Το ντοκιμαντέρ του Bob Ross στο Netflix βλέπεται ακόμη κι αν δεν είστε fans | Review

Τι συμβαίνει σε ένα πετυχημένο σόου, όταν σβήνουν οι κάμερες και τα φώτα;
30 Αυγούστου 2021 11:21
Το ντοκιμαντέρ του Bob Ross στο Netflix βλέπεται ακόμη κι αν δεν είστε fans | Review

Ο τρόπος που το Netflix είχε αποφασίσει να προωθήσει το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Bob Rossς, πέρα από την ίντριγκα και το μυστήριο που είχε προκαλέσει, δημιούργησε σε αρκετούς τον φόβο ότι το σκοτεινό μυστικό που πρόκειται να αποκαλυφθεί, θα αφορά την προσωπική του ζωή και θα χαλάσει την γλυκιά κι όμορφη εικόνα που είχαν αποκτήσει για τον γνωστό ζωγράφο. Ευτυχώς για όλους εμάς που στην άκρη του μυαλού μας είχαμε αυτή τη σκέψη, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το «Bob Ross Happy Accidents, Betrayal and Greed» του Joshua Rofé, εστιάζει κυρίως στη διαμάχη για το ποιος θα αποκτήσει τα δικαιώματα πάνω στην εμπορική επωνυμία και την κληρονομιά του.

Αρχικά, για όσους εκεί έξω μπορεί να μην γνωρίζετε, ο Bob Ross, ήταν ο παρουσιαστής της εκπομπής "Η Χαρά της Ζωγραφικής" που προβλήθηκε από το 1983 έως και το 1994 σε ΗΠΑ, Καναδά, Λατινική Αμερική και Ευρώπη αποκτώντας εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα προβαλλόταν από την ΕΡΤ3 κάθε μεσημέρι. Η τεχνική που χρησιμοποιούσε ήταν γνωστή ως "wet-on-wet", και του επέτρεπε να ολοκληρώσει μια ζωγραφιά σε λιγότερο από 30 λεπτά, τόση ήταν και η διάρκεια του κάθε επεισοδίου. Στις 4 Ιουλίου 1995, ο Bob, λόγω σοβαρών επιπλοκών από το λέμφωμα Hodgkins που τον ταλαιπωρούσε για αρκετά χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 52 ετών.

Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δεν απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές του Μπομπ. Παίρνει τα πράγματα από την αρχή, κατασκευάζοντας το πορτρέτο ενός ανθρώπου που με την προσωπικότητα του επηρέασε θετικά εκατομμύρια άλλους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη. Δεν χρειαζόταν να ήσουν λάτρης της ζωγραφικής για να κάτσεις να δεις την εκπομπή του. Λίγο η ηρεμία στον τόνο της φωνής του, λίγο οι απαλοί ήχοι από τα πινέλα του πάνω στον καμβά, λίγο η ησυχία την στιγμή που ζωγράφιζε, δημιουργούσαν μία φιλική ατμόσφαιρα, γεμάτη ζεστασιά και αγάπη. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι λατρεύτηκε από εκατομμύρια fans ανά τον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι, το ντοκιμαντέρ του Rofe, χωρίζεται σε πλευρές. Από την μία έχουμε τον Steve Ross (o γιος του Bob), ενώ από την άλλη, έχουμε το ζεύγος Kowalski. Οι δυο αυτές πλευρές, πριν κάποια χρόνια είχαν έρθει σε μεγάλη διαμάχη για το ποιος θα αποκτήσει τα δικαιώματα πάνω στην εμπορική επωνυμία και την κληρονομιά του ονόματος «Bob Ross».

Δυστυχώς, παρόλο που οι άνθρωποι του Netflix κάλεσαν και τις δυο πλευρές για να δώσει η κάθε μία την δική της μαρτυρία, το ζεύγος Kowalski δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στην ταινία, όπως και πολλοί άλλοι από τον κύκλο του Bob οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόσκληση φοβούμενοι ότι οι Kowalski θα κινηθούν νομικά εναντίον τους.

Γίνεται, επομένως, εύκολα αντιληπτό ότι οι Kowalski, παίρνουν αυτόματα τον ρόλο του villain στην ιστορία. Αυτό γίνεται ξεκάθαρό από την αρχή στο ντοκιμαντέρ, υπάρχει αρνητική διάθεση προς αυτούς. Η γνωριμία του Bob Ross με την Annette Kowalski συνέβη σε ένα workshop του. Η Annette είδε πάνω του έναν showman και μαζί με τον άντρα της αλλά και την σύζυγο του Bob, αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτό το όραμα, δημιουργώντας στην συνέχεια μια επιχείρηση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, την Bob Ross Inc.. Τα πράγματα, ωστόσο, παίρνουν άσχημη τροπή μετά τον θάνατο της γυναίκας του Bob, αλλά κυρίως μετά την διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο.

Από αυτά που βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ αλλά και από τις μαρτυρίες των ανθρώπων -κυρίως αυτές του γιού του- που έζησαν τον Bob μέχρι τις τελευταίες του ώρες στη ζωή, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Kowalski δεν σεβάστηκαν ποτέ τον συνεργάτη τους και το μοναδικό που βλέπανε σε αυτόν ήταν η δυνατότητα να αυξήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι παρακολουθούμε την ιστορία μονάχα μέσα από την οπτική του Steve Ross. Δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός αντίλογος δηλαδή. Παρόλα αυτά, το «Bob Ross Happy Accidents, Betrayal and Greed», είναι μία ωραία ευκαιρία για να πάρετε μία μικρή γεύση τι συμβαίνει σε ένα πετυχημένο σόου, όταν σβήνουν οι κάμερες και τα φώτα.