναν στενό και περιορισμένο χώρο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συμβαδίσουν με τους αυστηρούς κανόνες που θέτουν οι στρατιωτικοί που διευθύνουν τα πράγματα εκεί.

Μεταξύ άλλων, αναδεικνύονται δύο ηγετικές μορφές στο σκληρό παιχνίδι επιβίωσης που έχει στηθεί. Από τη μία, ο ένας είναι ωμά ρεαλιστικός και πιο προσγειωμένος, ενώ ο άλλος εμπνέει, δίνει κίνητρα και είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος. Η ανθρωπιά και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης πάντως αναμετριούνται 6σε κάθε περίπτωση, με το ηθικό και τις αντοχές τους να δοκιμάζονται κάθε τόσο.

Παρά όμως το ότι υφίστανται δυνατές στιγμές σε ορισμένα σκηνικά που λαμβάνουν χώρα, αντιθέτως σε κάποια άλλα το σασπένς μοιάζει να ατονεί όπως άλλωστε και το στοιχείο της πρωτοτυπίας ως προς την απόδοση των τεκταινόμενων και συνεπώς αποδυναμώνεται λιγάκι το ενδιαφέρον ειδικά αν ανατρέξουμε σε μυθοπλασίες που έχουν βγει κατά καιρούς και σχετίζονται με την εύρεση καταφυγίου κάτω από τη γη. Επιπλέον, το σενάριο δεν είναι τόσο σφιχτό όπως ήταν αρχικά με αποτέλεσμα να απαντιούνται αρκετές αδυναμίες και νοηματικά κενά σε αυτό.

Τα φρέσκα πρόσωπα που μας συστήνονται εδώ δεν κατορθώνουν να κερδίσουν τόσο αβίαστα την συμπάθεια του δέκτη ή να τον πείσουν να δεθεί μαζί τους όπως οι πρωταγωνιστές. Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι σημειώνονται δύο σοβαρές ανατροπές, εκ των οποίων στη μία συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός και μία συγκεκριμένη φιγούρα που ήταν κάπως αμφιλεγόμενη ή όχι και τόσο συμπαθής, θα μας εκπλήξει ευχάριστα και θα πετύχει να διεγείρει μέσα μας την συμπόνια.

Το φινάλε της 2ης σεζόν του Into the Night λειτουργεί ως γέφυρα για την επόμενη, και οι συντελεστές του project θα πρέπει να σκεφτούν ως πιο ιδανική την περίπτωση μίας τρίτης και τελευταίας πράξης που να ολοκληρώνει ταιριαστά την ιστορία χωρίς να την τραβήξει άσκοπα από τα μαλλιά τόσο χρονικά όσο και θεματικά!